James Blake - James Blake (2011)

Electronic
Label: Atlas

1. Tep and the Logic * (2:42)
  2. Unluck (3:03)
  3. The Wilhelm Scream (4:36)
  4. I Never Learnt to Share (4:52)
  5. Lindisfarne I (2:42)
  6. Lindisfarne II (2:59)
  7. Limit to Your Love (4:40)
  8. Give Me My Month (1:53)
  9. To Care (Like You) (3:54)
  10. Why Don't You Call Me (1:36)
  11. I Mind (3:34)
  12. Measurements (4:20)
  13. You Know Your Youth * (2:20)
AOVV schreef:
Zou best kunnen dat er mensen zijn die dit enkel een hoge score geven omdat het gehyped wordt, maar dat moeten die mensen dan weten. Ik kan me wel voorstellen dat je hiervan kan genieten, omdat Blake mij bij momenten ook weet te roeren.

Limit To Your Love raakt mij. Maar die vind ik toch behoorlijk afwijken van de andere nummers, ook al past hij wel weer goed op het album. Oké, in dat opzicht zou ik het begrijpen waarom mensen dit goed vinden: als geheel klopt het.

Sven Bersee schreef:
Dit is een enigszins bijzonder plaatje, maar erg genietbaar is het allemaal niet (op een paar nrs na), vandaar dat ik hoog-stemmers hier veracht

U is een draaikont?

Sven Bersee
Neen. Dat het als geheel klopt, maakt het voor mij niet genietbaarderderder.

Sven Bersee schreef:
Neen. Dat het als geheel klopt, maakt het voor mij niet genietbaarderderder.

Ik doelde meer op de zinsnede waarin je zegt dat je hoogstemmers veracht.

En later begrijp je ineens toch dat mensen het een goed album vinden.

Sven Bersee
Ja, zeker. Ik begrijp heel goed dat er mensen zijn die dit goed vinden omdat het een kloppend geheel is. Maar ik vind eigenlijk dat dat niet een reden moet zijn voor een stem. Genietbaarheid moet de reden zijn. Maar ik kwam inderdaad wel enigszins tot inzicht; niet iedereen gaat voor genot.

tuktak
het is goed omdat het genietbaar is.

Genietbaar heeft denk ik meer met smaak te maken. Goed of slecht lijkt me een meer objectief gegeven...

tuktak
goed of slecht heeft ook alles met smaak te maken. ik kan me voorstellen dat je dit niet goed vind klinken, noujah jammer dan, het zegt helemaal niks over de kwaliteit die anderen wel ervaren.

avatar van niels94
Sven Bersee schreef:

Geloof je nou echt dat hier niemand van kan genieten?

avatar van jellecomicgek72
Ik vind dit album als geheel ook niet echt kloppen hoor. Het is wel aardig, Limit To Your Love vind ik zelfs een geweldig nummer. Maar als hele plaat is dit gewoon erg saai.

Sven Bersee schreef:

Nou, ik moet zeggen dat je er niet geloofwaardiger op gaat klinken.
Goed ≠ genietbaar volgens jou.

Als ik een album beoordeel zijn er een aantal 'voorwaarden' waar een album aan moet voldoen voordat ik het classificeer als goed. Genietbaarheid is een belangrijke, zo niet de belangrijkste, voorwaarde.
Als je een album beoordeelt zonder de genietbaarheid daarin mee te nemen kijk je puur rationeel naar de muziek. En dan heb je wat mij betreft het concept muziek in zijn algemeenheid niet begrepen. En ik neem aan dat ik die stelling niet verder uit hoef te leggen.

Improvision
Ik vind het album uitermate genietbaar. Die intrigerende zanglijntjes, de diepe bassen, de geluidjes, het blijft me allemaal boeien, en bovenop dit allemaal klopt het als geheel ook nog eens. Maar ik begrijp wel dat er mensen zijn die er niets mee kunnen.

avatar van sydbarrett
haha genietbaar, nee iedereen die dit luistert vindt het kut

avatar van Slow
Overigens moet ik zeggen dat ik genietbaar een bijzonder woord vind.

O, en mijn vijf sterren blijven voorlopig nog wel even staan.

avatar van The Eraser
Groeiplaatje van jewelste
Het heeft lang geduurd maar nu ben ik er compleet weg van!

avatar van Jottem
Poe poe...geen gemakkelijke plaat vind ik.
Wilhelm Scream en Limit To Your Love zijn inderdaad twee lekkere nummers, lounge/electronic met een soulvolle sfeer, zeer zeker niet verkeerd.
Maar er zijn ook zoveel momenten waarin het erg apart wordt. Zeer afwijkende (in eerste gehoor) drumsessies, electronica, geluidjes...etc.
Ik weet het nog zo net niet.

Zeker leuk om eens te horen dat dit soort muziek ook kan, 22 jarige artiest (chapeau). Maar het beklijft tot op heden niet.

P.S. Bij het pianointro van Limit To Your Love verwacht ik elk moment 'Sometimes in our live...' te horen. Gezongen door een negroide man in de jaren 70 (Bill Withers - Lean On Me)

avatar van essence
Kijk eens aan, een negroïde man. Sorry, maar van dit soort woorden keert mijn maag, no offence.

Over het album dan: het sleutelwoord lijkt hier genietbaar te zijn. Om maar in die lijn verder te gaan, ook ik vind het een genietbaar album. Maar volledig overtuigen doet het voorlopig nog niet. Enkele heel straffe nummers wisselen af met eerder saaiere tracks. Maar voorlopig nog het voordeel van de twijfel. De tijd zal het uitwijzen.

avatar van FlyLo
essence schreef:

Vooral die no offence op het einde maakt het af. Alleen kwaadwilligen zien overal een racistische aanval in.

avatar van essence
Ik heb het hier wel over het woordgebruik. En de eventuele onderliggende politieke correctheid ervan. Alleen kwaadwilligen zien overal een racistische aanval in.

Nicci
FlyLo schreef:

Of het racistisch bedoeld is weet ik niet, maar de opmerking is racistisch. Daar kunnen we niet om heen.

avatar van Noere
Nee, jij kan het als racistisch opvatten.

avatar van Slow
Mijn maag draait ook om van de term 'negroïde man'. Niet omdat ik een hekel heb aan negers of iets dergelijks. Maar alleen vanwege de schijnheilige politieke correctheid die het in zich draagt.

Nicci
Noere schreef:
Nee, jij kan het als racistisch opvatten.

Volgens mij suggereert het dat 'Negroïde mannen' iets kunnen dat blanke mannen niet kunnen. Juist vanwege de huidskleur. Dat is racistisch.

Slow schreef:

Inderdaad, en dat was juist mijn punt.

essence schreef:

Inderdaad, en dat was juist mijn punt.

Dat vermoedde ik al, maar ik durfde het niet aan die lading aan jouw woorden te geven

avatar van Kuk
Kuk
Niet echt mijn stijl, maar wel ontzettend origineel en vernieuwend. En af en toe betrap ik me er op dat ik toch wel heel erg kan genieten van een nummer als The Wilhelm Scream.

avatar van wisselstroom
Ik dacht dat ik wel redelijke headphones had, maar laatst hoorde ik dit album over fatsoenlijke speakers mét subwoofer, en het was alsof ik naar een compleet ander album luisterde! Een heleboel lage melodielijnen openbaarden zich. Tof! En nu weet ik ook meteen dat ik op zoek moet naar nieuwe headphones

avatar van Timmie
speciaal.

Slowchat verwijderd.

Eerste 2 plaatkanten beluisterd, valt me absoluut nog niet mee.
Na de prachtige CYMK ep en het magistrale Limit to your love had ik wel wat verwacht.
Tuurlijk bevooroordeeld, kom binnenkort met een vote