James Blake - James Blake (2011)

Electronic
Label: Atlas

1. Tep and the Logic * (2:42)
  2. Unluck (3:03)
  3. The Wilhelm Scream (4:36)
  4. I Never Learnt to Share (4:52)
  5. Lindisfarne I (2:42)
  6. Lindisfarne II (2:59)
  7. Limit to Your Love (4:40)
  8. Give Me My Month (1:53)
  9. To Care (Like You) (3:54)
  10. Why Don't You Call Me (1:36)
  11. I Mind (3:34)
  12. Measurements (4:20)
  13. You Know Your Youth * (2:20)
Wisselend album. Op de een of andere manier doet de zang me bij vlagen denken aan Bon Iver. Qua experiment doet dit album me dan soms weer denken aan Muddlin' Gear (het debuutalbum van Jamie Lidell).

3,5* voor nu
Wilhelms Scream is overigens gewoon geweldig

EDIT: ah, ik zie al meer berichten over Bon Iver associaties

avatar van coldwarkids
De Dubstep gaat dus ook in 2011 gewoon door

Gaat door? Het is juist nu populair aan het worden in de mainstream.

FightForMore
Wat dan wel heel erg spijtig is, dubstep is nu eenmaal een genre die underground moet blijven.

(verwijderd)
Ik heb m vanmiddag opgehaald bij Velvet in Amersfoort.. In Nederland is de maandag geen release dag, dus vaak liggen die plaatjes al in de winkel op vrijdag.. Nu maar eens over de echte boxen gooien, ben benieuwd

Jeetje wat is dit zeldzaam goed zeg. Ik ben het ermee eens dat je ervan moet houden maar deze James Blake heeft zo ongekend veel potentie in zich. Zelden vertoond dit; EPs die neigen naar de dubstep van Burial en dan zo brutaal met dit album komen waar hij zoiets anders doet, het klinkt af en toe bijna als Bon Iver (wat ik absoluut geen probleem vind). Ik zie veel mensen op het internet een beetje huiverig doen na een eerste luisterbeurt. Voor iedereen hier op Musicmeter die ook is afgehaakt na luisterbeurt 1, geloof me, dit album moet je nog een keer beluisteren. Ga er voor zitten, luister het album bij voorkeur met headphones en laat je gedachten langzaam met rust. Ik ben zeer benieuwd hoe dit live gaat klinken, laten we hopen dat James Blake gauw een keer langskomt.

Ik ben meestal niet zo van de hoge cijfers geven na enkele luisterbeurten maar ik ga dit album 4,5* geven. Ik ben helemaal verkocht en The Wilhelm Scream is het absolute hoogtepunt; wat een track!! Hij ligt morgen op de deurmat en dan kan ik hem pas echt goed gaan beluisteren. Mijn cijfer kan dus alleen nog maar een omhoog...

Voor de mensen die dit album op een of andere manier toch te saai vinden, probeer dit mixje even:
James Blake - Is The Future (Mixed By Preacha) by Preacha on SoundCloud - Create, record and share your sounds for free

Hierin zijn 15 tracks en remixes van James Blake te horen. Geen enkel nummer van deze mix staat op dit album, en alles is ook nog eens fijn aan elkaar gemixt. Voor de liefhebbers van Burial zeker een aanrader! Maar ook als je dit album te gek vindt en nog niet bekend bent met eerdere James Blake releases, snel luisteren!

Inmiddels is er ook een bonustrack van dit album te beluisteren op YouTube:
YouTube - James Blake - Tep And The Logic

Maar dit is veel leuker: een compilatiefilmpje van Wilhelm Screams, van 1953 tot nu.
YouTube - The Wilhelm Scream Compilation

avatar van jordkaka
Die cover maakt me benieuwd hiernaar, prachtig!

avatar van midnight boom
eindelijk is hij uit, het debuutalbum van James Blake. Na drie prachtige Dubstep ep's en twee singles is hier dan het eerste album. Een stem die je het beste kunt vergelijken met de vervormde stem van Bon Iver (in het nummer Woods) en die van Antony (van The Johnsons). Dit gecombineerd met een langzame elektronische en vaak lege muziek van Blake.

Het album opent perfect met Unluck, meteen wordt de goede sfeer neergezet. The Wilhelm Scream is prachtig, ook in de context van het album staat deze nieuwe singel heel goed. I Never learnt to share is spectaculair, vooral als op een akeling perfect moment de elctronica echt toeslaat. Het tweeluik Lindisfarne 1 en Lindisfarne 2 zijn mooi, maar van een iets minder hoog niveau, het is zeker niet slecht, maar het is gewoon wat minder spectaculair dan de voorgaande nummers. Limit To your love, de Feist cover die een hit werd in Nederland, is en blijft een meer dan prachtig nummer. De stiltes die vallen, maken het nummer eigelijk mooier dan het origineel. Het is ook het enige nummer waar Blake’s stem heel het nummer onvervormd horen. In tijden niet zo’n mooie cover gehoord. Prachtig! Maar daarna zakt het allemaal toch een beetje in. Het is gewoonweg minder spectaculair dan de eerste helft. Dat betekend absoluut niet dat het slecht is. Er valt nog steeds genoeg te genieten, maar mijn mond valt niet meer open zoals in de eerste helft. Afsluiter Measurements is wel een prachtig nummer, die het album heel mooi afsluit. Kippevel!

Ik vraag me af of het album net zo’n succes gaat worden als Limit to your love. Het is James Blake van harte gegund, maar het album is toch even net iets minder toegankelijk, maar het maakt hem er niet minder mooi op. Met meerdere luisterbeurten komt het album echt in bloei, en wordt je er steeds dieper ingezogen. Het is allemaal knap gemaakt, de details die later eigelijk pas opvallen zijn prachtig. Ook de gebruikte stiltes versterken de muziek heel erg. Dat de tweede helft wat minder is dan de eerste is hem vergeven, Want als geheel album is het prachtig. Als je zo’n eerste helf kan maken, is er eigelijk geen tweede helft meer nodig.

van: http://daanmuziek.blogspot....

avatar van Slow
Gister stond er een paginagroot artikel over Blake in de NRC.next.

James Blake in NRC.next

Mooi dat hij zoveel aandacht krijgt. Maar ik hoop dat hij er niet aan ten onder gaat.

avatar van blur8
Deze hypnotiserende artpop doet me erg weinig. De open instrumentatie en de kunst van het weglaten is zo ver doorgevoerd, dat er wat mij betreft te weinig te luisteren overblijft.
Limit To Your Love, valt zo op omdat het de enige song is met structuur. je zou hopen dat er meer covers op zouden staan. want van een bestaand nummer iets nieuws maken dat is 'm toevertrouwd.

avatar van Yamato
Vandaag na het lekken in hoge kwaliteit meteen beluisterd en het viel me niet tegen. Na hier al een aantal sceptische berichten te hebben gelezen wist ik niet meer zo goed wat ik hier van moest verwachten maar mijn eerste indruk was zeer goed eigenlijk. Vanavond of morgen een tweede luisterbeurt en daarna maar eens een eerste stem uitbrengen.

avatar van aerogp1
Ik vind het heel verrassend dat Limit to Your Love zo commercieel succesvol is. Opzich is het wel leuk weer eens wat anders in de hitlijsten nietwaar?

Ik vind dit echt een goeie plaat. Heb ook het idee dat elk nummer er op moet staan. Het is niet repetitief en vult elkaar allemaal goed aan. Ik vind tracks als unluck, give me my month en measurements nog ff wat minder, maar het zou me niks verbazen als daar ook nog wel verandering in komt.

avatar van Yamato
Grappig genoeg vind ik na mijn tweede luisterbeurt Limit to Your Love eigenlijk een van de minder interessante tracks. Het is een prima plaatje maar er zit gewoon veel beter spul tussen.

avatar van Pinsnider
Boeiende plaat zeg!! Het is niet iets wat ik heel veel vaker zal gaan draaien, daarvoor behaagt het me toch te weinig, maar het is zeker interessant!!! Inderdaad weer eens iets anders!!!

Yamato schreef:

heb ik ook een beetje, kan ook komen doordat ik die ook al heel vaak gedraaid had. Maar ik blijf m toch heel lekker vinden door die ontzettend lekkere bassen! toch staan er veel spannender tracks op, gelukkig maar dat het niet allemaal radio-proof is

avatar van Elohim
FightForMore schreef:

Joh, dan zal het hetzelfde gaan als bij hiphop denk ik. Krijg je een tweedeling, denk ik.

Ikzelf ben niet zo bekend met de dubstep, luister nu Limit to your love, vind ik wel heel vet klinken!

Elohim schreef:

Pas op hoor, Limit to Your Love is geen typische dubstep. Dan kan je beter Blake's EP CMYK luisteren, daar staat meer 'echte' dubstep op.

Dubstep is in de UK al helemaal niet meer underground, daar wordt in zo'n beetje elke club party-dubstep gedraaid. Denk hierbij aan bijvoorbeel Skrillex o.i.d. Dus wat betreft Nederland zal dat
binnen nu en een paar jaar ook wel gaan gebeuren, denk ik.

Alejandro - Lady Gaga (Skri...

avatar van wisselstroom
Interessant plaatje. Ik ben niet bekend met James Blake, maar mijn interesse werd gewekt door recensie op 3voor12. Van het tweede nummer krijg ik wel kippenvel, zit goed in elkaar hoor. In de verte doet het me wat aan de trage nummers van Moby denken: soulvolle zang gecombineerd met electronische beats (e.g. Moby's Why Does My Heart Feel So Bad?)

Leuke discussie ook over dubstep. Als ik aan dubstep denk, denk ik eerder aan artiesten als Benga en Borgore en niet aan artiesten als Burial en deze James Blake. Blijkbaar is het een breed genre.

FightForMore schreef:

Ja joh... Want als een muziekgenre eenmaal in de spotlights staat, is meteen alles wat in dat genre is verschenen slecht, en worden nieuwe releases uit dat genre meteen bestempeld als minderwaardig en commercieel...
Ach en wee, de ondergang van dubstep dient zich aan...

Even ontopic: ik heb vorig jaar zelf de dubstep een beetje ontdekt, en zal deze zeker gaan beluisteren
Heb nog niet veel know-how van het genre... Maar de laatste plaat van Scuba wakkert mijn interesse naar dit 'sub-genre' alleen maar aan

avatar van Mctijn
Ik vind Blake's versie van "Limit to your love" beter dan het origineel van Feist, maar het blijft een cover. Een beetje dubbel dat dit nummer ervoor zorgt dat het publiek James Blake leert kennen.

Aan de andere kant verdient dit album credits omdat het niet in een hokje past. Iets waar het grote publiek moeite mee heeft (zo blijkt bij 3FM), maar iets dat ik alleen maar kan toejuichen, of ik het goed vind of niet.

Mensen die houden van "fusion" met een electronisch tintje moeten ook dit album eens proberen:
Alaska in Winter - Dance Party in the Balkans (2007)

avatar van Mctijn
dubbel

avatar van Ward
Eerste meesterwerkje van 2011 wat mij betreft (hoewel Destroyer - Kaputt ook al dicht in de buurt kwam).
Een plaat die afwisselend associaties met Bon Iver, The xx, Burial, Antony & The Johnsons, D'Angelo en Kanye West's 808s & Heartbreak oproept, kan natuurlijk al eigenlijk alleen maar fascineren. James Blake weet deze uiteenlopende invloeden tot een mooi minimalistisch samenhangend geheel te smeden. Heel inventief ook hoe hij digitaal met zijn prachtig breekbare stem speelt door te knippen, te pitchen en te vervormen. Uniek album dat wel eens hoge ogen in mijn eindejaarslijstje zou kunnen gaan gooien!

Ruime 4*

avatar van Elohim
@Slow, dat had ik al wel door.

Heb ook het gevoel dat The Wilhelm Scream hetzelfde verhaal is. Ik zal die EP zo ook wel checken. Bedankt voor de tip!

avatar van Dystopia
Mooie cover van Joni Mitchells 'A Case of You' voor de BBC - begint ongeveer bij 1:38:00

Zie

@Slow:
1. Ik vind dit sowieso nergens dubstep, ik zou mezelf geen expert in het genre noemen maar ik weet er genoeg van om te zeggen dat dit het niet is.
2. Dubstep is in Nederland ook al lang niet meer underground, je kunt geen studentendisco meer inlopen of er wordt dubstep gedraaid.

Yamato schreef:
@Slow:

1. Ja, dat is waar. Ik ben geneigd het toch dubstep te noemen omdat de naam James Blake voor mij in eerste instantie verbonden is met dubstep.
2. En dat is ook waar. Het afgelopen jaar is dubstep in Nederland inderdaad meer mainstream geworden.

avatar van dj maus
Mctijn schreef:

Hier sluit ik me bij aan.

Ik vind hysterische reacties - als "zeldzaam goed" etc. - overtrokken.
Het is uiteraard een hype. Een nieuwe lente, een nieuw geluid, een nieuwe belofte.
Zoals ook bijv. the Artful Dodger en M.J. Cole dat ooit waren.
(Van die twee heeft M.J. Cole het nog het langste volgehouden.)