The Cure - Songs of a Lost World (2024)

Label: Universal

1. Alone (6:48)
  2. And Nothing Is Forever (6:53)
  3. A Fragile Thing (4:43)
  4. Warsong (4:17)
  5. Drone:Nodrone (4:45)
  6. I Can Never Say Goodbye (6:03)
  7. All I Ever Am (5:21)
  8. Endsong (10:23)
Papaver
Het is nu na minstens één week luisteren naar dit album een mooi ijkpunt de balans op te maken wat de scores zijn op andere muzieksites; heb me erin verdiept, en dit ontdekte ik:

Rateyourmusic.com 3.93/5.00
3e na albums Disintegration en Pornography

Albumoftheyear.org 86/100

Besteveralbums.com 83/100

Allmusic.com 4.5/5.00
Gedeeld 2e plek na Disintegration (samen
met The Head on the Door, Pornography,
Faith en Seventeen Seconds)

Rateyourmusic geeft imo de meest realistische uitslag weer (ruim 6000 stemmen) in de breedte. Maar ook Allmusic is trustworthy imo.

Papaver schreef:

Rateyourmusic.com 3.93/5.00
3e na albums Disintegration en Pornography

Albumoftheyear.org 86/100

Besteveralbums.com 83/100

Allmusic.com 4.5/5.00
Gedeeld 2e plek na Disintegration (samen
met The Head on the Door, Pornography,
Faith en Seventeen Seconds)

Dan zit ik met mijn indeling nog heel erg netjes in de buurt van die 'gerenommeerde' sites.

Niet vreemd. Want wie niet gaat muggeziften over productie, of gecompresseerde basgeluiden of te veel aan muziek zonder zang, of niet vernieuwend of een ander non-argument, die hoort gewoon dat dit één van de beste werken ooit van The Cure is.

avatar van jp
jp
Het moet vermoeiend zijn wanneer je diep in je hart vindt dat iedereen dezelfde smaak als jijzelf dient te hebben, en op dezelfde manier naar muziek moet luisteren.

Van het stemgemiddelde bij dit album hoef je ook echt niet wakker te liggen dus iets minder zendingswerk zou het hier een stuk aangenamer maken.

avatar van Chameleon Day

OMIT, dat zal best, maar daar hoor jij met je maar niet aflatende afzeikberichten toch wel héél erg bij. Ken je plek zou ik zeggen.

Wees gerust. Zijn “bonusreactiepunten” zijn bijna op...

avatar van Fairy Feller
Als the Cure liefhebber wel naar dit nieuwe album uitgekeken. Van te voren een disclaimer, als oude new waver houd ik vooral van hun oudere werk, Seventeen seconds, Faith, Pornography ,T.I.B, Bloodflowers. Het alom bejubelde album Disintegration komt voor mij pas daarna. Ben niet zo van die volle synthesizer tapijten en dat is ook wat op dit album flink aanwezig is. Dat gezegd hebbende, vind ik het na vele luisterbeurten wel een mooi album, coherent met mooie teksten die wel binnenkomen.

OMIT

Ik heb het een tijdje aangezien, en ben gewoon tot de conclusie gekomen dat het mijn goed recht is dit album de hemel in te prijzen, omdat het daar by far sterk genoeg voor is. En de kenners wereldwijd zijn het met mij eens.
Dat geluid mag hier ook klinken, al zal het zure volk dat over niet ter zake doende zaken blijft dooremmeren daar geen boodschap aan hebben. De zwijgende meerderheid van meelezers zal mij wel dankbaar zijn.

Had ik al verteld dat dit album in het VK gewoon op nummer 1 in de albumlijsten staat? Komt omdat het zo vreselijk goed is. Het beste van The Cure in 40 jaar.

avatar van Hans Brouwer
OMIT schreef:
Zuur volk? Ik heb er een schurft hekel aan!

avatar van VanDeGriend
OMIT schreef:

Ik heb het een tijdje aangezien, en ben gewoon tot de conclusie gekomen dat het mijn goed recht is dit album de hemel in te prijzen,.
. Helemaal mee eens. En je zou er voor kunnen kiezen dat dan ook vooral te doen. Dat zou eventueel kunnen zonder provocaties.

avatar van Chameleon Day
Hans Brouwer schreef:

Sorry, maar wat is dit nou voor een suggestie?? Users die kritisch zijn op het album, vanuit hun persoonlijke beleving en onderbouwd met argumenten (die uiteraard subjectief zijn), worden even weggezet als personen die “aanstoot nemen aan” de loftuitingen hier. Veel van die users, waaronder ik, volgen de band al 40 jaar en zijn echt geen Cure-haters. Het niveau wordt nu echt bedenkelijk…het zou je sieren daarop terug te komen. OMIT beschouw ik inmiddels als verloren in een “Lost World” (en laat ik daar nu eens geen relativerende smiley bij plaatsen).

avatar van Alicia
gigage schreef:
Ok, goed om te weten. Bij mij strijden Reeves, Gallup en Smith om de poleposition dwars door het midden tegen de teveel opgeschroefde bastonen met de toetsen er een beetje omheen. Death Magnetic ( ook zo'n dynamic range ramp) heeft wat dat betreft de zaakjes nog wat gespreid in het stereobeeld.
Full course yellow voor deze dus.

Wellicht is dit de reden dat niet iedereen gecharmeerd is van het geluid. Een kwestie van smaak dus. Ook de blu-ray valt erg tegen. Misschien is het beter dat ik die morgen omruil voor 2LP versie 'half speed mastered'. Want ik wil dit best graag goed vinden. Helaas vind ik de liedjes op dit album daar ook niet goed genoeg voor. Maar dat mag ik hier dus niet zeggen. Want zuur volk. Vaarwel!

OMIT
Je hoeft er natuurlijk ook helemaal niet voor naar het VK.

NIeuw op nummer 1, hier ook. Ook hier in ons eigen landje gewoon nieuw binnen op de hoogste trede.

avatar van Roxy6

Jezelf geprovoceerd voelen is een houding waar ik niet verantwoordelijk voor ben, en me ook niet verantwoordelijk voor ga voelen. Ik heb er ook last van gehad, en moest het probleem zelf oplossen. Dat heb ik gedaan. Bewaar je selectieve goede raad maar voor anderen, aan mij is het net zo besteed als dit album aan de zure dovemansoren besteed is.

Dit vind ik van een uiterst bedenkelijk niveau. Iemand die hier een paar maanden rondkijkt en in die tijd al heel wat mensen de oren heeft gewassen, heeft afgefakkeld of weg heeft gezet op een grove manier.

Er zit blijkbaar geen stop-knop op, en er is hier ook betrekkelijk weinig persoonlijke inzicht in denken en handelen.

Normaliter juich ik het toe wanneer iemand op deze site helemaal lyrisch is over een Act en daar dan niet over uitgepraat raakt, maar deze houding van verregaande schoffering tergt iedere vorm van goed fatsoen.

avatar van Roxy6
[/quote]Zuur volk? Ik heb er een schurft hekel aan!
Morgen ga ik "Songs of a Lost World" halen bij Plato Utrecht. Via de stream al een paar keer beluisterd. Dit nieuwste album van The Cure kan en mag niet in mijn platencollectie ontbreken. OMIT, wat mij betreft plaats je nog honderdduizend berichten waarin je de loftrompet steekt over "Songs of a Lost World". Ik hou je niet tegen. En een ieder die daar aanstoot aan neemt? Jammer dan, heel erg jammer maar de waarheid kan niet vaak genoeg gezegd worden. 5***** [/quote]

Hans wij delen vaak dezelfde smaak en zijn het vaak met elkaar eens, maar er is ook altijd sprake van respect bij ons!

Maar wanneer je de berichten terugleest die hier geplaatst zijn door OMIOT dan heeft dat echt niets meer met het verdedigen van een smaak te maken.

OMIT schreef:
En de kenners wereldwijd zijn het met mij eens.

En blijkbaar heb jij dat nodig om je gelijk te krijgen, anderen de maat te nemen of weg te zetten als vaste tafelgasten die zich expert wanen en het mooi mis hebben (want daar hoor jij uiteraard niet bij).
Als een user iets aanhaalt waardoor hij/zij het niet een mooi album vindt (productie) dan praat diegene poep volgens jou.

Ik reageer niet zo snel op dit soort berichten, was hier bij dit album zelfs wel klaar en vind mijn 3.5* prima, maar ondertussen begin je echt heel vermoeiend te worden.

En omdat iets hoog scoort zou het goed moeten zijn? U is fan van al die hedendaagse tutholas die nummer 1 hits scoren neem ik aan? Want dat is namelijk één van je argumenten.

Echt: 'afzeikberichten' zoals dix als aanhaalde.

OMIT schreef:
De zwijgende meerderheid van meelezers zal mij wel dankbaar zijn.

Laat maar. Iets met een bord en kop en zo. Toedeloe!

avatar van Roxy6

Oh, je moet eerst jarenlang lid zijn, voor je je mening mag geven. En je moet de oude leden van deze site de schoenen poetsen, anders mag je geen mening geven.

En dan gaat iemand roepen dat dat eigenlijk niet kan. Waarom? Hooguit om medestanders te krijgen, want over dit geweldige album, dat de definitieve terugkeer van een legendarisch band aan de muzikale top betekend, is het niet.

Er zijn ook dingen die ik niet vind kunnen, maar blijkbaar mag ik dat pas over vijf of tien of veertig jaar zeggen.

Je mag hier alle schrijven en vinden, al ben je hier pas een dag. Maar het gaat om de 'tone of voice' als je dat iets zegt. je komt behoorlijk aanmatigend over en schopt links en rechts flink om je heen, dat vind ik merkwaardig als je ergens nog niet zo lang schrijft.

Je voelt je heel snel aangevallen, daar waar geen aanval plaats vind maar een ander een andere mening heeft en die deelt. Maar het heeft wellicht iets met emotiemanagement te maken?

avatar van Minneapolis
Alle begrip voor ieders smaak en enthousiasme, maar review sites aanhalen die hogere scores aangeven dan Faith en Seventeen seconds vind ik niet sterk. Het toont eerder aan hoe vertekend waarderingen voor zo'n nieuw album kunnen zijn lijkt mij.

avatar van bikkel2
De euforie voor een langverwacht nieuw album die gelijk heel goed in de smaak valt, veroorzaakt nu eenmaal snel vergelijkingen met het beste werk van een band- zoniet beter
De makers maken zich daar ook regelmatig schuldig aan, soms terecht, maar soms ook niet.
De tijd zal het leren.
Ik ga er eens rustig voor zitten in ieder geval.

avatar van Minneapolis
bikkel2 schreef:

Ik ga er eens rustig voor zitten in ieder geval.
Iets langer dan 17 seconds?

avatar van gigage
Alicia schreef:

Haha trek het je niet aan, wij hebben er maar even last van, de schrijver levenslang. Maar bij de metal bands is vaak iets gezelliger inderdaad.

avatar van Hans Brouwer
Wat een haat en nijd hier nou toch weer! "Songs of a Lost World" is toch een steengoed album van The Cure? Ik ken de muziek van The Cure al zo heel lang, ik ben gewoon enthousiast dat de heren na 16 jaar met zo'n fantastisch album op de proppen komen. Dat mag toch gezegd worden?

avatar van luigifort
Al 16 pagina's voor een album dat ruim een week uit is.

luigifort schreef:
Al 16 pagina's voor een album dat ruim een week uit is.

Zeker goed, alleen gaat het hierboven niet altijd over het album.

avatar van Rainmachine
Omit takes it to the limit

Hans Brouwer schreef:
Wat een haat en nijd hier nou toch weer! "Songs of a Lost World" is toch een steengoed album van The Cure? Ik ken de muziek van The Cure al zo heel lang, ik ben gewoon enthousiast dat heren na 16 jaar met zo'n fantastisch album op de proppen komen. Dat mag toch gezegd worden?

Er is nog niemand geweest die zegt dat je dit niet goed mag vinden hoor, maar andersom krijg je termen naar je hoofd geslingerd en worden argumenten aangedragen die nergens over gaan om zo gelijk te krijgen. Even ter herinnering en het is al vaker gezegd: over smaak valt niet te twisten en daar kan je nooit gelijk in krijgen. Ik zie users die ik heel serieus neem op dit vlak: Alicia bijvoorbeeld (vindt het maar matig), VanDeGriend (hoeft het niet meer te horen), dericraven (5 ster en voelt dat weer niet bij de laatste Depeche Mode en doet het omgekeerde van mijn stemgedrag bij deze twee albums), west (blij met dit album), Roxy6 (kan heel lovend over iets zijn, maar ervaart het hier weer niet), Juul1998B (jong en andere kijk: is lyrisch) en ga zo maar door. Zelfs het enthousiasme van Omit was in het begin leuk.

Ik vind het heerlijk dat mensen zo enthousiast zijn, had hetzelfde verwacht maar vind de nummers tegenvallen en het geluid helpt ook niet echt om enthousiast te worden dus een redelijke 3,5*. Is niet erg, maar als je anderen gaat verwijten hier te veel aanwezig te zijn en zelf een boventoon voert met opmerkingen die kant noch wal raken. Tja.....

Joh, het album staat hierdoor doorlopend bovenaan de update lijst. En deze oudgediende van de site gaat lekker terug naar de plaatjes die nauwelijks aandacht krijgen en straks mijn top 10 van 2024 bevolken en zal deze Cure zo af en toe eens de revue laten passeren, want zo beroerd is het niet voor me hoor

avatar van luigifort
Ik blijf bij 3,5* en dan ben ik gul. Het openingstrio is dik in orde, Warsong gaat nog voor de helft. Drone:Nodrone is echt een draak van jewelste. I Can Never Say Goodbye vind ik wel mooi. All I Ever Am doet me erg weinig. Ook Endsong vind ik niet de epische closer wat de meeste mensen vinden.

luigifort schreef:

Eens, behalve dan dat ik Drone:Nodrone best leuk vind juist. Dat epische wat iedereen in Endsong hoort (zelfs de mensen die negatief zijn over dit album) ervaar ik ook niet zo.

Hans Brouwer schreef:

Natuurlijk mag iedereen zijn/haar/X vreugde over dit album de wereld inslingeren, graag zelfs, ik gun iedereen de euforie die een nieuw album op kan roepen, daar kan ik zelf ook boeken over schrijven!!

Maar als mensen goed onderbouwde meningen daar tegenover zetten, die hout snijden moet dat toch ook in alle openheid en oprechtheid kunnen? Daardoor hoeft de liefhebber van het album zich toch niet persoonlijk aangevallen te voelen?

Op die manier maakt het dit hier tot een mooie uitwisseling van smaken en belevingen, dat is althans mijn streven. Een beetje tonque in cheek humor kan daarbij ook leuk zijn natuurlijk.
Maar daarvan is hier geen sprake. Hoop op betere tijden.

avatar van vanwijk
We zijn weer een dagje of vier verder en ik overweeg zelfs een 4,5.
Na mijn wandeling in A Forest van afgelopen woensdag was ik al overtuigd, vooral door Alone en Endsong, dat maakte het al 4 sterren maar nu vallen ook And Nothing is Forever en I Can Never Say Goodbye op hun plaats.
Ik dacht eigenlijk dat Nick Cave het album van het jaar voor me gemaakt had (zeker na het indrukwekkende concert in Ziggo) maar we hebben nog een paar weken te gaan. Deze komt in de buurt potverdorie.
Ik heb daar overigens geen Volkskrant voor nodig, of andere sites en hun waardering, mijn credo (was bij Fish gisterenavond ): luister vooral zelf, kijk wat me raakt en baseer op grond daarvan mijn beoordeling.
Ook ik heb, net als aERodynamiC op de site mensen die ik graag lees, graag wil horen wat ze er van vinden. Altijd leuk om te lezen en te vergelijken.
In die zin een fijne site, heb dus, iRoxy6 (die ik graag lees, net als vele anderen) alle vertrouwen in de users , of je dit nu een goed, matig of slecht album vindt.

De zondag dip levert weer een amusante Prayers For Rain pagina op
Het mag wel weer iets inhoudelijker, zonder de kritische kijk op de productie, maar meer met de liedjes op de voorgrond. Robert Smith heeft de moeite genomen om een tiental nummers af te leveren, blij toe
Gisteren de plaat ontvangen, dus het journalistenlinkje mag definitief de prullenbak in