Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver (2011)

Folk

7. Wash (4:58)
  8. Calgary (4:10)
  9. Lisbon, OH (1:33)
  10. Beth / Rest (5:16)
  11. Hinnom, TX [4AD / Jagjaguwar Session] * (3:07)
  12. Wash [4AD / Jagjaguwar Session] * (5:00)
  13. I Can't Make You Love Me [4AD / Jagjaguwar Session] * (4:29)
  14. Babys [4AD / Jagjaguwar Session] * (5:53)
  15. Beth / Rest [4AD / Jagjaguwar Session] * (6:10)
avatar van Timo-otje
Het is gewoon hiver ('ie-ver'). Jools Holland kondigt hem ook zo aan toen hij daar skinny love zong . Zie dit linkje YouTube - ‪Bon Iver - Skinny Love Live on Jools Holland‬‏

avatar van Timo-otje
Om nog even terug te komen op de recensie van Allmusic. Pim556 verwordt het eigenlijk goed bij de nieuwste Arctic Monkeys:

'Erg jammer dat mensen altijd roepen dat bands terug moeten naar hun "oude werk".
Artiesten die geforceerd gaan proberen om een bepaald geluid neer te zetten falen meestal. Dat zal ook zo zijn bij Arctic Monkeys, waardoor ze waarschijnlijk met een heel slechte remake van het debuut zullen komen.'

Zoals Turner het zelf verwoordde in LiveXS:

... Maar sommige dingen, zoals je naïviteit, kun je nooit meer herwinnen. Dat zat vast aan het moment, zo ben je niet meer. Je moet door en wat je maakt zal sowieso anders zijn. Ik snap wat mensen zo goed vinden aan die cd, kan me er in herkennen, maar het is wel iets uit een ander leven.

Het slaat nergens op om een 2e For Emma for Ever Ago te maken dus die recensie is behoorlijk krom.

Hoewel je gelijk hebt met je punt dat bands niet geforceerd moeten proberen bij hun oude geluid te blijven, kun je daar even goed tegenover zetten dat bands niet geforceerd moeten proberen fris te blijven klinken. Hoewel ik de ontwikkeling bij Arctic Monkeys helemaal niet storend vind, maar ik ken zat andere voorbeelden.

Zo krijg ik altijd de kriebels als ik hoor dat een band op de volgende plaat gaat experimenteren met electronica. Soms pakt het goed uit, maar vaker blijf ik met een gevoel zitten van: wat voegt dit nu toe?

In het geval van Bon Iver is er gewoon teveel veranderd om van een koerswijziging te spreken. Het is in feite een ander schip dat de naam van het oude bootje heeft behouden.

avatar van SilverGun
Timo-otje schreef:

Zoals Turner het zelf verwoordde in LiveXS:

Punt van de Allmusic recensie is precies dat Vernon heel geforceerd een ander geluid wil neerzetten dan de eerste plaat en juist daarom faalt. Soms kan een artiest beter blijven doen waar hij/zij goed in is i.p.v. zich koste wat het kost willen vernieuwen.

avatar van Timo-otje
Maar die emotie die hij toen had heeft hij toch niet meer, dan zou dat ook geforceerd overkomen. De ene vindt niet experimenteren en blijven bij de sound en de ander zegt move on anders wordt het een herhalings actie. Hij doet het dus nooit goed . Ik ben blij dat hij deze nieuwe weg is ingeslagen in elk geval.

Aurum schreef:
Ik kan me voorstellen dat mensen moeite hebben met de zang, maar zelf stoor ik me er geen moment aan.

Ik klink ongeveer zo als ik huil en probeer te zingen;) Na de eerste luisterbeurt het album ook weer gewoon links laten liggen. Maar ik moet zeggen dat het wel steeds minder begint te storen. Komt ook omdat de tekst erbij heb gezocht. Kan ik een beetje meehuilen

avatar van Eveningguard
Mensen die de zang niet goed vinden moeten eens even vaker naar het debuut luisteren. Als je Bon Iver daarop gaat afrekenen heb je geen idee waar het om draait. Die stem is juist zo bepalend!

avatar van niels94
Natuurlijk is de stem een ontzettend belangrijke factor. Juist daarom vind je zijn platen waarschijnlijk niets als je zijn stem niet mooi vind. Dat kan toch? Dat heeft niks te maken met 'niet weten waar het om draait', maar wederom met smaak. Je mag zijn stem toch ook níet mooi vinden?

avatar van Eveningguard
Tuurlijk, maar dan weet ik eigenlijk niet waarom je er aan begint, aangezien het zo'n belangrijke factor is.

avatar van niels94
Je kunt het toch proberen? Je kunt nooit weten wat je ervan vind als je het niet eens geprobeerd hebt. Zo is het met elk album. Ik heb Bon Iver ook eens voor het eerste beluisterd voor ik wist hoe het klonk, en toevallig vind ik het prachtig. Het is toch logisch dat mensen dit gaan luisteren en dan blijkt dat ze het niets vinden? Dat gebeurt bij elk album.

avatar van Tha)Sven
SilverGun schreef:

Vreemd dat je het als geforceerd ziet, terwijl hij na zijn debuut mee heeft gewerkt aan verschillende projecten/bands die totaal anders zijn dan het geluid op zijn debuut.

avatar van WJW
WJW
Ondanks mijn waardering van 4 sterren denk ik niet dat ik hoger uit ga komen. Het klinkt allemaal heel mooi maar op een bepaalde manier toch geijkt. Ik had het wat experimenteler verwacht of dat het album zich in meerdere luisterbeurten beter tot mij zou openbaren, maar de eerste luisterbeurt komt nog steeds overeen met de velen daarna.

Een mooi album, maar niet een subtiel groeialbum.

avatar van My Addiction
Net toegekomen, uit de hoes gehaald en opgelegd. Beth/Rest is echt de kers op de taart!

Eveningguard schreef:

Dan had ik ook nooit begonnen aan Sigur Rós, Antony & The Johnsons en Julia Stone. Om er maar 3 te noemen met een opvallend stemgeluid.

avatar van WJW
WJW
Niets mis met de drie bonusnummers van dit album trouwens. Niets.

alpeko schreef:

Daar ging het niet om. Je kunt naar een nummer kijken of je het wel of niet iets vindt. Vind je het wel wat dan is dat mooi meegenomen, vind je het niks dan kan je een poging wagen om meer te gaan luisteren zodat je het misschien kan gaan waarderen. Voor iemand die zegt dat ie de stem niet mooi vindt is het bijzonder dat die gene verder gaat luisteren en met zo'n hoge score komt.

avatar van SilverGun
Timo-otje schreef:

Zo zwart/wit is de situatie natuurlijk niet. Er zijn legio mogelijkheden tussen precies hetzelfde blijven doen en een volslagen andere weg inslaan. Quote uit de Allmusic recensie:
It’s probably unfair to expect Vernon to replicate the sound of For Emma, but he could have found a middle ground between tender restraint and totally overdoing it.

Tha)Sven schreef:

Wat heeft een gastoptreden te maken met eigen werk?

avatar van De Daniël
Cannabooze schreef:
Michicant

Vond het al een briljant album...

Gaat die ook nog eens groeien !!

Wordt maar beter en beter.. Ik zie de 5 sterren al aankomen.. Whats next ? Top 10 ? Who knows..
Voorlopig blijf ik hem grijs draaien.. Kijken hoever hij nog kan groeien.

Eindelijk iemand die mijn absolute favoriet opmerkt

Eveningguard schreef:

Er moeite mee hebben is iets anders dan niet mooi vinden. En zo vreemd is het niet dat ik verder ga luisteren want muzikaal gezien past die volledig in mijn straatje.

Toen iemand me voor het eerst Antony & The Johnsons liet horen werkte zijn stem me ook alleen maar op de zenuwen. Dus die vergelijking gaat wel degelijk op.

Andersom is een stuk lastiger hoor, als iets je muzikaal niet ligt maar de stem bevalt je. Zo gek is het niet.

avatar van deek
My Addiction schreef:
Waarom doe je dat eigenlijk?

Dat kwam omdat ik ze had besteld via Bol, en er zat een plastic folie omheen.
En de albums had ik al op me i pod staan, dus vond/ vind ik het niet nodig om die open te maken.
Cd's luister ik toch niet meer, maar wil cq blijf ze wel aanschaffen.

De Daniël schreef:

Eindelijk iemand die mijn absolute favoriet opmerkt

Ik vind Michichant op het eerste gehoor ook het beste van het album

avatar van deek
indiegator schreef:

je koopt een album en laat hem in de folie. Interessant

Is puur om de cd collectie uit te breiden.

avatar van My Addiction
Haha een cd - verzamelaar ;p Het eerste dat in mij opkomt is: 'Jij hebt geld teveel zeker.'
Maarja, sommige mensen hebben wel vreemdere hobby's, wie ben ik om het te bekritiseren.
Toch vind ik iemand die LP's zou verzamelen net iets cooler

avatar van midnight boom
Ik heb hem in inmiddels in bezit! ik ben er zo blij mee. Ik luister hem volop ondanks dat ik hem al 50 keer (!) heb beluisterd

indiegator
My Addiction schreef:
Toch vind ik iemand die LP's zou verzamelen net iets cooler

Heb hem op cd (Al heel wat keren gedraaid) en heb net de vinyl versie bestelt. Mischien is dat ook wat overdreven maar ik kan niet wachten tot ik de naald op het vinyl zet en de tonen van Perth tevoorschijn komen (Ben trouwens geen lp verzamelaar maar wel overtuigt dat vinyl beter klinkt dan een ceedeetje

avatar van My Addiction
Ik snap eigenlijk echt niet wat er zo leuk is aan vinyl. Kheb er dan ook nog nooit één opgezet, ik kan het niet weten. Maar dit is toch veel duurder :/

(verwijderd)
Voor mij is het bewust bezig zijn met de plaat die op staat.. ik geniet van het geluid van de naald, het gekraak, rustig de tijd nemen voor je muziek. De kosten voor lp's zijn in veel gevallen nauwelijks duurder dan een cd en je krijgt over het algemeen bij nieuwe releases een high quality download of zelfs de cd.. Ik zou zeggen, scoor tweedehands een mooie platenspeler en dompel je onder in dat zwarte goud.. zelf werk ik ook nog eens in een platenzaak waar we veel tweedehands vinyl verkopen, daar zitten erg vaak pareltjes tussen! (zelf vorig jaar mei platenspeler aangeschaft, nu zo'n 70 platen in bezit)

avatar van My Addiction
Awel ik ga dat eens doen. Een tweedehands vinylspeler aanschaffen voor platen te kunnen spelen in mijn kot Gewoon om het eens te ervaren. Ik moet wel zeggen, heb al eens een LP verzameling gezien van een vriend van mijn nonkel, daar zat zelf een gesigneerde versie van 'Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols' tussen, en dat was wel een stuk leuker als bijvoorbeeld een CD-verzameling.

avatar van Eveningguard
Ik wil hem NU hebben, maar ik moet eerst geld verdienen.

avatar van Cannabooze
Ja hoor.. Ben van 4,5 naar 5 sterren gegaan.

Geniaal album