Simple Minds - New Gold Dream (81-82-83-84) (1982)

Rock / Pop
Label: Virgin

1. Someone Somewhere in Summertime (4:37)
  2. Colours Fly and Catherine Wheel (3:49)
  3. Promised You a Miracle (4:28)
  4. Big Sleep (5:00)
  5. Somebody Up There Likes You (5:00)
  6. New Gold Dream (81-82-83-84) (5:41)
  7. Glittering Prize (4:33)
  8. Hunter and the Hunted (5:55)
  9. King Is White and in the Crowd (7:02)
  10. Promised You a Miracle [Extended] * (4:51)
  11. Seeing Out the Angel [Instrumental Remix] * (6:32)
  12. Promised You a Miracle [US Remix] * (6:00)
  13. Promised You a Miracle [US Dub] * (5:28)
  14. Promised You a Miracle [US Special Extended Remix] * (6:11)
  15. Glittering Prize [Club Mix] * (4:57)
  16. Glittering Prize [Extended Theme] * (4:57)
  17. Someone Somewhere in Summertime [Extended] * (6:06)
  18. New Gold Dream (81-82-83-84) [German 12" Mix] * (6:53)
  19. King Is White and in the Crowd [Instrumental] * (8:46)
  20. New Gold Dream (81-82-83-84) [German 12" Remix with Drums] * (6:56)
  21. In Every Heaven * (4:24)
  22. Promised You a Miracle [Edit] * (3:59)
  23. Theme for Great Cities * (5:42)
  24. Glittering Prize [Edit] * (3:58)
  25. Glittering Prize [Theme] * (4:06)
  26. Someone Somewhere in Summertime [Edit] * (3:55)
  27. Soundtrack for Every Heaven * (4:56)
  28. New Gold Dream [81-82-83-84) (7" Mix] * (4:46)
  29. Promised You a Miracle [David Jensen Session: 11th February 1982] * (4:27)
  30. In Trance as Mission [David Jensen Session: 11th February 1982] * (4:30)
  31. King Is White and in the Crowd [David Jensen Session: 11th February 1982] * (5:18)
  32. Promised You a Miracle [John Peel Session: 15th February 1982] * (4:38)
  33. Love Song [John Peel Session: 15th February 1982] * (5:48)
  34. Sons and Fascination [John Peel Session: 15th February 1982] * (6:42)
  35. King Is White and in the Crowd [John Peel Session: 15th February 1982] * (6:05)
  36. Someone Somewhere in Summertime [David Jensen Session: 13th August 1982] * (5:09)
  37. Glittering Prize [David Jensen Session: 13th August 1982] * (4:19)
  38. Hunter and the Hunted [David Jensen Session: 13th August 1982] * (5:55)
  39. Someone Somewhere in Summertime [Full Duration] * (5:43)
  40. Colours Fly and Catherine Wheel [Full Duration Instrumental] * (4:37)
  41. Promised You a Miracle [Remix for Album:Long] * (4:50)
  42. Big Sleep [Instrumental] * (5:09)
  43. In Every Heaven [Full Duration] * (5:37)
  44. Somebody Up There Likes You [Full Duration Instrumental] * (5:11)
  45. New Gold Dream (81-82-83-84) [Full Duration] * (7:01)
  46. Hunter and the Hunted [Alternative Take] * (5:14)
  47. King Is White and in the Crowd [Monitor Mix] * (7:13)
  48. In Every Heaven [Early Version] * (4:35)
avatar van Ghans
New Gold Dream is vooral gebleven door het verhaal wat er in zit, een groots epos, zoals alle blijvende albums. Wat het verhaal dan is, dat moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken.

Big Sleep

Ghans schreef:

muziek kies je niet, muziek kiest jou

Hallelujah, dat heb ik al eerder van een andere user op MuMe gelezen en dat vind ik nou echt een argument waarvan ik vermoed dat dat in een kerk thuishoort.

Muziek pakt mensen omdat ze in een bepaalde gemoedstoestand verkeren, omdat hun vriendjes het mooi vinden, omdat ze er mooie gedachten van krijgen.

Interpol en Editors zijn overigens wel aardige voorbeelden van copycats.

avatar van orbit
Het is vooral een album zonder zwakke kanten en een atmosfeer die tussen melancholie en hoopgevend inzit. Er gaat iets wervelends uit van de nummers op deze plaat, zeker het titelnummer!

Sheplays schreef:

Dat mag hoor, laat mij dan maar dromen, IK vind in ieder geval van niet, muziek kom je tegen omdat je in een bepaalde gemoedstoestand verkeerd. Maar het lijkt wel de kip en het ei verhaal zo, klaar hiermee, we verschillen duidelijk van mening en dat is ook wel eens goed.

Sheplays
Orbit houdt toch vooral van doom & gloom? De term hoopgevend vind ik niets voor jou in dat opzicht.

avatar van Ghans
je bent duidelijk geen dromerd

Sheplays schreef:
Orbit houdt toch vooral van doom & gloom? Hoopgevend vind ik niets in dat opzicht.

Zoals Ghans al zegt, je bent geen dromerd.. Deze plaat heeft iets dromerigs en iets van een frisse lentebries. Ik kan dromerige muziek sowieso erg waarderen als hij maar goed is gemaakt, en een droom kan tenslotte wel eens ontsporen in een nachtmerrie (die soms veel interessanter is!)

Zo ken ik je weer

Maar ik mis bij jullie wel het grasveldje.

Sheplays
Deric, het is altijd leuk om te lezen wat muziek met mensen doet en hoe muziek de gebeurtenissen in hun leven extra kleur geeft. Het is een mooi verhaal. Mijn grasveldjes lagen ergens anders, maar ze waren er wel. Ik vind nu ook nog wel eens een sprietje!

Tussen de stoeptegels.

Wat is de waarde van de droom? Nu, 25 jaar later?

Sheplays
Zoals ik schreef, mijn grasveldjes liggen bij andere albums!

Om bij New Gold Dream te blijven: het is een mooi album met aardige popsongs. Naast Promised You a Miracle zijn vooral Hunter and the Hunted en Someone, Somewhere in Summertime mijn echte favorieten. Jim Kerr was toen echt een fantastische performer.

Dit is dan ook mijn enige echte grasveldplaat.
Over Simple Minds werd erg veel gepraat toen bij mij op school. Ieder had wel een verschillend album of nummer wat het meest geliefd was; maar dit album vond iedereen erg goed.
Someone, Somewhere in Summertime vind ik nu het mooiste; vroeger was dat Glittering Prize.

avatar van musicboy
Als ik veel geld had, dan liet ik hier een apart grasveldje aanleggen om naar dit wondermooie album te luisteren. Een soort heiligdom.

musicboy schreef:

Grappig, we zijn hier getuige van de ontdekking van een geheel nieuwe uitdrukking: de grasveldplaat

Met dank aan allen die hier aan hebben meegewerkt.

Wat Amerika voor U2 is, is het grasveldje voor Simple Minds.
Het beloofde land.

avatar van orbit
Daarom zijn de Simple Minds ook zo veel beter!

Het grasveldje van U2 is de Arena geworden; een mega voetbalveld waar geen grassprietje meer wil groeien

Sheplays
De grassprietjes kruipen naast de tegels voor de Melkweg en Paradiso denk ik....

Simple Minds doe gewoon en kom lekker naar 020-C!

avatar van orbit
Heb ze vorig jaar nog in het heinekendome of de amstelborgh gezien.. Heel erg aangenaam! Een arena zullen ze nooit meer vullen nee, arme Kerr. Maarja, had ie maar niet van die drechlich slechte platen moeten maken in de jaren 90.

orbit schreef:

in 2006 stonden ze nog in de Ahoy in R'dam, of telt dat niet?

Dit is een vrij leuke plaat. Iets dromiger en droger geproduceert dan Sparkle, maar toch bevat het een aantal heerlijke nummertjes.
Promised You A Miracle is wat mij betreft de zwakke schakel. Het nummer klinkt misschien wel vrolijk enzo maar een beetje flinterdun en zielloos en het past ook niet echt bij de rest. Maar over het algemeen is dit redelijk geslaagt. Wel ietwat gedateert.

3,5.

Simple Minds behoren zeker niet tot mijn grote favorieten, maar met dit album ontstegen ze zichzelf.
In feite een voorloper op wat latere muziekstromingen.
Klasse album: 4.

avatar van LeRoi
Lange tijd mijn 'Beste Allertijden'. Nog steeds bij mijn top 10. Waarom? Luister zelf!

avatar van monique
de nr 1 in mijn top 10

avatar van Droid
monique schreef:
de nr 1 in mijn top 10

Het is de runner-up in mijn top 10.

Pas nog geluisterd. Wat blijft vooral "Big Sleep" toch fe-no-me-naal.

Lost Highway
Big Sleep is inderdaad wel hét prijsbeest op NGD, fantastisch nummer!

perfume
mee eens maar King is White and in the Crowd mag er ook wel zijn! PRACHTIG!!

avatar van blur8
Deze klassieker kent geen een mindere seconde. Een monument van voor naar achter en terug. De droom is springlevend.

avatar van blunnie
Simple Minds in optima forma een pure droom die gelukkig werkelijkheid is zodat wij ervan kunnen genieten,keer op keer.De beste van Simple minds 5 sterren