Metallica - ...And Justice for All (1988)

Label: Elektra

1. Blackened (6:40)
  2. ...And Justice for All (9:44)
  3. Eye of the Beholder (6:25)
  4. One (7:24)
  5. The Shortest Straw (6:35)
  6. Harvester of Sorrow (5:42)
  7. The Frayed Ends of Sanity (7:40)
  8. To Live Is to Die (9:48)
  9. Dyers Eve (5:12)
  10. The Prince * (4:26)
  11. One [Live] * (7:59)
  12. ...And Justice for All [Live] * (10:05)
AGE-411 schreef:

Zet jullie oren eens goed open als je naar dit album luistert!

verdomd, DA'S pas een goeie tip!
ik ga het eens doen!

avatar van Nicholas123
Ik vond Frayed Ends direct al te gek. Een nummer als Harvester of Sorrow vond ik aanvankelijk niets bijzonders (nu wel).

Raekwon the chef
Maar Blackened blijft het beste natuurlijk, hoe moeilijk Frayed Ends ook mag zijn

Raekwon the chef schreef:

Die drums die in vallen in het begin. Da's pas heftig.

Dan onder de douche meeschreeuwen: SEE OUR MOTHER, PUT TO DEATH, SEE OUR MOTHER DIE!!!!

avatar van kaztor
Dat gedeelte middenin Blackened waarin de drummer eerst met de gitaarriff meespeelt om daarna weer het basis-ritme op te pakken...

Raekwon the chef
of aan het begin als de tweede gitaar er invalt

Frayed Ends is trouwens een érg goed nummer, maar niet de beste vind ik

Raekwon the chef schreef:

Frayed Ends is trouwens een érg goed nummer, maar niet de beste vind ik

Want dat is Dyers eve.

Enige minpuntje is shortest straw. Toch wel een heel pak minder dan de andere nummers.

avatar van notsub
Met het nummer One is hier gelijk één van de ultieme metalnummers genoemd. De opbouw van dit nummer is geweldig en de solo's haal je zo voor je in je hoofd. Met daarbij een indringende tekst is het onuitwisbaar in mijn geheugen geworden. Ander hoogtepunt is Harvester Of Sorrow, een sterk staaltje simpel en heavy, zeg maar erg heavy. De snellere nummers komen door de wat mindere productie niet super uit de verf en verder zoekt de band het hier in complexe composities, waarmee de nummers soms wat te lang zijn. Maar ja, dan draaien we gewoon One nog een keer.

DonDijk
notsub schreef:
Maar ja, dan draaien we gewoon One nog een keer.

Die duurt tenminste niet zo lang.

notsub schreef:

wat vind je er zo simpel aan dan?

De snellere nummers komen door de wat mindere productie niet super uit de verf

leg ook dat eens uit? ik begrijp echt serieus niet wat je daarmee bedoeld.
Veel duidelijker en strakker dan ...And Justice bestaat het nameijk niet echt.

avatar van notsub
max en joep schreef:
Veel duidelijker en strakker dan ...And Justice bestaat het nameijk niet echt.

De bas zwabbert nogal en klnkt niet strak. Verder is het drumgeluid ook niet optimaal. Als ik aan duidelijk en strak moet denken, gaan mijn gedachten alleen binnnen het Metallica repertoire al snel naar andere werkstukken.

de bas??
hahaha, je hoort helemaal geen bas!
hoe goed je ook luistert, op welke geluidsinstallatie dan ook: er is geen bas te horen.
Alleen kristal helder geproduceerde gitaren die echt letterlijk niet NOG strakker ingespeeld hadden kunnen worden.

En de drum is ook strak.

Of je de productie ook MOOI vind, is een tweede.

Maar kom niet aanzetten met dat de snellere nummers DOOR de productie minder goed uit de verf komen want dat is echt klinklare onzin, sorry.

Raekwon the chef
Jason had eigenlijk helemaal geen credits hoeven krijgen

de bas??
hahaha, je hoort helemaal geen bas!

En de drum is ook strak.

Of je de productie ook MOOI vind, is een tweede.

Door de productie klinken nummers als dyeres eve nog strakker en beter dan ze met bass zouden geklonken hebben. Lekker aggresief.

max en joep
zeker, de hele ..and justice CD is zo ongeveer het schoolvoorbeeld van strak

AGE-411 schreef:

Ik vind het anders wel een heerlijk doorjakkerend nummer. Vooral het intro vind ik steengoed.

Ik vind trouwens alle nummers op dit album over de gehele linie van zeer hoog niveau.

De gitaren zijn trouwens zo geproduceert dat ze 'grommen' zodat de nummers toch een soort onderlaag kennen. Een echte basgitaar hoor ik hier niet op Jason Newstedt's eersteling met Metallica. Zegt gelijk iets over de steengoede democratie in deze band...

Die basdrum-roffels aan het begin van Harvester...

clutch
kaztor schreef:

ik ben hem in de loop van de tijd ook beter gaan vinden dan Master of Puppets, dat kille sfeertje en het voorheen genoemde uberstrakke geluid is gewoon gruwelijk vet, ook stuk voor stuk ijzersterke nummers die goed in mekaar zitten.

kaztor schreef:
Zegt gelijk iets over de steengoede democratie in deze band...

Democratie is ook helemaal niet nodig in een band en is zelfs vaak zeer onwenselijk.

DonDijk

Goed punt.

avatar van Nicholas123
Wie wil nou democratie als een "dictatuur" zoals hier het geval is zulke vette platen op kan leveren. Hetfield heeft gewoon de meeste muzikale creativiteit in huis, dus dan moet ie ook gewoon de kans krijgen om dat te laten zien.

Guardian of Isis
Inderdaad; de muzikaal creatiefste leden mogen voor mij ook gerust wat meer van het materiaal schrijven. Dat doet me denken aan CCR, waar het helemaal verkeerd ging als John Fogerty het schrijven niet grotendeels op zich nam, of Dire Straits met de geniale Mark Knopfler.

Anyway, deze komt zeker in de buurt van MoP. Hoogtepunten: de duistere opener Blackened, het klassieke One, het zalig beukende Harvester of Sorrow, het metal-epos ...And Justice for All en het trage To Live Is to Die met een ijzige korte monoloog die herinneringen aan Cliff Burton oproept (RIP).

avatar van Ampivinni
er zit een te groot gebrek aan bas gitaar in

waarom moest cliff nou zo vroeg gaan

avatar van Nicholas123
cliff was niet verantwoordelijk voor het gebrek aan bas op ...And justice for all hoor. Dat waren waarschijnlijk Hetfield en Ulrich die Newsted het spotlicht nog niet wilden gunnen.

avatar van James Douglas
De heren Hetfield en Ulrich hebben in ieder geval goed aan de publieke opinie van Newsted gewerkt. Cliff Burton werd/wordt altijd als de Basgitaarmessias gezien (wellicht terecht) en Newsted als, tja, the new guy. Het is gewoon duidelijk te zien dat men nooit volledig de échte acceptatie heeft gehad voor zijn muzikaal talent. (Check Seattle 1989 eens, Master of Puppets op die snelheid alleen maar downstroke mét plectrum). Daarnaast is er te weinig van diens compositietalent gebruik gemaakt, jammer gezien de epische tracks die hij al schreef voor Flotsam & Jetsam. Daarnaast waren de tracks die dan al van Jason kwamen pareltjes (Blackened, My Friend Of Misery). Jammer..

avatar van Germ
Germ (crew)
Ampivinni schreef:
er zit een te groot gebrek aan bas gitaar in

waarom moest cliff nou zo vroeg gaan

Aan de kwaliteiten van Jason Newsted ligt het echt niet hoor. Misschien is Newsted zelfs wel een betere bassist als Cliff Burton.

De heren Hetfield en Ulrich hebben Jason's bas gewoon grotendeels weg gedraaid in de eind mix.

Onbegrijpelijk overigens, deze plaat had zo veel beter kunnen zijn.

avatar van ravenstein
Ongelofelijk!!! Waar blijven die lovende kritieken toch vandaan komen?
Ben ik de enige die van mening is dat dit een overschatte, pretentieuze, saaie plaat is? Blijkbaar wel.

avatar van Mart
ravenstein schreef:
Ongelofelijk!!! Waar blijven die lovende kritieken toch vandaan komen?

Voeg mij er maar bij hoor, ik vind dit ook een saaie plaat
De muziek zit wel goed in elkaar, maar het raakt mij niet, er is geen 'ziel'. De productie maakt het er ook niet beter op en ook door de lange speelduur van de nummers haak ik af.

Guardian of Isis
Akkoord, het is niet de makkelijkste plaat om uit te luisteren en de productie is misschien ook wat onorthodox, maar als je de ziel niet hoort in nummers als Blackened, One of Dyers Eve, snap ik niet wat je dan zoekt in een plaat.

Ik vind die kille sfeer juist iets aparts hebben waardoor ik toch meer geneigd ben hem nog eens op te leggen.

avatar van Devoo
In mijn ogen het beste album van Metallica! Ieder nummer heeft zo'n geweldige solo's! Ahja, een volle 5*

Jammer dat na dit album, het zo sterk is afgezwakt.