King Crimson - In the Court of the Crimson King (1969)

Alternatieve titel: An Observation by King Crimson

Label: Island

1. 21st Century Schizoid Man (7:24)
  2. I Talk to the Wind (6:00)
  3. Epitaph (8:52)
  4. Moonchild (12:15)
  5. The Court of the Crimson King (9:20)
  6. Moonchild [Full Version] * (12:13)
  7. I Talk to the Wind [Duo Version] * (4:54)
  8. I Talk to the Wind [Alternate Mix] * (6:34)
  9. Epitaph (Backing Track) * (9:02)
  10. Wind Session * (4:28)
Jammer van het grootste gedeelte van Moonchild. Verder I Talk to the Wind een minder nummertje wat mij betreft.

"Nummertje" vind ik wel een beetje een denigrerende omschrijving voor muziek die zo persoonlijk is...

Maar wel leuk dat iemand van 13 (!) al aan de King Crimson is en er van kan genieten.

avatar van andnino
Één keertje geluisterd nu... fantastisch nu al

hetzelfde met 'Red' alleen vind ik deze voorlopig iets sterker.

avatar van schizodeclown
Inderdaad een prachtige ervaring om King Crimson voor het eerst te horen!
En dan zijn het nog groeiplaten ook

In The Court Of The Crimson King begint met een geweldige opener, die me elke keer weer als een gek luchtgitaar laat spelen (en - niet doorvertellen - me in een gekke bui ook wel eens zo gek weet te krijgen m'n luchtsaxofoon tevoorschijn te halen). De andere nummers zijn ook stuk voor stuk geweldig, afgezien van het bekende gepriegel uit Moonchild, dat gewoon veel te lang duurt. Gewoon niet té aandachtig luisteren en ook dat stoort niet. 4,5*

avatar van freitzen
Ik zie dat laatste nummer bijna als een soort bonus, nadat je Moonchild helemaal hebt weten uit te luisteren...

voltazy
de afsluiter is juist zo sterk omdat die achter moonchild aankomt

waarbij het verschil uitmaakt of je dit album orgineel op cd als remaster hebt, daarbij klinkt moonchild nog intressanter (misschien ook voor de mensen die het niks vinden)

Interessanter op de geremasterde CD? Nou heb ik niks om mee te vergelijken, maar Moonchild blijft voor mij toch tien minuutjes waarin vrij oninteressante geluidjes achter elkaar zijn gezet. (Soms klinkt er wel een hint naar een leuk melodietje, maar die is snel genoeg ook weer verdwenen.)
Neemt trouwens niet weg dat de eerste twee, drie minuten prima te pruimen zijn

Afgezien van misschien een iets helderder geluid is er niet zoveel verschil tussen de originele cd en de remaster. Geremasterd geneuzel blijft geneuzel (en welke remaster bedoel je: die uit '99 of de Original Master versie uit 2004?).

Verder ben ik het wel eens met voltazy: als je je best doet om Moonchild uit te zitten en er helemaal inzit komt In The Court als een hakbijl je hersenpan binnen.

(detail over Moonchild: de improvisatie is in 1 take opgenomen en de spelers zaten in 4 afgesloten ruimtes zonder elkaar te kunnen zien, het was dus puur op gevoel spelen. Maar goed, dan is het nog steeds geneuzel...)

avatar van postman
the court of the crimson king is te beluisteren op

avatar van Jasper
Paap_Floyd schreef:
#2. I Talk To The Wind

Heel andere koek. Alsof we een donkere grot verlaten voor een open bos. Erg rustige track met mooi blaaswerk. De zang ligt me ook wel, maar ik vind eigenlijk dat het teveel afwijkt van 21CSM, waardoor het album me als geheel minder doet en dat is ergens jammer. Het dromerige liedje gaat me ook een beetje te lang door.

Gek, maar toen ik dit album gister aan het beluisteren was had ik juist het omgekeerde gevoel. Het wijkt inderdaad af van 21CSM, maar ik vind dat juist dat 1e nummer ervoor zorgt dat het album minder wordt. I Talk To The Wind is werkelijk prachtig, zonder meer mijn favoriet op dit album, wat een geweldige sfeer wordt daar neergezet.

avatar van Zjapp
Prachtige plaat die de luisteraar op twee benen doet hinken. Confusion will be my epitaph, het boezemt een mens angst in. Maar als je de slotsom gaat berekenen dan kan men niets anders besluiten dat dit huzarenstukje één en al oprechte schoonheid bevat.

avatar van dj maus
Moonchild bevat wat teveel onnodig gepiel. Daarom geen 5. Verder klopt alles aan deze plaat.

Hoe meer ik hiernaar luister, hoe minder goed ik het ga vinden. De nummers lijken almaar langer te worden (en dan heb ik het niet alleen over Moonchild) en die solo-improvisatie/solo/dingesgeval-couplet opbouw (met name 21st Century Schizoid Man, wat overigens wel een prima nummer is) van de nummers spreekt me nou ook niet echt bepaald aan. Ik krijg onder het luisteren soms het idee dat ze alles zo lang mogelijk proberen te rekken. Het is me af en toe ook net iets te dramatisch allemaal (Epitaph, In the Court of the Crimson King).
Het is verder overigens wel een aardig plaatje, ik begin alleen steeds meer te merken dat het niet mijn ding is. Verlaagd naar 3,5* - wat ooit begon op 4,5*.

avatar van i.Ron S.
Ik vind die lengte juist een sterkte aan die nummers, het zou vreemd aanvoelen moesten ze na 4 minuten afgelopen zijn.
Het enige nummer dat na een minuut of 3 mocht afgelopen zijn is Moonchild(zoals bij de filmversie van Buffalo 66). Het gepiepel gaat nergens naartoe of het moest het volgende nummer zijn.

Als er 1 ding met dit album is dan is het dat je er op je gemak moet naar kunnen luisteren.

jkbb
Geen In the Court of the Crimson King zonder 12:11min Moonchild.

jkbb schreef:
Geen In the Court of the Crimson King zonder 12:11min Moonchild.

Best, hoor... maar die tijd hadden ze dan toch wel iets opwindender in mogen vullen.

avatar van dj maus
Overigens hebben de Doves Moonchild op hun tweede CD bewerkt tot een mooi Britpopliedje. Wat mij betreft beter dan het origineel, maar dat zal wel vloeken in het gerecht van de Crimson koning zijn.

Misterfool
mijn lievelingsalbum de eerste echte prog rock plaat. met als abosulute hoogte punt toch wel 21ch Man. Moonchild is een super vet en 12 minuten is totaal niet lang voor een doorgewinterde Pink floyd/ELP/YEs fanaat. enige mindere(heel iets) nummer is i talk to the wind al met al 5 sterren.

avatar van Chungking
Een van de meest 'affe' hoezen uit de geschiedenis van de muziek als je het mij vraagt. Legendarisch gewoonweg, zo dwingend.

En de muziek is ook niet slecht natuurlijk
Epitaph is momenteel mijn favoriet.

Misterfool
dit vind ik echt een album waarbij je het of heel goed vind of totaal niks aan

avatar van Jupilerman
Ik vind het spijtig dat Moonchild geen climax krijgt,het eindigt gewoon.Eigenlijk m'n enige kritiek op dit album.Het gepingel kan ik nog wel waarderen,je hoort altijd weer iets nieuws

voltazy
de climax is het nummer erna

avatar van 999Grey
het is een soort van opwarmertje....
en een hele goeie

avatar van ricardo
Volgens het stemgemmidelde hier moet dit wel het allerbeste King Crimson album zijn wat er op de markt gebracht is. Zou King Crimson wat voor mij zijn? Met wat voor muziek is dit vergelijkbaar? Genesis misschien? En zou dit een goede instap zijn voor King Crimson beginners?

avatar van The Scientist
ricardo schreef:

Ja

Met wat voor muziek is dit vergelijkbaar? Genesis misschien?

Een beetje, alleen beter.. Vind Genesis af en toe wat te symfonisch, dit is iets gevoeliger naar mijn mening..

En zou dit een goede instap zijn voor King Crimson beginners?

ja

ricardo schreef:

goed instap album, wordt gerekend als eerste symfonische rock plaat. Niet KC's beste.

avatar van royh
Dit album onlangs gekocht en de afgelopen week veelvuldig geluisterd, evenals het album Red.
King Crimson valt bij mij zeer in de smaak, vooral het nummer "In the court of the Crimson King" blijft de hele dag in mijn hoofd zitten.
Ook 21th Century Schizoid man vind ik ijzersterk.
Enigste minpuntje op dit album: Moonchild, dat duurt eigenlijk iets te lang: er mocht wat meer spanningsopbouw in zitten, wat mij betreft.

avatar van Mart
Karl schreef:

Same here. Ik vond het eerst een goed album, maar nu ik het terugbeluister kom ik er achter dat dit toch niet echt mijn ding is (niet dat ik het ineens een slecht album vind, hoor ). Toch blijft 21st Century Schizoid Man een heel goed nummer. Ik verlaag mijn stem van 4* naar 3*.

avatar van Nicolage Rico
Jammer dat er op deze plaat onmogelijke muziekstukken opstaan die de goede momenten naar beneden halen. "Moonchild" is wat mij betreft (grotendeels) pretentieus geneuzel, maar met name 21st Century Schizoid Man en The Court of the Crimson King zijn erg strak. Als het hele album van dit niveau was geweest, was hij hoger uitgekomen dan 3,5 *.