Bruce Springsteen - Working on a Dream (2009)

Rock / Country
Label: Columbia

1. Outlaw Pete (8:01)
  2. My Lucky Day (4:01)
  3. Working on a Dream (3:30)
  4. Queen of the Supermarket (4:39)
  5. What Love Can Do (2:57)
  6. This Life (4:30)
  7. Good Eye (3:01)
  8. Tomorrow Never Knows (2:14)
  9. Life Itself (4:00)
  10. Kingdom of Days (4:02)
  11. Surprise, Surprise (3:24)
  12. The Last Carnival (3:30)
  13. The Wrestler (3:51)
  14. A Night with the Jersey Devil * (3:47)
avatar van musician
Heb gisteren de hele cd aangehoord bij mijn 'betere' platenzaak. Ik zocht nog een eh................cd'tje en heb dit album helemaal kunnen uitzitten.

Zoals het hoort te gaan, zo kom je nog eens op nieuwe ideeën.

Gelijk gekocht? Nee, dat heb ik niet bij Bruce. Deze nieuwe komt t.z.t wel opdraven. Maar wát ik hoorde vond ik opbeurender dan voorgaand werk. Dus alvast 3,5 punt op voorhand.

@ west. De laatste zin van mijn reaktie weg halen? Ik zou niet weten hoe ik dat moet doen. Dat ik te veel op de man speelde. Misschien? Ik ergerde me aan de toon van de discussie en de richting waarin die ging. Verder heb ik "no hard feelings" t.o v. jou persoonlijk. Maar laten we er dan beiden maar lering uit trekken. Eigenlijk geldt voor iedereen toch: Respecteer elkanders mening, al is die niet altijd hetzelfde. OK?

avatar van musician
"Recensies bij nieuwe cd leiden bijna tot moord- en doodslag!"

Rare jongens, die Springsteen fans...................

Gregson
Dat kun je wel zeggen musician. Vind het dan wel weer leuk om te lezen welke wending zo'n hevige discussie neemt .

avatar van ArthurDZ
Maar om het onderwerp eens te veranderen: wat vinden jullie van Good Eye? Ik vind het een highlight op het album maar zo veel stemmen krijgt het niet.

avatar van Madjack71
Het is niet mijn directe highlight, maar wel een nummer dat prima past in de diversiteit van het album. De bijtende harmonica en de ruwheid van Bruce's zijn stem, ligt prima in het verlengde van A night with the Jersey Devil en Adam raised a Cain.

Zou mij niet verbazen als zijn volgende solo album meer in die richting zou gaan.

avatar van Bluebird
Vanmiddag meegenomen bij MM. Na de eerste vluchtige luisterbeurt minder spetterend en pakkend dan Magic maar dat zal nog wel even wortel moeten schieten. Stem volgt later.

ArthurDZ schreef:

Ik ben één van de stemmers op Good Eye. Geweldige track, flink anders dan de rest van de cd.

avatar van LittleBox
ArthurDZ schreef:

Ook één van mijn favorieten hoor! Voor het overige ben ik vrij kritisch over het album (zie mijn uitgebreide post van 20-1) maar dit is echt een supernummer, net als Outlaw Pete, Tomorrow Never Knows, Last Carnival, The Wrestler én A Night with the Jersey Devil.

avatar van Madjack71
Ik persoonlijk zou het wel leuk vinden als Bruce's volgende project meer de richting van Good Eye en A night with the Jersey Devil op zou gaan. Het klopt wat west zegt, het is flink anders dan de rest op het album. De andere nummers zijn veelal een beproeft recept...die ik lekker vind...maar deze swampy, bluesy met een ruwe Bruce spreekt mij wel aan. Doet mij ook wat denken aan The Big Muddy van Lucky Town.

Good Eye is een verpletterend goed nummer. Wat een geweldig ritme zit er in dat nummer. En dan nog die banjo. Fantastisch!!! Ik zou er ook niet op tegen zijn als hij meer van dit soort nummers op zou nemen. Maar ik vind The Last Carnival en The Wrestler als het tegenovergestelde toch ook wel heel erg mooi. Als de volgende cd's net zo divers zijn deze BOD ben ik al heel erg blij. En af en toe een sobere solocd a la Devils & Dust tussendoor. Ach, we wachten maar gewoon af.

avatar van Thuurke
Ik ben eruit, ik mis de onmiskenbare sax van Clerence Clemmons op deze cd.

avatar van musicfriek
Ik zal een van de weinige zijn, maar dit album vind ik dus echt slaapverwekkend.. Op Outlaw Pete na blijft er geen enkel nummer hangen hier. Sta ook versteld van de hoge waardering hier. Voor de titelsong heb ik even een teiltje nodig, net zoals de titel van het album. Bruce kan echt veeeeeeeeeel beter dan dit. Nee, snel vergeten, dit gedrocht.

aERodynamIC schreef:

Mijn gevoel zegt dat het komt omdat dit simpelweg een 'makkelijke Bruce' is. Niet dat het er mee te vergelijken valt maar dit heeft toch een beetje het effect van het Born in the U.S.A. album: de nummers paken vrij snel, zijn snel 'herkenbaar' waardoor een breed publiek het daardoor sneller leuk gaat vinden.
Misschien dat dit onbewust ook wat meespeelt bij de tegenstanders van deze plaat: het is misschien net even té catchy hier en daar, misschien net even minder 'spannend' en opeens wel weer erg populair in de toplijsten waardoor je als fan wat kritischer gaat luisteren.
Zelf heb ik daar nooit problemen mee en misschien daarom ook wel dat ik al na de eerste draaibeurt een prima gevoel had bij Working on a Dream.

Dat is zeker ook mijn gevoel, aloewel dat hij in vele van zijn liedjes ook nog eens zijn grote klasse naar boven haalt. De liedjes liggen zeker makkelijk in het gehoor en ik denk ook dat deze plaat, mede door zijn timing, een groot succes zal worden.

Aloewel deze plaat makkelijk in het gehoor ligt, merk ik toch dat er veel verwijzingen en boodschappen in deze cd zitten.

avatar van barrett
Btw, ik vind persoonlijk dat het met springsteen zijn stem is al met een goede wijn, ze betert enkel maar met de jaren. Ben ik de enige die dat denkt?

avatar van musicfriek
Je wordt overal doodgegooid met dit album, dus ja, logisch dat dit album een succes wordt... Krijg er een beetje een Marco Borsato-gevoel bij. Wordt je ook door de strot geduwd. Je kan er niet omheen (jammer genoeg).

En dan die hoes... die is toch verschrikkelijk?

avatar van Madjack71
De "timing" van dit album is marketing technisch gezien goed gedaan. Tja, het zal toch voor de platen maatschappijen ook geld in het laatje moeten brengen, in dit download tijdperk.

Zet daarnaast ook nog eens het in the picture zijn tijdens DE verkiezingen in America, met een geschiedenis schrijvende president. Waarin hoop, verandering en behoefte aan positivisme de toon zijn, waarbij Bruce samen met andere artiesten zijn steun uitspreekt. Ten tijde van nationaal verdriet kwam hij met The Rising, nu laat hij de treurnis wat meer achterwege en is er -denk ik- meer ruimte voor een positievere noot middels WoaD. De vrolijke noot bij Springsteen is er veelal een geweest met simpele zanglijnen, koor en tekst. Die zijn hier ruim vertegenwoordigt en dat kan je tegenstaan en begrijpelijk. Voor mij zijn beide kanten van Springsteen even lief.

Verder ook nog The Wrestler die een prijs heeft gewonnen voor beste film lied en zo heb je dan verschillende ingredienten, die dit album meer naar voren brengen, dan normaal. Ook het succes van The Seeger Sessions zullen daarin een rol hebben gespeeld hier in Nederland.

Hij ligt flink in de etalages klopt...op radio 2 is hij in de picture geweest klopt ook...en ws. is hij veelal gekocht zonder echt te luisteren en niet iedereen zal daarna er even blij mee zijn...zal ook wel kloppen. Een ietwat Marco Borsato gevoel, kan ik mij wel voorstellen....maar hij komt wel op Pinkpop, al is dat vooralsnog helaas het enige concert dat hij geeft.

Trouwens die hoes is idd. wel bar slecht, krijg spontaan zin in pepernoten en speculaas.
Het teiltje gevoel bij Working on a Dream, snap ik ook...De titel, het koortje ahoem nananah ahoem nananah, het fluiten. M.i is Bruce ook altijd iemand geweest die bepaalde sentimenten niet schuwd om die groot neer te zetten, op het theatrale af. Kijk maar eens naar zijn Born in the U.S.A periode.
Ik vraag mij trouwens af of Working on a Dream, speciaal geschreven is ten tijde van die verkiezingen met Obama in het achterhoofd en Marthur Luther King in zijn gedachten...I have a dream?

Trouwens je kunt makkelijk om dit album heen hoor, zo groot is tie nou ook weer niet.

avatar van Madjack71
Thuurke schreef: Ik ben eruit, ik mis de onmiskenbare sax van Clerence Clemmons op deze cd.

Snap wat je bedoelt. The Big Man is minder prominent aanwezig als op de albums voor '87. Enerzijds zal deze pensioen gerechtigde minder power hebben als zeg maar 20 jaar geleden. Anderzijds denk ik dat het ook komt door de productie van Brendan O'Brian, die het geluid van Bruce toch iets heel anders mee geeft. Ten tijde van The River, Born in the U.S.A en Darkness on the Edge of Town hoorde je de individuele instrumenten veel beter naar voren komen. Denk bijv. aan het orgel van Roy Bittan, het gitaarspel van van Zandt en later Lofgren. Ik hoor ze nu ook wel, maar meer in een totaal pakket, hetzelfde geld idd. ook voor Clarence Clemons die zozeer het geluid bepaalde van veel grote Springsteen nummers. Ik kan mij heel goed indenken dat dit een gemis is. Ik mis het nl. ook, maar voor mij persoonlijk betekent dit t.a.v dit album dan, dat ik het totaal plaatje goed kan waarderen. Normaal gesproken ben ik niet zo gecharmeerd van Dhr. O'Brian...Bruce blijkbaar wel, aangezien die de laatste 5 albums er mee heeft samen gewerkt.

avatar van barrett

Zoals ik ook al eerder zei, dit lijkt er idd zeer sterk op/

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Maartenn bedankt voor je uitgreide reactie. Ik volg wat je wil zeggen (behalve dan bij bovenstaande quote) en zoals bij meer grote namen, zit er ook wat in. De beste man heeft zich al bewezen, concerten verkopen toch wel en hits hoeft hij niet meer te scoren...klopt. Dat het als vanzelf goed bevonden word, ligt er wat mij betreft wel een nuance. Er zijn bijna geen albums van Springsteen die ik lager als 4* heb beoordeeld, dus ws. behoor ik tot die categorie, maar wel met de kanttekening dat het niet als vanzelfsprekend is. Het is als met een goede vriend die ik al 25 jaar ken. Ik ben geneigd om het groter geheel te zien en de minpuntjes voor lief te nemen.

Als eerste wil ik zeggen dat alleen het laatste uit mijn reactie is uitgelicht en niet mijn kritiek op het album. Echter, madjack is een uitzondering op deze tendens die nog wel met een normale reactie komt, dank daarvoor.

Het enige wat ik met de laatste reactie bedoelde (en wat madjack dus ook oppikte) is dat als je fan bent van een artiest/band je nog wel objectief naar een plaat moet kunnen luisteren en niet bij voorbaat al moet gaan schreeuwen dat het fantastisch is. Daar betrap ik Bruce fans namelijk wel vaker op, en dan refereer ik naar mensen in mijn omgeving. Doe je dit namelijk wel, dan kun je al niet meer serieus genomen in een discussie. Ik zeg niet dat dit voor iedereen van toepassing is, in tegendeel zelfs. Het enige wat ik ermee wilde zeggen is: probeer er nog eens objectief naar te luisteren en misschien hoor je dan de mening die mij is toegedaan; namelijk dat dit niet een geweldige super plaat is, laat staan een MEESTERWERK (5.0*). Het hoe en waarom ik dat vind heb ik al eens toegelicht in eerdere posts.

@ madjack: Ik hoop dat je nog lang mag genieten van dit album, als je het een oprecht meesterwerk vind!

Madjack71 schreef:

Mooie reactie

Maar ik houd het liever op Tunnel of Love. Dat album vind ik wat persoonlijker van hem. En nummers van het kaliber Tougher Than the Rest en Brilliant Disguise vind je op deze helaas niet.

Alhoewel ik Outlaw Pete bijna geniaal vind trouwens

avatar van LittleBox
musicfriek schreef:

Zoals zo vaak blijken nummers live ineens heel goed tot hun recht te komen. Het nummer WOAD vind ik ook niet zo heel bijzonder, hoewel de melodie wel weer in je hoofd blijft steken, maar de live-uitvoering gisteren tijdens de break van de Superbowl is echt waanzinnig mooi! Compleet gospelkoor op de achtergrond en het klinkt als een klok en het barst van de positieve energie! De uitvoering staat overal op YouTube. Bekijk even de links die www.betrue.nl vermeld heeft staan. Vier (hier en daar ingekorte) nummers in 12 minuten, één brok energie en een E Street Band in topvorm!

Madjack71 schreef:
De "timing" van dit album is marketing technisch gezien goed gedaan.

Bruce mag Obama wel eens lekker in zijn broek graaien, want dankzij hem had Springsteen de best denkbare promotie voor een nieuw album ever

Was ik trouwens de enige die maagrispingen kreeg van al die artiesten die toen ''heulden'' met Obama, tijdens de aanloop van zijn verkiezing ???

Wat een kneuzencircus was dat zeg, alsof hij de vleesgeworden plaatsvervanger van de Messias op aarde zou zijn, die als een Hans Klok wel even het hooggebergte aan problemen na 8 jaar Bush zou wegtoveren...

Antonio schreef:

Nope Maar ik zal dit album altijd blijven associeren met Obama. Dat heeft hij dan wel weer voor elkaar gekregen. En een hele valse Aretha

avatar van Germ
Germ (crew)
Dit is absoluut niet het beste werk van Springsteen, daarvoor zijn veel nummers te '13 in een dozijn' (bijv. het titelnummer). Maar 2 nummers zijn wel erg mooi, namelijk The Wrestler en Outlaw Pete.

En zeg nou zelf, een matig album van Bruce is nog altijd beter en leuker om te luisteren dan die rotzooi waar we momenteel vanuit Engeland mee overspoeld worden

Germ schreef:

Bedoel je al die laveloze drugstoeristen die Amsterdam onveilig maken ?

avatar van devel-hunt
Aardige Bruce plaat waar ik niet chagerijnig van kan worden. Wel een beetje veel van hetzelfde. Deze plaat kan natuurlijk niet in de schaduw staan van zijn beste werk als Nebraska, the river en Born to run, zelfs niet een beetje. Een meesterwerk is het zeker niet maar luistert lekker weg bij de afwas, en daar is feitelijk niets mis mee.

beaster1256
devel-hunt schreef:

daar heb ik voor hrt moment weinig aan toe te voegen , hele goeie plaat , veel beter dan magic , dat was pas een tussendoortje maar de magische periode vanaf born to run , tot born in the usa komt niet meer terug

devel-hunt schreef:

Probeer het eens bij het stofzuigen, dan wordt het album alleen maar beter.

Je hoort de muziek dan namelijk niet meer

(sorry, kon het niet laten...)

stuart
devel-hunt schreef:

Ik heb nog wat vieze borden op het aanrecht staan en zal het eens proberen op deze manier.