U2 - The Unforgettable Fire (1984)

Ierland
Label: Island

1. A Sort of Homecoming (5:28)
  2. Pride (In the Name of Love) (3:48)
  3. Wire (4:19)
  4. The Unforgettable Fire (4:55)
  5. Promenade (2:35)
  6. 4th of July (2:12)
  7. Bad (6:09)
  8. Indian Summer Sky (4:17)
  9. Elvis Presley and America (6:23)
  10. MLK (2:31)
  11. Disappearing Act * (4:35)
  12. A Sort of Homecoming [Live] * (4:07)
  13. Bad [Live] * (8:00)
  14. Love Comes Tumbling * (4:52)
  15. The Three Sunrises * (3:53)
  16. Yoshino Blossom * (3:39)
  17. Wire [Kervorkian Remix] * (5:12)
  18. Boomerang I * (2:48)
  19. Pride [In the Name of Love) (Extended Single Version] * (4:43)
  20. A Sort of Homecoming [Daniel Lanois Remix] * (3:18)
  21. 11 O'Clock Tick Tock [Long Version] * (4:11)
  22. Wire [Celtic Dub Mix] * (4:36)
  23. Bass Trap * (5:15)
  24. Boomerang II * (4:50)
  25. 4th of July [Long Version] * (2:26)
  26. Sixty Seconds in Kingdom Come * (3:15)
avatar van steven
Fairy Feller schreef:
Als u2 liefhebber wil ik graag wat melden over dit album.
Door de jaren heen hebben de mannen een diversiteit aan albums uitgebracht en er zitten vele juweeltjes tussen. Nu vind ik dit album niet perse hun beste , maar heb ik er vooral goede herinnering en gevoel bij.
Voor mij was The Unforgettable fire de afsluiting van hun New Wave periode, want met deze plaat kwam een toch wel andere stijl, de wat meer herkenbare delay partijtjes van Edge en geliktere produkties. Met nummers als Pride en een van mijn favo U2 nummers Bad.......mag niet missen in je collectie.

misschien wel het einde van New Wave an sich , denk ik ook aan Simple Minds en Echo & The Bunnymen , die rond deze tijd ook echt de New Wave verlieten......

avatar van vielip
Sorry hoor maar ik vond de albums voor The unforgettable fire nou niet echt in het hokje 'new wave' passen! Dat waren meer rock/punkrock albums naar mijn idee. Op dit album komen juist voor het eerst new wave invloeden om de hoek kijken. Zeer waarschijnlijk door de invloed van Brian Eno.
Ik zat trouwens gisteren nog de dvd Live in Paris 1987 te kijken. Toen viel me ineens weer op wat een ongekend mooi nummer Bad toch is! Vooral in de live versie natuurlijk
Werkelijk briljant!!!!

avatar van sierrra
Door de briljante bonus cd een halfje erbij naar 5*. Nog 0,01 punt erbij en dan eindelijk op de 4*, wat dit album zeker minimaal verdient.

avatar van lennon
Met dit album laat U2 voor het eerst zien (naar mijn idee) waartoe ze (een aantal jaren) in staat waren. Heeft misschien ook te maken met het feit dat ik U2 door dit album leerde kennen, maar de voorgangers zijn voor mij echt een stuk minder (behalve October).

De titeltrack is wederom een van grote schoonheid, en Bad, Pride . MLK, a sort of homecoming doen het ook goed!

Dit album is de belofte naar heel veel moois wat nog komen gaat!

avatar van Madjack71
De voorloper van het veelal geroemde meesterwerk The Joshua Tree. Hier staan al een aantal nummers op die los van dit album het predikaat klassieker verdienen. Pride...moge duidelijk zijn en de specifieke sfeer van The Unforgettable Fire. Daarnaast heeft Bad, hoewel het geen hit is geweest ook een plek verdient als klassieker. Het zijn ook tegelijkertijd het koningstrio van dit verder goede album. A Sort of Homecoming mag daar ook nog bij. Daarnaast zijn Wire en Indian Summer Sky ook prima nummers, maar dragen iets minder bij aan het totaal maken van een meesterwerk. Een nummer als Elvis Presley an America vind ik de plank compleet misslaan. 4th of July opent kant B, maar duurt vrij kort. Een gedreven U2 met een Edge die een compleet eigen geluid aan het maken was, zonder al teveel priegelpoespas, maar gewoon goed weet om te gaan met effecten en die effectief wist te gebruiken.

Stickman10
Wat is dit een briljant album met heerlijke sfeervolle nummers.
De nummers tuf en Indian summer sky vind ik het mooist maar de rest
mag er ook wezen!!!!
Nooit gedacht verslaafd te raken aan de muziek van U2.

Hendrik68
Soort van "End of Part One". Hierna komt de Joshua Tree die een heel andere sound laat horen. Tot en met deze is het U2 zoals we ze kenden en deze plaat is daarin de laatste en meest volwassene tot dan. Ik vind de stijl op zich niet veel verschillen van de voorgangers, maar alles gewoon net even beter en wat uitgekristalliesserder. Fantastische plaat. Voor mij is hierna alleen het allesovertreffende Achtung Baby nog van belang.

avatar van rkdev
Hendrik68 schreef:
Soort van "End of Part One". Hierna komt de Joshua Tree die een heel andere sound laat horen. Tot en met deze is het U2 zoals we ze kenden.
Ben ik het niet mee eens, ik vind dit juist "Begin of part Two". Under A Blood Red Sky sloot het eerste deel prima af. Hier begint een nieuwe sound.

Ik zie de carriere van U2 overigens in deze vierdeling:
1) Boy - October - War - UABRS
2) Unforgettable fire - Wide Awake... - Joshua Tree - Rattle and Hum
3) Achtung Baby - Zooropa - Pop
4) ATYCLB - HTDAAB - NLOTH

avatar van vielip
Ik zie dit album ook absoluut als het begin van een nieuw muzikaal hoofdstuk in de cariere van U2. Je kunt dit toch moeilijk een soort van hetzelfde noemen als z'n voorgangers?? Als het wel zo is, dan zijn Bono en co. hun doel met dit album behoorlijk voorbij geschoten. Het sfeervolle, ambient achtige is hier heel erg aanwezig en zal op TJT iets afnemen. Op de vorige 3 studio albums is het toch allemaal behoorlijk rechttoe rechtaan rock. Zeer goed, dat wel maar wat mij betreft toch echt heel anders dan dit briljante album!

Hendrik68
Voor zover dit een belangrijke discussie is: Je begint niet aan een nieuwe episode om na de eerste plaat direct maar 3 jaar te wachten met een opvolger. Bovendien ben ik het er ook niet mee eens. Op deze plaat is alle arbeid van de voorgaande platen gebundeld in een perfect album, zonder dat de sound daadwerkelijk is veranderd. Het is nog steeds een vlammend geheel, ja de tijd staat niet stil en dus klinkt het volwassener en in 1984 beginnen de producties in de hele muziekwereld al een stuk gladder te klinken. Zo ook deze. Dit is nou een voorbeeld waarbij de relatief gladde productie geen enkele invloed heeft op het resultaat. Integendeel. De bekende singles Unforgetable Fire, Bad en Pride zijn werkelijk geniaal en een bekroning op het talent wat er vanaf het begin vanaf droop. Eigenlijk zijn ze hierna voorlopig klaar om vervolgens de bakens te verzetten en de doelstellingen te wijzigen. Jammer.

avatar van lennon
Hendrik68 schreef:

Die sound is anno 2011 nog steeds niet veranderd...

Hendrik68
Na de Zooropa en Pop flops heb ik U2 verder links laten liggen. weet je wat: jij wisselt je waardering voor deze en de Joshua Tree en ik geef jou gelijk. Kom op man, 3,5 sterren en de Joshua Tree 4,5 dat kan je toch niet menen. Als je het al beter vindt dan deze dan toch hooguit een halve ster. Al vind ik het dan nog steeds moeilijk te geloven. Misschien zit het hem in het feit dat ik een U2 fan van het eerste uur ben en anderen, misschien jij ook, pas met de Joshua Tree echt kennis met U2 hebben gemaakt en daarna de voorgangers ontdekt hebben. Misschien dat die mensen er anders tegenaan kijken. Maar goed, dat is niet verboden.

avatar van rkdev
Hendrik68 schreef:
Maar goed, dat is niet verboden.
Maar "het zou verboden moeten worden"

avatar van musician
Ik heb hier enige aarzeling inzake stemmen gehad waarbij de discussie eerder was 4 of 4,5 dan 4,5 of 5****.

Uiteindelijk heeft het machtige Indian summer sky mij over de streep getrokken. Voorganger War en opvolger The Joshua tree krijgen van mij wel 5*****.

Vanaf The Unforgettable fire brengt U2 een nieuw geluid met een meer bedachtzame, wat broeierig aandoende muzikale overdenking, gemixt met de met veel vlaggenvertoon gepaard gaande rock van de eerste albums. Ze hebben daarmee onmiskenbaar aangetoond ook over diepgang te beschikken. En vanaf The Unforgettable fire is dat dus een extra element in hun muziek.

Het was wel even schrikken, want de liefhebbers van U2 kwamen er opeens achter dat bij sommige tracks na het nummer The Unforgettable fire de volumeknop opeens wat naar rechts moest worden gedraaid.

De vraag is, of deze eerste wending al gelijk leidde tot het gewenste resultaat. Persoonlijk vind ik van niet. Het album klinkt wat onwennig en ik vind ook niet alle songs een vijf sterren niveau halen, vandaar dat ik op 4,5 uitkom. Later werd de mix beter. Dat neemt niet weg, dat de jaren '80 wat mij betreft het decennium van U2 mag worden genoemd; waar vele andere bands het spoor volledig bijster waren was U2 een rots in de branding.

MindRuler
Het titelnummer is grandioos! Het enige minpunt aan dit album is Elvis Presley And America.
Sorry maar dit is zelfs beneden B-side niveau. Wat een gejammer ook van Bono in dit nummer (luister maar vanaf 2:13)

avatar van Chameleon Day
MindRuler schreef:
Elvis Presley And America.

Geweldig organisch en sfeervol nummer. Al jammend en improviserend, met lopende opnameband, totstandgekomen. Ik meen een idee'tje van Eno.

avatar van vielip
Absoluut een geweldig nummer!!
In het begin vond ik het niet veel maar na tig keer luisteren viel het ineens wél op z'n plek. Een prachtig, sfeervol stukje muziek en juist dat 'gejammer' past perfect in het dromerige karakter van het nummer vind ik.

avatar van dazzler
musician schreef:

Ik kan me hierin vinden, al vind ik dat het album over de 10 songs wel een totaalgloed uitstraalt.
Hoe moet ik het verwoorden ... het album klinkt als een geheel en daardoor word ik milder
voor de wat mindere tracks (vooral op de tweede plaatkant).

Zo vind ik Indian Summer Sky iets te rechtoe rechtaan,
Elvis Presley and America een geslaagd, maar geen subliem experiment
en MLK wat overbodig (Pride refereerde al naar de bekende dominee).

Maar er zit dus wel een Indian Summer gevoel in heel die plaat
met dat donkere herfstrood en dat gouden randje op de hoes.

Net zoals Roxy Musics Avalon (1982) dat gevoel bij me oproept.
Vergelijk Tara en India bijvoorbeeld met 4th of July en Promenade.
Feeërieke klanktapijten die bijdragen tot een sfeer, een gloed.

Aquila
MindRuler schreef:
Elvis Presley And America.

Hier nog eentje. Absoluut hoogtepunt van het album!

avatar van bikkel2
Ik zweerde en zweer nog altijd bij A Short Of Homecoming ( draai dit nummer het allerliefst als het buiten sneeuwt ) de titeltrack en het magistrale Bad . Tuurlijk deugt de plaat allerzins , want dit is bij uitstek het album waar U2 zichzelf opnieuw uitvond . De sound , de experimentjes , maar bovenal de sfeer die het uitstraalt . Na Bad vind ik het iets inzakken . Daarom voor mij geen maximale score . De opvolger Josuah Tree vind ik compacter en vooral boeiend van begin tot einde ( juist het 2e gedeelte = ijzersterk .)
Maar toch blijft dit een bijzondere (winterse) plaat .

bikkel2 schreef:

Ben het helemaal met je eens, al draai ik liever A sort of homecoming
Die 3 nummers zijn de pijlers van het album wat mij betreft.

avatar van Kanon
Mega cd. Fris en een geweldige atmosfeer. Hou je van technisch perfect computer gestuurde emotieloze muziek laat deze cd dan links liggen. Dit is rauwe, hemelbestormende passievolle gevoelsmuziek die iedere snaar juist raakt. De titeltrack alleen al tilt de CD naar ongekende hoogte. Nummer 1 in mijn lijst. een dikke 5

Hoog tijd om deze weer eens op te zetten. Die b-kantjes zijn trouwens ook de moeite waard!

avatar van Arrie
dazzler schreef:

voor de wat mindere tracks (vooral op de tweede plaatkant).
en MLK wat overbodig (Pride refereerde al naar de bekende dominee).

MLK overbodig? Prachtige afsluiter juist! Doet me ook denken aan de afsluiter van War (40), geven me allebei een beetje kerkelijk en religieus gevoel. Erg mooi gedaan!

En Elvis Presley and America... tja, ik kan daar toch niet zoveel mee. Jammer, want het kost de plaat eigenlijk net een halve punt. Ik twijfelde tussen 3,5 en 4, en dat nummer gaf de doorslag naar beneden. Vooral ook omdat het zo lang duurt en zo eentonig is. Zijn manier van zingen staat me er ook niet aan...

MindRuler
Ik vind MLK ook een mooie afsluiter. Meestal zet ik nadien ook The Joshua Tree op, die albums vloeien dan naadloos in elkaar over. MLK en daarna Where The Streets Have No Name:Geweldig.
Arrie, we delen trouwens ook dezelfde mening over Elvis Presley and America.

avatar van vielip
Kan iemand mij vertellen of de deluxe box uitgave van dit meesterwerkje al ergens in prijs is gezakt?

avatar van Arrie
MindRuler schreef:

Goh, inderdaad zeg... die lopen echt mooi in elkaar over!

avatar van sierrra
vielip schreef:

Echt in prijs zaken doet de dvd box nog niet. Waar je de The Joshua Tree box al voor zo'n 17 euro kan kopen is 30 euro voor deze box nog steeds het minimum. Ik heb er ook ongeveer 30 euro voor betaald. Goed ebay en dergelijke in de gaten houden en een beetje geluk hebben met bieden. Box is zeer zeker de moeite waard.

avatar van vielip
Oké bedankt sierra! De box van The Joshua Tree zakte inderdaad vrij snel in prijs en heb ik destijds voor ik meen 15 euro gekocht. Ik had gehoopt (en stiekem ook verwacht) dat dat met deze ook wel zou gebeuren. Ik heb nog wel even geduld

avatar van Guinness1980
Lijkt het stuk tussen 3:24 en 3:30 bij Wire op Let's spend the night together of ben ik gek?

Het is me nog nooit eerder opgevallen dus zal het wel aan mij liggen.