The Beach Boys - Pet Sounds (1966)

Label: Capitol

1. Wouldn't It Be Nice (2:22)
  2. You Still Believe in Me (2:30)
  3. That's Not Me (2:27)
  4. Don't Talk (Put Your Head on My Shoulder) (2:51)
  5. I'm Waiting for the Day (3:03)
  6. Let's Go Away for Awhile (2:18)
  7. Sloop John B. (2:56)
  8. God Only Knows (2:49)
  9. I Know There's an Answer (3:08)
  10. Here Today (2:52)
  11. I Just Wasn't Made for These Times (3:11)
  12. Pet Sounds (2:20)
  13. Caroline, No (2:52)
  14. Unreleased Backgrounds * (0:50)
  15. Hang on to Your Ego * (3:18)
  16. Trombone Dixie * (2:53)
Thunder
Heb even gecheckt; ik heb de stereo versie. Overigens wel in een zeldzaam goede staat. Hoop inderdaad dat ik nog wat oudere Beach Boys platen ga vinden, had al een vermoeden dat dat moeilijk kon gaan worden, dus was dan ook zeer tevreden met mijn Surfer Girl vondst. Op marktplaats is in ieder geval weinig vroeg werk te vinden.

avatar van Blokkie
Alleen al vanwege God Only Knows is dit de aanschaf meer dan waard.

avatar van Lennonlover
Eeuwen geleden dat'k 'em nog eens heb beluisterd... dat zal zeer snel gebeuren vrees ik!

avatar van fluidvirgo
Je hebt niets te vrezen

avatar van Lennonlover
Ja hoor, een auditief orgasme.

stuart
Een aantal prachtige nummers.
Smaken verschillen. Dit is iets voor de liefhebber.

Overigens valt me op dat sommige mensen deze plaat erg 'muziekwetenschappelijk' waarderen, wat overigens ieder zijn goed recht is.

avatar van bawimeko
stuart schreef:
Een aantal prachtige nummers.
Smaken verschillen. Dit is iets voor de liefhebber.

Omdat het een 'muziekwetenschappelijk' interessant album is...net als de Beatles was Brian Wilson erg op zoek naar nieuwe geluiden. Terwijl de Beatles het zochten in opnametechnische foefjes was Brian geniaal in het bij elkaar zetten van allerlei onorthodoxe instrumenten. Onder de prachtige melodietjes zitten vaak mooie en vernuftige arrangementen.

Father McKenzie
De sound op dit album vind ik vrij uniek, maar niet alle songs zijn ook hele sterke songs; De betere songs zijn Wouldn't It Be Nice, Soop John B (een cover), het meesterlijke God Only Knows, I Know There's An Answer, Caroline No en Hang On To Your Ego (dat eigenlijk I Know There's An Answer is met andere lyrics).
Die betere songs schroeven mijn score op naar **** maar omdat het voor de rest toch eerder wat soundscapes of wat minder memorabele echte songs betreft kom ik nooit hoger dan **** dus voor mij een zeer goede plaat, maar nèt niet geniaal genoeg om de volle buit binnen te halen, dààrvoor moesten er nog wat méér topsongs opstaan.

avatar van LucM
"Pet Sounds" was nochtans de grootste inspirator voor "Sgt. Peppers" van the Beatles en wordt nu als baanbrekend beschouwd, hoewel dit album destijds lauw werd ontvangen.
Inderdaad is dat een minder toegankelijk album dan de vorige Beach Boys-albums, het staat buiten de hitsingle "Sloop John B." mijlenver van de vrolijke surfliedjes die kenmerkend waren voor the Beach Boys. Dit is duidelijk een groeialbum dat je hoe langer hoe meer gaat waarderen.

avatar van dj maus
LucM schreef:
"Pet Sounds" was nochtans de grootste inspirator voor "Sgt. Peppers" van the Beatles.

Of was dat toch "Absolutely Free" van Frank Zappa?

avatar van dj maus
Heerlijke arrangementen, maar veel nummers zijn toch wat 'truttig', of, als u aan die term aanstoot neemt: 'lijzig'.

Ook weer zo'n album dat je slechts af en toe - en dan zeer aandachtig - moet beluisteren.

avatar van LucM
"Absolutely Free" van Frank Zappa ook, in mindere mate.

avatar van JelleHamstra
The Rolling Stone had in November 2003 een lijst gepresenteerd, maar iets viel me daarin op de lijst had de naam 'The Greatest 500 Albums of All Time'. Waarbij 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' op nr. 1 stond, maar als ik de informatie over dit album lees, was 'Pet Sounds' HET album wat hun geinspireerd heeft tot het schrijven van 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'. dus eigenlijk zou dit album op nummer 1 moeten staan, maar hij staat op nummer 2 volgens mij.

avatar van LucM
Zoals ik eerder vermeld : "Pet Sounds" van Beach Boys (dat enigzins is geïnspireerd door "Rubber Soul" van the Beatles) is inderdaad de belangrijkste inspiratiebron voor "Sgt. Peppers", maar dat laatste is nog meer dan dat en het meest invloedrijke album ooit.

Overigens kan ik mij in die lijst van Rolling Stone best vinden, al vind ik dat er wat te veel van the Beatles bovenaan staat (liefst 4 albums in de top-10) ook al ben ik een Beatles-fan. Daarbij zou het debuut van Frank Zappa, dat eveneens baanbrekend was, hoger in die lijst moeten komen dan #243.

Toch fijn dat een 15-jarige Leonard Cohen, Bob Dylan, Neil Young, Jimi Hendrix, Beach Boys en the Beatles in zijn top-10 heeft staan.

haveman
Ruim een half jaar verder en dit album een tweede kans gegeven.

Sorry voor alle liefhebbers, maar ik vind dit echt één van de meest vreselijke dingen die ik in de MuMe Top 250 ben tegengekomen.

avatar van judgepaddy
Geeft niet joh, is ook niet voor iedereen weggelegd.
En door je mes-scherpe motivatie en je objectieve puntenwaardering begrijp ik waarom het niet jou kopje thee is.

avatar van JelleHamstra
LucM schreef:

Dat komt denk ik door mijn vader en zijn ouders, die luisterden het in hun jonge jaren allemaal op LP! Ik trouwens nu ook nog!

avatar van KampF
Ik vraag me af, gaat dit ooit vervelen?
Een top 10 notatie. Nogmaals, geniale plaat.

Poppekontje
Wat een fijne plaat. Las ik 's ochtends wakker word doordat het zonnetje in mijn gezicht schijnt, ik zet dit album op en ik zie m'n meisje, kan mijn dag niet meer stuk! Heerlijk.

Ik ben er nog steeds niet weg van, klinkt allemaal veels te zoet.

Luister eens wat meer naar de teksten.

herman schreef:
Luister eens wat meer naar de teksten.

Ja, ik weet dat die een stuk minder zoet zijn en nog best geweldig ook maar het geluid staat me niet zo aan jammer genoeg.

Thunder
Ik heb mijn score verlaagd naar 3* Ben het met D-ark eens, het is mij ook een beetje te zoet en er springen voor mij maar een klein aantal nummers echt uit. Geef mij maar Surf's Up of Holland.

avatar van niethie
Heerlijk grensverleggend (licht) psychedelisch popplaatje. Wouldn't it Be Nice blijft voor mij het ultieme feel good nummer. God Only Knows is natuurlijk een monument van een song en ook de rest wist me prima te boeien. Heb er echter nog maar een- luisterbeurt op zitten en wil niet gelijk te hoog grijpen dus begin ik met-

3,5 sterren

avatar van mayhemblik
Tsja, deze staat toch echt wel in mijn top 10, prachtige samenzang waarbij ik het kippenvel op mijn kruintje voel samen trekken.
Een moet je hebben plaat!!

Ik ben er ook ingetrapt, ik vond ook The Beach Boys eigenlijk vrij simpele muziek. Maar dan word je wat ouder en gaat anders naar muziek luisteren, en blijkt dat dit album eigenlijk niks minder dan geniaal is.
In eerste instantie lijkt het een vrolijk niemandalletje, maar als je de arrangementen beter beluisterd, is het knap dat ze iets wat zo gecompliceerd is zo simpel kunnen laten klinken.
En het mooie is dan, dat ik er nog steeds vrolijk van word.

avatar van ArthurDZ
Wouldn't It Be Nice
God Only Knows
Pet Sounds
Sloop Johnney B.

dit album is echt enorm goed en zeer tof om naar te luisteren, doordat de liedjes zo kort zijn. niks geen lange solo's of 2 minuten herhalen van de tekst. gewoon zeggen waar het op staat, als het ware!

raar dat "That's not me" zo weinig waardering hier krijgt.

toch wel mijn absolute favoriet van deze plaat

avatar van ArthurDZ
Prak schreef:
raar dat "That's not me" zo weinig waardering hier krijgt.

toch wel mijn absolute favoriet van deze plaat

Inderdaad, een zeer mooi liedje, maar het raakt een beetje ondergesneeuwd door nummers als God Only Knows en Wouldn't It Be Nice, die toch veel beter zijn, volgens mij toch

avatar van OldRottenhat
Na al die keren proberen heb ik de genialiteit hier nog steeds niet van ingezien. Nouja... ik blijf proberen! Want zo op zijn tijd vind ik het wel een lekker plaatje. 3 sterren voor nu, wieweet gaat dat nog ietsjes groeien.