musician schreef:
Ik wil even elke veronderstelling dat ik ge PM-ed zou hebben met Bertus volledig ontkennen.
Hij heeft een buitengewoon scherp en kundig beoordelingsvermogen, maar mij hoor je dit keer niets zeggen.
Bij Harvest hadden we de discussie dat enorme grote groepen Neil Young fans bij concerten eisen dat hij nummers van Harvest zou spelen. Wat je daar ook van vind, ik hoor nooit fans massaal roepen om On the beach en Neil laat het album zelf ook angstvallig links liggen.
Maar ik zeg niks, waarom zou ik......
Ik had het genoegen om een live uitvoering van Ambulance Blues mee te mogen maken, daarnaast koester ik een bootleg opname uit 1974 waar hij het gros van de nummers op deze plaat live ten gehore brengt.
Dit is een van de betere, maar ook minder bekende platen van Neil Young, ten eerste omdat hij pas in 2003 op CD is uitgebracht en ten tweede omdat men in de jaren 70 niet zo heel veel aan promotie deed van Neil Young's werk naast dat van Harvest, Deja Vu enzo. Het is nu eenmaal geen toegankelijke plaat.
Ik geloof ook niet dat het gros van de mensen in de zaal alle platen van Neil Young in huis heeft, zoals bij elke artiest is er maar een select clubje fans dat alle albums in huis heeft en andere albums naast de albums die veel airplay krijgen kan appreciëren.
Kijk maar eens naar de top 2000, daar staan louter nummers in van Harvest, daarnaast Rockin in the Free World, Like a Hurricane en nog wat van zijn CSNY en Springfield dagen. En niet eens Cortez the Killer of Hey Hey, My My, of Southern Man of Ohio!
Dit terwijl de meeste fans het er toch over eens zijn dan naast de hits er toch ook een hoop andere goede albums gemaakt zijn. Zoals Zuma, Tonights the Night, Everybody Knows, Gold Rush, RNS, TFA en dit album.
Ik vind het zelf een meesterlijke plaat, voornamelijk de tweede kant, want die vormt het meeste een geheel. See the Sky About to Rain heeft een beetje aan kracht ingeboet ten opzichte van de Massey Hall en Archives Vol. 1 uitvoering (uit 1971, respectievelijk 1970). Walk on en for the Turnstiles zijn overgebleven van Tonight's the Night. En ook de andere twee nummers zijn tussendoor opgenomen.
De laatste drie nummers, daar hangt een inmiddels bekend verhaal aan, dat met de honeyslides. Diep, diep melancholisch en gedeprimeerd uitgevoerd op een niveau dat zelfs Massey Hall nergens haalt. Het lijkt haast uitzichtloos, de situatie waar Neil Young zich in bevindt. En dat maakt het zo meesterlijk, naast de woede van TFA, het ruwe verdriet van TTN maakt het berouw van OTB het plaatje compleet. Je moet ze ook eigenlijk in die volgorde luisteren. Neil's wereld viel aan de ene kant aan duigen (zijn relatie liep op de klippen) en aan de andere kant begon deze zich net weer te herstellen (het verwerken van het verlies van Whitten en Berry). Die tweestrijd wordt hier prachtig verwoord.