Neil Young - Harvest (1972)

Canada
Rock / Country
Label: Reprise

1. Neil Young & The Stray Gators - Out on the Weekend (4:35)
  2. Neil Young & The Stray Gators - Harvest (3:11)
  3. A Man Needs a Maid (4:05)

met London Symphony Orchestra

4. Neil Young & The Stray Gators - Heart of Gold (3:07)
  5. Neil Young & The Stray Gators - Are You Ready for the Country? (3:24)
  6. Neil Young & The Stray Gators - Old Man (3:25)
  7. There's a World (2:59)

met London Symphony Orchestra

8. Neil Young & The Stray Gators - Alabama (4:02)
  9. The Needle and the Damage Done (2:03)
  10. Neil Young & The Stray Gators - Words (Between the Lines of Age) (6:39)
  11. Out on the Weekend * (4:00)
  12. Old Man [Intro] * (0:30)
  13. Old Man * (3:37)
  14. Journey Through the Past [Intro] * (0:17)
  15. Journey Through the Past * (3:04)
  16. Heart of Gold [Intro] * (1:46)
  17. Heart of Gold * (3:32)
  18. Don't Let It Bring You Down [Intro] * (0:45)
  19. Don't Let It Bring You Down * (2:43)
  20. A Man Needs a Maid [Intro] * (2:23)
  21. A Man Needs a Maid * (3:55)
  22. Love in Mind [Intro] * (0:51)
  23. Love in Mind * (2:14)
  24. Dance Dance Dance * (2:26)
  25. Neil Young & The Stray Gators - Journey Through the Past * (2:32)
  26. Neil Young & The Stray Gators - Bad Fog of Loneliness * (1:56)
  27. Neil Young & The Stray Gators - Dance Dance Dance * (2:34)

met Tony Joe White

Father McKenzie schreef:

Dit is zowel qua melodie en tekst iets van de grootte-orde van Imagine van Lennon of Maybe I'm Amazed van McCartney, zeker weten!
Da's no zo raar van muziek, van dit nummer wist ik echt zeker dat iedere rechtgeaarde NY fan dit één van zijn tien beste songs zou vinden... niet dus...

Ach, Father McKenzie, we kunnen natuurlijk niet allemaal van dezelfde songs houden. Maar ik ben er toch vast van overtuigd dat de meeste NY fans Heart of Gold (want daar ging het toch over?) een van zijn topcompensities vinden. En in deze mening word ik dan ook gesterkt door het aantal mensen dat Heart of Gold als favoriet van dit album stemmen. Hij staat op de tweede plaats, achter Old Man.

Heart of Gold is gewoon schitterend!

avatar van harm1985
Harvest is een beetje een allegaartje ja. Live at Massey Hall had eigenlijk de opvolger moeten gaan worden van Gold Rush, ondanks dat Neil in London (na zijn optreden bij de BBC) met het London Symphony Orchestra There's a World en A Man Needs a Maid had opgenomen, inmiddels met rugbrace, vanwege chronische rugklachten.

Het balletje ging pas echt rollen toen Neil in Nashville was voor de Johnny Cash show, daar kwam hij muzikanten als Ben Keith tegen en nam hij Harvest, Heart of Gold, Out on the Weekend en Old Man op (en Journey Through the Past en Bad Fog of Loneliness). Eenmaal terug op de ranch ging hij in zijn schuur, ditmaal met elektrische gitaar vrolijk verder met dezelfde gasten, de Stray Gators dus, en nam hij Alabama, Words en Are You Ready for the Country op. Needle & the Damage Done had ie nog op de plank liggen van een eerder live concert, maar van de opnames van Massey Hall wilde hij niks meer weten. Harvest is het resultaat. Mede dankzij de hulp van Linda Ronstadt en James Taylor is Heart of Gold een grote hit geworden en dit album zijn meest populaire.

Niet zijn beste, dat niet. Maar ja, van welke artiest is het populairste album dat nu wel?

harm1985 schreef:

Pink Floyd met The Dark Side of the Moon.
Pearl Jam met Ten.
Melissa Etheridge met Melissa Etheridge.
Nirvana met Nevermind.

Dark Side en Nevermind haha.

avatar van Madjack71
Dark side of the Moon, Nevermind, Ten dit Harvest zijn i.i.g volgens MuMe´s meest populairste cq bekendste albums. Daarnaast heb je liefhebbers van de bands afzonderlijk die bijv. bij een Pink Floyd andere albums als beste aangeven...Wish you were here/Animals. Nirvana...Bleach/Unplugged en bij dit Harvest van Neil Young zijn er ook liefhebbers die On the Beach bijv. de beste vinden.

Zo valt voor alles wat te zeggen en is het eigenlijk van generlei waarde, dan alleen voor diegene die daar betekenis aan geeft. Zoals bijv. ook een dooddoener is....de beste song ever etc.

Wat dit album aangaat, was het mijn kennismaking met Neil en ik mag er nog steeds graag naar luisteren.

Madjack71 schreef:

Ik vind dit geen dooddoenders, maar het zijn wel gewoon meningen. Ik had het ook over de algemene opinie. Het was eigenlijk ook maar een flauw grapje...

Wat dit album aangaat, ik ben het helemaal met je eens dat ik ook nog steds graag naar dit album mag luisteren. Ik vind het een erg stabiel album. Af en toe wat theatraal lijkt het wel met het strijkersensemble, en dat maakt het album zeker boeiend.

avatar van Madjack71
Rogyros schreef: ....maar het zijn wel gewoon meningen....

Prima, niets mis mee.
By the way....toffe top 10

Madjack71 schreef:

Prima, niets mis mee.
By the way....toffe top 10

Ja, ik ben daar ook wel tevreden over, hahaha!!!

avatar van Ampivinni
Rogyros schreef:

Pink Floyd met The Dark Side of the Moon.
Pearl Jam met Ten.
Melissa Etheridge met Melissa Etheridge.
Nirvana met Nevermind.

ben het niet echt eens over Dark Side,
ik prefereer namelijk Wish You Were Here

Toch besloten om deze opnieuw op 4,5* te zetten. Ik vind albums als Rust Never Sleeps, Time Fades Away, On the Beach etc. dan wel een stuk beter, maar als ik deze niet vergelijk met ander Neil Young werk vind ik hem toch meer waard dan 4*. 9 zéér sterke nummers.

Stijn_Slayer schreef:

Welk nummer is dan de minste? Ben ik zeer nieuwsgierig naar.

Heart of Gold

Jaja, daar gaan we weer.

Waw, inderdaad een surpriske

ik ga toch u commentaren gaan opzoeken

Thanks

Stijn_Slayer schreef:
Maar deze plaat is verder wel heel erg overrated. Toevallig weet ik dat Harm dat bedoeld, en dat ben ik volkomen met hem eens.

Correct me if I'm wrong, maar ik krijg echt de indruk dat de mensen die dit zijn beste plaat vinden niet de absolute fans zijn en alleen dit album in de kast hebben. Zelf ben ik ook zo geweest, dat geef ik eerlijk toe maar toen ik meer ben gaan luisteren veranderde dat.

Ik ben hier volledig me eens te zijn. Wel los van het "overrated" geval. Ik ben fan van deze plaat en genieten doe ik met volle teugen. Zijn andere werken uit die periode ken ik maar al te goed, maar die klik is er niet of amper. Ik ben niet zozeer een fan van Neil maar wel van deze Harvest. Deze Harvest kan mij alles bieden maar spijtig genoeg kunnen zijn andere werken dat niet zo heel goed.

Ik heb wel nog 4 andere platen uit die periode van Neil maar het is telkens Harvest die de kast uitkomt.

avatar van RensZ
Ik ben dit album gaan luisteren omdat mijn favoriete band A Man Needs a Maid heeft gespeeld tijdens het benefiet concert ter ere van deze legende en dit album bevalt heel erg goed.

Wat een prachtige nummers staan er op dit album, ik vind op dit moment Words misschien wel de mooiste. Prachtig, ik zal dit album de komende tijd nog vaak gaan luisteren.

avatar van Psycho Holiday
Al een tijdje voorgenomen me eens te verdiepen in het werk van Neil Young en daar is het dan eindelijk van gekomen.

Heb gister een live versie van Heart of Gold gezien en daardoor erg nieuwsgierig geworden naar het album waar dit nummer op staat.

Hoewel ik de orkesten in eerste instantie wat overdreven vind bij Every Man Needs a Maid, vond ik de rest van de plaat zeer aangenaam. Zo aangenaam dat ik het album maar meteen heb gekocht.

Binnenkort (en een aantal luisterbeurten verder) volgt een oordeel.

avatar van My Addiction
Wil dit album kopen nadat ik heart of gold gehoord heb

avatar van Booyo
Schitterende plaat, die zo in mijn top-10 had gekund.. Waarom dan toch niet? Omdat er één nummer is die ik op die een of andere manier niet kan verteren: A Man Needs a Maid. Verder 9 parels van platen.. Geweldige artiest.

9/10 = 4,5*

avatar van TheFunkyM
Booyo schreef:

9/10 = 4,5*

Met dat nummer heb ik nou ook een probleem, ik vind het te zeurderig klinken.

TheFunkyM schreef:
ik vind het te zeurderig klinken.
Zeurderig?????????????????????????

avatar van TheFunkyM
a maaaaaaheeeen needs a maid.. nee het pakt me niet.

Social_Mask
Daar zit dit album vol mee!

avatar van Booyo
Ja de stem van Mr. Young is nou eenmaal een tikkeltje zeurderig (leuk woord trouwens). Maar nergens waar ik me daar aan erger, met als uitzondering A man needs a maid, net als TheFunkyM dus. Weet niet waarom, wellicht dat de waardering nog zal komen. Ben wel benieuwd wat anderen er dan juist zo goed aan vinden?

De passie in z'n stem.

Social_Mask
Ik moet bekennen dat ik er ook niet helemaal weg van ben.

avatar van musician
Hij heeft (Goddank!) een X-factor van 0,0 en hij doet er vooral alles aan om dat zo te houden (waarvoor oprechte bewondering!), inclusief zijn stem.

Ik geef wel toe, dat het ook mij teveel van het goede kan worden, zoals in de trilogie ná Harvest, maar goed, die periode hebben we inmiddels ook allang weer achter de rug.

musician schreef:
..teveel van het goede kan worden, zoals in de trilogie ná Harvest, maar goed..

Lariekoek natuurlijk.

avatar van devel-hunt
A man needs a maid vind ik een afschuwelijke stijlonderbreking. Met dat bombarstische orkest, terwijl Youngs stem steeds ieler gaat klinken. Ik had dat nummer graag accoustisch gehoord. Want tekstueel en melodie lijn zijn goed. Maar waarom dat grote akelige orkest wat helemaal niet tussen de soberheid van Harvest hoort??

avatar van JustiFicatioN
De live versie vind ik ook veel mooier. Daar wordt Neil alleen door een piano begeleid.