King Crimson - In the Court of the Crimson King (1969)

Alternatieve titel: An Observation by King Crimson

Label: Island

1. 21st Century Schizoid Man (7:24)
  2. I Talk to the Wind (6:00)
  3. Epitaph (8:52)
  4. Moonchild (12:15)
  5. The Court of the Crimson King (9:20)
  6. Moonchild [Full Version] * (12:13)
  7. I Talk to the Wind [Duo Version] * (4:54)
  8. I Talk to the Wind [Alternate Mix] * (6:34)
  9. Epitaph (Backing Track) * (9:02)
  10. Wind Session * (4:28)
avatar van rock-rick
Ik vind dat in ieder geval Fripp ook altijd erg veel ziel in de muziek stopte. Denk aan de gitaarsolo van 21st Century Schizoid Man, dat is misschien de mooiste die ik ooit gehoord heb.

Aquila
Het gitaarwerk van Fripp op 'Exiles' is wat mij betreft het hoogtepunt van King Crimson. Verder nooit kunnen betrappen op valsheid, (soms chaos) wel een eigen geluid.

Ozric Spacefolk
Ik ben gewoon geen liefhebber van het gitaarwerk van Fripp... Ook niet van Steve Howe, overigens.

De gitaarsolo in het openingsnummer, vind ik ook verschrikkelijk

Ik vind dan bijvoorbeeld David Gilmour of Andy Latimer (binnen de symfo) veel leuker...

Ik wil een gitaarsolo kunnen mee-neuriën, denk ik...

Aquila
Die van Exiles (nummer staat op Larks' Tongues) is heel erg meeneuriebaar (leuk woord). De afwisseling viool/gitaar/mellotron door Cross en Fripp is van onaardse schoonheid.

Aquila schreef:

Een mooie tweede plek , Ik heb nog maar weinig gitaristen gehoord met zo'n eigen geluid als dat van Robert Fripp.

Ozric Spacefolk schreef:

De gitaarsolo in het openingsnummer, vind ik ook verschrikkelijk

Ik wil een gitaarsolo kunnen mee-neuriën, denk ik...

Iets meer structuur dus als ik het goed begrijp. Fripp en Howe kunnen beide inderdaad chaotisch zijn qua gitaarspel.

avatar van novalepidoptera
Geweldig debuut van King Crimson. Begint al overdonderend met 21st Century Schizoid Man.
Dan het rustige mooie I Talk To The Wind,Daarna het schitterende Epitaph, Moonchid heeft wat meer luister beurten nodig maar is zeker niet slecht, Het laatste nummer is buitengewoon Geniaal. Maar het mooiste vind ik dat het album klinkt als een geheel ondanks de grote verschillen van de nummers. 5***** .

rock-rick schreef:

Melodisch is denk ik een betere term.

Ozric Spacefolk schreef:

Dat is dan ook direct mijn probleem met King Crimson.... Vooral in de jaren 90 is het spelplezier weg en maakt de band industriele progmetal met een hoop bombarie zonder ziel...

Je heb helemaal gelijk

King Crimson - B'boom Official Bootleg - Live in Argentina 1994 (1995)

avatar van Protonos
De beste albumopbouw die ik ken! van kort naar lang, ruim 40 minuten geweldige muziek.

avatar van rock-rick
Is Moonchild op de LP korter?

avatar van Protonos
Nee, 12 minuten bij mij. Als je op de exacte songtijden gaat letten heb je gelijk, maar het gaat mij meer om het gevoel van kort naar lang.

Aquila
Ik krijg de indruk dat er een onterecht corrctie is doorgevoerd over de lengte hierboven. Het nummer is inderdaad 12 minuten. Vandaar dat de lengte meer dan 40 minuten is en rock-rick in verwarring was vermoed ik.

avatar van rock-rick
Dat was inderdaad de reden voor mijn verwarring. Ik heb sowieso nog nooit van een versie van 9 minuten gehoord.

avatar van chevy93

3. "Epitaph" – 8:52
4. "Moonchild" – 9:02
5. "The Court of the Crimson King" – 9:31

Edit: Correctie ingestuurd.

Inderdaad. 'Moonchild' duurt gewoon twaalf minuten op de originele plaat. Wie is de schuldige van deze slordige fout? Je controleert toch eerst even of het wel klopt wat je corrigeert....

avatar van chevy93
Maar sowieso vraag ik me af hoe het komt dat dit gecorrigeerd wordt. Deze staat al zo lang op de site en staat zelfs in de top 250. Het lijkt me dat die toch wel kloppen.

avatar van Don Cappuccino
Ik vind persoonlijk de versie van 9 minuten beter, dat laatste stuk duurt op het origineel toch iets te lang.

avatar van Eveningguard
Het titelnummer is werkelijk fenomenaal prachtig.

avatar van Eveningguard
En de Duo Version van I talk to the Wind is ook ontzettend prachtig. Zeer gevoelige instrumentatie. Voor wie de 2009 stereo mix nog niet heeft: Aanschaffen!

avatar van kobe bryant fan
Heerlijke plaat, ik kende het stukje van 21st Century Schizoid Man al uit Power van Kanye West,
een schitterende song. I Talk To The Wind is een soort van sprookjesachtige song, waarbij je lekker kunt wegdromen. Epitaph is wat mij betreft de beste op deze plaat en bij Moonchild kun je even tot rust komen en even bekomen van al dat moois dat je tot nu toe al gehoord hebt.
En met The Court of the Crimson King kun je nog eens 9 minuten lang genieten.

avatar van TJN
TJN
Epitaph... mooi man.

Eveningguard schreef:

Jongens, luister 'm eens op youtube of zo anders! Jullie missen een tranentrekkend fraai instrumentaal nummer!

Aquila
En koop (of check) ook gelijk deze. Daar staan twee oerversies op, waaronder eentje met de zangeres die de oer incarnatie van KC eerst rijk was: Judy Dyble en eentje waar Ian McDonald zingt!

avatar van Lexcoaster
De ´full version´ van Moonchild is korter dan het origineel...

Lexcoaster schreef:
De ´full version´ van Moonchild is korter dan het origineel...

Dat klopt niet. De fullversion ís het origineel als het goed is. De 2009 remix heeft in het originele album een edit (van meen ik 9+ minuten) opgenomen.

avatar van Lexcoaster
Ik maak alleen even een notitie van de tijden die hierboven staan. Ik vond het namelijk al vreemd iets een full version te noemen als het origineel langer is. Maargoed, weet ik ook weer hoe het zit.

avatar van freakey
Het zal wel aan mij liggen... maar ik vind dit (behalve het openingsnummer) erg saai en gedateerd....

avatar van orbit
Jeeeeezus!