Mumford & Sons - Sigh No More (2009)

Folk / Rock
Label: Island

1. Sigh No More (3:27)
  2. The Cave (3:38)
  3. Winter Winds (3:39)
  4. Roll Away Your Stone (4:23)
  5. White Blank Page (4:14)
  6. I Gave You All (4:20)
  7. Little Lion Man (4:07)
  8. Timshel (2:53)
  9. Thistle & Weeds (4:49)
  10. Awake My Soul (4:15)
  11. Dust Bowl Dance (4:43)
  12. After the Storm (4:07)
  13. Sigh No More [Live at Club 69] * (3:38)
  14. Awake My Soul [Live at Club 69] * (4:17)
  15. White Blank Page [Live at Club 69] * (4:01)
  16. Timshel [Live at Club 69] * (3:09)
  17. The Cave [Live at Club 69] * (3:41)
  18. Hold Onto What You Believe * (4:04)
  19. Sigh No More [Live at Shepherd's Bush Empire] * (4:11)
  20. Winter Winds [Live at Shepherd's Bush Empire] * (3:48)
  21. Roll Away Your Stone [Live at Shepherd's Bush Empire] * (4:26)
  22. White Blank Page [Live at Shepherd's Bush Empire] * (4:13)
  23. I Gave You All [Live at Shepherd's Bush Empire] * (4:17)
  24. Awake My Soul [Live at Shepherd's Bush Empire] * (4:39)
  25. Little Lion Man [Live at Shepherd's Bush Empire] * (4:16)
  26. Thistle & Weeds [Live at Shepherd's Bush Empire] * (5:39)
  27. Timshel [Live at Shepherd's Bush Empire] * (3:22)
  28. The Cave [Live at Shepherd's Bush Empire] * (4:00)
  29. Dust Bowl Dance [Live at Shepherd's Bush Empire] * (5:31)
  30. Feel the Tide [Live at Shepherd's Bush Empire] * (3:41)
Guardian of Isis
Het elitaire gedoe en neerbuigende gedrag naar deze groep toe vind ik toch een stap te ver gaan. Deze mannen spelen gewoon de muziek die ze willen spelen, het lijkt voor sommigen hier al een probleem te zijn dat ze daarmee commercieel succes behalen. Ja, het is toegankelijker dan al die "complexe" groepen waar jullie naar luisteren, maar daarom hoef je het toch niet direct af te schilderen als "muzak" voor het "plebs". Mumford & Sons spelen en zingen met bezieling en je hoort dat ze er plezier in hebben, zowel op het album als live.

Een groep als Creedence Clearwater Revival speelt ook immens simpele nummers die gemakkelijk in het gehoor liggen, eenvoudige teksten hebben en commercieel succes hebben behaald, maar daar hoor ik niemand over klagen. Wees tenminste blij dat er op de radio tussen al de elektronisch gegenereerde en vervormde rommel nog een oprecht groepje zit als Mumford & Sons dat traditionele instrumenten als cello en banjo weet te verwerken in een verfrissend folky geluid dat een groot publiek aanspreekt.

Ravenous
Dat denigrerende koekoek verhaal over 'commercieel' en 'voor het plebs' is toch meer iets wat vaak door voorstanders wordt verzonnen en opgedragen. Boeiend allemaal. Accepteer anders gewoon dat niet iedereen dit leuk vindt. Er is hier door de niet-liefhebbers wel duidelijk aangegeven waarom ze het niks vinden. Dan krijg je altijd meteen weer mensen die er vol op in moeten gaan, maar inhoudelijk eigenlijk niets hebben in te brengen en maar voor de vorm gaan. Beetje jammer.
En dingen als 'ze spelen gewoon de muziek die ze willen maken', wie koopt daar iets voor? wat een dooddoener zeg. Op je tweede stuk zal ik maar al helemaal niet ingaan

O ja?

khonnor schreef:
...voor de massa. handjes in de lucht en zwieren maar. u kent dat wel....
Ravenous schreef:
playmobielmuzak
Geen probleem als je er een andere mening op nahoudt, en des te beter als je dat constructief beargumenteert, maar uitspraken als bovenstaande vind ik nogal respectloos. Er staan er nog een hoop verspreid over de 13 pagina's, geen hersenspinsel dus.

Ravenous
Mwah, mits er fatsoenlijke argumenten worden gegeven mag zulke afbrekende kritiek ook wel eens, vind ik. Prikkelt wat meer tot discussie denk ik.

Dikke pret wel dat juist jij aan komt zitten met zoiets als 'respectloos' (wat een kul om die term toe te passen, overigens), even teruggrijpend naar 'elektronisch gegenereerde en vervormde rommel'. Lekker genuanceerd weer

Guardian of Isis
Het eerste ga ik akkoord mee, maar sommige berichten ontbrak het dan ook aan argumentatie en ging het louter om het afbreken. Ik heb genoeg muziek waar ik geen bal aan vind, maar daar plaats ik meestal gewoon mijn stem en laat ik het voor de rest voor wat het is.

Ik nam aan dat je daaruit wel zou kunnen afleiden dat ik bedoelde dat de muziek niet gemaakt is om rap in te cashen en vervolgens in de prullenbak te wippen; voor dat soort muziek moet je maar in de ultratop 50 en dergelijke lijsten gaan kijken. Zie ook hieronder.

Over dat laatste: ik ga er niet te lang over uitweiden, want het is al half off-topic, maar daarmee bedoel ik "muziek" als dit, dit en dit. Deze mensen maken hun eigen muziek niet, spelen geen instrument, schrijven hun eigen teksten niet en kunnen absoluut niet zingen. Alle voorgaande doet Mumford & Sons wel, en dat zonder er allerlei effectjes aan toe te moeten voegen. Ik heb niks tegen elektronische muziek an sich, maar nummers als degene die ik vermeld heb, hebben gewoon geen enkele artistieke waarde, vandaar: rommel.

khonnor
wat een gezeik toch weer hier imho haal je wel een paar dingen door elkaar. waarom zou muziek die door producers in elkaar is geflanst minder zijn? en waarom zou je moeten kunnen zingen om goeie muziek te maken?

mumford & sons is idd een redelijk DIY bandje: het prototype van een goed folkgroepje (schrijven en spelen eigen nummerkes in, geen poespas of studio trickery, etc...). maar, om redenen die ik al eerder heb aangehaald ook een beetje een saai en vervelend groepje. het grootste probleem lijkt me de ietwat formulaische en simpele songs die bovendien qua structuur ook nog eens allemaal op elkaar gelijken. qua instrumentatie, inventiviteit,... vind ik het ook allemaal niet echt om over naar huis te schrijven.

neen, het productiewerk en het spelen met verschillende dance invloeden (en andere) door diverse producers op de twee dit jaar verschenen ep'tjes van robyn vind ik bijvoorbeeld een stuk interessanter en muzikaal uitdagender dan deze mumford & sons. en ja, het gaat hier dan om een artieste die zeker niet al haar songs zelf schrijft en eigenlijk niet al te best kan zingen.....

tenslotte, in de ultratop staan er soms best goeie songs. zoals reeds eerder aangehaald: 't is niet omdat het commercieel is dat het brol is. en, als ik me niet vergis is deze m&s al enkele maanden één van de best verkochte albums in belgië. je "afkeer" van de ultratop is dan ook een beetje hypocriet te noemen.

Guardian of Isis
Je moet niet per se kunnen zingen om goeie muziek te maken, maar niet kunnen zingen en slechte muziek maken, daar ben ik tegen. Vooral die autotune die zo de hype is de laatste tijd ergert mij mateloos. Als het met mate wordt gebruikt, OK, maar nu wordt het constant gebruikt om barslechte, valse zang te verdoezelen. De beats klinken in die nummers dan vaak nog 's totaal ongeïnspireerd en voor de teksten hoef je het dan ook al niet te doen. Je kunt klagen over het gebruik van het woord "heart" in Marcus Mumford's teksten, maar hij zingt tenminste niet over "can you get it up?" en "brush[ing] my teeth with a bottle of Jack". Ik vind het vooral erg dat artiesten als Rihanna en Pitbull, die geen greintje muzikaal gevoel hebben, zoveel verkopen terwijl andere, meer begaafde artiesten moeten worstelen om toch wat naambekendheid te verwerven. Je tweede alinea kan ik inkomen wat betreft de formulaïsche structuur, maar bijna alle nummers weten mij net wel aan te spreken door het spelplezier dat tentoon wordt gesteld. Let's agree to disagree.

Over je laatste alinea: ik zeg ook niet dat commerciële muziek onmiddellijk brol is, alleen als er absoluut geen moeite is ingekropen (zoals dat m.i. is bij de nummers die ik gepost heb) is het voor mij rommel. Van Robyn ken ik enkel de hitjes, en die vond ik best nog meevallen. Zoals ik zei, elektronische muziek ben ik niet tegen per se (Daft Punk vind ik bijvoorbeeld geweldig), als er interessant geëxperimenteerd wordt, kan ik dat ook smaken. De top zoveel-lijsten staan gewoon bol van het soort nummers waar geen liefde voor muziek uit blijkt, waar een marketing-machine achter zit om bepaalde doelgroepen aan te spreken, er geld uit te slaan en dan weer aan de kant te gooien. Daarom zeg ik net dat ik het leuk vind dat M&S er in staat, dat is niet de typische muziek die die lijsten vult.

avatar van Snoeperd
Rihanna heeft wel muzikaal gevoel, pitbull idd niet.
Hier ga ik ook is aan beginnen, vind fleet foxes iig mooi dus zal deze er ook wel ingaan

Ravenous
FF is wel heel anders hoor.

Het blijft lekkere muziek maar deze plaat was ik opeens helemaal beu. Ik heb hem ook veel gedraaid maar plotseling kan ik het niet meer horen. Maar gezien de vele plezante uurtjes toch nog 3 sterren. Omdat het toch erg lekkere muziek blijft.

avatar van theodor
FF is wel heel anders hoor.

Dat t geen foo fighters is hoort "guardian"ook wel "ravenous"; LOL!

keep up the goodwork guys!

Sympatieke band met dito plaat, leuk dat t nu boven komt drijven bij t "grote" publiek
-ook al is t misschien maar voor 1 album-!
Ik denk dat dit plaatje over jaren nog steeds boven komt drijven als "vette plaat! Weet je nog dat we met zn allen op lowlands..." .

Ik kan me voorstellen dat mensen t 2,5/3 sterren geven, onder t motto "leuke hype, 2 sterke singles en na 5 nummers kappen" maar 1,5 vind ik simpelweg een "anti stem"... Word je dan manisch van deze plaat of beginnen je oren te bloeden ofzo, dat t zo erg is?

avatar van VanDeGriend
Gezever over stemgedrag verwijderd. Het is niet voor niets dat er een stemmengamma van 0,5 tot 5 is. Dan kan iedereen een rating geven waarvan hij of zij denkt dat dat past bij een album.

Inhoudelijke discussie over waarom wel/geen slecht album: graag, maar discussie over hoe te stemmen e.d. kunnen in het topic met die titel.

Lijkt me dan wel handig om ook de aanleiding er toe te verwijderen, als blijft staan dat iemand 1,5 simpelweg een anti-stem vindt, dan gaan daar reacties op blijven komen.

theodor schreef:
Dat t geen foo fighters is hoort "guardian"ook wel "ravenous"; LOL!

Fleet Foxes is inderdaad wel heel verschillend van deze plaat, ondanks de vele vergelijkingen die mensen maken, maar dat gebeurt bij zowat elke nieuwe release waar meerstemmige zang in komt. Sigh No More heeft naar mijn mening een heel andere sfeer en is een stuk minder "dromerig" (bij gebrek aan een beter woord).

1,5 is toch geen anti-stem? Van 0,5 zou je wel kunnen zeggen dat hij het amper beluisterd heeft en gewoon zo laag mogelijk wil stemmen, tenzij die persoon zijn mening goed uiteenzet, maar 1,5 duidt voor mij aan dat de persoon tenminste geluisterd heeft, maar er over bijna heel de linie echt niks aan vindt. Is ook zijn volste recht.

avatar van theodor
Ok "anti-stem" is misschien ook wat overdreven, maar ik kan me niet voorstellen dat als je fleetfoxes leuk vind, dat je dit dan helemaal niks vind...
Dat je voorkeur hebt voor sfeer enzz van fleet foxes snap ik...
T voelt nu net als U2 te gek vinden en Coldplay kut... maargoed ieder voor zich he. Waarschijnlijk vind ik gewoon niet zoveel albums kut (of koop ik weinig echt slechte albums

Sja er zijn nu nog steeds mensen die zeggen dat ik Mumford & Sons eens moet luisteren terwijl ik t album eind vorig jaar en deze winter in de sneeuw al grijsgedraaid heb... mede dankzij MM, waar het de plaat van 2009 was in de eindlijsten, misschien nu (commercieel gezien) toch DE plaat van 2010.(?)
iig hadden ze een vooruitziende blik. Als Arcade Fire volgend jaar nou hetzelfde overkomt...
Grappig trouwens dat (volgens mij) Oor deze band+album helemaal over het hoofd heeft gezien vorig jaar en nu na lowlands staan ze op de cover.
Maargoed wie dacht er een paar jaar geleden -toen artische apen bovenkwamen- dat dit genre, folk + de hippies en de baarden, nog eens terug zou komen!?

Flauwekul, Oor had ze al veel eerder met een groot interview, grappiger is juist dat zoveel 3FM luisteraars echt schapen zijn.

Maar eerlijk is eerlijk ze hebben het goed voor elkaar als begeleidingsbandje.

Hansie
maar weer 0.5 erbij.
omdat ze gister zo goed waren in de hmh.

avatar van bram-f
Wat een heerlijk album, geen flauwekul, gewoon heerlijke muziek.
'Gewone' jongens die lekker muziek willen maken.
Daar hou ik van. Baal ervan dat ik niet bij het concert in de HMH kon zijn.

Sven Bersee
bram-f schreef:
Wat een heerlijk album, geen flauwekul, gewoon heerlijke muziek.
'Gewone' jongens die lekker muziek willen maken.
Daar hou ik van.

Nick & Simon - Nick & Simon (2006)

avatar van harm1985
Hansie, hoe was Old Crow Medicine Show? Vond ze op TakeRoot een beetje tegenvallen; dwz spel was goed, zang ook, maar akoestiek liet te wensen over...

Wat dit album betreft, had nog nooit van deze heren, of de Fleet Foxes gehoord totdat ik ze hier tegenkwam, daarna pas gekocht en beviel me goed. Ik luister niet naar de radio, kijk geen MTV of TMF en Oor laat ik ook links liggen, dus een 'schaap' ben ik iig niet Ik discussieer liever over muziek met andere liefhebbers, die er niet voor betaald worden, kom je vaak nog leuke onbekende dingen tegen ook!

avatar van hallo!
Leuk album. De singles ben ik wel al beu gehoord, maar er staan wel enkele parels op zoals Sigh No More en White Blank Page.

sanquin
Pau1p schreef:

Dat heb ik ook een beetje eigenlijk...het lijkt wel des te populairder een artiest/band is ik sneller af lijk te haken....maar toch inderdaad veel plezierige (live) momenten dit jaar met M&S.

avatar van Tune
Halfje eraf. Vond deze plaat vorig jaar heerlijk om naar te luisteren, maar de verzadigingsfactor lijkt voor mij iets meer mee te spelen dan ik dacht.

Ach. Ik laat hem wel een half jaartje voor wat 'ie is, misschien ontdek ik 'm nog wel op opnieuw.

avatar van De Daniël
Sven Bersee schreef:

Nick & Simon - Nick & Simon (2006)

avatar van prodi9y9
ook deze maar gekocht. de eerste 3 nummers vind ik best lekker. maar toch kan deze me NOG niet helemaal pakken zodat ik de rest ook eens begin te draaien. maar dat zal nog wel komen.

avatar van lieke1607
Geweldig album!

Folk(rock) als deze vind ik nog al snel wat sullig. Weet niet hoe dat kom maar dat gevoel geeft het mij. Niet mijn ding..hoewel ik begrijp dat het succes heeft.

avatar van IntoMusic
Zo dit klinkt wel erg lekker zeg. Volgens mij stond dit album al is op de voorpagina van MuMe en toen trok de hoes en de naam van de band mijn aandacht. Even uit het oog verloren en zojuist maar eens de tracks beluisterd.
Erg lekker en toch wel een nieuw geluid. Vooral Little Lion man is apart: folk/country/rock/popachtige song met mooi instrumentaal tussenstuk... Eerste keer dat voor mij de banjo op een sublieme wijze wordt gebruikt.

Besteld en zie nu pas dat dit album vorig jaar al is uitgebracht... Ach beter laat dan nooit . Opvallend hoge score trouwens.

avatar van nognooit
IntoMusic schreef:

Klopt, was album van het jaar 2009 hier.

avatar van MDekens
Heerlijk Album. Momenteel mijn nr1. Baal er echt ontzettend van dat ik ze heb gemist op Lowlands en vervolgens ook nog een keer in de HMH. Deze band heeft de banjo toch wel weer een vette boost gegeven, denk ik zo.