Rogyros schreef:
Je weet dat ruim de helft van dit album (7 stuks) als single is uitgebracht?
Dat zijn er nog meer dan ik had gedacht. Naast de zes die ik al kende, blijkt volgens
Discogs ook I'm going down nog als single te zijn uitgebracht, inclusief de verder onbekend gebleven B-kant Janey don't you lose heart.
Dat zou je kunnen zien als een 'sell-out', en tot op zekere hoogte was Born in the USA dat ook wel een beetje. Bruce had in de voorliggende jaren regelmatig de sportschool bezocht en had een fysieke gedaanteverwisseling ondergaan die prima aansloot bij de - ook qua productie - 'gespierde' uitstraling van dit album.
Zelf had ik Springsteen ontdekt ten tijde van Darkness on the edge of town, wat ik nog steeds zijn beste plaat vind. The river kwam daar overheen: een plaat met opnieuw veel tekstuele en muzikale zeggingskracht. Als tiener kon ik minder goed uit de voeten met de blind aangeschafte opvolger Nebraska: goede teksten, sterke liedjes, maar te weinig muziek, te weinig bandgevoel. Wat natuurlijk ook de bedoeling was, besefte ik later, want Springsteen besloot zijn eigen cassettedemo's op de plaat te zetten, omdat de opnamen met de E Street Band niet dezelfde 'feel' bij hem teweegbrachten.
En toen kwam deze. Diametraal de tegenpool van Nebraska. Een plaat met knalharde drums en een vrij prominente rol voor de toetsen, helemaal in de stijl van midden-jaren-tachtig. De plaat die van Springsteen definitief een wereldster maakte. Al nam hij met de introspectieve opvolger meteen weer gas terug.
Het maakt Born in the USA tot een buitenbeetje in zijn albumrepertoire, vind ik. Maar wel eentje die grotendeels genietbaar is. Alleen de twee bekendste singles vind ik minder. Dancing in the dark vind ik nogal repetitief vanwege dat herhalende en nu gedateerd klinkende keyboardsoundje, en ook het titelnummer vind ik nogal teleurstellend. Het drijft veel te veel op de melodie van die keyboardriedel, die tot in den treure herhaald wordt. Ik vind het nummer ook te schreeuwerig.
Gelukkig vergoedt de rest van de songs veel. Met als uitschieter het berustende en reflectieve My hometown. Maar ook Glory days, Bobby Jean, Darlington country en het gedreven No surrender mogen er zijn. Vooral ook de minder bekende singles en albumtracks dus. Misschien heb ik die andere nummers gewoon te vaak gehoord...