Black Country, New Road - Ants from Up There (2022)

Rock / Pop
Label: Ninja Tune

1. Intro (0:54)
  2. Chaos Space Marine (3:36)
  3. Concorde (6:03)
  4. Bread Song (6:21)
  5. Good Will Hunting (4:57)
  6. Haldern (5:05)
  7. Mark’s Theme (2:47)
  8. The Place Where He Inserted the Blade (7:13)
  9. Snow Globes (9:13)
  10. Basketball Shoes (12:37)
  11. Mark's Theme [Live from the Queen Elizabeth Hall] * (2:43)
  12. Instrumental [Live from the Queen Elizabeth Hall] * (5:25)
  13. Athens France [Live from the Queen Elizabeth Hall] * (6:49)
  14. Science Fair [Live from the Queen Elizabeth Hall] * (6:33)
  15. Sunglasses [Live from the Queen Elizabeth Hall] * (8:59)
  16. Track X [Live from the Queen Elizabeth Hall] * (5:09)
  17. Opus [Live from the Queen Elizabeth Hall] * (8:56)
  18. Bread Song [Live from the Queen Elizabeth Hall] * (6:55)
  19. Basketball Shoes [Live from the Queen Elizabeth Hall] * (13:24)
avatar van nico1616
Ik kon niets met het debuut maar dit is emotioneel overrompelend. Concorde en Bread Song vond ik al prachtig, toch zijn het de laatste 3 nummers die me sprakeloos achterlaten.

avatar van Collapse
Ik vind m ook steeds beter worden. Alleen is Basketball Shoes wel echt minder met de gewijzigde tekst.

avatar van sonic10321
Wat is dit een prachtplaat!

Inderdaad, misschien wel het fraaiste slottrio ooit!

En AftP bestaat niet? luigifort, wat jij?

avatar van luigifort
Ken dit album niet. Maar het afsluitende trio hier doet qua duur wel aan een heel Tool album denken
Ms weet johan de witt er wat zinnigers over te zeggen

avatar van johan de witt
Dit is toch de modern day-Slint?
Nee, niet voor mij vrees ik.

avatar van luigifort
O Slint, goed dat je me waarschuwt, wilde het net op Spoti opzoeken Je hebt me een uur leed bespaard

Johnny Marr schreef:

En AftP bestaat niet? luigifort, wat jij?

Que?

Que?

Dat ik wil mee schuimbekken met jullie maar ik voel deze nog niet zo, jammer voor mij, my loss!

AftP staat trouwens voor Automatic for the People, dat is een album die gekend staat om een absurd sterk trio van afsluiters. Wanneer nog es Gentje, tho?

Johnny Marr schreef:

Geen nood Jeffrey, dat komt vast goed met je. En anders, als ik ( zeker! ) snel weer een keer naar Gent kom dan ga ik je onderwerpen aan het evangelie van de 3 laatste nummers van deze plaat of een hele cd van Editors. Mag jij kiezen? Deal?

Okay het betekent 'Automatic for the People'. Tja, laat ik Man on The Moon & Nightswimming dan net weer mindere R.E.M.M.E.R.S. vinden.

Dance Lover schreef:

Wow Nightswimming minder, sick! Laat johan de witt het niet lezen... Denk dat je es moet nachtzwemmen met dat nummer op de achtergrond om die ten volle te waarderen. En dan groepspicselfie à la Spiderland nemen in de Blaarmeersen met ArthurDZ en de gang, wat jij Marco?

O ja om iets ontopics te hebben: het broodjeslied is zo fokking intens krachtig mooi hé, jemig, there was no wifi in your apartment enzo vloer me af

avatar van ArthurDZ
Johnny Marr schreef:

En daarna samen een heuvel oplopen zoals For The First Time? Hoop dat de klik bij jou nog komt trouwens, met gans mijn hartje!

avatar van luigifort
En daarna de metro in zoals Daysleeper en met een uppertje het nachtleven van Gent in

Johnny Marr schreef:

Waar kan ik mij aanmelden voor deze tour?!

En nachtzwemmen doe ik doorgaans op meer stevigere muziek.

luigifort schreef:
en met een uppertje het nachtleven van Gent in

Ja en sizzurp slurpen met jordidj1 uiteraard jwz

avatar van luigifort
Ja, heeft hij het record?

Nee jordidj1 gooit zijn drank altijd weg

En genoeg gespamd......

avatar van dix
dix
Inderdaad, misschien wel het fraaiste slottrio ooit!
Close, maar Closer komt closer.

avatar van aerobag
GrafGantz schreef:

Ze gaan een Japanse straatmuzikant inlijven om op het volgende album te zingen bedoel je?

Kwam er net achter dat deze line-up zelfs waarschijnlijker is dan je zou denken

avatar van Gyzzz
Voor mij na enkele beluisteringen de rock-equivalent van Trentemøller - categorie 'iets te hard geprobeerd'. Ze kennen hun klassiekers; ze kunnen stukken Steve Reich moeiteloos inbedden in hun post rock pastiches (al ligt dat er al in de intro wel erg dik bovenop); de teksten zijn lekker apart en je kunt er beluistering na beluistering meer uithalen. Maar dat is voor mij in dit geval allemaal geen compliment.

Dit gezelschap komt zo ontzettend zelfbewust en 'vakkundig' over dat het bijna doorlopend op mijn zenuwen werkt. Het is ongetwijfeld lastig om met zo'n torenhoge hype om te gaan, en dit album voelt aan alle kanten als een snoepwinkel voor muzieknerds. Het is ontegenzeggenlijk knap gemaakt, maar doet me helaas niets.

Gyzzz schreef:

Dit soort reacties wekken bij mij een gigantische oogrol op, alsof het voor jonge bands tegenwoordig iets vies zou zijn om een minimum aan ambitie te hebben en een product op de markt te brengen waarbij de arrangementen gewoon kloppen en waar menig veteranenband zelfs een puntje aan kunnen zuigen. En intussen zitten we maar opgescheept met een boel low effort meuk van pop prinsesjes die wat aanmodderen met hun gitaar in de slaapkamer of muzikaal gepimped worden door de Max Martins van deze wereld en vervolgens plat gehyped worden door pitchfork en consoorten. Dat Black Country, New Road tegen de stroom ingaat en wel degelijk de motherfucking craft respecteert is iets wat elke muziekliefhebber toch gewoon zou moeten toejuichen? Trouwens, in tegenstelling tot hun vrienden van Black Midi waarvan ik de muziek als nogal afstandelijk ervaar leggen deze jongens en meisjes wel degelijk een boel emotie in hun muziek. Moet vaak denken aan Bright Eyes en Arcade Fire (toen die nog goed waren) bij het beluisteren van deze plaat. Benieuwd hoe ze het vertrek van de zanger wat dat betreft verteren.

avatar van Gyzzz
Morinfen schreef:

Geen idee hoe je hierbij komt. De muziek die ik het meest waardeer (oud danwel nieuw) staat evengoed bol van het vakmanschap. Dit doet me gewoon weinig en komt geforceerd op me over.

Je hebt het over bands die plat gehypet worden, maar dat lijkt me op BCNR toch net zo goed van toepassing?

avatar van TornadoEF5
Neen, dit is echt niets voor mij. Ik vind dit zelfs ronduit vreselijke muziek. Ik zie velen de vergelijking maken met Slint. Ik zie het niet echt. Ik ben zelfs fan van Spiderland? Dus neen. Ik kan me moeilijk een Slint voorstellen met piano's/violen/saxofonen. Het enige wat in de buurt komt is de laatste track, wat ook de beste track is van het album meteen.

Maar verder is het enige wat het gemeen heeft dat bepaalde tracks post-rock zijn, maar in post-rock maak ik zelf de onderscheiding tussen post-GSYBE post-rock (dat zijn crescendo post-rock 90% van de keren) en pre-GSYBE post-rock. De vergelijking met Arcade Fire begrijp ik beter. Vooral de tweede track doet specifiek aan Funeral denken. Ik ken Funeral wel niet extreem goed, ik vind het ook een overschat album, maar volgens mij is Funeral wel wat "toegankelijker" en makkelijker te behappen dan dit. Dit ligt me niet, vind ik absoluut gigantisch overhyped enzovoort.

avatar van Obscure Thing
Dit is echt een prachtalbum geworden. Het is nog steeds onmiskenbaar Black Country, New Road, maar ze zetten hier een totaal andere mood neer dan op de debuutplaat. Mijn favoriete nummer van For the First Time is Science Fair en mijn favoriet van deze is The Place Where He Inserted the Blade, wat een wereld van verschil. Waar Science Fair waanzin is, is The Place Where He Inserted the Blade bijna sereen. Ik kan het wel waarderen, een band die een compromisloos album uitbrengt, en zeker als het zo goed is. Ik ga Isaac Wood echt missen in deze band, zijn teksten en manier van zingen maken deze plaat. Maar gelukkig heeft hij nog een mooi afscheidscadeau achtergelaten.

avatar van Elbow
Overdonderd door dit album ! Nog sterker dan het debuut, ook iets toegankelijker met meer drama en gevoel. Muziek mag zeker triestig, dromerig en emotioneel klinken. En daar slaagt BCNR perfect in. Ik moet toegeven dat ik het debuut pas na een 6 tal luisterbeurten echt goed vond. Ik had problemen met die jazzy deuntjes maar ondertussen ben ik het gewoon geworden en vind ik het perfect passen bij hun avontuurlijke muziek. Dit is hun grand cru geworden. Benieuwd welke richting ze zullen uitgaan zonder hun frontman? Want hij is de perfecte schakel bij deze muziek. Zijn nonchalante zangstijl waar hij enorm veel emotie in legt.
Mijn favoriete tracks zijn Haldern, Good Will hunting, Concorde en Basketball shoes.

En dit album doet me zeker en vast denken aan Funeral van Arcade Fire. Toen werd ik ook weggeblazen door hun debuut net zoals nu..

Lang geleden dat ik nog een 5 heb gegeven. Top plaat !

Dat men hier Arcade Fire in terug hoort begrijp ik, GSYBE niet en Slint toch meer bij het debuut, en niet bij deze plaat. Zelf leg ik de link naar Joy Division, maar dan meer als band. Twee geweldige totaal verschillende platen, en op de vooravond van het grote succes valt de frontman weg.

avatar van Edgar18
Wat een waanzinnig mooi album is het geworden zeg. Vandaag direct het vinyl gaan kopen. Het lukt me ook (nog) niet om favoriete tracks aan te wijzen, ik vind ze allemaal fantastisch. Een stukje volwassener en meer gelaagd dan het debuut, al geniet ik daar ook nog steeds met volle teugen van.

avatar van Mjuman
Eerlijk gezegd zit ik meer in het Gyzzzkamp dan elders. Om een vergelijking te maken, even een sidestep: heb het gevoel opgezadeld te zitten met iemand die obv een samenvatting van Geschiedenis van de filosofie, Hans Joachim Storig | 9789049104276 | Boeken | bol.com probeert te imponeren met zijn kennis van de filosofie.

Qua muziek klinkt dit alsof ik om de oren wordt gemept met ca 45 jaar muziekgeschiedenis en ik word er erg moe van. Alsof een terriër muziek heeft leren maken en al hyper-hyper om me heen kwispelstaart. Veel te veel nieuwe kleren van de keizer, Hans Christian Andersen

Nee, moest echt hierna even afkicken met Beach House - Once Twice Melody (2022) - MusicMeter.nl

Voorafgaand aan dit album draaide ik trouwens deze lp Cannonball Adderley - Somethin' Else (1958) - MusicMeter.nl - héél fijn wazda.

Als ik live iets kan meepikken van Black Country, New Road - NSJ oid - zal ik dat misschien niet nalaten. Maar as it stands ...

avatar van Obscure Thing
Kan ik ook een bericht disliken?