Captain Beefheart and His Magic Band - Trout Mask Replica (1969)

Rock / Avant-Garde
Label: Straight

1. Frownland (1:41)
  2. The Dust Blows Forward and the Dust Blows Back (1:53)
  3. Dachau Blues (2:22)
  4. Ella Guru (2:27)
  5. Hair Pie: Bake 1 (4:59)
  6. Moonlight on Vermont (3:59)
  7. Pachuco Cadaver (4:40)
  8. Bill's Corpse (1:49)
  9. Sweet Sweet Bulbs (2:21)
  10. Neon Meate Dream of a Octafish (2:26)
  11. China Pig (4:03)
  12. My Human Gets Me Blues (2:46)
  13. Dali's Car (1:26)
  14. Hair Pie: Bake 2 (2:23)
  15. Pena (2:34)
  16. Well (2:08)
  17. When Big Joan Sets Up (5:18)
  18. Fallin' Ditch (2:08)
  19. Sugar 'N Spikes (2:30)
  20. Ant Man Bee (3:57)
  21. Orange Claw Hammer (3:35)
  22. Wild Life (3:10)
  23. She's Too Much for My Mirror (1:41)
  24. Hobo Chang Ba (2:02)
  25. The Blimp (Mousetrapreplica) (2:05)
  26. Steal Softly Thru Snow (2:19)
  27. Old Fart at Play (1:51)
  28. Veteran's Day Poppy (4:31)
avatar van Paalhaas
pretfrit doet graag emo met zijn stemmen. Verlaagt bij tijd en wijle albums die hij erg goed vindt voor de lol naar 0,5/5. Deed-ie ook al eens met Jazz Composer's Orchestra - s/t.

pretfrit
ik geloof dat ik stalkers heb...

@ paalhaas: voor de uitdaging, verleggen van grenzen...wat nu emo? Zet jij maar eens een maandje Astral Weeks op 0,5 praten we dan weer verder.

avatar van Paalhaas
Haha, ik zei toch niet dat ík emo ben (of wil zijn).

JolkiPalki
The Spotlight Kid en en Clear Spot zijn erg leuk maar ik weet niet of ik al aan dit album durf te beginnen. Misschien toch maar eerst Safe as Milk?

avatar van Paap_Floyd
Eerst Safe As Milk is een slimme zet. In een keer in het diepe is op zich ook wel spannend!

Antonio
Paap_Floyd schreef:

Voor een Captain Beefheart album is Safe As Milk verbazingwekkend toegankelijk en simpelweg 1 van de allerbeste debuutplaten ever !!!

Blind aanschaffen voor een ieder die nog twijfelt...

avatar van hpdewin
nog meer luisteren en mischien word het hoger # 4

pretfrit
Die hogere waardering na meerdere keren luisteren is echt een fabeltje.

Als je het bij de eerste luisterbeurt ruk vind, dan blijft dat ook zo.

avatar van BlueVelvet
Wat weet jij daar nou van?

alles

Heemskerktollie
De arrogantie pretfrit Bij is het wel degelijk zo. Ik moest ooit meerdere keren naar Don Cherry luisteren en toen viel het kwartje. kan heel cliché klinken maar het is wel zo

bowi01
HOE kan het mogelijk zijn dat dit album zo een laag gemiddelde heeft....... elke muziekliefhebber, ongeacht je muzikale voorkeur, moet dit ge-wel-dig vinden! zo geniaal, zo diepgaand, maar zo een lage rating...

Joy
niet bepaald toegankelijk dus je zou kunnen beginnen met safe as milk als je beefheart wil waarderen

dan volgt deze vanzelf

avatar van Slowgaze
Zo ontoegankelijk en moeilijk verteerbaar is dit toch niet? Ik heb mijn eerste luisterbeurt in de bus gedaan, had niets te doen, dus gewoon uitgeluisterd. En dat beviel zeker. Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen klinkt alsof er een bende zwakbegaafde ADHD'ers op stapel muziekinstrumenten is losgelaten en dat ze zo maar wat doen. Luister je beter, dan hoor je hoe ingenieus de ritmiek in elkaar zitten en hoe knap de nummers zijn.

avatar van hpdewin
Slowgaze schreef:
Zo ontoegankelijk en moeilijk verteerbaar is dit toch niet?.

Slowgaze schreef:

Ik ben bang dat je jezelf tegen spreekt

avatar van Slowgaze
Ken je dat idee uit de psychologie? Ik weet niet precies hoe het heet, maar je verwoordt de bezwaren van de ander. Als je dat noemt, maar je kunt ook gelijk tegenargumenten subtiel brengen, heb je vaak meer succes dan gewoon frontaal in de aanval gaan.

Joy
een bende zwakbegaafde ADHD'ers op stapel muziekinstrumenten, is niet hetzelfde als ontoegankelijk en moeilijk verteerbaar

zwakbegaafde adhd ers bestaan niet btw

Slowgaze schreef:

Helemaal mee eens. Ik ben al die tijd vergeten het even over Trout Mask Replica te hebben, maar nu ik hem vandaag eindelijk binnen kreeg dacht ik er weer aan.

Trout Mask Replica is ook een lange zit, en de muziek is al niet erg toegankelijk, dus dat zou het voor sommigen nog erger maken. Ik vind dit zelf een geniaal album, misschien geef ik hem binnenkort wel 4,5*. Erg unieke muziek.

haveman
Je bent het dus helemaal met hem eens, alleen vind jij het niet erg toegankelijk en hij wel?!

Oeps, ik had die eerste twee zinnen even weg moeten halen. Doe ik nu even.

Slowgaze schreef:

IK heb al verschrikkelijk mijn best gedaan om dit toch maar iets te vinden.... ik blijf proberen, het zal dus wel aan mij liggen, vrees ik.
Ik zoek naar melodie, harmonie, songs, ik zoek naar iets dat me over de streep kan trekken... maar voorlopig helaas.
Ik hoor gewauwel, gekreun, hierbij vergeleken is Tom Waits (van wie ik dus wèl hou) een nachtegaal.
Ik zal in mijn vakantie de plaat nog eens uit de kast trekken... wie weet... maar voorlopig kan ik hier dus nog steeds niets mee.

Heb je Safe as Milk wel eens geprobeerd Patrick? Die is een stuk toegankelijker.
Al kun je die beter eerst beluisteren i.p.v. blind kopen, mocht je de gok willen wagen.

Father McKenzie
IK heb wel Shiny Beast, ik kocht die samen met deze, en betaalde echt niet veel. Ik zal die dan eerst maar eens opnieuw uitproberen, samen met deze.
Ik ga niet opnieuw geld hieraan uitgeven.
Heeft het zin om dan nog maar een album te proberen, als die 2 me al (nauwelijks) kunnen bekoren??

Shiny Beast ken ik (nog) niet, maar Safe As Milk is toch heel anders dan deze Trout Mask Replica. Er zit een veel duidelijkere songstructuur in en die is minder verwarrend en vaag. Je houdt nog wel een wat 'aparte' stem over.

Als ik het hier op Musicmeter een beetje bekijk zijn er mensen die Trout Mask helemaal niks vinden en Safe as Milk wel kunnen waarderen.

Father McKenzie
Het proberen waard, ik hoor het.
Ik zal toch voorbeluisteren alvorens ik de geldbeugel trek...

Proberen kan geen kwaad. En als ook Safe as Milk je niet bevalt dan weet je in ieder geval zeker dat het gewoon niet gaat lukken met deze kapitein.

avatar van korenbloem
Father McKenzie schreef:

Luister gewoon, zoek niks. concentreer je anders eens op het spelen van de gitaren.

Deze plaat blijft je blijkbaar aanspreken (mooi of niet mooi). Hij fascineert wel.... en dat is een goed teken denk ik. Slechte muziek als bon jovi (weet dat je er een hekel aan hebt) bleef dat ook steeds weer een uitdaging om naar te luisteren? of was je er direct klaar mee.

Joy
ach vader, jarenlang vond ik beefheart ook rommel

maar ook bij mij viel dat kwartje met safe as milk en later trout

Father McKenzie
Met BJ (je denkt toch niet dat ik die kutnaam voluit ga schrijven) was ik meteen klaar, punt.
Daarin heb je een punt.

Ik heb van deze muziek hier ook nooit beweerd dat ik het slecht zou vinden.

Maar net als je smaakpapillen in je mond(*), lusten je oren ook niet alles.
Ik dééd ook al véél moeite om ook maar IETS van Front 242, Joy Division of Sonic Youth of Rage Against The Machine graag te horen, maar helaas...

En van Morrissey en The Smiths ben ik ook maar héél matig een klein fannetje, het is te zeggen, ik ben met een best of van beiden klaar, en dan staan er nog skipnummers voor me op... het zal die stem daar ook wel wezen... IK kan ontzettend goed begrijpen dat sommigen aan Bob Dylan niets vinden, I luuurv Baawb, maar zoals gezegd, smaak valt niet erg te sturen...

(*) Ik lust langs geen kanten witloof, waarmee ik dus ook niet zeg dat witloof een slechte groente is, enkel; ik wurg op die smaak, echt!

Misterfool
trout mask replica ligt je of het ligt je niet. mij ligt het en ik vind het dan ook geweldig. ik kan u echter prima snappen father mckenzie. ik verwijs u net als de andere naar het meer toegankelijkere matriaal van beefheart