Bob Dylan - Christmas in the Heart (2009)

Pop / Roots
Label: Columbia

1. Here Comes Santa Claus (2:35)
  2. Do You Hear What I Hear? (3:02)
  3. Winter Wonderland (1:52)
  4. Hark the Herald Angels Sing (2:30)
  5. I'll Be Home for Christmas (2:54)
  6. Little Drummer Boy (2:52)
  7. The Christmas Blues (2:54)
  8. O' Come All Ye Faithful (2:48)
  9. Have Yourself a Merry Little Christmas (4:06)
  10. Must Be Santa (2:48)
  11. Silver Bells (2:35)
  12. The First Noel (2:30)
  13. Christmas Island (2:27)
  14. The Christmas Song (3:56)
  15. O' Little Town of Bethlehem (2:17)
avatar van Floater
Hieronder een link naar een briljant stukje over "Christmas In The Heart" en de hele ophef over deze plaat . Met veel gevoel voor humor geschreven. Hulde!

Bah humbug to Dylan’s critics - Herald Scotland | Comment | Ian Bell - heraldscotland.com

Down_By_Law
Dit is mijn favoriete plaat van dit jaar (tot nu toe). Ik had er helemaal niets van verwacht, maar prachtig om te horen hoe deze zoete kerstsongs met zoveel plezier gespeeld en gezongen worden. Ik ben al helemaal in de kerstsfeer. Toegegeven, het is meer leuk dan echt goed, maar ik hoor dit (nog) liever dan zijn vorige plaat met eigen composities, "Together Through Life".

'Must Be Santa', 'Do You Hear What I Hear?' en 'Hark The Herald Angels Sing' zijn voor mij de hoogtepunten. Het is voor een goed doel, dus had ik ook wel 2 euro extra over voor de deluxe editie. Toch wel jammer dat er in die grote verpakking verder alleen nog 5 x een kerstkaart + envelop zit.

"Christmas In The Heart" is echt zo'n album waar de meningen erg over verdeeld zijn. Ik las dat Dylan-fans er zelfs kwaad om werden. Maar alle hevige kritiek die ik heb gelezen/gehoord komt tot nu toe niet van de echte fans, maar van de gewone liefhebbers die slechts enkele Dylan-platen in de kast hebben staan (en dus alleen gewend zijn aan de jonge Bob).

avatar van Cabeza Borradora
Ik ben zelfs geen gewone liefhebber(*) + ik haat kerstplaten

Must be Santa klinkt wel grappig, geeft ook niet echt die weee kerstsfeer weer...

(*) Ik heb alleen ergens een soort "best of" rondlingeren, die ik echt niet vaak opzet.

avatar van Cabeza Borradora
Spijtig trouwens van wijlen Herman Brood, wat zou ik uitgekeken hebben naar zijn "Verzamelde Sinterklaasliedjes".

(voor het verschijnen van dit album van Dylan, zou iedereen hier mee gelachen hebben)

avatar van musician
Ik vind het allemaal nogal meevallen.

Ik vreesde met grote vreze, maar dat moet je eigenlijk nooit doen. Ja, het is een Kerst cd maar Dylan weet de meeste nummers toch wel met smaak en in ieder geval met verve te brengen.

In die zin, komt de plaat ook redelijk hoog in mijn lijstje met Kerst cd's.

Amerikanen kijken daar toch heel anders tegen aan, tegen het uitbrengen van kerst-cd's. Veel Amerikaanse artiesten brengen ook uiteindelijk nummers uit die te maken hebben met Kerst. Jong, oud. Uit de country hoek of uit de rock.

Ook van Bruce Springsteen heb ik nog het singletje met als B-kant Santa Claus is coming to town.

Bob Dylan is in die zin geen rare uitzondering. En het is, over de hele cd bekeken, zeker niet zo zoet als wat ooit is uitgebracht door illustere voorgangers als Barbara Streisand of Frank Sinatra. Dus daarom: vooruit, het voordeel van de twijfel.

Dit is, voor de moderatoren in ieder geval, hopelijk een te pruimen reaktie mijnerzijds. En hopelijk ook inhoudelijk genoeg. Ik heb hem (alle nummers) beluisterd. Soms knarsetandend en mezelf en beetje boosmakend (ik kan het niet helpen) Alle nummers kende ik al. De één meer dan de ander, maar veruit de meeste tot in den treure. Winterwonderland, Have Yourself A Merry Christmas, Noël Must be Sante Claus en als absoluut dieptepunt. Ik ben ermee opgegroeid (ik ben 55). Thuis als nog kind, onwetend van alle ellend in de wereld, onder kerstboom met vader moeder en broer. Opa en oma er ook nog een dagje bij. En precies dezelfde liedjes als op deze cd. Alleen toen nog in de uitvoering van Jim Reeves, Andy Williams en dat soort zangers en zangerssen uit die tijd Uit dat nostalgisch oogpunt fijn om aan terug te denken. Helaas zijn de meeste al dood. Toen ik wat meer bewust werd van het voor gelovigen "feest der feesten" en de ellende in de wereld (in die tijd Vietnam, hongersnoden in Biafra, India) begon ik me af te zetten, als puber tegen de schijnheiligheid van Kerstmis. In die tijd ging ik me ook opgeven als vrijwilliger bij kerst-inns. Kerstfeesten voor daklozen, eenzamen, kansarmen e.d. Ik wilde mijn idealen, met woord belijd, in daden omzetten. Ook om de sfeer van thuis, met die "k*tmuziek erbij te ontvluchten. Zo is geschied. Jaren heb ik als vrijwilliger zitten dammen, kaarten, sjoelen enzovoort met mensen die ik niet kende, maar die blij waren dat ze met die dagen nog iets leuks konden doen. Alle café's en openbare gelegenheden waren immers dicht met het "feest der feesten" voor iedereen, dus ook voor hen. Later toen ik ging werken in de hulpverlening en later in de zorg, regelde ik dat ik met die dagen niet thuis hoefde te zitten. Je werd daar namelijk puur geterritoriseerd door één en al "zoetigheid" van Kerstmis. Op tv en radio hoorde je die "muziek", kerstfilms, kerstconcerten. Ik krijg nu al rillingen van die naderende schijnheiligheid en kortzichtigheid van mensen, die de kerst weer op die "ouderwetste manier" onder de boom gaan vieren. Mijn allermooiste kerst was in de begin jaren 90, tesamen met daklozen, eenzame psychiatrische patienten en anderen die geen familie hadden. Het Kerstdiner bijeenverzameld dij de locale middenstand, die nog zat over hadden. Mensen gingen tevreden weg met een plastic zak met wat er nog over was. Terugkomend op deze kersstcd. Natuurlijk moet Dylan doen, wat hij wil. Ze hebben zijn stem goed opgekalefaterd in de studio en muzikaal klopt het allemaal wel. Maar als je fans, zeker de jongere, deze cd muzikaal de hoogte in prijzen word ik een beetje misselijk. Zijn er nog mensen met idealen, zijn er nog kerst-inns? Als ze er zijn hoop ik dat ze dan deze cd draaien door dié mensen. En blijf zelf niet onder die boom zitten. Geld in een collecte bus gooien en daarna weer jezelf volproppen en -gieten en het dan ook allemaal nog beter weten. Ik kan niet zo goed tegen dat soort mensen. Ik was juist zo blij dat we van dat ouderwetse manier van Kerst af begonnen te komen. komt Dylan met dit. Nou ja. aan alle fans Have Yourself A Merry Christmas. Mijn kerstdiner dit jaar is waarschijnlijk net als vorig jaar: zelfgemaakte bami. Mijn vriendin moet met de kerst gewoon werken.

Stijn_Slayer
Ad Brouwers schreef:

Met deze opmerking ben ik het eens. Ik zie dat mensen 4* en zelfs 5* geven, dat is dus een 8 tot en met een 10. Dat noem ik een onwijs goede album. En dat voor een album waar Bob zomaar wat liedjes naspeelt, en ook niet laat zien wat voor grootse tekstschrijver hij is?

Dan zijn Blonde on Blonde en Highway 61 wel 20* waard....

Het spijt me zeer, maar ik kan die stemmen gewoon niet geloven.

Helemaal met je eens, Stijn. Dan kan natuurlijk ook niet anders. Als mijn grote idool, John Lennon, nog zou leven, zou ik zijn kerstcd cd net zo neersabelen als deze. Ach, ik heb eigenlijk een schurft aan alle kerstplaten. Schijnheilig gedoe. Ga dan gewoon in de kerk De Herdertjes Lagen Bij Nachten zingen. Maar die amerkaanse opgeklopte manier van kerstvieren, slaat toch nergens op. En daar helpt de opbrengst van deze cd ook niks aan. Het is eigenlijk belachelijk dat dat hulpacties in het "rijkste " land nog nodig zijn. Drie straaljagers minder en ze kunnen maar zat kansarmen helpen. Al is het alleen maar met kerst en nieuw. P.s ik heb toch maar eens een cijfer gegeven.

Down_By_Law
Stijn_Slayer schreef:

Met deze opmerking ben ik het eens. Ik zie dat mensen 4* en zelfs 5* geven, dat is dus een 8 tot en met een 10. Dat noem ik onwijs goede albums. En dat voor een album waar Bob zomaar wat liedjes naspeelt, en ook niet laat zien wat voor grootse tekstschrijver hij is?

Nooit van "Good As I Been To You" of "World Gone Wrong" gehoord? Op die platen speelt Dylan alleen maar traditionele folknummers, maar die albums kregen wel positieve kritieken. Sinds zijn comebackplaat "Oh Mercy" gaat het bij Dylan niet meer om de teksten, ook al zijn ze vaak nog van een heel hoog niveau. Op de twee eerder genoemde coveralbums laat hij vooral horen dat hij een veel betere gitarist en zanger is geworden dan vroeger.

"Christmas In The Heart" is, zoals ik al eerder schreef, voor mij meer een leuke dan een echt goede plaat, maar als ik met zoveel plezier naar een CD luister, dan geef ik het een hoge waardering. Mensen die walgen van kerst of Dylan's stem kunnen dit denk ik beter overslaan.

Ad Brouwers schreef:
Zijn er nog mensen met idealen, zijn er nog kerst-inns?

Wellicht dat Dylan de opbrengsten van deze CD doneert aan de mensen die het minder goed hebben met kerstmis. Ik weet niet precies aan welk goed doel hij het geld doneert... In die zin is het dan wel sympathiek dat hij hier zijn geloofwaardigheid op het spel zet (al zal hij daar zelf niet mee zitten). Mooi bericht trouwens.

Een echt goed album is dit voor mij ook niet; waarschijnlijk draai ik het met kerst nog eens en daar blijft het dan ook wel bij (er is leukere kerstmuziek). Overigens ben ik ook niet zo van het uitgebreid kerstmis vieren. Vind het een mooi moment voor rust en bezinning, maar dat kan ook wel zonder ladingen drank en eten.

Herman, ik ben het helemaal met je laatste zin eens!!!

avatar van RoenHetZwoen
deluxe edition gekocht bij play.com voor 16.99.
5 dierbaren krijgen dit jaar zo'n kaart toegestuurd

de beste kerstplaat ooit, imo (daarvoor vond ik dat van de recentste kate & anna mcgarrigle), en muzikaal eigelijk compleet in het verlengde van z'n vorige 3 studioplaten. verder sluit ik me compleet aan bij de positieve recensie van peter mestach in de standaard (die hier compleet verkeerd geïnterpreteerd werd blijkbaar) en de hier nog niet vermelde commentaar van Patrick Riguelle, ook al in de standaard.

avatar van barrett
Mooi pleidooi van Patrick Riguelle, ik versta hem wel. Deze plaat boeit me voorals nog niet, maar de vorige platen wel.... Voor mij is World Gone Wrong bvb een goede plaat terwijl velen deze plaat echt haten...

Antonio
herman schreef:

Feeding America - feedingamerica.org

avatar van musician
Ad Brouwers schreef:
Ik krijg nu al rillingen van die naderende schijnheiligheid en kortzichtigheid van mensen, die de kerst weer op die "ouderwetste manier" onder de boom gaan vieren. Mijn allermooiste kerst was in de begin jaren 90, tesamen met daklozen, eenzame psychiatrische patienten en anderen die geen familie hadden. Het Kerstdiner bijeenverzameld dij de locale middenstand, die nog zat over hadden. Mensen gingen tevreden weg met een plastic zak met wat er nog over was. Terugkomend op deze kersstcd. Natuurlijk moet Dylan doen, wat hij wil. Ze hebben zijn stem goed opgekalefaterd in de studio en muzikaal klopt het allemaal wel. Maar als je fans, zeker de jongere, deze cd muzikaal de hoogte in prijzen word ik een beetje misselijk. Zijn er nog mensen met idealen, zijn er nog kerst-inns?(...)

In mijn rode geboorteplaats L. ook jarenlang mee-georganiseerd aan Kerst-inns. Mijn favoriete tak van organiseren was wel het klaverjassen.
Er is helaas inderdaad nogal veel veranderd in de wereld, vooral met het oogpunt wat mensen momenteel zeggen en doen. Toename van agressie, de verrechtsing. En er zijn nog steeds mensen die het minder hebben. Nu vind ik de zorg voor overgebleven ouders met de Kerstdagen belangrijk.

Ik begrijp dus wel wat je bedoelt, alleen geloof ik niet dat het dan een soort van logisch is om misselijk te worden als jonge fans dit album 'muzikaal de hoogte in prijzen'. Terecht zeg je: "ze hebben zijn stem goed opgekalefaterd in de studio en muzikaal klopt het allemaal wel".

Bob Dylan heeft zijn steentje bijgedragen, aan zijn pogingen om de wereld te verbeteren, is ook onmiskenbaar waar. En dan met deze toch niet zo heel onaardige cd komen en opbrengsten voor een goed doel. Is 0,5 ster dan misschien niet een te harde afrekening voor deze plaat?

Ik wil met alle liefde overigens een forumpagina op musicmeter met je openen over Kerst en muziek en andere wetenswaardigheden waar iedereen uiteraard zijn bijdrage aan kan leveren.

Ad Brouwers schreef:

Mooi stukje Ad. Maar ook wel een beetje moralistisch.

Je kunt het maar niet verkroppen dat mensen oprecht plezier kunnen beleven aan dit album, even los van het feit of je al dan niet plezier kunt beleven aan het kerstfeest als zodanig. Volgens mij doet dat er helemaal niet toe. Als ik van dit album geniet dan geniet ik van de muziek. De rest is hooguit een bonus...

En trouwens met zelfgemaakte bami kun je je ook ongans (vr)eten...

Eigenlijk vind ik het hele idee van punten toekennen aan platen waanzin.
0.5 punt, 4 punten, wat zegt het eigenlijk over een plaat?

avatar van Kronos
Het enige waar het vele idealisten om te doen is is zich verheven te voelen. In bevlogen preekjes andere mensen neerhalen intussen druk bezig het eigen blazoen op te poetsen. Schijnheiligheid ten top.

Misterfool
hey mensen ik heb een erg leuk idee
laten we het voor een keer over deze plaat hebben
in plaats van alle kerstmisdingen er omheen

Kronos schreef:

...Of kerstplaatjes uitbrengen voor het goede doel, en zo zelf weer niet uit de media weg te slaan zijn...

avatar van Kronos
Bob Dylan komt op mij niet over als een idealist. Gewoon een zanger/liedjesschrijver met een scherp verstand en dito mening over de dingen. Idealist, dat maken anderen van hem. Een kerstplaat uitbrengen en de opbrengst weggeven, dat lijkt mij voor Bob Dylan gewoon iets dat hij leuk vond om te doen. Niet meer, niet minder. Da's mijn gedacht erover. En het is nog een leuk plaatje geworden ook. Waarin ik het speelplezier en de humor voel, maar ook oprechte warmte en geen kleffe nepemoties.

Kronos schreef:

Daar kan ik mij geheel in vinden, Kronos!

avatar van Freddielotje
Ad Brouwers schreef:
Verklaar deze opmerking eens nader. Ik ben heel benieuwd. Wat weten wij niet, wat weet jij meer van kerstplaten dan wij?

Je moet nooit in de wij-vorm praten, zeker als je niet weet namens wie je spreekt.

Wat ik probeerde te zeggen is dat dit album, net als veel andere platen, volgens mij pas in een later stadium op bredere waardering kan rekenen. En dat is wat ik hoor: een kerstplaat die tot de kerstklassiekers zal gaan behoren. Niet omdat Dylan hem heeft gemaakt, maar meer omdat hij lekker klinkt..
En aangezien ik een zeer uitgebreide collectie kerstplaten bezit dicht ik mezelf de kennis en kunde toe dat ik deze opinie mag neerleggen, namens mezelf.

avatar van VanDeGriend
Freddielotje schreef:
Niet omdat Dylan hem heeft gemaakt, maar meer omdat hij lekker klinkt.
Zowaar een mening over de plaat Let's proceed

avatar van Kronos
Zowaar, een mening over de plaat stond er ook al enkele berichten eerder.

avatar van bikkel2
Ik heb een aantal stukjes gehoord , dus kan nog geen oordeel vellen . Maar Dylan en kerst ...... ik weet het niet .
Ik ben erg geschrokken van Dylan's stem . Die wordt alsmaar gruiziger . Ik zit ook niet echt op al die kerstcd's te wachten . Ik vind eigenlijk nog maar een paar nummers leuk ; Slade's Merry Christmas Everybody , Fay Lovsky's Christmas Was A Friend Of Mine en natuurlijk Father Christmas van The Kinks ( Ray Davies begreep het tenminste )

avatar van Philipstown
Geweldig, Bob is altijd zijn eigen gang gegaan en heeft steeds lak gehad aan de meningen die over hem bestonden.
Hij joeg de folkpuristen de gordijnen in door zijn akoestische gitaar in te ruilen voor een elektrische, maakte met 'Dylan' en 'Self portrait' twee platen met onder andere opvallende covers (Can't help falling in love) en was opeens in de Heer.
En nou maakt-ie gewoon een kerstplaat. Die trouwens best goed klinkt, maar mij bij eerste beluistering vooral hardop deed lachen. Gewoon omdat Dylan de meest eigenzinnige artiest aller tijden is en dat weer eens bewijst met dit album.

Het is leuk om te lezen hoe "eigenzinnig" Dylan is en altijd geweest is. Jij moest er hard om lachen, Philipstown. Ik niet niet ik kreeg er kromme tenen van en tegelijkertijd plaatsvervangende schaamte. Dus zo zie je maar wat dit album teweeg brengt. Maar waarom zou de waardering van dit album zo rond de 2.7* blijven hangen. beetje laag voor zo'n man. Oké, de muzikanten en het achtergrondkoortje deugen. Over de "stem van " zullen we het maar niet meer hebben. Komt er geen offensief om hem boven de 3* te tillen? Misschien is het dan toch pure kitsch? (uiteraard wél voor het goede doel) Nee, ik prefereer dan de kerst cd van The Beatles, maar dat is en bootleg en weinigen die "m kennen, denk ik. Da's heel andere koek!!!

avatar van Rottingdale
Heb m gewoon als kerstalbum geluisterd. Dat ie voor het goede doel is kan me eerlijk gezegd niet zoveel boeien, en heeft ook geen invloed op hoe ik de plaat waardeer.

Wij hadden vroeger (wat voor mij 10 jaar geleden is, i.t.t. de oudere garde hier) één dubbel-cd waar wat mij betreft nog steeds alle goede kerstnummers op staan. Dylan komt daar nooit op.

Toch vind ik de plaat wel een leuke sfeer hebben. Zagend de kerst door, de muziek klinkt goed. Ik denk dat 2.5 ster wel gerechtvaardigd is.

Vind deze plaat overigens niet om je zo ontzettend druk over te maken, als je het niks vind, just let it slide.

Mayne

in andere woorden:
s;fnsdfv dbb;ksdfiodmvbkclvhsadifvg
pfffffffffffffffffffffffaaaaaaaaaaafasdfgdfvgsdkfansdfasf
aslfasfasdlfksadf asdfasdfasdfsdfasfa
asdfsfasdfsadfasdf

hadnsdkn!!

Zeer juiste conclusie, Mayne. Jij snapt 'em De beoordeling van "deze Dylan" is gekoppeld aan de AEX-index. hij stijgt een beetje, hij daalt een beetje, maar blijft onveranderd aan de lage kant. Prima kerel. Had ik niet van jou verwacht, dat jij dat ook doorhad.