Nirvana - In Utero (1993)

Label: DGC

1. Serve the Servants (3:36)
  2. Scentless Apprentice (3:47)
  3. Heart-Shaped Box (4:41)
  4. Rape Me (2:50)
  5. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle (4:09)
  6. Dumb (2:31)
  7. Very Ape (1:55)
  8. Milk It (3:54)
  9. Pennyroyal Tea (3:38)
  10. Radio Friendly Unit Shifter (4:51)
  11. Tourette's (1:35)
  12. All Apologies (3:50)
  13. Gallons of Rubbing Alcohol Flow Through the Strip * (7:34)
  14. Marigold * (2:34)
  15. Moist Vagina [2013 Mix] * (3:33)
  16. Sappy [2013 Mix] * (3:24)
  17. I Hate Myself and Want to Die [2013 Mix] * (2:59)
  18. Pennyroyal Tea [Scott Litt Mix] * (3:35)
  19. Heart Shaped Box [Original Steve Albini 1993 Mix] * (4:41)
  20. All Apologies [Original Steve Albini 1993 Mix] * (3:52)
  21. Serve the Servants [2013 Mix] * (3:38)
  22. Scentless Apprentice [2013 Mix] * (3:49)
  23. Heart Shaped Box [2013 Mix] * (4:38)
  24. Rape Me [2013 Mix] * (2:49)
  25. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle [2013 Mix] * (4:11)
  26. Dumb [2013 Mix] * (2:32)
  27. Very Ape [2013 Mix] * (1:57)
  28. Milk It [2013 Mix] * (3:56)
  29. Pennyroyal Tea [2013 Mix] * (3:32)
  30. Radio Friendly Unit Shifter [2013 Mix] * (4:52)
  31. Tourette's [2013 Mix] * (1:36)
  32. All Apologies [2013 Mix] * (3:51)
  33. Scentless Apprentice [Demo] * (3:53)
  34. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle [Demo Instrumental] * (4:32)
  35. Dumb [Demo Instrumental] * (2:38)
  36. Very Ape [Demo Instrumental] * (2:20)
  37. Pennyroyal Tea [Demo Instrumental] * (3:31)
  38. Radio Friendly Unit Shifter [Demo Instrumental] * (2:39)
  39. Tourette's [Demo Instrumental] * (2:14)
  40. Marigold [Demo] * (3:25)
  41. All Apologies [Demo] * (4:24)
  42. Forgotten Tune [Demo Instrumental] * (2:04)
  43. Jam [Demo] * (5:34)
  44. Radio Friendly Unit Shifter [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:31)
  45. Drain You [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:41)
  46. Breed (Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:13)
  47. Serve the Servants [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:23)
  48. Rape Me [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:39)
  49. Sliver [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:05)
  50. Pennyroyal Tea [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:41)
  51. Scentless Apprentice [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:53)
  52. All Apologies [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:38)
  53. Heart Shaped Box [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:29)
  54. Blew [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:36)
  55. The Man Who Sold the World [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:34)
  56. School [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:40)
  57. Come as You Are [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:41)
  58. Lithium [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:20)
  59. About a Girl [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:48)
  60. Endless, Nameless [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (13:29)
Wat een kutplaat. *legt the Pixies op*

Ik vind het kut. Het klinkt kut - daar heb je je verklaring. Leve de oppervlakkigheid (Nirvana's teksten zijn niet veel beter).

Cured
Ssscht... schreef:
Wat een kutplaat. *legt the Pixies op*

Nou nou, een beetje netter mag ook wel...ik zou zeggen: ssschtt ! Ik houd overigens ook niet zo van The Pixies, maar deze vind ik eigenlijk erger met dat geschreeuw. Staan trouwens wel wat mooie nummers op, maar deze laat ik altijd in de bakken staan. Nevermind, ik heb die plaat met die baby voorop al.

avatar van Ernie
Naar mijn mening de beste van Nirvana samen met Incesticide! het bevat zowel de geniale songstructuren die Nevermind legendarisch maakten, het ruwe geluid van Bleach en de akoestische uitstapjes die ze al op elk album wat maakten! Wrm is deze dan 1 van mijn favorieten? Het geluid en productie! deze In Utero moet zeker niet geremasterd worden imo! Al van bij de eerste stokslagjes en die openbarstende knoert van een puberpuist die we hier maar Serve the servants zullen noemen laten horen dat Kurt echt wat wou bewijzen na Nevermind waarvan de songs elk apart genomen schitterend zijn maar de eindmix het resultaat volledig voor hem verklote! die gitaren moeten verdomme luider en harder en scherper klinken zal ie bij zichzelf gedacht hebben en dan moet je maar 1 studiowizard hebben en dat is Steve Albini! Alle hulde voor Albini want hij is er in geslaagd om met deze In Utero Nirvana vast te leggen op schijf zoals zij dat wilden! Natuurlijk helpt het dat Cobain hier minder moest inzitten met de eindmix en zich volledig kon concentreren op het songmateriaal en dat is van begin tot einde niet minder dan indrukwekkend te noemen. Dit is ook geen cd die zijn zelfmoord aankondigt naar mijn mening! Als iemand mij specifieke teksten kan geven hierover of bewijzen dat het er inzit moet ie het niet nalaten maar ikzelf ga niet zoeken naar indicaties. Het is gwn steengoede grunge/rock zoals ze zelf wouden maken en achteraf gezien is het spijtig dat de kwaliteit van deze plaat overtroffen word door de commotie die Cobain heeft teweeggebracht door vroegtijdig deze aardkloot te verlaten.

Cured schreef:

Nou nou, een beetje netter mag ook wel...ik zou zeggen: ssschtt !

Maar... ik ben een nette jongen, maar ik dacht "na een nummer als Rape Me schrijf ik een recensie in dezelfde stijl.

Gewoon altijd al een bloedhekel gehad aan Nirvana. Tijgenoten als Alice in Chains, Sonic Youth en the Pixies vond ik altijd beter. Vind ik nog steeds echt goed. Sexiër, cooler met betere teksten en vuiler maar met toch catchyere melodieën.
Ik heb het imago en de uitstraling van Kurt Cobain nooit gemogen. Hij stoot me af.

avatar van orbit
Rape Me is best een te pruimen nummer, jammer dat de rest zo middelmaat is..

avatar van Von Helsing
Ssscht... schreef:

Toen Cobain zelfmoord pleegde was je 4 dus lul niet zo slap. Het imago en de uitstraling heb je achteraf tot je genomen, mits je profiel klopt.

Von Helsing schreef:

Ja, jij hebt er vast uuuuuuren mee zitten praten op café. U bent zelf een zeveraar man. Media is media en videobeelden spreken niet plots minder omdat ze 10 a 20 jaar oud zijn.

Cured
orbit schreef:
Rape Me is best een te pruimen nummer, jammer dat de rest zo middelmaat is..

Ik kan nog wel 1 of 2 pruimen, maar in essentie ben ik het met je eens.

avatar van IllumSphere
Blijkbaar heeft ze naast een geldtekort (al die rechtszaken die ze maakt) ook een tekort aan aandacht. Soms vraag ik me niet af of zij de reden was waarom Cobain zich van kant maakte. Waardeloos persoon, maar dat is mijn mening.

Stijn_Slayer
Cobain wilde scheiden, maar ze waren niet onder huwelijkse voorwaarden getrouwd omdat Love dacht wel even beroemder te worden dan Cobain... Dat zag mevrouw niet zo zitten. Na Cobains overlijden dook ze ook direct met een ander het bed in...

Ik vind de theorie in Liefde & Dood - De moord op Kurt Cobain overtuigend. Iedereen neemt zelfmoord klakkeloos over, terwijl de politie niet eens fatsoenlijk onderzoek heeft gedaan.

avatar van bikkel2
Love is een gestoord wijf..... Voor alles in staat volgens mij.

avatar van Beeswax
Ik vind het vreselijk hoe mensen meteen op de Courtney - Love - is - een - drugsverslaafd - lelijk - wijf - zonder - talent - bandwagon springen ( Unpopular opinion: ik vind Hole een betere band dan Nirvana, om eerlijk te zijn. Ze waren in het begin ook populairder dan Nirvana; de verkoopscijfers van Pretty on the inside overtroffen die van Bleach). Love had trouwens mogelijkheden genoeg om Kurt onverdacht te laten sterven - zijn overdosissen, bijvoorbeeld. Waarom het dan moeilijk maken en iemand inhuren om Cobain te vermoorden?

Dat gezegd zijnde: dit is, tesamen met het geweldige Unplugged, het enige Nirvana album dat nog regelmatig in mijn cd-speler terechtkomt. Ik vind het geheel gevarieerder dan Nevermind, met meer diepgang. Favorieten zijn Frances Farmer, Heart Shaped Box en All Apologies.
Ik geloof dat de cover van het album ook een reproductie is van een werk van Alex Grey, die regelmatig artwork voor Tool maakt.

avatar van Ernie
Hole heeft aardige nummers, een 2tal platen die niet slecht zijn maar ook niet baanbrekend en had het geluk dat er in de nadagen en jaren van Cobain zijn dood nog genoeg aandacht was voor Love's capriolen! Paar goede nummers? ja. een hoog rock & roll gehalte bij de frontvrouw? zeker! Beter dan Nirvana? laat me niet lachen....

avatar van IllumSphere
Beeswax schreef:

Ik zei enkel dat Love moet stoppen met aandacht zoeken door middel van zulke belachelijke boodschappen. Niemand heeft er wat aan dat het over haar vagina gaat, als het überhaupt daarover gaat.

En laten we eerlijk zijn, mevrouw Love doet weinig met het feit dat men haar een drugsverslaafde talentloos lelijk wijf noemt. Ieder normaal denkend persoon zou er alles voor doen om die negatieve reputatie kwijt te geraken en zij haalt er alle plezier uit. Of is dat haar middel om steeds in het spotlicht te staan ?

avatar van Beeswax
@Ernie: tja, dan verschillen we daar van mening

@IllumSphere: mijn bericht was eigenlijk meer bedoeld voor de mensen die de moordtheorie steunen, ik ga volledig akkoord met wat je zegt. Het is duidelijk dat Love heel onstabiel is en, zoals ik al zei, qua persoonlijkheid een onhebbelijk iemand, maar dat neemt niet weg dat ik meer naar Hole luister dan naar Nirvana.

avatar van SoNick
Ik heb een haat liefde verhouding met Nirvana. Heart Shaped Box, Dumb, Rape me, Serve the servants, All apologies vind ik gaaf. Een nummer als Milk It daarentegen doet me weinig, sterker nog: vind ik niks.

avatar van Ernie
zowiezo zijn Milk It, (die een favoriet is van mij) Very Ape, Radio Friendly Unit Shifter en Tourette's de moeilijk te doorgronden beestjes op deze schijf. de rest klinkt toch dat ietsje toegankelijker naar In Utero-begrippen Milk it blijf ik heel goed vinden maar de 2 andere genoemde zorgen ervoor dat dit een 4* is en geen 4,5* voor mij.

sugartummy
het geluid is wat scherper dan nevermind, minder "vriendelijk". de songs zijn over het algemeen ook minder "oorstrelend". nevermind bevatte ook geen gallons..ik prefereer nevermind, maar deze is ook geweldig

avatar van nclo
Van de 4 albums (Nevermind, Unplugged, Bleach en deze) vind ik deze hun minste. Dat grungy geluid is goed overgebracht maar naar mijn mening weer iets té. Ze bleven op hun spoor maar nummers als Milk It en Serve the Servant is voor mij echt door de zure appel heen bijten. Desondanks een geweldig album wat mss wel hun klasse aangeeft.

avatar van Bastiaan Tuenter
Unplugged hoort er niet echt bij, dan zou je Incesticide of Muddy Banks ook kunnen meetellen. Maar goed, dat maakt ook niet echt uit. Dit studioalbum vind ik juist het beste album van Nirvana, al was het alleen maar om de betere (warmere) sound. Bleach heeft een mindere, maar heeft zijn charme - want werd voor érg weinig geld gemaakt, maar vooral op Nevermind vind ik de sound niet zo mooi. Het klinkt vooral hard, waar overigens ook niets mis mee is. Natuurlijk had dat album een grote impact, maar aangezien ik die tijd niet bewust heb meegemaakt weegt dat voor mij niet mee. Serve The Servents, Scentless Apprentice (die drumintro!), Rape Me, Heart Shaped Box et cetera, het zijn allemaal geweldige nummers. Het verschil met bijvoorbeeld Nevermind is dat de rustigere nummers hier veel beter zijn. Dumb, Pennyroyal Tea en All Apologies vind ik prachtig, en een Very Ape en Tourettes zijn echt keiharde tegenhangers. Topplaat!

avatar van sjoerd148
sjoerd148 schreef:
Zeer rauw en heftig Nirvana album.
Kurt Cobain op z'n tandvlees. Schreeuwt alle frustraties er nog eens uit.

Mooie review van KoD overigens. Persoonlijk is dit Nirvana album net iets te rauw.

Begin dit album steeds meer te waarderen. Nummers als bijvoorbeekd Heart-Shaped Box, Rape Me en All Apologies zijn meer dan de moeite waard.

avatar van Ronald5150
Dit is de plaat na "Nevermind". Theoretisch had dat een molensteen om de nek van Nirvana kunnen zijn. Want hoe evenaar je of overtref je zo'n plaat eigenlijk. Kobain en kornuiten draaiden er blijkbaar de hand niet voor om. Zelf vind ik "In Utero" gelijkwaardig aan "Nevermind", dus is het zeker een waardige opvolger. Misschien klinkt het zelfs wel wat volwassener dan "Nevermind". Een nummer als "Heart Shaped Box" bijvoorbeeld is melancholisch, bedreigend en beklemmend tegelijk. Kobain hoeven we niet te scharen onder de beste zangers, maar zijn vocale capriolen passen perfect bij de sfeer en klanken van Nirvana. Daarnaast tovert hij de ene na de andere monster riff uit zijn gitaar (bijvoorbeeld "Scentless Apprentice" of "Milk It"). Kurt graaft diep in zijn ziel en komt met thema's als verlangen naar het normale en eenvoudige leven ("Dumb") en vergeving ("Serve the Servants"). Daarnaast lokt Nirvana verschillende emoties en gevoelens uit door enerzijds aangrijpend en afgemeten te klinken en anderzijds met bruut geweld op de proppen te komen. "In Utero" is een boeiende plaat die misschien wel een klein tipje van de sluier oplicht van de richting die Nirvana uit was gegaan als Kurt Kobain nog had geleefd.

avatar van Ernie

Vergeten we daar even het schitterende Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle?

avatar van Ducoz
En zo als de geruchten al gingen..:
Er komt een deluxe versie uit!

YouTube - Nirvana - In Utero - 20th Anniversary Deluxe Reissue

26. Nirvana - Serve The Servants - Live On Ôtunnelö / Italy - Extra
27. Nirvana - Radio Friendly Unit Shifter - Live In Munich / Extra
28. Nirvana - My Best Friend'S Girl - Live In Munich / Extra
29. Nirvana - Drain You - Live In Munich / Extra

De laatste drie nummers van de DVD, wat hier disc 4 is, zijn van het laatste concert dat Nirvana in Munchen gaf. Opzich geen onbekend materiaal maar wel mooi om nu officieel te kunnen hebben.

Denk echter dat ik deze, net als de nevermind versie, aan me voorbij laat schieten.. Nirvana is lichtelijk passé

avatar van Kill_illuminati
Wat nog belangrijker is dat Live and Loud! eindelijk een officiële release krijgt!

Stijn_Slayer
Live & Loud is zo'n beetje dé dvd uit mijn jeugd. Vet concert, maar die heb ik dus al als bootleg dvd.

Nieuwstad
Ducoz schreef:
En zo als de geruchten al gingen..:
Er komt een deluxe versie uit!

YouTube - Nirvana - In Utero - 20th Anniversary Deluxe Reissue

28. Nirvana - My Best Friend'S Girl - Live In Munich / Extra
29. Nirvana - Drain You - Live In Munich / Extra

Tja Milk It zullen we maar zeggen

avatar van erwinz
Mooie reissue van een plaat die ten onrechte altijd wat in de schaduw van Nevermind heeft gestaan.

Lees mijn recensie op:
De krenten uit de pop: Nirvana - In Utero, Deluxe Edition - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin

avatar van gerardus