Taylor Swift - folklore (2020)

Pop / Folk
Label: Republic

1. The 1 (3:30)
  2. Cardigan (3:59)
  3. The Last Great American Dynasty (3:50)
  4. Exile (4:45)

met Bon Iver

5. My Tears Ricochet (4:15)
  6. Mirrorball (3:28)
  7. Seven (3:28)
  8. August (4:21)
  9. This Is Me Trying (3:15)
  10. Illicit Affairs (3:10)
  11. Invisible String (4:12)
  12. Mad Woman (3:57)
  13. Epiphany (4:49)
  14. Betty (4:54)
  15. Peace (3:54)
  16. Hoax (3:40)
  17. The Lakes * (3:31)
  18. The 1 [The Long Pond Studio Sessions] * (3:39)
  19. Cardigan [The Long Pond Studio Sessions] * (3:50)
  20. The Last Great American Dynasty [The Long Pond Studio Sessions] * (3:52)
  21. Exile [The Long Pond Studio Sessions] * (4:39)
  22. My Tears Ricochet [The Long Pond Studio Sessions] * (4:55)
  23. Mirrorball [The Long Pond Studio Sessions] * (3:57)
  24. Seven [The Long Pond Studio Sessions] * (3:28)
  25. August [The Long Pond Studio Sessions] * (4:20)
  26. This Is Me Trying [The Long Pond Studio Sessions] * (3:29)
  27. Illicit Affairs [The Long Pond Studio Sessions] * (3:03)
  28. Invisible String [The Long Pond Studio Sessions] * (4:17)
  29. Mad Woman [The Long Pond Studio Sessions] * (3:58)
  30. Epiphany [The Long Pond Studio Sessions] * (4:34)
  31. Betty [The Long Pond Studio Sessions] * (4:50)
  32. Peace [The Long Pond Studio Sessions] * (3:34)
  33. Hoax [The Long Pond Studio Sessions] * (3:41)
  34. The Lakes [The Long Pond Studio Sessions] * (3:19)
avatar van chevy93
Slowgaze schreef:
Er is sowieso veel misplaatst snobisme
Akkoord, maar zullen we dan ook niet doen alsof iedereen die dit bestempeld als 'brave, weinig verheffende pop' afwimpelen met een 'denkfout'? Ja, er wordt soms nogal kortzichtig geoordeeld over Taylor Swift, maar tegelijkertijd wordt er net zo kortzichtig geoordeeld over die oordelen. Alsof iedereen die dit niets vindt (of het niet ziet als het summum van de hedendaagse popmuziek) direct afgeserveerd moet worden als een verstokte, conservatieve rocker is die is blijven hangen in de jaren '70.

avatar van steven
Ja als het genre pop of in dit geval Indie/pop/folk niet jouw ding is en je houdt bijvoorbeeld meer van deathmetal , snap ik dat ook wel, dan is het best braaf. Ik denk dat metalheads het ook niet serieus nemen als een swiftie zegt “veel te veel gitaar en geschreeuw, te weinig melodie. Het gaat er om sta je open voor een genre ? Als dat zo is , kun je best je oordeel geven . In het genre redelijk brave folk pop met een Indie vleugje , vind ik dit echt zeer behoorlijk, zeg maar gewoon goed. Persoonlijk word ik er erg vrolijk van en zelfs soms door geroerd. Ik snap ook dat mensen dat niet hebben. Ik vind het persoonlijk een fantastische prestatie en een geweldig album . Een mening

avatar van coldwarkids
Yield schreef:
Het hele album ademt sfeer. Alsof je in een open oude amerikaan, met een snelheid van slechts 95 kilometer per uur, aan het begin van de avond, de zonsondergang tegemoet rijdt. Ergens in Arizona of Utah, samen met de liefde van je leven. Kippenvel.

Dit kan alleen maar van een fanboy komen, kan niet anders.

avatar van Yield
En je kan als Swiftie ook liefhebber zijn van metal, country en hip-hop. Ik luister ook veel naar Deftones, Idles maar ook naar Kendrick Lamar. Maar van Taylor Swift wordt ik vrolijk en geniet ik oprecht van al haar songs en melodieën. Beetje openminded zijn en niet blijven hangen in een favoriet genre. Maar de meesten hier doen dat al denk ik.

avatar van Tempel
Yield schreef:

Dat gevoel heb ik zeker ook wel eens, maar ik geef als Rock/Metal fan alles een kans en dus ook dit album, heb het dus weer geprobeerd met Taylor maar het kan me gewoonweg niet bekoren, het pakt me niet, het boeit me niet, het kabbelt, het zeurt, het laait nergens op etc. middle of the road, dertien in een dozijn etc. Ik kan ook werkelijk de hele hype en euforie niet begrijpen rondom mevrouw Swift... opeens ook bon ton om haar geweldig te vinden ... ook een argument dat ze dit in quarantaine er "even" uit gefietst heeft, schijnt valide te zijn om een "goed" album te hebben. Kortom ik pruim haar muziek nog steeds niet. Luister naar generatiegenoten van haar als Alice Merton, Freya Ridings, Lianne La Havas, Jessie Ware, Ellie Goulding, Laura Marling, Roseanne Reid, Angel Olsen etc etc en ik hoor en ervaar toch echt verschil ... geheel objectief... om trouwens nog maar te zwijgen over aanstormend talent King Princess ...

avatar van aerobag
chevy93 schreef:

Mooi gezegd Chevy, dit was het stukje relativering waar ik in deze discussie naar op zoek was. Pop muziek krijgt de laatste jaren een verdiende herevaluatie, het zo geheten poptimism. Pop doet wat mij betreft absoluut niet onder aan andere muziekgenres, dus deze nieuwe waardering voor pop heeft lang genoeg op zich laten wachten. De neerbuigende houding richting pop is op sommige kanalen nog merkbaar, wat Slowgaze terecht aangeeft, maar nu dient er wel voor gewaakt te worden dat er niet in dezelfde valkuilen als rockism getrapt wordt; Het is niet per definitie goed omdat het pop of rock is en een kritische blik, mits goed onderbouwd, dient niet altijd weggezet to worden als snobisme.

On topic wat het album betreft: Ik heb er nog niet naar geluisterd, maar als ik in de mood ben, ga ik mij er aan wagen. Ik waardeer het als artiesten iets nieuws durven te proberen.

chevy93 schreef:

Aha dank je , ik was al even op zoek naar de omschrijving van " iemand die geen swiftie is "

avatar van ni slecht
Het is een heel sfeervol album geworden, druipend van melancholie en nostalgie, wat in de herfst -wanneer de vinyl op de stoep ligt- nog eens zo goed zal werken. Als je met die sfeer niet veel kan, schiet er niet veel over en kan ik mij voorstellen dat het album weinig doet. In die zin zijn er best wel wat parallellen met de laatste Lana Del Rey, alleen mis ik hier een instant klassieker zoals venice bitch. Een nummer van 10 minuten Taylor, zou dat werken?

avatar van Rudi S
Ja, ik zie ook wel een paar nummers die door een drumsolo van een minuut of zeven beter zouden zijn geworden.

avatar van Marco van Lochem
Taylor Allison Swift werd op 13 december 1989 in West Reading Pennsylvania USA en brak 14 jaar geleden door als een country/pop zangeres met haar debuutalbum “TAYLOR SWIFT” en de singles “TEARDROPS ON MY GUITAR” en “OUR SONG”. Met de opvolger “FEARLESS” kwam het internationale succes, waaronder de Nederlandse Top 40 hits “LOVE STORY” in 2008. Vorige week verscheen album #8 en ik ben compleet verrast door de diversiteit en de enorme kwaliteit van de songs op “FOLKLORE”. Weg is de wegwerppop van de laatste albums, want de stijl is donker, sober, alternatief, folky en dat zijn stijlen die je niet direct bij Taylor Swift verwacht. Het album kwam gedurende de covid-19 epidemie periode tot stand en misschien heeft dat er wel toe bijgedragen dat Swift op een andere manier naar het leven is gaan kijken. Ze maakte het album samen met Aaron Dessner (The National) en Jack Antonoff (The Bleachers en Fun.) en dat kun je horen en heeft haar dus, wat mij betreft, goed gedaan. In 63 minuten komen 16 prachtige composities voorbij die ieder weer een eigen identiteit hebben. Er is veel aandacht besteedt aan de invulling van de songs, waardoor de arrangementen smaakvol zijn, nooit overdadig en allemaal passend bij de liedjes. Het prachtige, soms beklemmende “EXILE” is één van de hoogtepunten van “FOLKORE”. Samen met Bon Iver, een Amerikaanse Indie folk band die bekend is van de Birdy hit “SKINNY LOVE”, krijgt dit nummer precies datgene waardoor het een topper is op dit album. De prachtige en krachtige stem van Justin Vernon zorgt voor het prachtige contrast in dit nummer. “THE LAST GREAT AMERICAN DYNASTY” heeft een minimale instrumentarium, maar de pakkende melodie maakt het een prachtig liedje. “BETTY” is het langste liedje van “FOLKLORE” en is een country folk liedje met heerlijke mondharmonica bijdragen en pedal steel gitaar, waardoor ook een erg modern country liedje is geworden, prachtig! Er is veel te genieten voor fans van genoemde muziekstijlen. Stap over de vooroordelen die je misschien hebt ten aanzien van Taylor Swift. Dat deed ik ook en ik werd zeer aangenaam verrast.

avatar van hrmnbstr
Marco van Lochem schreef:
Stap over de vooroordelen die je misschien hebt ten aanzien van Taylor Swift.
Weg is de wegwerppop van de laatste albums

Weg is de wegwerppop van de laatste albums
Nou schrijf je zo'n goed verhaal en verziek je het met dat ene zinnetje. Jammer Marco. Haar albums tussen 2010 en 2020 sla je gemakshalve over. Ook dat zijn gewoon geweldige albums, zowel commercieel, als artistiek gezien. Nog even los van de gigantische verkoopcijfers. Maar goed, ik kan niet in alles mijn zin krijgen. Ben wel blij dat je Folklore omarmt.

Thekillers87327
Yield schreef:
Nou schrijf je zo'n goed verhaal en verziek je het met dat ene zinnetje. Jammer Marco. Haar beste albums Tussen 2010 en 2020 sla je gemakshalve over. Ook dat zijn gewoon geweldige albums, zowel commercieel, als artistiek gezien. Nog even los van de gigantische verkoopcijfers. Maar goed, ik kan niet alles hebben. ben wel blij dat je Folklore omarmt.

Accepteer gewoon dat best veel mensen haar oudere werk wegwerpop of minder goed vinden. Dit album is dan wel weer goed, kun je ook als een compliment zien.
Marco schrijft 1000 zinnen aan hoe goed hij dit album vind en toch val je over een woordje.
Ach ja, swifties he

Thekillers87327 schreef:
Ach ja, swifties he

We stan our Queen !!

avatar van Slowgaze
chevy93 schreef:

Daar heb je een terecht punt, en ik geef je daarin ook volledig gelijk. Ik zie dat aerobag ook een goede nuancering aanbrengt die ik in mijn gechargeerdheid onterecht ben vergeten.

medellia_of_the_gray_skies
Yield schreef:
Nou schrijf je zo'n goed verhaal en verziek je het met dat ene zinnetje. Jammer Marco. Haar beste albums Tussen 2010 en 2020 sla je gemakshalve over. Ook dat zijn gewoon geweldige albums, zowel commercieel, als artistiek gezien. Nog even los van de gigantische verkoopcijfers. Maar goed, ik kan niet in alles mijn zin krijgen. Ben wel blij dat je Folklore omarmt.

Ik denk dat Marco het heeft over haar laaste 2 albums Reputation and Lover maar dat moet hij misschien zelf maar verduidelijken.

medellia_of_the_gray_skies
Ik heb de deluxe editie via haar website besteld met het bonus nummer The Lakes. Kan niet wachten om het album te horen maar het gaat helaas nog een paar weken duren voordat de cd geleverd wordt.
Ik weiger om het album via spotify of zo te gaan luisteren. Wel heb ik naar het nummer Cardigan geluisterd om enig idee te hebben hoe het nieuwe album klinkt. Gelukig slaat ze nu een andere richting in dan op Bad Reputation en Lover. Met het album Bad Reputation heb ik niet heel veel en van Lover heb ik maar enkele nummers gehoord. Beste album tot nu toe vind ik Red maar wie weet brengt Folklore daar verandering in.

avatar van Marco van Lochem
Yield schreef:

Ik bedoel hiermee mijn eigen mening van haar vorige albums, die mij niet konden bekoren en dat die albums meer gericht zijn op de zogenaamde MTV generatie. Daarnaast staat ze bij veel muziekliefhebbers bekend als een pop zangeres en daarvoor gaf ik aan dat ze eventuele vooroordelen aan de kant moeten zetten. Het is gewoon een erg mooi album geworden die met elke draaibeurt groeit. Dus wat mij betreft alleen maar positieve bedoelingen en die opmerking "wegwerppop" moet je een beetje met een knipoog zien .

avatar van Yield
Epiphany is misschien wel het mooiste COVID-19 nummer so far. Het gaat over de dood, het verlies van dierbaren en is een ode aan de zorgmedewerkers die levens redden. Prachtige tekst, ontroerend liedje.

avatar van mjk87
Het zou wel leuk zijn als Ryan Adams hiervan een volbloed elektropopplaat maakt, gewoon om de cirkel rond te krijgen.

mjk87 schreef:
Het zou wel leuk zijn als Ryan Adams hiervan een volbloed elektropopplaat van maakt,

Tja Ryan heeft als Slayer fan met zijn zijn drummer een sci fi / death metal hobby band, daar lijken mij deze nummers ook enorm geschikt voor.

avatar van Slowgaze
Marco van Lochem schreef:
die opmerking "wegwerppop" moet je een beetje met een knipoog zien .

Swifites doen niet aan knipogen, dat zou inmiddels duidelijk moeten zijn.

avatar van Yield
Haar 7e album dat van niets op 1 binnenkomt in de Billboard 200. Totaal 852.700 exemplaren verkocht in slechts een week. Zelden vertoond, een geweldige prestatie. Niemand komt meer in de buurt.

avatar van Leptop
Dat laatste valt nog te bezien. Het nieuwe nummer van Billie Eilish is in 1 dag al meer dan 5M x bekeken via YT. Benieuwd wat een album zou doen...

Thekillers87327
Leptop schreef:

Tja populair betekent niet perse goed. Ik vind Billie Eilish misschien wel de meest overschatte artiest ooit. Alles aan haar ruikt nep en gemaakt.
Vind Taylor swift dan veel puurder als persoon en ook in haar muziek. En ook nog is beter.
Zo heb ik toch nog wat positiefs over Swift gezegd ;P

avatar van vinylbeleving
Na alle miljoenen streams is Taylor nu ook nummer 1 op de mume rotatielijst. Wie had gedacht dat haar dat òòk nog zou lukken?!
Ik ben ook behoorlijk hooked geraakt inmiddels. Altijd wel gedacht dat ze zo'n sterke plaat in zich had. Ik vind het album nog steeds iets te lang, al beginnen de laatste 5 nummers van Folkore me nu ook meer te doen, zeker als je de teksten erbij pakt. Neem nou zo'n liedje als Betty, dat samen met het sterke Cardigan en August een drieluik vormt. Als je op zo'n manier personages laat terugkomen in je liedjes, en ze zo levendig maakt, wat een talentvol liedjesschrijfster ben je dan! Mijn favoriet is momenteel het mijmerende liedje Seven waarin Taylor terublikt op haar jeugt. Qua muzikale begeleiding doet me die track trouwens wat aan Tori Amos denken, ten tijden van Scarlett's Walk. Ik heb de vinyl versie van folklore (In the Weeds) inmiddels ook besteld. November duurt nog lang, maar aan de andere kant zullen de mooie liedjes van dit album dan nog beter tot hun recht komen. Ik zeg: prachtplaat!

Thekillers87327 schreef:

Fanboy allert

avatar van Roxy6
Yield schreef:

Zeker een prestatie, maar om bijvoorbeeld Madonna in te halen.... dan heeft ze nog wel een weggetje af te leggen...

avatar van gaucho
Valt mee hoor, ze komt al aardig in de buurt: Madonna had 'slechts' negen albums die op 1 kwamen in de Billboard-albumlijst. En die kwamen niet allemaal in de eerste week op #1 binnen...

Madonna Achieves Ninth No. 1 Album on Billboard 200 Chart With 'Madame X' | Billboard

Qua totale verkoopcijfers ligt het anders: een slordige 300 miljoen verkochte albums wereldwijd voor Madonna en 200 miljoen voor Taylor Swift, volgens Wikipedia. Maar Madonna is natuurlijk al veel langer bezig. Al zijn het opvallend genoeg vooral haar recentere albums die de hoogste positie in de VS halen. Had ik niet verwacht eigenlijk...

Los daarvan is de registratiemethode van de verkoopcijfers anno nu sowieso niet meer te vergelijken met die van vroeger, toen het uitsluitend danwel voornamelijk om fysieke units ging. Appels en peren enzo...

avatar van Roxy6
gaucho schreef:

In je laatste alinea staat direct het belangrijkste punt!
Om nu te scoren hoeft men enkel -veel goedkoper indien men het volgens de juiste kanalen doet- het album maar te streamen. In de lange weg die Madonna heeft afgelegd moesten de verkoopcijfers het vooral hebben van de fysieke producten (vinyl-cassette-cd) en om dan tot zulke verkoopcijfers te komen is echt een prestatie.

Kijk ook even hoeveel Amerikaanse top-tien single's zij heeft gehaald in de afgelopen vijfendertig jaar.
Alleen al om zolang mee te draaien in de top is een prestatie an zich.