Deep Purple - Machine Head (1972)

Label: Purple

1. Highway Star (6:08)
  2. Maybe I'm a Leo (4:52)
  3. Pictures of Home (5:08)
  4. Never Before (4:00)
  5. Smoke on the Water (5:42)
  6. Lazy (7:24)
  7. Space Truckin' (4:35)
  8. Highway Star [1997 Remix] * (6:40)
  9. Maybe I'm a Leo [1997 Remix] * (5:26)
  10. Pictures of Home [1997 Remix] * (5:21)
  11. Never Before [1997 Remix] * (3:59)
  12. Smoke on the Water [1997 Remix] * (6:18)
  13. Lazy [1997 Remix] * (7:33)
  14. Space Truckin' [1997 Remix] * (4:42)
  15. When a Blind Man Cries [1997 Remix] * (3:32)
  16. When a Blind Man Cries * (3:32)
  17. Maybe I'm a Leo [Quadrophonic Mix] * (5:00)
  18. Lazy [Quadrophonic Mix] * (6:57)
avatar van jeroenheinz
Hans Brouwer schreef:
of Maybe I 'm a Leo .

Ligt eraan wat voor een dag het is

avatar van Hans Brouwer
"Maybe I 'm a Leo" om twee redenen:
1 persoonlijk vind ik dat het beste nummer van het album;
2.mijn geboortedatum, sterrenbeeld is leeuw.

"Maybe I 'm Leo" is dus eigenlijk niet juist verwoord . Het zou moeten zijn "Because I 'm a Leo". Niet dat ik het de beste rockband allertijden kwalijk neem. Integendeel .

Tot slot jeroenheinz: ik ga er vanuit dat "moddervet" positief is bedoeld. Zo ja, inderdaad "Machine Head (1972)" is een moddervet album zonder ook maar één minder goed nummer. Alle 18 goed zal ik maar zeggen.

avatar van jeroenheinz
Hans Brouwer schreef:
"Maybe I 'm a Leo" om twee redenen:
1 persoonlijk vind ik dat het beste nummer van het album;
2.mijn geboortedatum, sterrenbeeld is leeuw.

Moddervet is inderdaad positief

Machine Head is het beste album van de beste groep ooit!

Ritcie Blackmore is de best gitarist op deze aardbol, hij is niet alleen technisch geweldig maar hij heeft ook nog heel veel invloed gehad. Naar een solo van Ritchie kan ik eindeloos luisteren, ze gaan nooit vervelen.

Ian Gillan is ook een van de beste zangers ter wereld. Zijn geschreeuw bezorgt me telkens weer de rillingen.

John Lord op de een keyboard is een gigantische sensatie. Hij speelt met distortion op zijn keyboard waardoor het geluid op een gitaar lijkt.

Het drumwerk van Ian Paice is ook formidabel. Hij slaat keihard op die vellen en heel snel ook.

Roger Clover is ook een ijzersterke bassist. Hij is overigens ook nog een hele goede producer geweest.

Op dit album komen alle bovenstaande dingen prachtig bij elkaar in een set van adembenemende nummers. Iedere keer als ik Highway Star hoor ben ik weer verbaasd hoe goed het is. Lazy is ook een prachtig nummer, waar volop gesoleerd word tussen John Lord en Ritchie Blackmore. Space Truckin heeft een heerlijke heavy riff. Pictures From heeft een heerlijk begin door de drum van Ian Paice en voor de rest worden er nog prachtige solo's gespeeld. Smoke On The Water is natuurlijk een klassieker en de rest van de nummers zijn ook geweldig.

Buffalotid
ThePieMan schreef:
Machine Head is het beste album van de beste groep ooit!

Je top 10 is om van te smullen.
Vreemd genoeg gaat mijn voorkeur altijd naar dat wat ruwer klinkende In Rock. Mede omdat ze daar pas echt Deep Purple werden. Alle Machine Head nummers zijn in een betere versie te beluisteren op Made in Japan (een veel betere versie).

avatar van kareltjemusic
Er is waarschijnlijk ook geen band ter wereld die meer live cd's heeft uitgebracht dan DP. Het mooie van al die cd's is dat zo ook iedere keer weer anders zijn. Daarmee bedoel ik dat de heren Blackmore/Lord elke keer andere solo's spelen

Buffalotid schreef":

Je top 10 is om van te smullen.
Dat is ook het handelsmerk van Purple: Het moet zowat de beste liveband ever zijn. [/quote]

Bedankt dat je me top 10 goed vind! Ik moet zeggen dat ik sinds de laatste tijd In Rock steeds beter vind worden. Ik vind het misschien wel samen met Machine Head de beste plaat van Deep Purple. Made in Japan vind ik ook helemaal te gek. Maar ik reken een live plaat niet mee als het beste van een band. Dit doe ik niet omdat bij een studio plaat de nummers echt geschreven en gemaakt zijn. Op een studioplaat worden de nummers in een bepaalde volgorde gezet zoals de makers dat willen. Bij een live plaat worden de nummers die al eerder verschenen zijn nog een keer gespeeld maar dan live. ik vind hierom( hoewel ik de versies van de nummers van Made in Japan geweldig vind) dat studio platen beter in een top 10 passen.

avatar van rudiger
Nooit begrepen dat When A Blind Man Cries fungeert als b-kant .
Ze hadden beter Nefer Before als b-kant kunnen gebruiken .
Wat een weergaloos nummer WABMC , misschien wel het mooiste Purple nummer .

avatar van Bluebird
Dan heb je uitvoering van Blinde Piet nog niet gehoord.

avatar van ricardo
De straat muzikant zeker, met potpouri nummer 6 op 5 en 5 op elluf ofzo.

Hoezo stekeblind.

avatar van Brutus
Ook dit is weer een super album van Deep Purple.
Hier staan ook weer geen slechte nummers op.

avatar van De buurman
Prima Deep Purple album. Toch weer heel anders dan het ruigere In Rock en afwisselende Fireball. Niet overduidelijk beter of slechter.

Blackmores sound is uitstekend op deze. Jon Lords geluid vind ik pas bij Whitesnake echt lekker worden. Gillan hoor ik altijd graag en Ian Paice vind ik altijd goed.

Highway Star is mijn favoriet.

avatar van dj maus
Bluebird schreef:
Dan heb je uitvoering van Blinde Piet nog niet gehoord.

Die is om te janken...

avatar van Metal-D78
Minder spetterend dan In Rock, wat ik wel de beste van DP vind. Al moet ik zeggen dat de 25th Anniversary Edition van Machine Head wel erg lekker klinkt. Is het daarentegen vloeken in de kerk wanneer ik zeg dat ik Smoke on the Water altijd skip. Echt zo eentje die je te vaak heb gehoord, op allerhande vage verzamelaars valt terug te vinden en nog steeds als uitsmijter dient tijdens concerten. En volgens mij zit niemand daar echt op te wachten....

Ja hoor, ik zit daar wel echt op te wachten.
Maar de versie van Made in Japan is natuurlijk verre superieur.

avatar van uffing
Zaterdagavond bij Classic Albums op Nederland 3. Ben benieuwd.

avatar van titan57nl
Vanavond (zaterdag) 20.50 op Nederland 3 in Classic Albums!!

avatar van Metal-D78
Was leuk. Het aardige van dit soort documentaires is dat je het betreffende album weer eens gaat luisteren en soms is dat met andere ogen (oren). Kortom: vandaag zal Machine Head wel weer door huize Metal-D78 schallen .... tot (on)genoegen van ega en kids...

avatar van henk01
na bijna 40 jaar, vandaag voor het eerst helemaal gehoord.
3.5 ster

avatar van De buurman
Mooie documentaire. Wel aardig dat Blackadder hierin aangeeft dat ze pas na de eerste twee Zeppelin platen het idee kregen om zware gitaarrock te gaan maken (hetgeen resulteerde in de atoombom die Deep Purple In Rock heet).

Het gitaargeluid op Machine Head is om je vingers bij af te likken. Zwaar, niet fuzzy, mooi ruimtelijk opgenomen. Dat blijkt nog maar weer extra uit de documentaire, waarin je soms de gitaarpartijen even apart hoort.

Hulde dus aan Martin Birch, die later ook onder andere de beste Whitesnake- , Rainbow- en Iron Maiden platen prachtig produceerde. En niet te vergeten de Sabbath toppers Mob Rules en Heaven And Hell.

Het belang van dit album altijd onderschat.
Vond het vreemd deze in de platenkast van mijn vader te vinden, en niet In Rock.
Helaas maar een stukje op televisie gezien, maar wel genoeg om me weer eens in Deep Purple te verdiepen.

Nicci
Op uitzending gemist kan je zo de hele aflevering bekijken.

Ga ik zeker doen.

avatar van Rumour
Ik heb alleen de verzamelaar Deepest Purple, ken verder geen andere nummers van ze. Heb met veel interesse de Classic Albums aflevering over Machine Head ("het album rond zeven riffs") bekeken, waarin aan het eind nog even werd verteld dat Blackmore een ballad voor het album had afgewezen. Vervolgens hoor ik voor het eerst in mijn leven een magistraal nummer genaamd When a Blind Man Cries, om bovenstaande reden verbannen tot B-kantje en geluidsbehang voor de betreffende aftiteling.

Ik schud mijn hoofd in ongeloof en ga maar eens op zoek naar deze track. Altijd fijn om een pareltje van bijna 40 jaar oud te ontdekken, beter laat dan nooit.

avatar van Hans Brouwer
uffing schreef:
Zaterdagavond bij Classic Albums op Nederland 3. Ben benieuwd.
Laat ik die uitzending nou hebben gemist !! Niet goed in de tv gids gekeken . Godzijdank heb ik interactive televisie en kan ik tot een week na uitzending programma's terug kijken . Dat "Machine Head (1972)" een classic album is staat natuurlijk buiten kijf.

avatar van Deren Bliksem
Rumour schreef:

Dat had ik nou precies hetzelfde. Het leek mij een mooi, klein liedje maar mischien dat hij inderdaad niet op het album had gepast.

Stijn_Slayer
Van mij hoeft 'ie niet op het album. Valt bovendien nogal uit de toon.

avatar van Edwynn
De wegen van Ritchie Blackmore zijn ondoorgrondelijk..
Je zag dat Gillan en Paice nog steeds niet begrepen waarom dat nou was.

Wel tof dat ook Blackmore aan het woord was. Hij weigert veel mediaoptredens. En zag ik hem nou een paar keer lachen?

avatar van Deren Bliksem
Ja, hij had zn tanden zeker gewit ofzo, het viel mij ook al zo op.

Stijn_Slayer
Wat ik me vooral afvroeg is of er ten tijde van de documentaire (2002) nog steeds persoonlijke dingen speelden tussen de heren? Dan heb ik het niet alleen over Gillan en Blackmore, maar dan doel ik erop dat ze elkaar soms bij de achternaam noemden. Bijzonder vreemd als je die mensen al zo lang kent.