The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico (1967)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. Sunday Morning (2:56)
  2. I'm Waiting for the Man (4:39)
  3. Femme Fatale (2:38)
  4. Venus in Furs (5:12)
  5. Run Run Run (4:22)
  6. All Tomorrow's Parties (6:00)
  7. Heroin (7:12)
  8. There She Goes Again (2:41)
  9. I'll Be Your Mirror (2:14)
  10. Black Angel's Death Song (3:11)
  11. European Son (7:46)
  12. Little Sister * (4:23)
  13. Winter Song * (3:17)
  14. It Was a Pleasure Then * (8:01)
  15. Chelsea Girls * (7:23)
  16. Wrap Your Troubles in Dreams * (5:07)
  17. Sunday Morning (Mono) * (2:54)
  18. I'm Waiting for the Man (Mono) * (4:44)
  19. Femme Fatale (Mono) * (2:37)
  20. Venus in Furs (Mono) * (5:10)
  21. Run Run Run (Mono) * (4:20)
  22. All Tomorrow's Parties (Mono) * (5:58)
  23. Heroin (Mono) * (7:10)
  24. There She Goes Again (Mono) * (2:38)
  25. I'll Be Your Mirror * (2:12)
  26. Black Angel's Death Song (Mono) * (3:12)
  27. European Son (Mono) * (7:53)
  28. All Tomorrow's Parties [Single Version Mono] * (2:49)
  29. I'll Be Your Mirror [Single Version Mono] * (2:17)
  30. Sunday Morning [Single Version Mono] * (2:57)
  31. Femme Fatale [Single Version Mono] * (2:37)
avatar van Lennonlover
Zigstar schreef:
Fuck, wat een gezeik hier weer. Jezus. Waarom moet dat eigenlijk elke keer wanneer iemand een laag cijfer geeft voor een plaat die men 'hoort goed te vinden'? Bende zagen. En het ergste is nog dat sommigen hier écht denken da ge platen 'rationeel' kunt beoordelen..

hola mateke, we kalmeren ons hiere. Anders zallek u buiten moeten zetten om u af te koelen! En geen glazen mee naar buiten!

(Quote van een buitenwipper gisteravond, ook toe te passen na bovenstaande quote)

DonDijk
Zigstar schreef:

Ach, zie dat jij ook een paar 0,5 hebt dus jou neem ik ook niet serieus.

Zigstar schreef:

Natuurlijk heb je gelijk. Maar bij platen die over het algemeen heel erg goed worden gevonden wekt dat toch verbazing op..

AC/DC schreef:
Prachtige muziek, ze hebben echt een sfeer die ik nergens anders vind, iets zo vals dat het mooi word ( zoals bij heroin en venus in furs )

Check Sister Ray van The Velvet Underground ook eens:)

Samen met the Doors en the Who was deze band de muzikale schakel verbinding tussen BB king ,John lee hooker, Bo didley Howlin wolf, Jimmy reed enerzijds en Joj division, U2, Siouxshee& the banshees,comsat angels, the cure en cocteau twins anderzijds.

Qua muzikale invloed dus een van de meest historische bands aller tijden! meer dan de Beatles(hoewel dat ook een hele goei band was hoor)

stuart
Een favoriete plaat van mij uit de 60's . Wat ik persoonlijk wel jammer vind is het leadgitaar geluid wat bijv. in nr.5 en op het eind van Heroin voor mij persoonlijk irritant is . Ik sla daarom vaak Run Run Run en het herrienummer European Son(herrienummer , of zoals dat heet Noise) over.

stuart schreef:

Dat is inderdaad echt typisch iets waar je van moet houden. Ik vind die 2 nummers juist heerlijk.

AC/DC

De solo in run run run vind ik ook net een van de hoogtepunten op deze cd

stuart
Die quote is niet van mij ,maar van Stijn Slayer.

Wat betreft de solo van Run Run Run: dat blijft een kwestie van smaak.

Veel luisterplezie overigens, AC/DC en STijn Slayer.

avatar van dj maus
Historische plaat, die uiteraard in de kast staat, maar er niet overdreven vaak uitkomt.

Het luistert een beetje als een David Lynch-film, dus het liefst één keer per jaar integraal en met veel aandacht opnieuw beluisteren.

stuart schreef:
Die quote is niet van mij ,maar van Stijn Slayer.

Wat betreft de solo van Run Run Run: dat blijft een kwestie van smaak.

Veel luisterplezie overigens, AC/DC en STijn Slayer.

Dankje, dat komt wel goed haha

AC/DC schreef:

De solo in run run run vind ik ook net een van de hoogtepunten op deze cd

voltazy

Viool spel? Welke versie van dit album heb jij?

waar jengelde john cale volgens jou dan op? is toch echt een elektrische viool.

voltazy schreef:

waar jengelde john cale volgens jou dan op? is toch echt een elektrische viool.

Was dat niet gewoon een Lou Reed die aan het Tremlo Picken was?
Ik hoor daar wel duidelijk een bas gitaar in, speelt John Cale niet ook bas?

voltazy
Schizophrenia schreef:

speelt John Cale niet ook bas?

idd

avatar van Mart
Mart schreef:
Zojuist voor het eerst beluisterd. Goede plaat, vooral de sfeer en de afwisseling op dit album spreekt mij erg aan. Mijn (voorlopige) favorieten hierop zijn Sunday Morning, I'm Waiting For The Man en Heroin. Het laatste nummer werkt alleen nogal op mijn zenuwen, en het geluid en de productie zijn niet echt super. Ik ga hier in ieder geval vaker naar luisteren. Ik begin met 3,5 sterren.

En nu, ruim een jaar later, heb ik de plaat weer eens wat luisterbeurten gegund, en ik verhoog mijn stem naar 4 sterren. Het blijft een zeer bijzondere plaat, met een bijzondere sfeer en veel afwisseling (er zijn popsongs zoals Sunday Morning en I'll Be Your Mirror, langzame donkere tracks als Venus In Furs en All Tomorrow's Parties en noiserock zoals in Heroin en European Sun).

Nummers als Venus In Furs en European Son ben ik ook wat meer gaan waarderen, en eerstgenoemde is mijn absolute favoriet van deze plaat. Andere toppers zijn Heroin, Sunday Morning en All Tomorrow's Parties (waar de stem van Nico echt goed tot haar recht komt). Enige mindere song vind ik The Black Angel's Death Song, maar in feite staat er hier geen enkel zwak nummer op. En dat is best knap, zeker omdat dit album muzikaal gezien niet echt opzienbarend is. Een hele bijzondere plaat, die ik zeker nog vaker ga beluisteren.

Dit album ken ik niet (al komt de cover me wel ergens bekend van voor), maar die clip van Sunday Morning klinkt erg aangenaam. Zó aangenaam zelfs, dat ik er een beetje slaperig van word. Op een goeie manier, dat wel, erg relaxed nummer.

Tijd om hier maar eens wat van te downloaden, lijkt me zo.

avatar van Chameleon Day
Karl schreef:

....al komt de cover me wel ergens bekend van voor....

Zou wel moeten ja, want hij is wereldberoemd!

Chameleon Day schreef:

Zou wel moeten ja, want hij is wereldberoemd!

Vandaar

avatar van Paap_Floyd
Karl schreef:
Dit album ken ik niet (al komt de cover me wel ergens bekend van voor)
Ah van die Dandy Warhols-plaat zeker

Viool spel? Welke versie van dit album heb jij?

Is Venus in Furs en Black Angel's Death Song geen viool dan?

avatar van wolf

Het ging toch over de Solo in Run Run Run?

Volgens mij is dat een viool.

[/quote]

Is Venus in Furs en Black Angel's Death Song geen viool dan?[/quote]

Ik had het over Run Run Run, natuurlijk weet ik dat er in Venus in furs viool voorkomt. Alleen in Run Run Run niet. Maar dat stond ook wel bij mijn vorige Post. Beter lezen Stijn_Slayer!

wolf schreef:

Volgens mij is dat een viool.

Lees de onderste regel maar even

Oftewel: The song is also well known because of Lou Reed's guitar solo, because of its "total lack of convention".

Zijn we hier ook weer klaar mee!

Stijn_Slayer
Oh zo bedoelde je het. Ik bedoelde het zeg maar als de solo in Run Run Run én het mooie vioolspel op andere stukken op het album als hoogtepunten op het totale album.

Kid A(cid)
Schizophrenia schreef:

Was dat niet gewoon een Lou Reed die aan het Tremlo Picken was?
Ik hoor daar wel duidelijk een bas gitaar in, speelt John Cale niet ook bas?

Ik heb altijd gedacht dat het met Reed op gitaar, Cale op bas en Sterling op gitaar (Tucker op drums, dat spreek vanzelf) was.
Cale op viool én bas zou toch niet kunnen, aangezien er geen overdubs zijn geweest?

avatar van Schizophrenia
Nee, niet gelijk natuurlijk. Maar in dat nummer zit trouwens geen viool dus vandaar dat ik een bas hoor . Trouwens Sterling speelde ook wel eens bas, niet dat hij dat leuk vond.

avatar van wolf
Weer iets bijgeleerd! Viool of gitaar, wat maakt het uit. Het blijft gewoon een wereldnummer.