menu

U2 - Songs of Surrender (2023)

mijn stem
2,32 (92)
92 stemmen

Ierland
Rock
Label: Universal

 1. One (3:36)
 2. Where the Streets Have No Name (4:17)
 3. Stories for Boys (2:51)
 4. 11 O'Clock Tick Tock (3:58)
 5. Out of Control (4:09)
 6. Beautiful Day (3:53)
 7. Bad (5:31)
 8. Every Breaking Wave (5:11)
 9. Walk On (Ukraine) (4:07)
 10. Pride (In the Name of Love) (3:57)
 11. Who's Gonna Ride Your Wild Horses (5:17)
 12. Get Out of Your Own Way (3:27)
 13. Stuck in a Moment You Can't Get Out Of (4:34)
 14. Red Hill Mining Town (5:02)
 15. Ordinary Love (3:13)
 16. Sometimes You Can't Make It on Your Own (5:00)
 17. Invisible (4:23)
 18. Dirty Day (3:57)
 19. The Miracle (Of Joey Ramone) (3:29)
 20. City of Blinding Lights (4:55)
 21. Vertigo (3:29)
 22. I Still Haven't Found What I'm Looking For (4:15)
 23. Electrical Storm (4:13)
 24. The Fly (4:02)
 25. If God Will Send His Angels (5:14)
 26. Desire (2:56)
 27. Until the End of the World (4:44)
 28. Song for Someone (3:48)
 29. All I Want Is You (4:28)
 30. Peace on Earth (4:22)
 31. With or Without You (3:14)
 32. Stay (Faraway, So Close!) (5:03)
 33. Sunday Bloody Sunday (4:13)
 34. Lights of Home (4:20)
 35. Cedarwood Road (3:24)
 36. I Will Follow (3:40)
 37. Two Hearts Beat as One (4:08)
 38. Miracle Drug (3:35)
 39. The Little Things That Give You Away (4:52)
 40. "40" (3:03)
totale tijdsduur: 2:45:50
zoeken in:
avatar van Arrie
Tuurlijk, maar dan is het toch niet je enige mening op de site? Wat je eigenlijk probeert te zeggen is dat je voor het eerst een mening geeft die niet in recensievorm gegoten is? Lijkt me ook sterk maargoed.

4,0
deric raven schreef:
Muzikaal is het niet eens zo heel erg verkeerd, duidelijk door zestigers gezongen (jawel The Edge is verbaal ook meer op de voorgrond) waardoor het net wat rustiger klinkt. Kom we pakken nog een kopje thee en zingen nog eventjes een vijftal nummers in. Bono moet het van zijn passie, enthousiasme, ongecontroleerde schreeuw en overtuigingskracht hebben, factoren die hier helaas toch wel ontbreken. Sommige zangers worden beter als ze ouder worden, doorleefder, emotioneler, ontroerender. Bono heeft het geluk dat hij deze eigenschappen al in zijn jongere jaren bezit, en heeft misschien wel teveel van zichzelf gegeven. De gemeende onmacht in New Year's Day en Sunday Bloody Sunday, het bevrijdende in I Will Follow, het kwetsbare van Bad en With Or Without You, het troostende One. Eigenlijk is hij gewoon gesloopt, ook het vele touren en de lichamelijke ongemakken spelen mee. Pride (dan wel In The Name Of Love), trots op al het mooie uit het verleden, de prachtige gedeelde herinneringen en het domineren in de Top 100 Aller Tijden, gewoon nog op Hemelvaartsdag, tijdloos, uniek, prachtig. Songs of Surrender is een geweldige albumtitel, maar staat in het geval van U2 voor de nostalgische memorabele momenten, en niet voor deze Koffietijd (theetijd whatever) plaat. Opvallend trouwens dat de ultieme Song Of Surrender ontbreekt. Waar is The Unforgettable Fire?

Dit is waarschijnlijk mijn enige mening op de site hier, de rest beschouw ik eerder als recensies


New Year's day? Welke versie heb je?

Ik heb nu de eerste 10 nummers beluisterd. Aardig. Niet meer. Het kabbelt voort. Als dit een debuutalbum was geweest, had ik nog *** overwogen. U2 was tot en met The Joshua Tree een wereldband, daarna kreeg Bono megalomane trekjes. Het heilige vuur doofde gestaag. Hun oeuvre blijft derhalve indrukwekkend en belangrijk in de pophistorie.

avatar van deric raven
Jack Dent, ik haal New Year's Day aan als nummer waarin Bono zichzelf helemaal geeft, staat los van deze plaat.

avatar van RonaldjK
1,0
Geamuseerd heb ik al het ge-ach-en-wee over U2’s Songs of Surrender gevolgd. Met als hoogtepunt dat de moderator vorige week woensdag alle waarderingen verwijderde, omdat het album nog niet uit was. Ik geef slechts één ster en toch ben ik positief. De uitleg.

Wat mij betreft is de laatste U2 die ik echt heel goed vond alweer 36 jaar oud: The Joshua Tree. Uiteraard ben ik de groep sindsdien blijven volgen, waarbij ieder album zijn sterke momenten had. Maar zelden beleefde ik de opwinding van voorheen.
Op de hoes en elders is te lezen dat Songs of Surrender het gevolg is van de coronalockdowns, toen The Edge akoestische versies van eigen muziek in elkaar ging knutselen, waarbij hij later de hulp inriep van vooral Bono. Hoorbaar is dat dit in mindere mate het geval was van Clayton en Mullen Jr. Daarmee is het meer een duo- dan een bandplaat geworden.

Hoe gaan wij muziekliefhebbers om met dit soort lockdownplaatjes? Er waren immers meer namen die tijdens de lockdowns met covers gingen fröbelen. Uit 2021 herinner ik me Deep Purple en Saxon met muziek van anderen, datzelfde jaar coverde Moby zichzelf. Ze werden gedrieën overladen met negatieve reacties.
Pas twee jaar later volgt U2 met ingetogen versies van eigen materiaal, waarbij ik mij al luisterend de unpluggedhype in de jaren ’90 herinnerde. Ik had daar niet veel mee: na drie nummers sloeg meestal de verveling toe. Extra belemmering bij U2: de lengte. Veertig liedjes is een lange zit.

Echter, de remedie voor U2’s huiskamerconcert / kampvuursessie is eenvoudig: realiseer je dat dit vooral een tussendoortje is van het duo Hewson & Evans en speel ‘m in delen af; niet teveel achter elkaar. Zet daarbij de nummers die je wél bevallen op een aparte afspeellijst.
Zo kwam ik op de volgende negen, met tussen de haakjes de reden dat die versies me bevielen: Stories for Boys (effectief minimal pianospel, de tekst springt eruit), 11 O’Clock Tick Tock (fraai gitaarspel en wederom de tekst), Beautiful Day (de melodie pakt, net als het koortje aan het einde), Bad (mooi opgebouwd met strijkers), Red Hill Mining Town (sfeervolle blazers), Sometimes You Can’t Make It On Your Own (opgebouwd naar een bescheiden climax en de boodschap is een sterke levensles), Dirty Day (cello’s en violen in een bijzondere rol!), Vertigo (energiek met grommende cello’s) en I Will Follow (akoestisch energiek).

Voor alle mopperaars is er enige hoop: volgend jaar brengt U2 nieuw en stevig materiaal uit, meldde Rainmachine op 20 maart. Daar wordt u wellicht vrolijker van. En wie helemaal klaar met ze is, kan dat andere bandje uit Dublin opzetten: Fontaines D.C. bracht drie sterke en knallende albums uit, met alle energie die node door de U2-criticasters wordt gemist. Of ga op zoek naar ander (jong of juist oud) talent, er is zoveel meer dan U2!
De jongens werden mannen en die mannen worden inmiddels zichtbaar ouder en hoorbaar breekbaarder. Net als ik, zoveel is duidelijk. Dit ouder-worden draagt echter bepaalde charmes. Saillant detail is dat Hewson & Evans vorige week bij BBC Radio 2 een cover deden van Abba’s S.O.S. ; hun afkorting van Songs of Surrender?

Dan ga ik zakelijk rekenen. Mijn afspeellijst bevat negen van de veertig nummers, oftewel 22,5%, als cijfer een 2,3 en dat is in sterren een 1,15, omlaag afgerond tot 1 ster. Dat is laag voor het gehele album, maar met mijn zelfgemaakte samenvatting van 37 minuten heb ik desondanks een gevarieerd laatavondplaatje! Een term die ik leerde van de edele Sir Spamalot, een luisterveteraan die het kan weten.
Doe er een kaasje bij, een bitterbal of een vegakroket, een wijntje of speciaalbiertje of een glas whiskey of een knusse kop thee… Mijn privélijstje van hoogtepunten krijgt vier sterren en dan ben ik dus toch tevreden.

avatar van Rainmachine
1,0
Haha. dat is een mooie positieve uiteenztting voor een 1 ster review. Goed gedaan.

avatar van deric raven
Arrie schreef:
Tuurlijk, maar dan is het toch niet je enige mening op de site? Wat je eigenlijk probeert te zeggen is dat je voor het eerst een mening geeft die niet in recensievorm gegoten is? Lijkt me ook sterk maargoed.


Je interpreteert hier mijn mening volgens jouw visie op een mening
Ja, dit is volgens mij wel de eerste keer dat ik mij geheel door mijn mening laat leiden, en het geen recensie betreft. Inhoudelijk ga ik niet dieper op de plaat in.

avatar van Kaaasgaaf
Deze muziek als 'liftmuziek' omschrijven (ik zie die term opvallend vaak voorbijkomen hier), vind ik eigenlijk best wel een belediging voor liften.

Rainmachine schreef:
Volgens een recent artikel (in volgens mij de OOR) moet er op relatief korte termijn een nieuw U2 album komen met ronkende gitaren wat terug moet grijpen op de late jaren 70 (Stooges etc).

Stooges zijn late jaren 60 en vroege 70.

avatar van luigifort
4,0
Nee, dit is meer muziek voor een copieus diner in een meer sterren restaurant. Vraag Mjuman maar

avatar van Rainmachine
1,0
Kaaasgaaf schreef:
Deze muziek als 'liftmuziek' omschrijven (ik zie die term opvallend vaak voorbijkomen hier), vind ik eigenlijk best wel een belediging voor liften.

(quote)

Stooges zijn late jaren 60 en vroege 70.

Je hebt gelijk brilsmurf, ik heb het verkeerd gesmurfd, misschien moet je het ook nog even tegen grote smurf zeggen

avatar van Zack
. Een 1 geven kan niet ....dan vind je er niks aan bedoel je dan

avatar van Kaaasgaaf
Zack schreef:
. Een 1 geven kan niet ....dan vind je er niks aan bedoel je dan
Wat zou je er anders mee kunnen bedoelen?

avatar van Monsieur'
luigifort schreef:
Nee, dit is meer muziek voor een copieus diner in een meer sterren restaurant. Vraag Mjuman maar


erudiete anekdotes incoming...

avatar van Zack
Kaaasgaaf schreef:
(quote)
Wat zou je er anders mee kunnen bedoelen?
Precies..... ; niets. Sommige bands hebben op zijn slechtst een 2,5 misschien , door hun kwaliteit.

avatar van haythijs
deric raven schreef:
……trots op al het mooie uit het verleden, de prachtige gedeelde herinneringen en het domineren in de Top 100 Aller Tijden, gewoon nog op Hemelvaartsdag

Dit is waarschijnlijk mijn enige mening op de site hier, de rest beschouw ik eerder als recensies


In mijn herinnering was die Top100 op Goede Vrijdag, maar dat kan ik ook echt helemaal mis hebben trouwens

avatar van deric raven
haythijs schreef:
(quote)


In mijn herinnering was die Top100 op Goede Vrijdag, maar dat kan ik ook echt helemaal mis hebben trouwens


Oh ja klopt inderdaad

1,0
Desire, mijn favoriete U2 track hebben de heren met de nieuwe versie vakkunding om zeep geholpen. De rest van het album mist de passie en Bono's stem op leeftijd maakt het er niet beter op. Ik ga alle liedjes nog een keer luisteren maar dan wel in de originele versies beginnend bij september 1979.

avatar van Chameleon Day
Chameleon Day schreef:
Ik voorspelde 2,31. We staan nu op 2,33. Dus nog ietsje omlaag en dan….stoppen met stemmen. Strik erom en klaar. En de prullenbak er mee in….


Ja, we staan nu op 2,31! De lijnen zijn gesloten, stemmen kan niet meer. Ik doe de strik erom en klaar!

Wacht vol spanning op de volgende worp.

avatar van Edwynn
Want het is vooral superbelangrijk wat voor cijfertjes ànderen aan platen hangen.

avatar van johan de witt
De vorige U2 scoort dan weer 'gewoon' 3,40 hier

Gast
geplaatst: vandaag om 01:20 uur

geplaatst: vandaag om 01:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.