The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico (1967)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. Sunday Morning (2:56)
  2. I'm Waiting for the Man (4:39)
  3. Femme Fatale (2:38)
  4. Venus in Furs (5:12)
  5. Run Run Run (4:22)
  6. All Tomorrow's Parties (6:00)
  7. Heroin (7:12)
  8. There She Goes Again (2:41)
  9. I'll Be Your Mirror (2:14)
  10. Black Angel's Death Song (3:11)
  11. European Son (7:46)
  12. Little Sister * (4:23)
  13. Winter Song * (3:17)
  14. It Was a Pleasure Then * (8:01)
  15. Chelsea Girls * (7:23)
  16. Wrap Your Troubles in Dreams * (5:07)
  17. Sunday Morning (Mono) * (2:54)
  18. I'm Waiting for the Man (Mono) * (4:44)
  19. Femme Fatale (Mono) * (2:37)
  20. Venus in Furs (Mono) * (5:10)
  21. Run Run Run (Mono) * (4:20)
  22. All Tomorrow's Parties (Mono) * (5:58)
  23. Heroin (Mono) * (7:10)
  24. There She Goes Again (Mono) * (2:38)
  25. I'll Be Your Mirror * (2:12)
  26. Black Angel's Death Song (Mono) * (3:12)
  27. European Son (Mono) * (7:53)
  28. All Tomorrow's Parties [Single Version Mono] * (2:49)
  29. I'll Be Your Mirror [Single Version Mono] * (2:17)
  30. Sunday Morning [Single Version Mono] * (2:57)
  31. Femme Fatale [Single Version Mono] * (2:37)
avatar van charlezzz

fredpit

De VU tourde ook in Californië

...droog....

Mojo Pin
Run Run Run, geweldig wanneer die gitaarsolo lijkt te worden ingezet! Magnifieke plaat.

Na het horen van 1 nummer was ik al verkocht voor het bevreemdende van deze muziek. Ik kocht direct een VU CD en daar heb ik totaal geen spijt van! hun muziek werkt verslavend..

Lost Highway
Onmisbare klassieker.
Venus in furs is haast revolutionair.

avatar van J.Bell
Heroin

avatar van wolf
Geniaal album! De plaat neemt je mee op een muzikale reis, die onbeschrijfelijk is. Van het prachtige Sunday Morning (de intro lijkt trouwens heel hard op de intro van 'No Suprises' van Radiohead), tot het mysterieuze All Tomorrow's Parties. Alles is even geniaal. Eén nummer steekt er wel boven uit en dat is Run Run Run. Die valse noten die er in steken, hier heb ik geen woorden voor.

Ik hoop dat héél veel mensen dit album nog mogen horen in hun leven, want het is werkelijk briljant. 5*

avatar van Paalhaas
wolf schreef:
Eén nummer steekt er wel boven uit en dat is Run Run Run.

Eén nummer zakt er onderuit en dat is Run run run.

Paalhaas schreef:

Eén nummer zakt er onderuit en dat is Run run run.

Ben je zeker dat je niet 'There She Goes Again' bedoelt?

avatar van wolf
There She goes Again? Dat is toch een schitterend nummer? Ik durf geen enkel liedje te noemen als minste nummer. Ze zijn allemaal zo briljant!

avatar van Paalhaas
Toon1 schreef:

Ben je zeker dat je niet 'There She Goes Again' bedoelt?

2 dan. Ik vergat die expres voor het dramatisch effect.

avatar van Toon1
Overigens vind ik 'Run Run Run' fantastisch, een van mijn favoriete nummers van de plaat.

Mojo Pin
Fantastisch nummer inderdaad.

avatar van Facedown
Onlangs ontdekt door deze geweldige site

Fantastisch album, met 2 kleine minpuntjes: All Tomorrow's Parties en I'll Be Your Mirror. (Ik heb het niet zo voor die Nico )
Nu al een plaats in m'n top 10 en zal zeker nog stijgen.

Lost Highway
Het is hier vast al eerder gezegd, ik hou van het 'rommelige geluid' van deze plaat, ik heb geen vinyl in mijn bezit maar kan me voorstellen als je dit op vinyl draait dat het nog 2 keer lekkerder (of vuiler, het is maar hoe je het bekijkt) klinkt. Alleen dat laatste nummer, nee nee nee dat is erover.

Lost Highway schreef:
Alleen dat laatste nummer, nee nee nee dat is erover.

Ik vind het geweldig, het blijft enorme herrie, maar er zit nog een concept in i.t.t. bv. Revolution 9 van The Beatles.

avatar van UndahCovah
Vrij naar een lyric van Art Brut:

'I can't stand the sound of the velvet underground'

Amen

avatar van Thibault14
Kan mij iemand de filosofie achter de "banaan" uitleggen aub? Ik heb het nogal nodig voor een project voor school.

DonDijk

DonDijk schreef:
klopt het dat dit een groeier is of zie ik dat verkeerd?voorlopig een 3.0

Sommige nummers klinken al meteen goed, bv. Sunday Morning, I'm Waiting For The Man enz.
Sommige nummers moeten dan weer een beetje groeien voor je ze geniaal begint te vinden zoals Heroin en Venus In Furs.

avatar van Thibault14
Ik herhaal mijn vraag, kan iemand aub verduidelijken wat de banaan op de cover voorstelt of wat de filosofie erachter is, want ik heb een project over Warhol voor school.

Thibault14 schreef:

Het stelt een fallus voor.

Toon1 schreef:

Het stelt een fallus voor.

Serieus?

Thibault14 schreef:

Serieus?

Even gekopieerd van een website:

"The pop-art design featured a bright yellow banana with a cardboard pull-tab near the top and an invitation to "peel slowly and see." Those who chose to mutilate their album covers would find a pink banana phallus underneath. Yes, this is what passed for cleverness in 1967, when acid ingestion was more common than acid indigestion."

4,5 Sterren. Een album dat staat op zichzelf. Alleen de laatste 2 nummers kan ik niet aanhoren, maar de rest is gewoonweg geweldig. Ik vind het heel knap dat een album waar geen mainstream hits op staan in deze tijd toch zo gewaardeerd wordt. Zeker als je bedenkt dat The Velvet Underground eigenlijk nooit bij de grootste bands der aarde hebben behoord.

DonDijk
DonDijk schreef: