Queen - A Night at the Opera (1975)

Label: EMI

1. Death on Two Legs (3:43)
  2. Lazing on a Sunday Afternoon (1:07)
  3. I'm in Love with My Car (3:05)
  4. You're My Best Friend (2:52)
  5. '39 (3:31)
  6. Sweet Lady (4:04)
  7. Seaside Rendezvous (2:15)
  8. The Prophet's Song (8:21)
  9. Love of My Life (3:39)
  10. Good Company (3:23)
  11. Bohemian Rhapsody (5:54)
  12. God Save the Queen (1:13)
  13. I'm in Love with My Car [1991 Bonus Remix by Mike Shipley] * (3:28)
  14. You're My Best Friend [1991 Bonus Remix by Matt Wallace] * (2:52)
  15. Keep Yourself Alive [Long-Lost Retake, June 1975] * (4:04)
  16. Bohemian Rhapsody [Operatic Section A-cappella Mix] * (1:03)
  17. You're My Best Friend [Backing Track Mix] * (2:57)
  18. I'm in Love with My Car [Guitar & Vocal Mix] * (3:18)
  19. '39 [Live at Earl's Court, June 1977] * (3:46)
  20. Love of My Life [South American Live Single, June 1979] * (3:43)
avatar van gigage
quote lennon: the Prophet song.... Ik zou ze graag een keer los van elkaar willen horen...unquote

Nou, dat kan op deze multi channel schijf

teus schreef:
Kunst is het wel..vind dit hun meesterwerk,een soort van de Sgt Pepper van Queen

Behalve dan dat Queen niet als een groep sessiemuzikanten door het leven zou gaan, geen orkest erbij gesleept heeft en live nog iets van probeerde te maken. Dat heeft toch een heel andere insteek in mijn beleving. Dus nee, dit is geen soort van de negende van beethoven, de thriller van Michael Jackson en ook niet de Sgt Pepper van Cheap Trick.

avatar van Edwynn
Live iets van maken? Het middenstuk van BoRap moest gvd van een bandje komen omdat die luilakken dat te lastig vonden. Dat pakte Savatage toch anders aan met Chance.

avatar van musician
Het spijt mij, maar de live optrendens van Queen waren over het algemeen behoorlijk spectaculair. Met alle respect voor Savatage. Ik heb geen flauw idee wat die band overigens met Queen heeft te maken.

Alle vier leden van Queen ook geweldige muzikanten. Ook al heeft de band, net als bijna elke andere, ups en downs in hun plaatwerk.
Dat het deel "opera" van Bohemian Rhapsody van de band moest worden gehaald ivm de technische complicaties die het zou opleveren als je dat niet zou willen, is heel goed te verdedigen. Er werd niet geheimzinnig over gedaan, het werd geaccepteerd. Je kunt voor een paar minuten per avond niet een heel orkest laten opdraven.

Edwynn schreef:

Ja, haha, iets van probeerde te maken, schreef ik, in tegenstelling tot een eerder (niet genoemde) gerefereerde band. De Prophet Song bijvoorbeeld hebben ze live met een alternatief middenstuk ook nog live gebracht destijds. BoRap van een bandje..extra drinkpauze...mja..ook niet mijn ding. Je zou het ook niet kunnen spelen of inkorten ofzo.
Tegenwoordig wil Metallica de beginriff ook wel eens van een bandje (maar dan digitaal) laten starten om dan in te haken. Ook zo'n vreemde aanpak.

avatar van Edwynn
Ach ja, bij de groten der aarde wordt luiheid geaccepteerd en desgevraagd verdedigd. We moeten ermee leren leven.

avatar van bikkel2
Technisch gezien was het gewoon niet te doen denk ik.
Queen trad in de 70's en 80's veel op en Freddie had zat avonden dat zijn stem het niet helemaal trok en Taylor zijn stem was al na een paar jaar echt rauw en hees.
May had en heeft live niet al te veel volume, dus dat ging gewoon niet werken.
Wellicht tot 1977 had het nog gekund, maar dan nog.
Je kunt het snel verpesten. De stemmen in de studioversie zitten vol met tig overdubs.
Er zijn idd bands / zanggroepen die het nadien wel hebben gedaan, maar die hadden een grotere bezetting.
Of Queen het helemaal had moeten laten, kan een discussiepuntje zijn.
Ze deden het op de manier die we kennen.
Ik heb mij er nooit echt aan gestoord eigenlijk.
Al had het mij ook niet uitgemaakt als ze het niet hadden gespeeld.
Maar ja, je praat wel over een song die de band definitief op de kaart zette.

avatar van lennon
Alleen het koor bestaat al uit 100 man opgebouwd uit Freddie Roger en Brian. Dat kan je live toch nooit overbrengen met zijn drieën.?

Ik vind het logisch dat ze dat deel via een tape speelden.

avatar van bikkel2
Ja, als je het dan toch wilt spelen......dan maar zo.

avatar van Bluebird
The show must go on!! Start de tune, reeds!!

Poeh.

Ik heb coverbands Bohemian Rhapsody zien/horen doen. Gewoon met zn vieren het hele middenstuk nadoen.
Alleen kon Deacon niet zingen, dus misschien kwamen ze één man te kort.

En waarom mag Queen niet met Savatage vergeleken worden? Bijna dezelfde insteek van muziek.

avatar van De buurman
Het was echt belachelijk geweest als ze dit met zijn vieren live hadden proberen te zingen.

De buurman schreef:

Zie deze knappe keerlen het gewoon even voor elkaar krijgen. Live doen ze het ook gewoon hoor.
studio: jeWelste - Bohemian Rhapsody (Queen) - YouTube
live: Bohemian Rhapsody live, cover by jeWelste - YouTube

avatar van LucM
Deze man kan wel een prima vertolking brengen van Bohemian Rhapsody.

avatar van Edwynn
Of het belachelijk zou hebben gklonken, weten wij dus niet.

Creativiteit. Dan kom je er wel. Bij Queen ontbrak het even.

Ozric Spacefolk schreef:

Precies. Maar dan minus draken als Death On Two Legs en Love Of My Life.

Chance is zwaar geïnspireerd door BoRap. Met vergelijkbaar middenstuk. De canon werd ook live uitgevoerd. De orkestpartijen werden gespeeld op een synthesizer. Al kwamen die op plaat ook al uit een doosje. Het is verder wel een afgeronde song. Geen collage van aaneengeregen fragmenten van liedjes die niet af waren.

Edwynn schreef:

Precies. Maar dan minus draken als ..... Love Of My Life.

Love Of My Life is juist een prachtsong!
Maar als je er niets mee hebt houdt alles op. Maar wel raar om Love Of My Life een "draak" te noemen

avatar van Edwynn
Misschien is het wel raar om het een prachtsong te noemen.

buizen
Waarom is het dan een 'draak'?
(ik zal je straks precies toelichten waarom ik het een prachtsong vind).

avatar van henk01
Ik denk dat Love of my Life wel in de top 3 van mooiste queen nummers hoort te staan.

buizen schreef:
Waarom is het dan een 'draak'?
(ik zal je straks precies toelichten waarom ik het een prachtsong vind).

Het zoet, dreinerig, sloom en vervelend. Een oorwurm zeg maar. Net als My Best Friend. Ook zo erg. Ik ben meer van The Prophet's Song en stiekem Radio GaGa.

Hahahaha...

Ik vind Love of My Life verschrikkelijk.
Door die song, denken alle hardrockbands het te kunnen maken, om live een akoestische set erin te gooien. Nog meer draken: More Than Words, To Be with You, Patience.

Is This the World We Created is dan wel weer mooi. Maar ik heb een ballad het liefst in de vorm van Save Me of Spread Your Wings, White Queen etc.

Death On Two Legs vind ik echt waanzinnig.

buizen
Love Of My Life is alleen al qua titel iets recht uit het harts dat universeel iedereen aanspreekt.
Iedereen heeft een "love of my life".
En die eerst regels ook:

Love of my life, you've hurt me,
You've broken my heart and now you leave me.

Die gaan meteen door merg en been, die zetten de toon.

Het kan intiem gebracht, ook al is het een groot stadion.

Brian May toont zich weer de meester in het weglaten en zetten met een paar akkoorden een song van jewelste neer.
Freddie Mercury schreef het voor zijn vriendin Mary Austin met wie hij in de seventies een lange relatie had.

Edwynn schreef:

Een oorwurm zeg maar. Net als My Best Friend. Ook zo erg.

Ik ben meer van The Prophet's Song en stiekem Radio GaGa.

Dan vrees ik dat onze Queenwegen zich hier scheiden, Edwynn. Voorgoed en definitief. Dan hebben wij exact de tegenovergestelde Queensmaak (voor zover je bij jou al kunt spreken over smaak).
You're My Best Friend een draak vinden en "Radio GaGa" de hemel in prijzen?!

Ozric Spacefolk
Ik vind You're My Best Friend een mooier liefdeslied. Minder suikerzoet en toch superlief.

Radio Gaga vind ik ook super!

buizen
Tjonge jonge hoe kun je uberhaupt een release als deze met minder dan 4,5 sterren beoordelen?
Dan begrijp je wellicht niet zoveel van de betekenis van Queen en in het bijzonder dit album voor de muziekscene noch is er een ontwikkeld oor voor briljante songs.

buizen schreef:
Radio GaGa" de hemel in prijzen?!

Die interpretatie zou ik er niet aan geven. Zo zwart wit als de gemiddelde vluchtelingentoblematiekdebater zit ik er niet in.

De daaraan hangende aantijging leg ik naast mij neer. Want smaak gaat bij mij niet over of de artiest het nu voor zijn lief of voor mijn part zijn dooie parkiet geschreven heeft.

Ozric Spacefolk
De 5* gaan naar Sheer Heart Attack, de eerste twee platen, Day at the Races, Innuendo en ik geloof The Miracle.

Maar Love of My Life en Sweet Lady zorgen ervoor dat ik toch echt niet boven die 4* uitkom. En ik begon met deze band en met deze plaat. Dus ik ben prima op de hoogte, hoe Queen het muzikale landschap heeft beïnvloed.
Hell, mijn hele muzieksmaak is terug te voeren naar Queen.

avatar van Kronos
buizen schreef:

Gelukkig hebben we jou nog.

Kronos schreef:

Gelukkig hebben we jou nog.

Ik bedoel het niet zo onvriendelijk als het er geschreven staat, wellicht. Beetje stangen.
Dit is gewoon een topalbum.
Radio GaGa.. beter dan You're My Best Friend? Tja.. Ieder z'n smaak.