Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver (2011)

Folk

7. Wash (4:58)
  8. Calgary (4:10)
  9. Lisbon, OH (1:33)
  10. Beth / Rest (5:16)
  11. Hinnom, TX [4AD / Jagjaguwar Session] * (3:07)
  12. Wash [4AD / Jagjaguwar Session] * (5:00)
  13. I Can't Make You Love Me [4AD / Jagjaguwar Session] * (4:29)
  14. Babys [4AD / Jagjaguwar Session] * (5:53)
  15. Beth / Rest [4AD / Jagjaguwar Session] * (6:10)
avatar van Eveningguard
En een 8.2 voor het eerste album?

avatar van WJW
WJW
BobbieMarley schreef:

Ga toch liever op je eigen oordeel af! Ik begrijp niet waarom mensen zich laten leiden door de recensies. Of zie je het als een bevestiging van je eigen smaak? Dan kan ik het nog begrijpen.

Het 'leuke' aan de Pitchfork recensies is dat ze meestal vrij lang en uitgebreid van stof zijn. Daarnaast ben ik altijd benieuwd naar de mening van anderen, iets waar deze website zelfs op gebaseerd is.

avatar van Kuk
Kuk
Ja dat zure geneuzel op Pitchfork zo af en toe.. Ik heb enkel de recensie even gescreend, maar wat ik er zo snel uit opmaak is dat het experiment en ambitieuze, hoewel onbegrijpelijke teksten dit album kenmerken. Ik snap dat dat voor de purist altijd positief is, maar ik wil graag ook geraakt worden. Dat muziek analyseren als een gevoelloze machine hou ik niet zo van.

Eveningguard schreef:
En een 8.2 voor het eerste album?

Dus?

Pitchfork onderbouwt zijn mening vaak goed, ook al kun je het er niet mee eens zijn. Dit keer ben ik het zeker eens. Dit album is zonder twijfel een parel, vooral door het unieke geluid, de samenhang en de verrassingen.

avatar van Eveningguard
Ik neem Pitchfork sinds de Lateralus-recensie niet meer zo serieus. Zo nu en dan schrijven ze wel een goede recensie, maar 9 van de tien keer vind ik het maar zweverig gelul.

khonnor
die lateralus recensie en de bijbehorende 1.9 waren geweldig...

van de hand van Brent DiCrescenzo, wschl zowat de meest gecontesteerde reviewer op pitchfork ever. had ook ooit een 2 veil voor the fragile van nine inch nails, een 0.8 voor st anger van metallica, een 0.0 voor nyc ghosts & flowers van sonic youth,....

je kon het oneens zijn met hem, maar had tenminste een mening...

soites, deze bon iver is een meisterstuck met perth, holocene en beth/rest als highlights

avatar van KampF
Brent DiCrescenzo is allang ontslagen bij Hooivork. Blame him.

Wat me gelijk opviel: de eerste en de laatste. En die laatste, "Beth / Rest" vind ik bijzonder goed! Lijkt me iets te makkelijk om dit af te doen als kazig jaren 80 nummer, integendeel, het is een soort ingehouden 'durf' tot aan het eind van het album. Mooi. Ongetwijfeld ook het meest besproken nummer.

avatar van AOVV
Deze plaat net een eerste keer beluisterd, en het is me nog niet duidelijk wat ik hier van moet denken. Meer luisteren is dan volgens mij de boodschap, en dat ga ik ook zeker doen, want ik heb al genoeg mooie stukjes gehoord in de 40 minuten die deze plaat duurt.

avatar van XeeGen
Unieke sound maar niet echt een sound die mij aanstaat, absoluut een plaat die je in zijn geheel moet horen. Holocene is weergaloos maar een nummer als Minnesota doet mij dan gewoon niks. Er staan geen slechte nummers op alhoewel ik Hinmon liever geen twee keer achter elkaar wil horen. Perth, Calgary en Michicant zijn de nummers die mij dan terug moeten trekken voor een paar extra luisterbeurten. Het duurde bij For Emma voor mij ook erg lang voordat het eindelijk doordrong.

3,5 voor nu

avatar van wisselstroom
Bon Iver, meermaals de kans gegeven maar het weet me elke keer niet te pakken. Zo ook met dit nieuwe album.
Wat een schitterende cover, moet ik wel ff kwijt...!

Eveningguard schreef:

Dat zijn recensies bijna altijd. Ik haat het om recensies van anderen te lezen. Ik kan het dan ook goed begrijpen als mensen mijn recensies niet aan kunnen zien. Ik lees die van de meeste anderen ook niet. Hier op MuMe is het nog wel te doen maar de recensies van bladen en sites als pitchfork mijdt ik als de pest.

Sowieso is het onverstandig een recensie te lezen voordat je zelf een aantal keer geluisterd hebt. Anders is de kans op bias erg aanwezig.

avatar van Timo-otje
Zoals hierboven geschetst wordt is het lezen van de recensies vaak geen pretje, ik kan er vaak ook niet echt een touw aan vast knopen. Uiteindelijk snap ik de point wel, maar de manier van vertellen is vaak cryptisch en wazig. Ik lees meestal alleen de conclusie en kijk naar het punt. Aan de andere kant , vaak komt de (cijfer)waardering wel in de buurt hoe ik over een album denk. Het komt zelden voor dat ik bv een album 1* geef en dat de meeste recensies dan op een 8 of 9 uitkomen en omgekeerd natuurlijk ook. Zo ook met dit album , dit album is gewoon prachtig en volgens mij zijn de recensies tot nu toe ook wel erg positief hierover. Ik ga dit album misschien wel beter vinden de voorganger maar dat kan ik uiteraard nog niet zeggen. Wil deze eens in optimale kwaliteit luisteren, ben benieuwd als de cd binnenkomt.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Hoor net de clip Calgary en erg mooi en apart geluid.
Dit moet ik eens scoren.

De videoclip vind ik overigens nauwelijks bijzonder te noemen. Doet me een beetje denken aan een afstudeerproject van een filmschool studentje...

avatar van Ducoz
Prima toch, in dat geval.. afstudeer project geslaagd

ik bedoel, clips als die zie je met duizenden op youtube als onofficiële clips voor muziek: jongen ontmoet meisje, en ze gaan samen op mysterieuze wijze ergens naartoe. Beetje jammer.

avatar van Streup
Bon Iver die Calcary spelen bij een Amerikaanse talkshow (16min25 begint het)
Bon Iver Colbert Nation

Ik moet zeggen dat er wel overdreven veel muzikanten meespelen met het niet zo ingewikkelde nummer: waaronder 3 gitaren en 2(!) drumstellen!

Trouwens, ik weet dat de bandnaam op zijn Frans uitgesproken moet worden maar als je dan die aankondiging hoort klinkt het toch gek

avatar van Eveningguard
Dat heb ik ook wel ja. Je ziet de naam hier op de site staan en dan als ik dan aan de band denk, spel ik het als hoe het er staat. Maar als ik het moet zeggen zeg ik het wel gewoon op z'n Frans.

Streup schreef:
Bon Iver die Calcary spelen bij een Amerikaanse talkshow (16min25 begint het)
Bon Iver Colbert Nation

Dat verklaart de prijzige concertkaartjes voor het optreden in Utrecht. Maar ik vind dit optreden wel goed, al mogen ze die verstopte saxofoon thuislaten

avatar van Cannabooze
Een aantal keer beluisterd via de luisterpaal. Nu toch maar besteld, en in huis. Mijn stem is tot nu toe een 4,5 en kan denk ik alleen nog maar omhoog kan gaan. Zie deze stem nog niet zo snel zakken. Dit zou zomaar eens het beste album van 2011 kunnen zijn. Al is het alleen al vanwege het waanzinnige begin, en hemelse einde van dit album.

Dijk van een album. Mijn eerste ervaring met Bon Iver valt me absoluut niet tegen. Deze komt voorlopig nog niet uit mijn cdspeler.
Hier hou ik van. Goed uitgewerkte nummers met een bepaalde melancholie en klank die kwaliteit uitademt. En dat doet deze perfect !

avatar van My Addiction
Opgestuurd door CDWOW, kan niet wachten!

avatar van My Addiction
Net het filmpje van Colbert Nation gezien: Fantastisch.
Dat is een van de redenen waarom ik zo van Bon Iver hou, hij doet altijd dingen die onverwacht zijn, niet gangbaar. Welke artiest denkt eraan om 2 drumstellen samen met 3 gitaristen op een podium te zetten, laat staan een of ander gek blaasinstrument en een rekje met verschillende geluidjes er tussen te smijten, om dan daarmee zo een mooi nummer te kunnen brengen. Hij creëert altijd een erg origineel, uniek geluid en dat vind ik leuk.
Ook hou ik erg van die tussenstukjes die 'fout' spelen, noten die niet echt juist zijn of in ander nummers niet thuishoren. Maar Justin Vernon kan ze dan een plaats geven.
Ik bedoel hiermee het saxofoontussenstukje of de momenten dat hij de 'korte' snaren aanslaat in Skinny Love. Geniaal vind ik dat.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Inderdaad unieke sound, stem bevalt me niet altijd even goed.
Laatste nummer roept ergens een belletje op, richting Steve Winwood.

Calgary onbetwist het mooiste nummer.

De hoes is werkelijk schitterend trouwens.

Om te beginnen 3,5 maar kan nog wel omhoog denk ik.

Ik begin maar eens heel voorzichtig met 4*. Absolute hoogtepuntjes zijn Perth, Holocene, Michicant en Beth/Rest...

My Addiction schreef:
Ik bedoel hiermee het saxofoontussenstukje

YouTube - ‪Bon Iver - "Calgary" Live on The Colbert Report - 2011/06/20‬‏

Er is discussie gaande of die solo op deze manier de bedoeling was (zie 2.20min)

avatar van Ducoz
Ik denk van niet, maar het heft wel z'n charme en past wel op het nummer!

avatar van deek
Besteld bij Bol en binnen, en hij blijft mooi in de folie, luister hem wel via I pod.

indiegator
deek schreef:
Prachtig album, werkelijk schitterend.

je koopt een album en laat hem in de folie. Interessant

avatar van domainator
deek schreef:
Prachtig album, werkelijk schitterend.

Voor de CD-hoes hoef je hem niet te kopen want die is ronduit lelijk, wat een irritante stem heeft die zanger.

avatar van Ducoz
Ja, inderdaad ene beetje gek