VOLA - Witness (2021)

Denemarken
Metal / Rock
Label: Mascot

1. Straight Lines (4:22)
  2. Head Mounted Sideways (5:34)
  3. 24 Light-Years (4:32)
  4. These Black Claws (5:52)

met Shahmen

5. Freak (4:50)
  6. Napalm (4:58)
  7. Future Bird (4:35)
  8. Stone Leader Falling Down (4:23)
  9. Inside Your Fur (5:00)
avatar van Rick53
De 2 singles klinken heerlijk. Laat beide kanten van het Deense VOLA horen.
LP blind besteld na het fantastische Applause Of A Distant Crowd. Mooie editie ook van de LP.

Verwachtingen zijn hoog.

avatar van Alicia
De meer dan uitstekende nieuwe single Straight Lines maakt zó blij! Weer zo'n toffe melodie, fijne zang - hemels zelfs - en natuurlijk die zware gitaartjes om de boel eens lekker op te schudden. Ik kan niet wachten!

avatar van ProGNerD
Dit belooft inderdaad weer veel goeds. In een "vorig tijdperk" destijds nog met Applause Of A Distant Crowd in Doornroosje live gezien, de moeite waard...

avatar van pos
pos
Verslavend goed nummer hoor dat Straight Lines. Prachtig die heavy gitaren met keyboards en melodieuze vocalen. Het belooft zeker veel.

avatar van Alicia
En er is weer een nummer vrijgegeven: 24 Light-Years! Mooie videoclip en meer ingetogen.

avatar van ProGNerD
En alweer een nieuwe: These Black Claws => wordt steeds beter...

ProGNerD schreef:
En alweer een nieuwe: These Black Claws => wordt steeds beter...

Tof! Hip Hop Prog Metal

avatar van Alicia
De aanduiding "Djent Rap" zag ik ook al voorbij komen.
(met dank aan Shahmen natuurlijk)

Enfin, ik vind de eerste vier vrij gegeven nummers al goed tot uitstekend en ik denk dat de overige songs ook best fijn zullen zijn.

Sparky
Wordt er een beetje kriegel van, Djent. Zag Vola in 2019 met Haken in de Boerderij, maar die sound werkt bij mij in ieder geval op de zenuwen.

avatar van ProGNerD
Mooie recensie op Progwereld => zin in !

avatar van Alicia
Of dit nu een album is dat je tijdens het ontbijt wilt aanhoren, waag ik te betwijfelen. Ondanks dat de muziek toch vrij 'zoet' is in mijn beleving. Tenminste... nu ik mijn progmetal slaapmutsje nog op heb. Nou ja, Vola smaakt op dit vroege tijdstip gewoon een beetje als een vers croissantje met luxe aardbeienjam in het goede gezelschap van een bakkie heule sterke koffie. De muziek is niet constant heavy. Integendeel. Want de djent band uit Denemarken klinkt in mijn oortjes - weliswaar bij tijd en wijle stevig aangezet - meer als een ingenieuze en zeer melodieuze popband. Waar dus helemaal niks mis mee is als je een mix van 'metal' en mooi gezongen 'pop' wel waarderen kunt.

Alicia schreef:

En vergeet in dat geval ook niet Soen - Imperial en Wheel - Resident Human te checken; God, wat komt er de laatste tijd mooie moderne progmetal uit het hoge Noorden...

avatar van Alicia
Bands uit 'het hoge noorden' - en niet alleen progmetal - hebben wel vaak het talent voor echt leuke of mooie songs! Okay, ik ken er ook een paar uit Italië die mooie liedjes maken, maar Scandinavië valt inderdaad wel op in de hoeveelheid echt goede bands.

avatar van ProGNerD
Zeker en ook hun tegenpolen from Down Under kunnen er wat van de laatste tijd met hedendaagse kwalitatief goeie progmetal...

avatar van Rick53
De 'pop' term van jou Alicia lag me niet lekker eerlijk gezegd, maar na het horen van Freaks valt het kwartje volledig (in de positieve zin).

avatar van legian
Heb de band een keer live gezien (ik dacht bij Haken) en dat was toen weinig bijzonder. Helemaal in vergelijking met Bent Knee die daarna kwamen. Het wilde daar niet echt klikken. Heb na de show nog wat van ze opgezocht maar ook dat klikte niet echt. Dan zie je de zoveelste aanprijzing van ProGNerD en aangezien dat de laatste tijd constant resulteerde in successen heb ik deze ook maar een kans gegeven.

Direct succes is het in ieder geval niet, afgezien van de opening van These Black Claws. Die kwam letterlijk en figuurlijk hard binnen. De rest klinkt allemaal best oke (en weet een betere indruk achter te laten dan de vorige keer), maar wil zich niet nestelen. Maar goed, dat is ook na een enkele luisterbeurt pas. Ik ga het album de komende tijd nog wel een paar keer opzetten.

avatar van ProGNerD
Veel luisterplezier legian: het gaat vast goedkomen tussen jou en VOLA...

avatar van Alicia
Mooi, hoe nu ook de laatste vijf - tot vandaag toe - onbekend gebleven liedjes open bloeien en tegelijkertijd zelfs steviger gaan aanvoelen.

Witness is net als een enorme driedubbele sandwich aan een stokje, er zitten aardig wat verschillende smaakjes verstopt tussen de sneetjes knapperig wittebrood.

avatar van milesdavisjr
Vola vormt een band waarbij ik liever teruggrijp naar de bands die deze heren waarschijnlijk van inspiratie hebben voorzien. De poppy progmetal zit redelijk goed in elkaar maar echt beuken doet het nooit. Daarvoor zijn de riffs en grooves teveel gericht op een zo groot mogelijk publiek en daar is niks mis mee, maar het neemt een stuk eigenheid weg. Zanger Mygind vind ik daarnaast ook niet een zanger die mij in hogere sferen brengt, dit wordt mede ingegeven door het feit dat de zang wat achter in de mix staat - wellicht ingegeven door het feit dat de beste man zijn beperkingen heeft - en daarom ook wat afstandelijk aanvoelt. Hoewel het zeker niet slecht is moet ik bij Witness steeds denken aan bands als Dredg, Karnivool en Jolly, groepen die tapten uit hetzelfde vaatje maar dat voor mijn gevoel toch echt beter deden.

avatar van Fluvver
Het is niet nieuw, maar het klinkt best wel uniek, fris, vrolijk, poppy op een niet commerciële manier, ik vindt zomerdjent wel lekker klinken.

Dit is hun beste plaat tot nu toe. Geen slechte track te bekennen.

Fluvver schreef:
Dit is hun beste plaat tot nu toe. Geen slechte track te bekennen.

Eens ! Gisteravond 1e luisterbeurt gehad: wat een heerlijke trip; had meteen zin om 'm nog een keer op te zetten en dat gaat vandaag en morgen zeker ook nog meerdere keren gebeuren tussen de Frost* - Day and Age luistersessies door natuurlijk...

4 sterren sowieso

ProGNerD schreef:

4 sterren sowieso

Vær opmærksom! Enkele refreinen zijn nu al niet meer uit 't verwarde hoofd te stampen. Ging naar bed met Straight Lines en stond er vanochtend weer mee op!

Frost ken ik nog niet, maar zet um alvast op de luisterlijst!

avatar van pos
pos
Mooi weekendje zo weer met Max Verstappen deze Vola, Gary Numan en Egor Lappo. Wat een lekkere muziek wordt er toch weer uitgebracht.

avatar van Don Cappuccino
Fantastische plaat van VOLA. Ronduit epische moderne synthpopmetal. De band wordt vaak in de rij met moderne progbands als Leprous, Agent Fresco en Voyager genoemd, maar ze hebben hier toch wel stappen naar een behoorlijk eigen geluid gezet. VOLA brengt hier een balans qua sound die me wel qua aanpak doet denken aan Deftones ten tijde van Diamond Eyes en Koi No Yokan: monsterlijke laag gestemde riffs en grooves in combinatie met prachtige dromerige synthlagen en -vocalen. Net als bij Deftones blijft er in die immense sound heel veel subtiliteit en wordt alles verpakt in waanzinnig catchy songs. Ook vind ik de gastbijdrage van rapper Shahmen op These Black Claws erg smaakvol, heel mysterieus en erg goed passend met de triphopachtige instrumentatie.

avatar van Bakema NL
Net 3 nummers beluisterd en deze ga ik zeker op cd aanschaffen!

avatar van Castle
Best lekkere maaltijd dit werk.
Voorgerecht beloofd een hoop moois, hoofdgerecht is dan meer plichtmatig ,terwijl het nagerecht weer bijna het voorgerecht haalt.
Lekkere maaltijd, maar geen volle (Michelin) sterren voor mij.

avatar van Aladdin
Het overkomt me wederom, de gedachte dat de vorige beter is en wederom wordt dat gelogenstraft. Hij wordt echt mooier als je hem vaker draait, wat je eigenlijk niet verwacht, want het klinkt, allemaal zo (bedriegelijk?) eenvoudig en poppy. Dus op repeat maar weer.
Om met Churandy Martina te spreken:"Ik ben blij man, heel blij"

avatar van Jazper
These Black Claws zou zomaar een nummer van Korn kunnen zijn.

Voor wat ik gehoord heb (de nummers waar er hier en linkje bij staat), mis ik wat emotie. Klinkt allemaal wat afgemeten. Ik laat het dus maar bij deze nummers.

avatar van legian
De muziek doet me eigenlijk best veel denken aan TesseracT - Sonder.

These Black Claws is wel een favoriet van mij aan het worden. De rest klinkt bij vlagen erg fijn, maar verliest mijn aandacht. Ze klinken mij erg 'vrolijk' en 'poppy' in het gehoor eigenlijk, terwijl ze op momenten enorm zwaar en hard kunnen klinken. Het contrast valt me niet echt geheel goed. TesseracT weet me dan stukken meer te boeien.

avatar van james_cameron
Het eerste album had de heerlijk loodzware gitaarriffs, het tweede album de fraaie aanstekelijke zanglijnen en op deze derde komt alles mooi samen, resulterend in het beste werk van de deense band tot nu toe. Het is een knappe mengeling geworden van pop en metal (A-ha meets djent?), met unaniem sterke tracks. Luister maar eens naar de geweldige opener Straight Lines, dan ben je meteen verkocht. De rest van het album doet daar niet veel voor onder.