U2 - No Line on the Horizon (2009)

Ierland
Rock / Pop
Label: Interscope

1. No Line on the Horizon (4:08)
  2. Magnificent (5:20)
  3. Moment of Surrender (7:20)
  4. Unknown Caller (5:59)
  5. I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight (4:10)
  6. Get on Your Boots (3:23)
  7. Stand Up Comedy (3:46)
  8. Fez - Being Born (5:12)
  9. White as Snow (4:37)
  10. Breathe (4:56)
  11. Cedars of Lebanon (4:09)
  12. No Line on the Horizon 2 * (4:07)
  13. Get on Your Boots [Crookers Remix] * (4:27)
avatar van musician
Sstttt schreef:
Te veel eer, beste Musician. Ik vrees dat ik ook niet altijd even objectief ben.

Nee, die veronderstelling had ik ook niet. Ik wéét tenminste dat je niet objectief bent. Maar hier, op musicmeter, lees je alle pros en contras van een cd en dan kun je zelf filteren.

Het probleem met professionele bladen is, dat je nooit weet welke belangen er nog meer meewegen bij de beoordeling. En dat lezers er van uitgaan, omdat het dus professioneel is, dat het juist moet zijn. Daarom zouden die bladen, net als hier op musicmeter, meer recensenten de ruimte moeten geven te reageren op één cd.

Nu zie je dat U2 fans elkaar om de oren slaan over wat er in de diverse (zelfs internationale) media over de cd wordt gezegd. Ik denk dat de helft van de muziekmedia al sowieso bang is om een negatief stuk te schrijven, alleen al uit angst dat een artiest/band zich niet meer wil laten interviewen.

En zo moet je vrezen, dat muziekindustrie en muziekmedia meer en meer twee handen op één buik zijn geworden, met uiteindelijk dezelfde belangen. En daarom ben ik blij met musicmeter: ik word niet gecorrigeerd of er uitgegooid als ik een negatieve recensie schrijf. Hooguit willen mensen eens bekvechten, vind ik verder prima !

avatar van ricardo
Night Time schreef:
Deze plaat heb ik indertijd werkelijk grijs gedraaid.
En dan toch maar 3***

avatar van engelse
Na een top-recensie in Humo twijfelde ik niet: U2 moet herboren zijn... maar: wat een wisselvallige schijf is No line on the Horizon geworden!

Het titelnummer begint meteen met vele "oh-oh's"... de klassieke manier om zwakke stukken te verstoppen.

Magnificent zorgt effe voor gezonde afwisseling: lekker "ouderwets snedig", zou perfect passen op The Unforgettable Fire...

Wie in slaap wil vallen, skipt Moments of Surrender zeker niet: wat een gedrocht hebben Bono en co gebaard. (en alweer met de nodige? oh-oh's).
En vervolgens begint Unknown Caller met Oh-oh-oh-oh-oh (X 100 of zo) en af en toe nog enkele woorden tussendoor zoals "rebooth yourself", en vervolgens Bono's favoriete klinker...

I'll Go Crazy If I don't go crazy tonight is het antwoord op de heimwee naar het frisse geluid dat dit kwartet in elkaar bokste meer dan een kwart eeuw geleden. Jawel, ben terug vrolijk wakker, effe optimistisch en zin in de rest van de plaat.

'Get on your boots' is een typisch U2 single voor het grote publiek, zoals we ze de laatste 10 jaar regelmatig horen. (yeah yeah yeah!).

Oe-oe-oe-oe-oe... de volgende klinkerreeks: 'Stand up comedy'. Alweer om het grote publiek te behagen. En oh-oh om te eindigen.

Fez: Adam Clayton en The Edge mogen nog 'ns prominent deelnemen. Maar ook Bono kan niet zwijgen en produceert... jawel: vele ronde klinkers. Desalniettemin een knappe kabbelende song.

Een a-typisch U2-nummer: "White as snow". Wat een kanjer! Bono toont dat hij dus wel mooie songteksten kan produceren en er de stem voor heeft!! En dan heb je geen overbodige klinkers nodig!!!
Grijpt me bij de keel!!!

En nu gaan ze effe door op hetzelfde elan: Breathe ademt grandeur uit. Heeft Bono z'n slechte gewoonte opzij geschoven? Derde prachtnummer op rij.

Cedars of Lebanon vormt een mooie afsluiter, maar niet meer dan dat.

Magistrale nummers en goedkope kitch die elkaar afwisselen op éénzelfde CD, zo kennen we U2 intussen wel... maar dat is dus mijn mening.

Ik blijf bij mijn mening

waar in de jaren 80 U2 een punk-attitude had in hun muziek heeft Bono het sinds de draak "Zooropa" opgesplits: met de band maken we zouteloze rock muziek voor de massa, zonder enige vorm van diepgang en met een poging vernieuwend te zijn en daarnaast ga ik wel mister politician of nog liever de messiah uithangen in derde wereld landen indien ik mijn Dior zonnebril mag ophouden.

U2 heeft hetzelfde probleem als The Rolling Stones, al jaren geen fatsoenlijke plaat uitbrengen (de laatste goede van The Stones was Steel Wheels, maar daarvoor brachten ze al wat draken uit in de jaren 80) maar teren op oude roem en daardoor het spelen van grote stadion concerten met TE veel poeha!

ik ga lekker Bruce Springsteen luisteren, een artiest uit de oude doos die nog wel snapt hoe je goede relevante platen uitbrengt, en daarbij een dijk van een show neerzet ZONDER poeha!

avatar van xrockerx
en als mensen met een Marco Borsato avatar dit album positief gaan reviewen dan bevestigd het mijn mening over U2 alleen maar.

no hard feelings verder

Ik blijf bij mijn mening

waar in de jaren 80 U2 een punk-attitude had in hun muziek heeft Bono het sinds de draak "Zooropa" opgesplits: met de band maken we zouteloze rock muziek voor de massa, zonder enige vorm van diepgang en met een poging vernieuwend te zijn" en daarnaast ga ik wel mister politician of nog liever de messiah uithangen in derde wereld landen, wat ik dan wel wil is mijn hippe zonnebril ophouden want anders weten ze niet dat ik het ben die hier onsterfelijk probeer te worden.

nieuwe single is weer een prutnr, de rest van de plaat toch maar geprobeerd omdat ik wil weten waarover ik schrijf en het is weer hetzelfde drama als de laatste platen...

Duidelijk dat U2 hetzelfde probleem heeft als The Rolling Stones, geen fatsoenlijke plaat meer kunnen maken (hadden de The Rolling Stones in de jaren 80 al last van m.u.v. tattoo you en steel wheels) maar teren op hun oude roem met groots opgezette rockshows met veel poeha.

(overigens not done van de enge kant die vergelijking aangezien The Rolling Stones heel wat meer krediet hebben verkregen met het eerste deel van hun oeuvre)

Ik zet lekker weer een van de laatste 3 Bruce Springsteen platen op, een artiest uit de oude doos die nog wel met relevant materiaal komt (en ook live duidelijk niet van de poeha moet hebben)

er ging wat mis maarja 2 x mijn mening dat versterkt alleen maar

Wat een conclusie

dat was ook een grapje

ahzo..excuses.

khonnor
Father McKenzie schreef:
Ik weet niet welke tweederangs journalisten er tegenwoordig bij Allmusic werken, maar deze die de plaat daar bespreekt heeft duidelijk vodden in zijn oren. *** sterren voor een machtige plaat als deze, wedden dat daar nog een correctie op zal komen?

en van dergelijke reacties blijf ik dus het schijt klrijgen he....

father, voor een volwassen man kan je soms ongelooflijk kinderachtig reageren.

ja, sommige mensen hebben een andere mening dan die van jou...live with it, zou k zeggen....

't gaat hier tenslotte maar over een cd'tje van een iers rock-bandje he

Beste Koen, alias Khonnor jij vindt het schijnbaar leuk muziek te luisteren, waar jij je aan ergert. Of luister je überhaupt wel naar U2 en andere kwaliteitsmuziek. Aan jouw beoordelingslijst zie ik, dat jij meer in de hoek zit van Motorpsycho en Scissor's Sisters e.d.. Lijkt het jou niet beter om dat soort muziek maar te beoordelen en de hemel in te prijzen met 4 en 5 sterren. Dat heeft meer zin dan 1 ster geven aan U2, op de man te gaan spelen en jezelf, eigenlijk, gewoon belachelijk zit te maken.

stuart
Als de daling van het gemiddelde zo doorzet, kom ik met mijn waardering aardig in de buurt......Magnificent !!

khonnor
Beste Ad,

1) heb jij ooit al naar motorpsycho geluisterd? Fennesz? Scissor Sisters? Efterklang? Barbara Morgenstern? Idaho? Luomo? Bedhead? Neen! Dacht ik al... Dus gelieve daar dan ook geen oordeel over te vellen.

2) heb jij goed naar mijn stemmenlijst gekeken? U2 draag ik wel degelijk een warm hart toe. Achtung Baby, TJT, TUF... ze behoren stuk voor stuk tot mijn muzikale opvoeding. ik vind ze nog steeds even geweldig. deze nieuwe vind ik echter een lege (die oh oh oh's, en oeh oeh oeh's... om missellijk van te worden) doos in een weliswaar mooie verpakking (productie EN hoes (hoewel, die blijkt ook al eerder gebruikt))
U2 lijkt me wel tevreden met hun status als product voor de massa's en de stadions waar iedereen lekker de oh oh oh's en oeh oeh oeh's kan meebrullen. Vroegere songs van U2 zijn ook meefluit- -zing of -neuriebaar, maar er zat tenminste nog een inhoud en een sterke song achter....
Van een groep als U2 verwacht ik nu eenmaal meer... veel meer...

3) na al deze zever: mijn post was enkel en alleen bedoeld als reactie op al die u2 fanboys die denken het alleenrecht te hebben op een mening over het laatste plaatje van hun favoriet. en, oh wee, als je ook maar één woord verkeerd durft te zeggen over dit album. zelfs de professionele muziekrecensenten krijgen ervan langs....

oh well, opinions - assholes....

trouwens, alles van U2 = kwaliteitsmuziek? open your mind, widen your horizon, dude!! djeezes f***ing christ...

stuart schreef:
Vind jij dat dan zó belangrijk? Krijg je daar meer of minder verstand van muziek van? Of zoek je gewoon bevestiging?

stuart
Ad, wat doe je nu weer 'gebeten'; je bent toch jarig geweest...gimme me a smile..... (ik probeer de spanning wat te breken, maar ik geloof dat het niet de juiste opmerking was... ....ik had de gek met mijn eigen waardering ('Smiley'!!)

@ Khonnor. Over jouw smaak heb ik nog nooit een oordeel geveld. Ik geef toe dat ik veel muziek, die jij goed vindt niet ken, maar dat kan toch. Ik zou met jou best eens aan de bar over muziek willen ouwebetten. Met of zonder groffe taal, mag jij uitkiezen. Ik ben ook jong en f***cking opstandig geweest.

avatar van musician
khonnor schreef:
Beste Ad,

Dat is bijzonder. Een recensent die zijn vragen aan iemand anders zelf al gaat beantwoorden. Handig! Dan kun je in je eentje heel musicmeter vullen!

Motorpsycho? Efterklang? Ik denk dat hier precies het verschil in opvattingen zich openbaart. Ik denk niet dat Efterklang per cd 35 kantjes musicmeter vult, eh..............dat niveau is nog niet bereikt, zal ik maar zeggen.

Ik heb de muziek er nog nooit van gehoord, maar dat hoeft ook niet. Het is namelijk bij de cd No Line on the horizon voldoende om alleen deze cd te kennen. Allerlei andere vergelijkingen daarmee moeten we maar buiten beschouwing laten: categorie gebed zonder eind.

Father McKenzie
De plaat vandaag in de vrachtwagen in het mooie Limburgse landschap nog een keer of 5 herbeluisterd, met steeds groter plezier.
Echt het allerbeste sinds Achtung Baby!

En ik kan best leven met het feit dat er velen anders over denken, maar niet echt met de fout ingeschatte mening van een kwaliteitsmuzieksite als Allmusic.com omdat ik dat toch zo'n beetje als een goede indicator beschouw, en hier slaan ze de bal volledig mis, nou ja, journalisten blijven ook maar mensen...

Nog méér van mijn * * * * * overtuigd dan ever!

@ stuart. Ach ik doe misschien een beetje "gebeten", maar zo erg is het niet met me. Ik vind het af en toe wel eens leuk om wat jeu in een discussie te brengen of soms idd de spanning eruit te halen. Ik zit het na een rustige werkdag allemaal eens te volgen en te reageren. Mijn bloeddruk is geen moment omhoog geschoten. Mijn 5 sterren blijven gewoon gehandhaafd.

verder kan ik me prima vinden in namen als Efterklang, Fennesz en Motorpsycho

er is nu eenmaal een verschil tussen je in muziek verdiepen en klakkeloos slikken wat Tmf en 3fm je voorschotelen

mensen laat dat U2 van deze tijd liggen joh en ga The Smiths platen luisteren...word je leven veel aangenamer van

avatar van Mjuman
verder kan ik me prima vinden in namen als Efterklang, Fennesz en Motorpsycho

Redelijk neerbuigend statement: heb al jaren geen 3 FM of TMF meer aanstaan en ik heb net ook nog The Smiths gedraaid - op dit moment draait Roots Manuva (Stone & Reason) - maar die mooie witte (met foto) hoes van No Line on the Horizon ligt al weer klaar beneden bij de draaitafel, krijgt ie een beurt, net als Animal Collective en wie weet ook nog wel Twice a Man en Wire.

" je in muziek verdiepen" wat een arrogantie - "huh, huh take a hike, dude!" Zou Beavis zeggen.

avatar van Hans Brouwer
xrockerx schreef:
.....en daarnaast ga ik (Bono red. )wel mister politician of nog liever de messiah uithangen in derde wereld landen indien ik mijn Dior zonnebril mag ophouden!
Dat riekt naar jaloezie.

avatar van rudiger
west schreef:
Van zoiets als No Line on the Horizon kan U2 er 2 per jaar uitbrengen, gemakkelijk.

Laten we het hopen , ik kan haast niet wachten .

avatar van ricardo
Het valt mij op dat vooral de 40 en 50 ers dit album met hand en tand verdedigen. Ik ken dit album overigens totaal niet hoor, maar erg veel van de oude vertrouwde U2 sound zal dit album niet afwijken denk ik. Ik heb overigens nooit wat gehad met U2, bij mij op de middelbare school vroeger was ik zowat de enigste die van Metallica en Iron maiden hield, en dat liet ik vaak ook duidelijk blijken. Ik heb eigenlijk mede daardoor een beetje een hekel aan U2, altijd het moeten verdedigen waarom ik andere bands liever beluisterde. Iedereen zowat bij mij op school hield vooral in de jaren 80 van U2. Ik vind sommige nummers wel goed, maar een compleet album beluisteren gaat mij toch echt te ver.

avatar van joyce19791
rudiger schreef:

Laten we het hopen , ik kan haast niet wachten .

Ook ik zou dit niet erg vinden!!

Er komt dit jaar ook een tweede album uit, ze hebben nog zat restmateriaal.

herman schreef:
Er komt dit jaar ook een tweede album uit, ze hebben nog zat restmateriaal.
Bedoel jij de nieuwe cd Songs Of Ascent, die voorafgegaan zal worden door de single Every Breaking Wave??? ( Dit heb ik van wikipedia) Release eind 2009.

avatar van rkdev
Ad Brouwers schreef:

Ja, al moeten we zulke uitspraken van Bono altijd met een korrel zout nemen, want hij roept zulke dingen na elk album. Het enige verschil deze keer is dat het album al een naam heeft en er zelfs al gesproken wordt van een 1e single. Maar goed, zolang Edge of Paul McGuinness nog niks hebben gezegd geloof ik nog niets

avatar van vogelaar
Ik heb de nieuwe cd van U2 in huis maar de cd kan mij niet bekoren.
Ik vind het een zeer matige cd, slecht wil ik nog net niet zeggen.
Als ze nog meer van dit soort cd,s maken mogen ze van mij er mee stoppen, het is leuk geweest.