Zoals velen behoor ik tot de personen die, nadat hij Bruce live had gezien helemaal 'om' was. 8 mei 2003 werd ik in De Kuip betoverd door Springsteen en zijn E-Street band, tijdens de tour van The Rising. Ik kende zijn muziek nog niet heel erg goed (had
Born in the USA,
Human Touch en
Greatest Hits op cd) maar was erg onder de indruk van het nieuwe album
The Rising. Die avond kwam alles samen en Bruce had er weer een fan bij
Sindsdien heb ik elk album blind gekocht en heb ik het genoegen gehad de man nog 3x live te kunnen zien. Live blijft het een fenomeen, de studioalbums goed en soms heel erg goed. In tegenstelling tot velen vind ik zijn vorige album
Western Stars heel erg goed, maar was blij dat er eindelijk weer een echt E-Street band album ging verschijnen. De voortekenen waren goed, Bruce had (na een writersblock) in een korte creatieve periode genoeg nieuwe nummers geschreven en het album was in 5 productieve dagen nagenoeg live ingespeeld in zijn eigen studio. Er zouden ook 3 nummers op staan die al dateerden van voordat hij zelfs een platendeal had. Springsteen speelde ze toentertijd soms live, maar zette ze nooit op plaat. Aangezien de eerste twee albums mij nog steeds niet geheel hebben kunnen bekoren, wist ik niet goed wat ik daarvan moest vinden.
Eerste single en titelnummer 'Letter to You' klonk vertrouwd, maar kon me de eerste luisterbeurten nog niet helemaal grijpen. Dat deed het tweede vrijgegeven nummer 'Ghosts' wel. Wat een song.
Your old Fender Twin from Johnny's Music downtown
Still set on ten to burn this house down
Count the band in, then kick into overdrive
By the end of the set we leave no one alive
Ondertussen draai ik het album al een hele week en wilde ik wachten met het schrijven van mijn reactie, door het album wat op me in te laten werken. Maar het enthousiasme van de eerste luisterbeurten wordt niet minder. Sterker nog, ik raak per luisterbeurt meer in de ban van dit album. De Coronacrisis confronteert ons met angsten, ook de angst voor onze sterfelijkheid, en Bruce beschrijft deze op dit album en geeft ons kracht. De teksten gaan vooral over muziek en Springsteen zelf, maar ook het thema ouderdom komt aan bod. Op albumopener 'One Minute You’re Here' (het enige echt kalme nummer van de plaat) zingt Springsteen over zijn eigen leven en zijn sterfelijkheid. Ook kijkt hij terug op zijn periode met de Castiles in 'Last Man Standing' (het was het eerste nummer dat hij schreef voor de plaat) en op 'I'll See You In My Dreams', waarmee het album wordt afgesloten, is hij klaar om zijn overleden vrienden 'te ontmoeten'.
Op nummers die daar tussenin liggen rockt de E-Street band zoals ze al lang niet meer hebben gedaan. De uit duizenden herkenbare drumroffels van Max Weinberg, Gary Talents basgeluid, de combinatie van de piano en glockenickenspiel van Roy Bittan met orgelpartijen van Charles Giordano (de vervanger van de overleden Danny Frederici) en de stevige gitaarparijen van Steven Van Zandt en Nils Lofgren. Alles klinkt vertrouwd en hoe de E-Street band behoort te klinken. Ook newbee Jake Clemons staat zijn mannetje en laat de sax klinken als zijn overleden oom.
En dan die nummers die bijna 50 jaar oud zijn.... tegen mijn verwachting in zijn dit voor mij de 3 toppers van de plaat! 'Janey Needs a Shooter', 'If I Was The Priest' en 'Song For Orphans' zijn alle drie nummers uit de jaren 70 en dat is te horen. De teksten zijn duidelijk anders dan het nieuwere werk en zijn meer verhalend. Maar vooral muzikaal zijn ze op en top Springsteen.
Letter To You is een album dat ideaal is voor de grote festivalweides. Hopelijk kunnen we Bruce en zijn E-Street band daar snel weer zien spelen. Want hoe goed Bruce het livegevoel ook heeft kunnen vangen op dit studioalbum, live zijn ze natuurlijk op hun best.