The Beach Boys - Pet Sounds (1966)

Label: Capitol

1. Wouldn't It Be Nice (2:22)
  2. You Still Believe in Me (2:30)
  3. That's Not Me (2:27)
  4. Don't Talk (Put Your Head on My Shoulder) (2:51)
  5. I'm Waiting for the Day (3:03)
  6. Let's Go Away for Awhile (2:18)
  7. Sloop John B. (2:56)
  8. God Only Knows (2:49)
  9. I Know There's an Answer (3:08)
  10. Here Today (2:52)
  11. I Just Wasn't Made for These Times (3:11)
  12. Pet Sounds (2:20)
  13. Caroline, No (2:52)
  14. Unreleased Backgrounds * (0:50)
  15. Hang on to Your Ego * (3:18)
  16. Trombone Dixie * (2:53)
avatar van Arrie
horned_reaper schreef:
Bij dit album begon de prog!

avatar van Don Cappuccino
Die reactie snap ik eerlijk gezegd niet, horned_reaper. Ik geef eerder The Crimson King daar de titel voor.

avatar van LucM
Pet Sounds heeft wel invloed op de progrock maar is dat daarom nog niet. Procol Harum en Moody Blues worden meestal als eerste progrockbands beschouwd.

avatar van KampF
horned_reaper schreef:
Bij dit album begon de prog!

Bij dit album begon wel meer

avatar van horned_reaper
herman schreef:
Heb je het wel gehoord? Weinig prog te bespeuren hier... en gelukkig maar.

Absoluut niet mee eens.... dit album wordt zelfs op popacedemie's (samen met sgt.peppers van de beatles) aangehaald als het begin van de prog muziek.

In ieder geval de eerste echte stap ernaartoe.... vele progbands uit eind jaren 60, begin jaren 70 haalden hier voorbeelden uit.

Tsja, de popacademies... Ik ga liever af op wat ik zelf hoor.

En kom maar met die voorbeelden dan, wellicht wordt het dan nog een discussie.

avatar van judgepaddy
Ben ik opzich ook wel benieuwd naar waarom deze en sgt.peppers als het begin van de progrock worden beschouwd.
Ik heb zelf namelijk nooit die link gelegd. Met name moet ik zeggen door desinteresse voor de meeste progrock.

avatar van Eveningguard
Don Cappuccino schreef:

Eens, ik zou niet weten hoe ze er op komen, al heeft de band wel dusdanig veel beinvloed dat je zou kunnen zeggen zat het klopt.

Bericht verwijderd. Het is niet toegestaan stukken tekst van andere pagina's over te nemen zonder enige vorm van bronvermelding.

avatar van horned_reaper

Verdorie

Ik had even geen tijd / zin om alles rustig neer te zetten.
Nouja, ik leg het vanmiddag nog wel even uit in eigen bewoording.

Stijn_Slayer
Of je zet de bron er gewoon bij...

Dat mag ook niet (meer). Je kunt eventueel een paar regels posten en dan daarna een linkje posten voor de rest van het verhaal. Maar handiger lijkt het me om het gewoon in eigen woorden over te nemen.
Ter informatie:

Vanaf heden is het niet langer toegestaan externe reviews 1:1 over te nemen van andere sites. Ook niet met bronvermelding. Dit in verband met copyright schending.

In het geval van eigen recensies (bv. van de hiphopleeft-jongens) of algemene nieuwsberichten kan het nog wel.

avatar van avdj
judgepaddy schreef:

Domweg door de enorme 'aankleding' en arrangementen lijkt mij. De tijd dat alle nummers live konden worden gespeeld was voorbij.

avdj schreef:

Zit wat in.
Behalve Sloop John B. die bij ieder kampvuur gespeeld kan worden zijn de nummers behoorlijk ingenieus geproduceerd en gearrangeerd.
Waarmee men in de progrock IMHO juist de mist in ging omdat het te bombastisch werd. Maar nu begeef ik me op glad ijs want ik heb totaal geen verstand van progrock, enige uitzonderingen nagelaten.

avatar van Arrie
I Want to Go Home?

avatar van Eveningguard
Sloop John B. neem ik aan, komt in de tekst voor.

Och ja stom, sorry.
Krijg je als je met zes dingen tegelijk bezig bent
bij deze verbeterd.

Jocharo-T
horned_reaper schreef:
Nouja, ik leg het vanmiddag nog wel even uit in eigen bewoording....
Jammer dat je er niet meer op terug gekomen bent. We zijn inmiddels al twee maanden verder. Het kan natuurlijk ook dat jou middagen heel erg lang duren, dan heb ik niets gezegd

avatar van Don Broccoli
Dit blijft het absolute magnum opus van The Beach Boys. The Smile Sessions kunnen hier voor mij absoluut niet aan tippen, ook al is dat ook heel knap.

avatar van CDrek
Mooier wordt niet meer gemaakt...ladies and gentleman, we have a winner! *****

avatar van Chronos85
Jocharo-T schreef:

En nu bijna een jaar...

Goed, ik doe een poging ondanks dat ik het er niet echt mee eens ben.

Je zou kunnen zeggen dat Good Vibrations samen met A Day In the Life (wat te denken van A Quick One... van The Who) een basis legde voor de tempowisselingen die de prog kenmerkt, maar ja eerstgenoemde staat niet Pet Sounds. Verder zou je kunnen zeggen dat King Crimson met het intro van 21st Century Schizoid Man (vertrekkende trein als ik het goed hoor) verder gaat waar Caroline No stopt.

Verder is het ochestrale karakter van sommige nummers waarschijnlijk invloedrijk geweest voor bands als Procul Harum en Moody Blues die op hun beurt weer veel 'klassieke' prog-rockbands beïnvloedden.

Echter, het overwegend instrumentale tussen gitaar- en toetsensolo's switchtende karakter van de prog, het pathos en de uitgesponnen nummers hoor je toch nauwelijks terug in Pet Sounds. Nummers van 2 á 3 minuten kwamen nauwelijks voor in het repetoir van onze progressieve jongens. Ten slotte lieten de The Beach Boys zich net als de Beatles rond 1966 inspireren door Bach en co., maar het barok-fetisjisme van veel progbands hoor je toch nauwelijks terug in hun muziek. Het is allemaal wat subtieler verpakt. Dat is misschien wel het belangrijkste wat Pet Sounds onderscheid van veel prog.

avatar van Chronos85
Oh ja, mag ik on-topic even een lans breken voor I'm Waiting For the Day. Wat een fantastisch nummer is dat! De heerlijk lompe drums van Jim Gordon (ja DE Jim Gordon van Derek and the Dominoes) die tot driemaal aan toe het numer binnen donderen! En dan dat zoete orgeltje en die fluitsolo! Wat een belachelijk vrolijk en optimistisch nummer voor toch een iets minder vrolijk onderwerp (Brian Wilson die verliefd wordt op een meisje die haar liefdesverdriet niet kan loslaten).

Versnelling-vertraging-versnelling-vertraging-versnelling, bijna prog!

avatar van dazzler
Ik had laatst een discussie met mijn broer (een Beach Boys autoriteit)
over de correcte hoes van het album. Die zou Sloop John B en Caroline No
bovenaan de tracklijst in witte letters moeten tonen, omdat beide songs het album
als single voorafgingen. Latere cd versies nemen deze hoes over, maar niet allemaal.
Sommige cd's plaatsen een chronologische tracklijst en andere plaatsen bonustacks
in de tracklijst die je bovenaan de foto op de groene achtergrond kan terugvinden.

Images for Beach Boys, The - Pet Sounds - discogs.com

Een cd release uit 1999 met de bonustracks in het wit onderaan.
Images for Beach Boys, The - Pet Sounds - discogs.com

Een cd release uit 2001 met de tracklijst chronologisch (zonder witte titels).
Images for Beach Boys, The - Pet Sounds - discogs.com

Het lijkt me dat de eerste hoes juist is, maar de laatste hoes staat nu op MusicMeter.

Kan iemand deze knoop definitief doorhakken?

avatar van Ducoz
Op de LP hoes staan de singels inderdaad in het wit aangegeven, boven aan.
Ik gok dan ook dat dat de originele hoes zal zijn..!

Pet Sounds LP Hoes

God only knows........... The best song ever written!

Fedde
De remaster uit 2001 met daarop de integrale mono én stereoversie + bonustrack klinkt bijzonder goed. Zelf draai ik altijd de stereoversie.

Beetje overschat album. The Beach Boys, met Brian voorop, waren nog volop bezig zich te bezinnen op hun nieuwe rol. De platte surfliedjes konden niet meer, er moest een sprong gemaakt worden naar een ander, meer volwassen geluid. Ook de invloed van de psychedelische rock werd voelbaar. Eigenlijk kwam Pet Sounds te vroeg en hinkt nog op twee gedachten. Er gaapt nogal een kloof tussen Sloop John B en I Just Wasn 't Made For These Times.

Mooiste nummers: de suggestieve, broeierige instrumental Let 's Go For Awhile en Caroline No.
En God Only Knows? Ja, natuurlijk, daar kun je niet omheen, maar niet mijn persoonlijke favoriet.

avatar van LucM
Pet Sounds kwam op het goede moment, liet een volwassener band horen (al vind ik hun surfliedjes voordien ook erg leuk en zeker niet plat) al werd ze aanvankelijk lauw ontvangen door het publiek. Achteraf blijkt dat één van de sleutelplaten in de verdere ontwikkeling van de popmuziek en was het ook een inspiratiebron voor Sgt. Peppers van The Beatles.

avatar van pmac
Ik ook (net als Fedde) vind het album ook wat overschat in die zin dat de muziek me niet een hele cdlengte kan boeien. Maar in zijn tijd was het wel een enorme stap voorwaarts in de popgeschiedenis. Het is alsof hij Gershwin mengt met de surfsound en dan heb je opeens juweeltjes als God only knows en het prachtige instrumentale Pet Sounds. Smile zou beter worden maar daar moesten we dan bijna 40 jaar op wachten.

avatar van Dungeon
Naar mijn idee eerder onderschat. Al valt dat met dit album nog steeds mee in vergelijking met de andere juweeltjes die de Boys uitgebracht hebben.

avatar van Jumperjack
Recentelijk een aantal keren naar dit album geluisterd en dit is in een woord briljant. Ongelooflijk dat het al meer dan 40 jaar oud is. Het klinkt nog zo nu.