Fresku - Fresku (2010)

3. Nos Baranka (5:21)
  4. Doen (3:24)
  5. Ik Ben Hier (3:17)

met Neenah

6. Mama Ik Snap Je (3:28)
  7. Het Beloofde Land (4:06)
  8. Kutkop (Sukkols) (5:16)
  9. Twijfel (4:23)
  10. Lamballen (3:18)

met Teemong

11. Paranoia (4:22)
  12. Maken van Muziek (3:30)

met Kareemineel en R. Kay

13. We Hebben Je Nodig (2:46)
  14. Is Dit Alles (4:42)

met Michael Bryan

15. Alleen (3:51)
  16. Mijn Dochter / Kees (6:34)
avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Bij zijn optreden in Breda ging ik eens op zijn teksten letten, en ik vind dat hij het grootste deel van de tijd rijmt als een 14-jarige. Zijn woordkeuze is vaak ook erg simplistisch, "Kutkop" is één van de meer complexe woorden in Kutkop, dat zegt wel genoeg.

Flow en beats zijn bovengemiddeld voor een Nederhopper.

avatar van TheFunkyM
Dit is typisch zo'n cd dat ik de beats niet vervelend vind, de rapper best lekker vind klinken, de rapper goed verstaanbaar is, de rapper best redelijke teksten schrijft en het ook nog eens best lekker klinkt allemaal.

maar.

Het doet me allemaal heel weinig.

Rene1979
Ik vind dit tot nu toe nog niet zo goed als de meeste hier.

FightForMore
FightForMore schreef:
De enige tracks die ik nog goed vind van dit album is 'Ik ben hier', 'Twijfel' (alhoewel ik het de laatste tijd minder vind) en 'Mama Ik snap je' (maar dat komt door de sample). Ik denk dat ik hem laat liggen, deze drie nummers heb ik allang staan op de computer.

Ik heb hem maar toch gekocht en ik had slechter verwacht. Het is niet het beste album, maar met 'Nieuwe dag' en de soms sarcastische instekers, vind ik het wel een redelijk album. Een 3.

Rene1979 schreef:
Ik vind dit tot nu toe nog niet zo goed als de meeste hier.

Waarom dan?

Vind trouwens wel dat hij soms erg eentonig overkomt, alsof hij als een machine een tekst achter elkaar opratelt zonder veel verschil in intonatie etc. Op een nummer als Nos Baranka gaat dat me soms tegen staan, maar de inhoud van de meeste tracks maakt dat minpuntje wel weer goed.

Rene1979
Ik vind ze stemgeluid wat vervelend hetzelfde als het effect dat Zo Moeilijk op mij heeft. Beats zijn wel ok. Maar nee Fresku doet het niet voor mij. Geef mij maar Zwart Lciht.

LoveStoned
Eindelijk weer hoop in de Nederhop-scene. Hup Fresku!

avatar van MAS
MAS
Een zeer overdreven reactie. De afgelopen jaren zijn er genoeg goede albums uitgekomen. Ook zijn er genoeg veel belovende nieuwkomers.

avatar van TheLegacy
Ik had het niet verwacht maar heb toch wel enigszins spijt dat ik deze cd heb gekocht er staan wel wat leuke nummers op maar ben er niet meer zo van onder de indruk als in het begin. De cd begint na een aantal spins toch behoorlijk te vervelen en er zitten redelijk wat skippers op. De hoes is vind ik nog wel steeds mooi (heb de limited edition).

avatar van Snoeperd
Superdebuut. Ik hou wel van die, hoe zeg je dat, droevige nummers. In ieder geval met mooie teksten waar veel inhoud zit. Heb ik ook met Typhoon. Zijn flow is ziek en zijn teksten zijn gewoon goed. Dit is al een goed album ondanks er wel een paar mindere opstaan, maar hij kan zeker nog veel, heel veel mooie dingen doen.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Snoeperd schreef:
Ik hou wel van die, hoe zeg je dat, droevige nummers.

Emo raps .

avatar van Niellis
Tijdens zijn nummer "Twijfel" lijkt de manier waarop hij rapt toch verdomd veel op de stijl van Eminem...

avatar van Snoeperd
Voor mij samen met tussen licht en lucht het beste wat nederhop te bieden heeft. Dan verdiep ik me niet echt in nederhop, maar dit is toch wel een topplaat.
16 nummers, hoogtepunten, geen dieptepunten.
Hoogtepunten:

- als eerste zijn zieke flow en de mooie teksten in een aatal nummers ( Ik ben hier, Nos baranka, Twijfel, Alleen, Het beloofde land)
- Twijfel, een van de beste hiphop nummers die er is.
- Lamballen, onserieus nummer, wat een geniale tekst, Teemong ook gruwelijk
- De goede beats en refreinen

Topplaat 4,5*

avatar van gerardus
Het NRC heeft Twijfel geanalyseerd:
nrc.nl - achtergrond - Het nieuwe Awater

avatar van Snoeperd
Leuk stukje, het is ook een geweldige track. Zeker een nederhopklassieker, ik draai hem sinds dat ik hem ken nog steeds bijna elke dag

avatar van Elohim
tsja, het gaat verder dan een nederhopklassieker denk ik

ik weet niet hoe het dan te noemen, maar dat is misschien wel de beste track die ik ooit gehoord heb.

avatar van MAS
MAS
waarbij ‘Eindje’ een koosnaam is voor Eindhoven en ‘ballen’ het gangbare sociolect is voor het bedrijven van de liefde.

avatar van Bedorvenkebab
Vreemd artikel. Multi-rijm is meer regel dan uitzondering in (goede) HipHop, en hoewel Twijfel een goede tekst is (zowel inhoud als rijm) vind ik het nogal vreemd dat het "ineens" een rap tekst wordt uitgelicht om het te vergelijken met een dichter.

avatar van pqt
pqt
Vond ik inderdaad ook al, maar we moeten wel blij zijn dat er ook enigszins aandacht wordt besteed aan de "echte" hiphop in de media. Misschien is dit een doorbraak, waarna ze er zelf wel achterkomen dat het eigenlijk erg normaal is in hiphop.

avatar van Chrisseh
Ik zou er geen rekening mee houden, het is meer een toevalstreffer dat een redelijk bekend 'underground' nummer bij zo'n journalist terechtkomt, weinig kans hij zich hierna daadwerkelijk in hip-hop gaat verdiepen en er een recertificatie volgt in de trant van "sorry, maar er zijn eigenlijk toch meer hip-hop nummers met inhoud dan alleen Twijfel". Daarbij is het natuurlijk wel leuk om eens te zien dat hip-hop in een positief daglicht valt in de media.

avatar van Elohim
Ik las (abonnement is afgelopen) elke dag de NRC.Next en heb meerdere hiphop-reviews gezien. Die mensen daar kennen totaal geen hiphop, behalve misschien de top van de top. Dus inderdaad zijn ze dan helemaal ondersteboven van het feit dat hij klankrijm gebruikt!
Tot slot staat Nijhoffs gedicht erom bekend dat de versregels niet ‘vol’ op elkaar rijmen
wat dus aanduidt dat dat gedicht van Nijhoff te vergelijken is met Fresku. Jammer genoeg weten ze niet dat dit normaal is in hiphop.
In slechts negen rijmuitgangen, waarvan acht met dubbele klinkers, beschrijft de Eindhovense rapper hoe hij twijfelt, aan alles. Fresku is een waardige opvolger van Martinus Nijhoff.

tsja, is dat iets waar je trots op moet zijn?
This is murder rap, I'll burn his back and push your sternum back
And have the doctor cover your head just like a turban wrap
A certain fact, you'll be prayin' on a Persian mat
Or hopin' Jesus or the police's bring the person back
I'm not the type of mutha fucka that's concerned with that
I only been in love once, then I learned from that
A ride or die bitch, said she'd never turn her back
Take these bullets with you to Hell, you dirty rat
Speakin' to me sideways, you get hurt for that
You gonna make me bring the Hologramic verses back
I'll put my fist into the ground, that's where the earth is cracked
Love is gone inside my heart, now it's a purplish black
You a clown rapper, just a circus act
But Vinnie rap like when fifty fuckin' Kurds attack
Who your group, daddy? I ain't never heard of that
Vinnie Paz, Hologram, where the purple at,

Vinnie rijmt in het nummer Suicide van JMT een heel couplet met dezelfde rijm, in totaal rijmt hij 20x opdezelfde rijm, dan heb ik het nog niet eens over sommige alliteraties of rijms binnen de regels.

Mijn hele punt met dit couplet is dat dat nou niet zo heel vreemd is.

Ben het trouwens eens met Chrisseh, dit zal niet heel veel teweeg brengen denk ik.

De Schaafkaas
Iedere recensent beoordeelt muziek vanuit een eigen kader en context. Is dat nieuw?

avatar van Elohim
Kijk, ik snap het natuurlijk allemaal wel. En hoe erg ik ook van het nummer houd, hij kreegt heel veel grote dingen toegewezen, voor dingen die misschien net beter dan standaard zijn.

Daar stoor ik me aan. Hij krijgt toevallig een goede hiphop track in handen, en gaat het vergelijken met alle mainstream dingen die mensen te horen krijgen. Natuurlijk, alweer: ik snap het wel, maar ik vind het gewoon vervelend dat zo iemand niet even onderzoek doet of zijn prijzingen wel on point zijn. Want dat zijn ze niet. Simpel gezegd: je moet als je niks van hiphop weet, geen hiphoptrack als zodanig recenseren, maar dan moet je het zien als een poptrack ofzo.
die ver uitstijgt boven de gemiddelde rijmvaardigheid van Nederlandstalige hiphoppers.

Snap je wat ik bedoel?
Iemand die bijna nooit een film kijkt en er weinig van af weet, laat je geen film recenseren. Dat is mijn hele punt hier.

Elohim schreef:

Dat is toch onmogelijk? Onderzoek doen naar hiphop heeft niks met de smaak en persoonlijke beoordeling van albums te maken. Ook al leert hij de gehele hiphop-geschiedenis uit zijn hoofd, dan nog is zijn kader (te) beperkt omdat er simpelweg niet de tijd voor is die nodig is om je in te leven in een bepaald genre.

Je kunt niet verwachten dat hij wat classics oppervlakkig gaat beluisteren en dan een beter oordeel velt. Laat staan dat een recensent alle minder bekende (en vaak betere) muziek op waarde kan schatten. Op het moment dat een recensent zo ver is, is het betreffende album al jaren oud.

Ik ben het met je eens dat recensenten bepaalde genres moeten kunnen "coveren", maar het NRC is niet bepaald een podium dat in contact staat met hiphop, gezien de verschillen tussen beide doelgroepen (lezers van NRC en luisteraars van hiphop muziek).

avatar van Elohim
Nee, dat verwacht ik inderdaad niet. Daarom lijkt het mij slimmer om of iemand het anders deze recensie te laten doen. Of simpelweg het niet te gaan vergelijken met "gemiddelde Nederlandse hiphoppers" of hiphop in het algemeen. Hij vergelijkt dit nummer met zaken waar hij geen verstand van heeft. En dat vind ik vervelend, voor de rest niks mis mee.

Sumulael
In de dagen die Fresku schetst in lamballen zullen velen onder ons zich wel herkennen denk ik zo . Ik lag dubbel. Dergelijke dagen heb ik gelukkig achter me gelaten. Na Fresku's verse had deze track van mijn toch wel mogen eindigen trouwens, hoewel ik ook wel om Teemong kan lachen.

avatar van TheLegacy
De cd doet me nog maar vrij weinig, zet um eigenlijk nooit meer op..
Een halfje eraf dus, 3*

Sumulael
Tof album, ik dacht uitgekeken te zijn op nederhop, maar deze plaat doet het toch goed bij mij de laatste tijd. Die 3,5* blijft (voorlopig) staan. Hij heeft wat te melden, kan technisch goed rijmen, brengt zijn boodschap op eigen wijze en zijn flow ligt me wel.

Sumulael
Zag zojuist filmpjes op youtube van Fresku bij 3fm en DWDD, doen 'm geen goed in mijn ogen. En sommige scènes uit de clip van Kutkop vind ik maar ranzig. Ik hou het wel bij z'n muziek.

avatar van lowieke
Hmm ik hoor het niet...