The Beatles - Abbey Road (1969)

Label: Apple

1. Come Together (4:20)
  2. Something (3:03)
  3. Maxwell's Silver Hammer (3:27)
  4. Oh! Darling (3:26)
  5. Octopus's Garden (2:51)
  6. I Want You (She's So Heavy) (7:47)
  7. Here Comes the Sun (3:05)
  8. Because (2:45)
  9. You Never Give Me Your Money (4:02)
  10. Sun King (2:26)
  11. Mean Mr. Mustard (1:06)
  12. Polythene Pam (1:12)
  13. She Came in Through the Bathroom Window (1:57)
  14. Golden Slumbers (1:31)
  15. Carry That Weight (1:36)
  16. The End (2:19)
  17. Her Majesty (0:23)
avatar van ricardo
Ik had hetzelfde, liep bij saturn door de winkel en had een auto lader voor mijn foon nodig, gelijk ook maar even in de cd afdeling kijken natuurlijk, maar daar lagen heel veel Beatles cd,s van de geremasterde persing. Rubber soul, magical mystery tour, revolver, yellow submarine, help en deze, alleen St. Peppers lag er niet tussen. Lagen allemaal voor een tientje per stuk. Week of 4 terug heb ik revolver al meegenomen maar die sloeg niet echt aan.

Dit album wel, super plaat met een schitterende productie en een keertje nummers die bij mij blijven hangen. Ken white album, revolver en de verzamelaar 1 en deze, maar dit album is eindelijk raak. Deze ga ik nog veel afspelen dat weet ik zeker.

avatar van ricardo
Dan mis ik eigenlijk alleen St. Pepper nog, maar aangezien deze en revolver algemeen gezien hun beste albums zijn, zal St. Pepper mij nog weleens tegen kunnen gaan vallen.

Nihilisme
Ik vind de tweede helft van het album veel beter dan het eerste stuk. Begrijp me niet verkeerd, die is ook erg goed maar het tweede gedeelte klinkt als één lange popintermezzo. Briljante overgangen ook. She Came In Through The Bathroom Window is absoluut mijn favoriete nummer.

avatar van paddy pipedown
Nog even over George; die piekt op dit album. Zijn twee beste nummers ever staan hierop. Hij kan hier met gemak de competitie aan met Paul en John.
Echter; dat is op geen enkel ander album het geval en na All things must pass (dat eigenlijk maar een jaar later verscheen) heeft hij niets bijzonders meer gemaakt. George is niet onderschat. Hij heeft gewoonweg maar een paar goede tracks geschreven in heel zijn leven en de twee beste staan op deze plaat.

Een beetje kort door de bocht. Je moet wel meenemen dat veel van All Things Must Pass bedoeld was voor Beatlesalbums. Als ze op die platen terecht waren gekomen, werd er nu anders tegen zijn status als songwriter aangekeken. Dan stond zijn beste werk bovendien over meerdere albums verspreid en dan lijkt de omvang groter.

Daarnaast is niet erg motiverend om meer te schrijven als je weet dat het materiaal toch niet wordt gebruikt. Dat kan ook leiden tot frustratie en het verlies van zelfvertrouwen. Creatieve mensen zijn daar vaak gevoelig voor.

Lennon heeft na Imagine zijn gangbare niveau ook zelden nog gehaald. Nog wel goede albums gemaakt (George ook), maar ook niet meer 'bijzonder'. Macca heeft eveneens een hele lijst aan slechte en middelmatige albums op zijn naam.

paddy pipedown schreef:

Het heeft toch ook wel met smaak te maken. Persoonlijk vind ik nummers als Give me Love (give me peace on earth), Beautiful girl of My dark sweet lady ( om er maar drie te noemen ) minstens even sterk als Something of Here comes the sun.

avatar van echoes
En wat dacht je van "I Me Mine" (om nog maar eens een topsong te noemen)?

avatar van Sanderzzz
Ik weet niet wat ik heb gehoord. Zoiets geweldigs als het tweede deel van dit album heb ik nog nooit gehoord. Heb zowaar een traan gelaten tijdens het horen van dat lange stuk met verschillende korte nummertjes. En dan dat gedrum op het nummer 'The End'. Geniaal album alweer van The Beatles. 5*

Top product van de Beatles die ik veel volwassener vind overkomen dan hun eerdre albums, die ik toch wel goed vond. Sterker na 50 jaar zijn ze nog steeds te pruimen

avatar van weide1
Sanderzzz schreef:

Dat is mooi hè, die pure emotie? En dat om muziek. Geweldig toch.
Ik had het laatst nog bij On An Island in de Royal Albert Hall van David Gilmour.

En toen vond ik Abbey Road zomaar 2e hand op vinyl voor een schappelijke prijs... en wat is het toch een briljant album. Vroeger, lang geleden, leende ik de plaat bij de platenbieb en zette 'm op TDK cassettebandje. Favoriet was 'natuurlijk' de briljante B-side met als hoogtepunt het geniale Golden Slumbers / Carry That Weight. Prachtig gedaan, hoe alle nummers gevarieerd en toch samenhangend in elkaar overlopen. Een unieke kant van een plaat.

Echter, op Side A begint de plaat met twee van de allerbeste Beatles nummers: Come Together & Something. Gewoonweg briljant goed en mooi. Dan komt echter nog de fantastische afsluiter: het lange steviger I Want You. Kortom: hoe mooi en goed wil je het hebben? Dit is een absoluut meesterwerk, toen in 1969 en nu nog steeds in 2013.

Cured
Ik heb deze ook, weliswaar niet origineel, maar toch. Ik vind het, zoals wel vaker bij The Beatles niet altijd even boeiend en er zijn te veel nummers die me daarom niet trekken en daardoor dit album meer een 'heb' is, als een 'must', al was het alleen al om de legendarische hoes.

Zet 'm maar weer eens even vooraan!

Overigens klagen de mensen die bij dit zebrapad in de buurt wonen, nog steeds over de verkeersproblemen die ontstaan omdat mensen op het zebrapad stil blijven staan, voor een foto.

avatar van glenn53
Die van de Red Hot Chili Peppers is ook een mooi tribuut.
Red Hot Chili Peppers - The Abbey Road E.P. (1988)

avatar van Queen Bitch
de enige nummers die ik toch stiekem ietsje minder vind: because en sun king, ik vind ze een beetje zeurderig en wat ongepast op dit voor de rest toch best wel redelijk vrolijk klinkende album. toch 5* omdat dit natuurlijk gewoon een klassieker is van de bovenste plank met voor de rest allemaal topnummers met heel wat kippenvel momenten en soms zelfs een traantje vooral bij golden slumbers/carry that weight en the end!

avatar van Sanderzzz
Ja en heerlijk hoe Carry That Weight instrumentaal verder gaat op de eerste stukke van het nummer You Never Give Me Your Money. Daar krijg ik kippenvel van.

avatar van lennon
Zie dat ik dit album alleen nog maar een volle vijf sterren beoordeling heb gegeven, maar me nog nooit heb gewaagd aan een onderbouwing.

Als ik al een nummer moet noemen wat ik zwakker vind op deze plaat, dan is het Come together, en dat zegt veel over de rest van de nummers.
Because is voor mij echt een hoogtepunt van al die andere hoogtepunten. Dat is zo waanzinnig mooi gezongen, en de stemmen van Lennon zijn zo mooi in harmonie gezet.. kippenvel werk! de versie op anthology vind ik dus eigenlijk nog mooier omdat deze zich richt op de zangpartij

Kant b is gewoon fantastisch, maar kant a is dat ook.. er is eigenlijk gewoon geen kritiek op dit album te bedenken....

Iemand enige idee waarom I want you so abrupt aan zijn einde komt? Zit daar een verhaal achter?

avatar van kühnekxs
lennon schreef:

Staat me iets van bij dat I want you de laatste track op kant A van de elpee was en met de laatste seconden van het nummer in de laatste groef bleef hangen, waarmee deze eindeloos herhaald werd. Maar er zijn vast Beatlesfans hier actief die hiervan het naadje van de kous weten.

avatar van Rogyros
Het wachten is op devel-hunt!

kühnekxs schreef:
het naadje van de kous weten.

Het vinylnaadje van de kous weten.

Ik vind het stukje vanaf Maxwell's Silver Hammer t/m Octopus's Garden net minder. Come Together echter vind ik briljant!

Rogyros schreef:
Het wachten is op devel-hunt!

Omdat jullie zo aandringen, heb ik mijn Beatles bijbel er even bijgehaald, en daarin is niets bijzonders te vinden over het abrupt beëindigen van I want you ( she's so heavy) behalve dat de groep absoluut niet wist hoe ze het nummer moesten stoppen. Ik heb eens gelezen dat de oorspronkelijke versie 24 minuten doorging. Maar of dat klopt weet ik niet zeker.
Dus had Lennon na een minuut of acht simpel de schaar in de in banden gezet. Om op die manier oorverdovende stilte na oorverdovende herrie te creëren.

avatar van bikkel2
Best een sterk einde eigenlijk. Een fade-out had wat flauw geweest vrees ik.

Het nummer wordt steeds grimmeriger en je hoort echt dat er naar een climax wordt toegewerkt.
Als die er uiteindelijk echt is, dan is het abrupt over. Dé oplossing.

avatar van Supersid
Ik vind het ook prima zoals het is. Ik denk dat we, als het op de heilige viervuldigheid aankomt, nederig moeten zijn en ervan uitgaan dat zij het het beste weten & wisten. Als het op Beatles-albums aankom, prefereer ik om niet te analyseren maar laat ik "binnenkomen"

De heilige wat?!

avatar van bawimeko
west schreef:
De heilige wat?!

De vader (Paul) de zoon (John) de Heilige Geest (George, wie anders?!?) en de drummer (eh...).
Twee jaar later zou Lennon de Apple-staf bij elkaar roepen om mede te delen dat hij de Messias was. Achteraf is het een leuk grapje, maar dankzij zijn eigen verwarring en enig drugsgebruik was hij op dat moment echt die mening toegedaan!

avatar van wilbur
kühnekxs schreef:

Je bent in de war met Sgt Pepper LHCB, die bleef hangen in de laatste groef.
Ik had ook een LP van John Cale die bleef "hangen" maar die was gewoon beschadigd, maar dit terzijde...

bawimeko schreef:

Amen, The boy next door

avatar van bawimeko
wilbur schreef:

Je bent in de war met Sgt Pepper LHCB, die bleef hangen in de laatste groef.

Volgens mij was het ''blijven hangen'' niet de bedoeling. Wel gaat is een unieke, maar schandalige Nederlandse persing in omloop die het nummer fors inkort. Het geluid is overigens afkomstig van de op dit album prominent aanwezige Moog-synthesizer. Eigenlijk wilde Lennon dit als allerlaatste nummer van kant B (in plaats van de 'Medley' en "The End"); gelukkig kregen Paul en George Martin in dezen hun zin.

bawimeko schreef:

Hallelujah!

The Rolling Stone schreef destijds over dit album:

...Side two is a disaster...The slump begins with "Because," which is a rather nothing song...the biggest bomb on the album is "Sun King," which overflows with sixth and ninth chords and finally degenerates into a Muzak-sounding thing with Italian lyrics. It is probably the worst thing the Beatles have done since they changed drummers. This leads into the "Suite" which finishes up the side. There are six little songs, each slightly under two minutes long, all of which are so heavily overproduced that they are hard to listen to...

...It is tempting to think that the Beatles are saying with this album that the only alternative to "getting back" for them is producing more garbage on this order, and that they have priced it so outrageously so that fewer people would buy it. But if that's so, then why bother to release it at all? They must realize that any album they choose to release is going to get a gold record just because so many people love, respect and trust the Beatles. They've been shucking us a lot recently, and it's a shame because they don't have to. Surely they must have enough talent and intelligence to do better than this. Or do they? Tune in next time and find out." (Ed Ward, 11/15/69 Review)

Meneer Ward zat er toch aardig naast wat mij betreft....