Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver (2011)

Folk

7. Wash (4:58)
  8. Calgary (4:10)
  9. Lisbon, OH (1:33)
  10. Beth / Rest (5:16)
  11. Hinnom, TX [4AD / Jagjaguwar Session] * (3:07)
  12. Wash [4AD / Jagjaguwar Session] * (5:00)
  13. I Can't Make You Love Me [4AD / Jagjaguwar Session] * (4:29)
  14. Babys [4AD / Jagjaguwar Session] * (5:53)
  15. Beth / Rest [4AD / Jagjaguwar Session] * (6:10)
avatar van My Addiction
deek schreef:
en hij blijft mooi in de folie,
Waarom doe je dat eigenlijk?

avatar van SilverGun
Missertje van Pitchfork (komt wel eens vaker voor). Kan hier met de grootste moeite nog geen album in horen dat een 9,5 verdient, nergens bijzonder of opvallend genoeg. Maar sowieso een erg vreemde recensie. De schrijver lijkt allerlei geniaals te horen dat, wanneer het op dit album van toepassing zou zijn, ook voor bandjes als Coldplay etc. zou opgaan waar echter (overigens terecht) veel lagere cijfers aan uitgedeeld worden. Deze van Allmusic vind ik 'n erg goede.

avatar van Chameleon Day
Inderdaad, een behoorlijk rake recensie op Allmusic.

avatar van My Addiction
"For Emma, Pt. 2 would have been far more satisfying than this overblown debacle."
Snappen ze dan niet dat deze man niet 2x dezelfde periode meemaakt in zijn leven? Hij is er al eens doorgegaan en dat leverde For Emma, Forever Ago op.
Bon Iver maakt gevoelsmuziek naargelang hoe hij zich voelt, en hier hoor je de montere, overdachte, toch gevoelige, Bon Iver op.
In plaats van die heartaching Bon Iver...

avatar van Tha)Sven
SilverGun schreef:
Het cijfer van Pitchfork is nooit van 1 gast, enkel de tekst. Het cijfer wordt door de redactie samen besloten.
Verder heb ik het gevoel dat deze beter is dan het debuut. Beiden zijn prachtig, maar omdat hier meer sprake is van een 'compleet' album denk ik wel dat deze uiteindelijk hoger bij mij zal eindigen.
Al die haat op Beth/Rest is ook te dom voor woorden. Als je daar daadwerkelijk geen verschil kan horen met een standaard jaren 80 nummer, dan mis je duidelijk muzikale kennis.

avatar van De Daniël
Amen.

Ik las trouwens in een interview met Bon Iver dat hij zelf niet eens precies weet waar zijn teksten over gaan, maar dat er nooit iets voor niets staat.

Spannnund!

Ik liet mijn oom Beth/Rest horen, en na 3 minuten zei hij: Dit is verdomme een combinatie van Prog. Rock en Country, en het klinkt nog fijn ook!

avatar van De Daniël
Wat een ongelooflijk gezeik trouwens in die recensie van Allmusic. Als hij een For Emma pt. 2 had gemaakt zou het weer teveel van hetzelfde zijn geweest. Dan probeert hij iets nieuws en dan is het weer té anders. Ja, zou kan een mens nooit iets goed doen

avatar van SilverGun

Daar heb ik nog nooit van gehoord en lijkt me bovendien zeer sterk. In dat geval zou elk redactielid dus 25 albums per week moeten luisteren. Waar heb je die informatie vandaan?

De Daniël schreef:
Ja, zou kan een mens nooit iets goed doen

Jawel hoor, maar iets anders doen levert niet per definitie iets goeds op. In dit geval had met het concept van de eerste plaat veel meer gedaan kunnen worden en vindt de Allmusic reviewer de door Vernon gekozen weg niet echt geslaagd en schort er één en ander aan de uitvoering.

Tja, duidelijk missertje van Allmusic (komt wel eens vaker voor).

Edit: Ik mag de recensies op Goddeau graag lezen.

avatar van Co Jackso
Chameleon Day schreef:
Inderdaad, een behoorlijk rake recensie op Allmusic.

Lijkt mij eerder een reactie van een teleurgestelde fan die graag een tweede Forever Emma had willen horen.

Coys
Wat ik dan nooit zo begrijp is dat in sommige genres men zeurt als weer hetzelfde trucje wordt uitgevoerd, en als in het andere iets nieuws wordt gedaan zeurt men dat hetzelfde gedaan moest worden.
Zoals Daniël ook al zei, zie ik nu. Oftewel, mensen moeten altijd wat te zeiken hebben, op de een of andere manier. Ik kijk er allang niet meer van op.

Deze plaat blijft hier overigens maar groeien. Inmiddels al makkelijk mijn favoriet van het jaar. Zodra die hoge stemmen (of is het een echo?) op de achtergrond in Perth binnenvallen kan deze plaat al niet meer stuk. Pure magie.

avatar van Don Cappuccino
Beth/Rest vind ik nu een stuk beter, het was even wennen na al die pracht op dit album. Nog een halfje omhoog.

avatar van AOVV
Ik kan nog niet zeggen of dit een groeiplaatje wordt, ik hoop het alleen maar, want de eerste twee luisterbeurten zijn niet bepaald indrukwekkend.

avatar van Co Jackso
Dit is zonder twijfel een groeiplaat, mits je van alle "toeters en bellen" houdt. Wat dit album voor mij speciaal en perfect maakt, is dat ik het als achtergrondmuziek kan draaien, maar het album is ook geschikt voor een intensieve luisterbeurt waarbij je let op alle details.

RedwoodCreek

avatar van Cannabooze
Michicant

Vond het al een briljant album...

Gaat die ook nog eens groeien !!

Wordt maar beter en beter.. Ik zie de 5 sterren al aankomen.. Whats next ? Top 10 ? Who knows..
Voorlopig blijf ik hem grijs draaien.. Kijken hoever hij nog kan groeien.

avatar van Tha)Sven
RedwoodCreek schreef:
Grappig
Je hebt zeker geen Frans gehad op de middelbare school of wel ?

RedwoodCreek schreef:

Wie zijn "ze"?

Je spreekt het zo toch ook uit? Op z'n Frans?

The name Bon Iver is derived from the French phrase 'bon hiver' (French pronunciation: [bɔn‿ivɛːʁ]), meaning "good winter".

Tha)Sven schreef:
Je hebt zeker geen Frans gehad op de middelbare school of wel ?

Lol, 90% van de mensen spreekt het gewoon uit als "Bon Eiver (xD)"
Net alsof jij direct aan Bon Hiver dacht, en schrijf je gewoon Iver en komen ze uit de VS en niet Canada... Dus zijn first thoughts vind ik niet eens zo raar

Chingon schreef:

Wie zijn "ze"?

Je spreekt het zo toch ook uit? Op z'n Frans?

Bon Iver is op het moment een 5/6 persoons band

avatar van RensZ
Ducoz schreef:

Lol, 90% van de mensen spreekt het gewoon uit als "Bon Eiver (xD)"

Zo heb ik het écht nog nooit uitgesproken. Dat vind ik ook niet eens een logische uitspraak.

avatar van Ducoz
Gewoon, op z'n Amerikaans.. vraag maar eens bij de platenzaak...

Ik zeg ook altijd 'bon hiver', dacht dat iedereen dat wel deed.

Ik zou ook niet weten wat een Iver betekent in het Engels.

avatar van Ducoz
Er zijn wel meer Bandnamen die geen betekenissen hebben.

Maar goed, ik ken niemand die Bon Hiver zegt, en vrijwel iedereen van m'n afdeling op de Kunst Academie luistert er naar... ook gewoon vrienden niet, en toen ik hem kocht bij Sounds in Delft zeiden ze ook gewoon Iver.

+ anders hadden ze Bon Hiver als bandnaam moeten nemen, om het misverstand dan helemaal de wereld uit te helpen... want nu staat er toch echt iver en niet Hiver en is volgens de Franse spelling dus niet correct.

Ps. Sorry dat ik het opneem voor iemand anders

Ach, de h in hiver is een stille h en bovendien plakken de Fransen altijd woorden aan elkaar, dus ik snap best dat ze zichzelf zo noemen (zonder h dus). Het maakt verder ook niet uit.

Dat hele Bon Iver wil er trouwens bij mij niet echt in: zowel dit album als het vorige kon me eigenlijk niet echt boeien. Later nog maar eens een poging wagen.

Het maakt ook niet uit, kan me ook wel indenken dat je 't op z'n Engels uitspreekt, maar ik heb juist nooit anders gehoord dan hiver. Waarschijnlijk doordat de eerste van m'n muziekvrienden die ermee kwam het gelijk goed uitsprak.

avatar van alpeko
Musikaal gezien prachtig. Alleen die zang, daar blijf ik wat moeite mee hebben.

Ik ging ook eigenlijk automatisch voor de Franse uitspraak 'hiver' (ik heb ook nooit iemand de Engelse uitspraak horen gebruiken), dus:

hiver ('ie-ver') - iver ('ei-ver') : 5 - 2

Maar weer on-topic:

Blijft een geweldig album, met als enige dipje 'Hinnom, TX' en vele hoogtepunten (waarbij 'Perth' en 'Holocene' er toch wel uitspringen). Ik kan me voorstellen dat mensen moeite hebben met de zang, maar zelf stoor ik me er geen moment aan. Ik vind het helemaal in de sfeer passen, zowel bij het ingetogen "For Emma..." als bij dit wat 'voller' klinkende album.

Al met al een stabiele 4,5*