Franz Ferdinand - Tonight (2009)

Alternatieve titel: Tonight: Franz Ferdinand

Label: Domino

1. Ulysses (3:11)
  2. Turn It On (2:20)
  3. No You Girls (3:41)
  4. Send Him Away (2:59)
  5. Twilight Omens (2:29)
  6. Bite Hard (3:26)
  7. What She Came For (3:52)
  8. Live Alone (3:29)
  9. Can't Stop Feeling (3:02)
  10. Lucid Dreams (7:56)
  11. Dream Again (3:18)
  12. Katherine Kiss Me (2:55)
  13. Feel the Pressure * (3:27)
  14. Die on the Floor * (6:34)
  15. The Vaguest of Feeling * (3:49)
  16. If I Can't Have You Then Nobody Can * (3:53)
  17. Katherine Hit Me * (3:43)
  18. Backwards on My Face * (3:47)
  19. Feeling Kind of Anxious * (6:31)
  20. Feel the Envy * (3:32)
  21. Lucid Dreams [Pre-Album Version] * (3:42)
  22. Ulysses [The Disco Bloodbath Effect] * (8:03)
  23. New Kind of Thrill * (4:29)
  24. Anyone in Love * (2:45)
  25. You Never Go Out Anymore * (2:08)
avatar van Erikpol
Er is een bonus cd, wie post hem hierbij?

avatar van blur8
Mijn waardering:

De nieuwe britpop parels:
4. Twilight Omens
10, Lucid Dreams

De middemoot (Lekker, zonder echt indruk te maken)
1. Ulysses

Check!

avatar van Devoo

Check!

Dubble Check!

Lekker begin en goed middenstuk, daarna kakt de CD echter hopeloos in en de laatste paar nummers sla ik snel over. Knap hoe ze gewoon met meer van hetzelfde toch weer een boeiend album kunnen maken.

avatar van BenZet
Ben al geen fan van Franz Ferdinand, en zal ik door dit album zeker niet worden! Ik beloof niet te stemmen!

avatar van Devoo
Marco2 schreef:
Er klopt geen zak van de tracklist in vergelijking tot die in de Luisterpaal

De tracklist die hier staat is nogtans de juiste hoor.

avatar van johanfcu
Tonight was voor mij erg wennen, maar eenmaal gewend is het een super album. Goed dat ze experimenteren met muziek door elektro-invloeden te gebruiken en daarmee zich duidelijk onderscheidt van andere FF-albums. Echte uitblinkers zijn er niet.

Tot nu toe 3.5*

Edit:

Nu net cd 2 opgezet en die is lekker! Positief verrast door het elektro geweld wat zeer goed te pruimen is. Het is lekker natrippen nadat je het hele album gehoord hebt.

Verhoogd naar 4*

avatar van swedishknulll
Heeel erg wennen. Ik heb mezelf bijna gedwongen het leuk te gaan vinden, omdat ik toch het oude stijltje gewend ben van ze. Gister is hij ingeslagen en ben nu verslaafd. Ik snap nu dat ik nog een album in de lijn van 1 en 2 niet aan had gekund. Dit was een positieve stap voor ze. Indie disco all the way!:P

avatar van Foetsj_NL
Hah, ben ook verslaafd. Na het lezen van de positieve reacties heb ik hem ook maar gekocht. Het hele album klinkt gewoon lekker, met als mogelijke hit No You Girls?

Heb het album bijna heel de dag opstaan, en heb klasgenoten ook al overgehaald. Weinig slechte nummers, maar zoals johanfcu ook al zei, niet echt uitblinkers. Twilight Omens en Lucid Dreams zijn wel kleine meesterwerkjes.

voila, mijn rangschikking.

1. Twilight Omens (5*)
2. No You Girls (4,5*)
3.Turn It On (ongelofelijk sexy nummer) (4,5*)
4. Send Him Away (3,5*)
5. Ulysses (3,5*)
6. Bite Hard (3,5*)
7. Lucid Dreams (3,5*)
8. What She Came For (3,5*)
9. Can't Stop Feeling (80ties deuntje is niet 100% mijn ding, maar toch een fun nummer) (3*)
10.Live alone (refreintje is wat lame) (3*)
11.Katherine Kiss Me (2*)
12.Dream Again (2*)

avatar van johanfcu
Ik kan me erg goed vinden in jouw oordeel Lennonlover. Alleen Send Him away is 4.5* waard en Lucid Dreams staat wat mij betreft ook te laag. De laatste 2 nummers zijn lekkere afsluiters, waar je weer op adem kan komen. Ik vind het dus erg prettig dat ze er op staan en het zijn gewoon goede nummers.

johanfcu schreef:

Ja, misschien wel maar ze zijn voor mijn part toch de zwaksten van de plaat.

UnknownPleasure
Hmmm.. Twillight Omens is heel erg goed , net als Lucid Dreams, Send Him Away en Turn It On... Die zou ik allemaal een 4.5/5 kunnen geven maar aan nummers als What She Came for en Ulysses beginnen me toch erg te irriteren... Live alone heeft inderdaad een typisch FF refreintje ( Maar dan op de slechte manier ) Can't Stop Feeling en bite hard zijn wel leuk even als Katherine Kiss Me en Dream Again.

Dan heb je nog No you girls... oja leuk nummer..

Kom ik ongeveer op een 3.5/4 uit ..

avatar van Nanne-1995
super album een 5

Bevalt nu al een stuk beter. No You Girls, Twilight Omes, Bite Hard en Lucid Dreams blijven vooral erg hangen. Ook Katherine Kiss Me trouwens. Hele mooie tekst bij dat nummer. Franz Ferdinand's nieuwe sound is eigenlijk maar heel weinig verschillend van de oude. De electronica is er wel zo nu en dan, maar nooit overheersend en altijd op de juiste momenten. Ik heb dus nooit het idee dat ze dachten: Oh jongens, we moeten hier nog wat electronica aan toevoegen want we mogen onze nieuwe sound niet vergeten!

Echter, ik heb ook nog wel een aantal nummers waar ik nog niet over uit ben. Nog maar eens luisteren dan.

Ze doen het weer, de heren van Franz Ferdinand. Wat een sterk album zeg: het is beter dan hun goede vorige album (You Could Have It...) en komt in de buurt van hun debuut Franz Ferdinand (wat in mijn top 10 staat).

Ik zag een aardig item met FF over het gebruik van de synthesizers op deze cd. Zij vertelden dat ze per song een aantal riedeltjes hadden en die er bij de opnamen zo 'live' mogelijk bij speelden, zodat de muziek soms iets licht chaotisch kreeg. Je hoort het wel op Ulysses.

Nu komt het geheel mij toch wat planmatiger over, al helemaal op Lucid Dreams. Maar in ieder geval wilden ze de synths niet te sturend en overheersend laten zijn en dat is ze aardig gelukt. Het is zo een aardige aanvulling op hun sound. Want die staat nog steeds als een huis: dit is echt Franz Ferdinand (gelukkig!).

Helemaal een aangename verrassing is What She Came For: dat klinkt ineens behoorlijk als de Arctic Monkeys!
Een andere topper die ik hier nog niet veel las is Bite Hard. Een echte Franz kraker.
En inderdaad Ulysses en Lucid Dreams zijn ook niet te versmaden.
Een mooi begin van 2009.

Dn!S schreef:

Hmmm, ik ga akkoord met jou dat het nog steeds FF is. Dat ze die electro niet verkrachtend gaan gebruiken en dan hun eigen geluid gaan overproducen. Maar ik vind wél dat de electro soms wel overheerst. Er zijn verschillende nummers waarvan het refrein een electroriffje is of een electrobeatje het nummer gewoon maakt. Niet dat dat voor mij erg is hoor, ze blijven gewoon dezelfde lekkere muziek maken.

Ook, en dit is niet onbelangrijk, ik wacht al lang op deze plaat. De laatste maanden was ik zelfs erg ongeduldig. Maar als ik dan naar de platen luisterde van de andere 'groten' waar ik veel van verwachtte, stelden ze me keer op keer teleur. Ik was doodsbenauwd dat dit ook zou worden met Franz Ferdinand. Dat ze het 'mindere' muziekjaar 2008 zouden afsluiten met een zwak album. Maar het tegendeel blijkt waar te zijn: Franz Ferdinand opent het ongetwijfeld topjaar 2009! ... amen...

Lennonlover schreef:

Mee eens. Ik ben ook een aantal keer teleurgesteld vorig jaar. Met name Bloc Party en The Killers presteerden ver onder de maat. Dit album was voor mij een laatste kans. De vorige vond ik een beetje een herhalings oefening en een tweede kopie zit ik meestal niet op te wachten. Gelukkig gebeurt dat niet! Dit is zeker een mooie appetizer voor wat komen gaat dit jaar (Arctic Monkeys, Silversun Pickups, misschien zelfs Sufjan Stevens?)

Heb ik weer: ik heb de luxe editie gekocht (dus met extra cd) en die is al weer net even groter dan de normale hoesjes; waarom toch??!!
Maar dat is het erge niet: haal ik de sticker er af en ja hoor.... beschadigd, en dat terwijl ik dit altijd met beleid doe.
Wat heb ik toch een hekel aan dit soort hoesjes. Doe mij maar de gewone jewelcase, die kunnen tenminste nog vervangen worden indien nodig. Nu zit ik met een cd hoes die beschadigd is

Die extra cd genaamd Blood is een leuk extraatje maar niet meer of minder.

Marco2 schreef:
Er klopt geen zak van de tracklist in vergelijking tot die in de Luisterpaal

Nu klopt ie wel (heb het overgenomen van de cd zelf). No You Girls Never Know moest No You Girls zijn en de titel van de hele cd is Tonight (hoe leuk het ook op de voorkant staat). Op de achterkant staan beide cd's duidelijk benoemd, namelijk Tonight en Blood.

avatar van Lennonlover
Nu al met bonussen beginnen.

Commercialiteit ten top de laatste tijd!

Lennonlover schreef:
Nu al met bonussen beginnen.

Commercialiteit ten top de laatste tijd!

Of juist niet? Het zou eerder commercieel zijn als ze een bonus cd'tje erbij plakken wanneer de eerste verkoopgolf is opgehouden om op die manier de consument weer te interesseren in de CD of zodat ze opnieuw reclame kunnen maken. Echter, deze CD is pas net uit en dus zal dit toch niets aan de verkoop van de CD veranderen? Hij wordt nu toch wel gekocht.

avatar van Lennonlover
Waarom maak je dan een album? dwz: het selecteren van de beste nummers om er dé LP van te maken. Gooi dan gewoon ineens alles op de plaat en klaar d'rmee.

Bonussen worden gegeven wanneer een album 25 jaar oud is of zoiets.

Lennonlover schreef:

Bonussen worden gegeven wanneer een album 25 jaar oud is of zoiets.

Ik heb de nummers zelf nog niet gehoord, maar van wat ik ervan begrepen heb bevatten ze veel meer electronica elementen dan de reguliere nummers. Misschien was het de angst van de band dat deze nummers afgewezen zouden worden door het publiek waardoor het hele album ook slechter beoordeeld zou worden? Nu heb je dat probleem niet of minder. Ik zal ook alleen stemmen o.b.v. de eerste 12 nummers. Tis maar een gok hoor.

De extra tracks zijn gewoon dubversies
Ik vind het wel aardig maar daar heb ik dan alles mee gezegd.
Toch is dit wel zo eerlijk voor de snelle kopers die er normaal gesproken juist naast pissen.
Bovendien moet je er bewust voor kiezen want je hebt ook de versie zonder die extra cd.

Ik vind Can´t stop feeling een erg lekker nummer. Ben ik hiermee de enige?

in de humo werd ie totaal afgekraakt en ik begrijp het eigenlijk niet. Ik vind de electronicaelementen er enorm goed bij passen en vind het gewoon een lekker aangenaam plaatje om naar te luisteren. Lekker dansbaar met momenten en can't stop feeling is inderdaad een aanstekelijk nummer

avatar van lauradance
Inmiddels een paar keer gehoord, ik ben er niet echt gecharmeerd van, Live Alone is op dit moment het enige liedje dat ik heel leuk vind.
Ga het album nog een paar keer luisteren voordat ik een cijfer geef maar op dit moment zit ik tegen een 2.

What She Came For

erg lekkere plaat!

goed album dat na het 'inzakkertje" van You Could Have It So Much Better, zitten de heren uit Glasgow weer op het niveau van het debuut

ben benieuwd naar Pinkpop 2009!