menu

Eno - Another Green World (1975)

mijn stem
3,81 (216)
216 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock / Electronic
Label: Virgin

 1. Sky Saw (3:27)
 2. Over Fire Island (1:51)
 3. St. Elmo's Fire (3:02)
 4. In Dark Trees (2:31)
 5. The Big Ship (3:01)
 6. I'll Come Running (3:50)
 7. Another Green World (1:41)
 8. Sombre Reptiles (2:21)
 9. Little Fishes (1:34)
 10. Golden Hours (4:00)
 11. Becalmed (3:56)
 12. Zawinul / Lava (3:00)
 13. Everything Merges with the Night (3:54)
 14. Spirits Drifting (2:36)
totale tijdsduur: 40:44
zoeken in:
avatar van Linius
Zat net Me and Earl and the Dying Girl te kijken en werd verrast met maar liefst drie nummers van deze plaat. The Big Ship zal na die film nooit meer het zelfde klinken. Zeer goede toepassing van zijn muziek.

avatar van herman
4,5
Zawinul/Lava heeft in de verte al wel wat van 1/1 op Music for Airports.

avatar van bikkel2
4,5
Eno op een heel andere toer. Geen ''Roxy Music'' meer te bespeuren op dit hele fraaie album.
Een soort Minimal Music is er voor in de plaats gekomen.
Smaakvolle, meestal korte collages van aparte sounds horen wij hier. Een uitstekend gelukt experiment imo. Maar ook een aantal nummers met meer kop en staart.
Wat mij opviel is de tijdloosheid van het geheel. Niet zozeer een plaat die in de 70's gemaakt zou hoeven zijn.
De relaxte percussie, af en toe functioneel gitaarwerk van voornamelijk Robert Fripp ( weer zo herkenbaar) maar tevens van Eno, die ook de vocalen voor zijn rekening neemt. Maar het is over het algemeen een instrumentaal gebeuren.
Een duidelijke richting naar Ambient en dat was iets waar hij wel even mee doorging.
Over de coherentie kun je inderdaad discusseren. Een heel duidelijke lijn is er niet te bespeuren, maar toch heeft elk werkje hier iets bijzonders. Nergens geen gefreak of drukke toestanden, maar meer de kunst v/h weglaten.
Duidelijk ook experimenten met gitaar en pianosounds en synths.
Another Green World is een vredige plaat, bol van creativiteit en als geheel een zeer fascinerende luistertrip.
Nogmaals, zijn tijd vooruit.

Met medewerking van John Cale, Phil Collins, Percy Jones en de al eerder gemoemde Fripp.

4,5
prachtige plaat van deze geluidstovenaar. Net als de vorige soloplaten boordevol verrassingen en juweeltjes. En nu nog mooier: zeer recent geleden zijn de eerste 4 solo albums van Eno op dubbel LP (180 grams vinyl) op half speed en dus op 45 rpm af te spelen. Dat is extra genieten, helaas wel vaker uit de stoel om de lp's om te draaien cq te verwisselen. Maar dacht geeft je weer even tijd om deze muziek te verwerken.

avatar van HansVon
4,5
Wat een lekkere relaxte muziek!
Kan iemand me helpen ? I'll Come Running heeft iets van The Beach Boys..... als je dat ook zo hoort, laat me ajb weten welk nummer van de strandjongens ? ......ik kom er nl. niet op ??

avatar van davevr
5,0
Net verhoogt naar 5*. Ken echt niets zoals dit. En ik heb echt niet veel 5* platen.

avatar van jorro
4,0
Album wat in talloze lijstjes een ereplaats heeft. Te veel om op te noemen, maar vermeldenswaard is de
291e positie in de Acclaimed Music Top 3000 (per april 2019) en dat het album is opgenomen in de lijst met 1001 albums is die je moet hebben gehoord in je leven. Bijzonder is de 21e positie in het Laatste Oordeel instrumentaal. Er wordt toch heel wat gezongen op dit album.
Ik zelf vind het album wat moeizaam van start gaan. In opener Sky Saw is de zang zelfs niet helemaal zuiver volgens mij. Pas bij The Big Ship komt het album nmm goed op gang. Daarna volgt een rij prachtige songs.
4*

avatar van aerobag
4,5
Een uitzonderlijk mooie release van Eno, die mij erg dierbaar is. Bij elke luisterbeurt verwonder ik mij weer hoe de Britse muzikant speelt met de verschillende mogelijkheden binnen een door Eno zelf opgeworpen muzikale speeltuin. Enerzijds zijn daar de meer rock-georiënteerde roots van Eno, maar anderzijds begint zijn toenemende interesse voor synthesizer-gedreven soundscapes steeds meer door te schemeren. Een interesse waar hij samen met King Crimson’s Fripp al aan gesnuffeld heeft en een interesse die volledig aan het oppervlak verschijnt als hij zich stort op zijn latere ambient werken.

En in deze speeltuin, de exploratie van Eno’s fantasieën binnen zijn eigen ‘rock’ framework gecombineerd met zijn drang naar innovatie, ontstaat Another Green World. Een majestueus en kleurrijk project, gebracht met een aanstekelijk enthousiasme waar de muzikant steeds maar weer verschillende creatieve uitspattingen samen laat komen binnen een ogenschijnlijk beperkt speelveld.

Voor mijn gevoel is een Eno een man die zeer goed begrijpt wat muziek aantrekkelijk maakt (zoals hij later ook zal bewijzen met zijn werk als producer), maar ook aandacht heeft voor de verschillende eigenschappen van muziek en deze effectief aan het licht kan laten komen. De dynamiek van muziek, het laten exploderen van een nummer tot iets grandioos (St. Elmo’s Fire), de aantrekkingskracht van een dromerige melodie (I’ll Come Running), maar ook de ontregelende emotionele lading van een uitgesponnen toon (Becalmed). Eno heeft een duidelijke visie die in ieder geval mij weet te beroeren en volgens mij ben ik niet de enige.

Een fragmentarisch meesterwerkje.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:28 uur

geplaatst: vandaag om 15:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.