The Beatles - Magical Mystery Tour (1967)

Rock / Pop
Label: Parlophone

1. Magical Mystery Tour (2:51)
  2. The Fool on the Hill (3:00)
  3. Flying (2:16)
  4. Blue Jay Way (3:56)
  5. Your Mother Should Know (2:29)
  6. I Am the Walrus (4:37)
  7. Hello Goodbye (3:31)
  8. Strawberry Fields Forever (4:10)
  9. Penny Lane (3:03)
  10. Baby You're a Rich Man (3:03)
  11. All You Need Is Love (3:48)
avatar van Reint
Blue Jay Way is briljant, evenals Flying. Die moet je gewoon vaker horen, dat is zeker geen vulling.

Voor de rest: geniaal.

5 sterren.

Odelay
wkemme schreef:
Penny Lane is als B-side bij Strawberry Fields uitgebracht.

Ik dacht dat ´Penny Lane/Strawberry fields forever´ de eerste single in de pophistorie met twee A-kanten was. Wanneer is er sprake van een A-kant en een B-kant

Hier staan trouwens wel een paar mooie Beatles-klassiekers op zeg! Misschien is de rest nogal matig?

avatar van orbit
Nee Odelay, niet eens! Het verbaast me ook nog steeds dat deze niet even hoog staat als de pepper of revolver..

avatar van mitch
1,0
Op beatlesplaten als Rubber Soul, Revolver, Sgt. Pepper en Abbey Road is naar mijn mening bijna ieder nummer geweldig. Op deze plaat vind ik maar 3 songs goed: I am the walrus, Strawberry fields en Penny lane. Voor hen die eerder genoemde beatlesplaten gewend zijn, valt dit album enorm tegen. Ik vind dit een zéér matig album: 1 sterretje.

avatar van wolf
jammer om dat te horen Mitch. Ik vind nummers als Fool on The Hill en Magical Mystery Tour net zo goed als bijvoorbeeld What Goes On of Eleanor Rigby. Maar ja, het is jouw mening.

Persoonlijk vind ik nummers als "Fool On The Hill", "Your Mother Should Know" en "All You Need Is Love" tot het sterkere Beatleswerk behoren (naast de albumnummers, die mitch al genoemd heeft). Van dit album vind ik alleen "Flying" een redelijk slecht nummer. Voor de rest niets dan lof voor dit album, wat mij betreft.

Ondergewaard, bijna alle nummers op deze plaat zijn van topkwaliteit. Wel een erg lelijke albumhoes trouwens. Misschien dat de plaat daarom zo ondergewaardeerd wordt.

EVANSHEWSON
Juist ja, die Hoes, weet niet wie hier verantwoordelijk voor was, maar dàt moet toch beter gekund hebben !
De muziek daarentegen... is super !
I am The Walrus, Penny Lane, Strawberry Fields Forever
en het lekker onnozele Flying !

Mooie plaat, met eeuwigheidswaarde !
4.5 sterren ! **** 1/2

avatar van Peter88
Erg goed album natuurlijk. Staan alleen maar goede nummers op, al is Magical Mystery Tour niet zo'n classic album geworden als bijvoorbeeld Sgt Pepper, Revolver, The White Album en Abbey Road. Maar dat komt denk ik omdat het toevoegen van de singles bij de EP (in Europa verscheen Magical Mystery Tour eerst op EP, en Amerika voegde ze de singles uit 1967 erbij toe, en werd dit album ervan samengesteld, dat in 1973 ook in Europa uitkwam) toch een beetje samen geraapt eruit ziet, en daardoor geen classic album is geworden.

4.5

avatar van Ruudf
EVANSHEWSON schreef:

Ik denk dat ze er bewust voor gekozen hebben om de hoes zo te maken. Het sluit perfect aan bij de muziek en de idiote videoclips die erbij hoorde.

avatar van Toon1
Of het heeft misschien gewoon te maken met de film

avatar van Lennonlover
eerder dat ja, Toon

in fact, ik weet niet waarom want uiteindelijk waren dat de grootste hits (met all you need is love waarschijnlijk), maar ik vind hello goodbye en penny lane eigenlijk niet zo'n goede nummers. Enfin, vroeger, toen ik twaalf was ofzo, vond ik ze geweldig en kon ik er UREN naar luisteren. Maar ik geloof dat ik heb ontdekt dat the beatles véél meer in hun mars had dan een paar popsongs met een (moet dit wel toegeven) een geweldig deuntje!

avatar van fluidvirgo
De songs zijn allen van topniveau, de beste werkjes van met name Lennon staan hier op (Strawberry fields en I am the Walrus), maar ook McCartney staat zijn mannetje met een paar sterke songs (het volle Penny lane en het sfeervolle Fool on the hill). Blue jay way was een song die ik even een aantal keer moest horen, maar nu kan ik 'm zeer waarderen, alsof je midden in een trip zit.
Puik songmateriaal dus, maar toch kan ik 'm als geheel minder waarderen dan een Revolver of een Pepper. Ik mis de eenheid een beetje, het lijkt meer een compilatie van een paar nieuwe songs met een paar songs die ze nog op een album kwijt moesten (Strawberry fields/Penny lane).
Ondanks dit kritieke puntje toch nog een mooie 4 uit 5.

****

Harald
Klopt....track 1 tot 6 was de original soundtrack released als een dubbel e.p. Later dan de Lp release met een aantal singles uit deze periode

avatar van fluidvirgo
Dat wist ik inderdaad al. Het vervelende is nu juist dat dit goed te horen is...

Lang geleden in het tijdperk der LP's kende ik iemand die liefhebber was van The Beatles. Ik heb dan ook een paar kopietjes op tape die ongetwijfeld van hem afkomen. Nu heb ik al een hele tijd geen cassette-deck meer dus die bandjes liggen wat te verstoffen.
Gelukkig is het anno nu niet zo heel erg moeilijk om ze snel op andere wijze boven water te toveren. Dat heb ik onlangs dus met 2 albums gedaan en die kunnen dus eindelijk wel een waardering krijgen.
Heel snel kwam bij beluistering alles weer boven drijven (bij de bekende hits was dat uiteraard niet nodig).
En opeens wist ik weer dat ik dit album toen net even wat leuker vond. Ik zeg bewust net even, want een halfje verschil is nu ook weer niet zo heel erg groots.
Maar als ik zeg 'toen' wil dat dan ook 'nu' zeggen? Daar kan ik dus volmondig ja op zeggen.
De hits zijn bekend en vind ik prima te horen, maar toen ik Flying weer hoorde wist ik dat het juist dit soort kleine momentjes zijn die dit album tot net even favorieter maakte en maakt, ondanks dat dat minder voor de hand ligt.
Bij Blue Jay Way had ik dat nog sterker en dit album bevat ook mijn favoriete Beatles-nummer I Am the Walrus (en voeg daar mijn andere Beatles-top 10 song Strawberry Fields Forever aan toe). Dan is het vrij duidelijk en laat mijn geheugen me minder in de steek dan ik aanvankelijk dacht. Toch nu pas de beoordeling en dat in de vorm van een dikke 4* (het is dat 4,25* niet kan).

avatar van wolf
Lennonlover schreef:
eerder dat ja, Toon

Wat zeg je nu Lennonlover ? Je vindt Penny Lane geen goed nummer? Voor mij is het de beste popsong ooit geschreven. Het is zeker één van Pauls beste liedjes. Het is toch zoveel meer dan gewoon popdeuntje.

avatar van HiLL
Sterker nog ik vind het een van de betere Beatles platen.

avatar van orbit
Daar sluit ik me van harte bij aan.. begrijp niet dat hier zo ambivalent over wordt gedaan. So what dat het aanvankelijk een EP was, in deze vorm is het een van de sterkste verzameling songs die de Fab Four ooit bij elkaar hebben gezet!

avatar van gemaster
Zekers. Dat schreef ik geloof ik ook al op pagina 1. Ik blijf dit beter vinden dan een Sgt. Pepper, of Rubber Soul.

avatar van Reint
Nou, ik vind dat hier heel erg de eenheid mist (met de liedjes is niks mis, geweldig!), die Sgt. Pepper's zo goed maakt. Maar ik heb deze plaat wel 5 sterren gegeven, hoor.

avatar van orbit
Die eenheid op Sgt. Peppers heb ik eigenlijk ook nooit zo erg gehoord, excusez moi. Ik weet wel dat er één concept aan voorafgegaan is en natuurlijk hoor je dat er een eenduideig productieproces aan vastzit. Maar verder ben ik nooit zo onder de indruk geweest van de coherentie van dat album. Ken wel coherenter werken.

Pieter Paal
Ik dacht eerst dat de Amerikanen de Engelse e.p. 'Magical mystery tour' uitgewalst hadden tot lp-formaat, maar de Amerikaanse lp was toch ietsje eerder uitgebracht dan de Engelse e.p.

februari 1967 single: Penny Lane/Strawberry Fields forever

juni 1967: LP: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

juli 1967: All you need is love/Baby, you're a rich man

augustus 1967: single: We love you - The Rolling Stones,
backing vocals John and Paul

november 1967: single: Hello goodbye/I am the walrus

november 1967: LP: Magical mystery tour (U.S.)

december 1967: E.P.: Magical mystery tour met Magical mystery tour, Your mother should know, I am the walrus, The fool on the hill, Flying en Blue jay way.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
orbit schreef:

Het is ook meer subtiele coherentie dan bijvoorbeeld de coherentie op een album als Tommy van The Who of een willekeurig album van The Alan Parsons Project. Daar straalt het concept idee vanaf. Als je graag de fijne details van het 'concept' van Sgt. Pepper wilt weten, dan raad ik je aan om eens een bezoekje te brengen aan wikipedia. Geinig genoeg gebruiken zij ook het voorbeeld van Sgt. Pepper tegenover Tommy.

avatar van de_neus
Net als Let it be, is dit album onderschat. Een betere verzameling liedjes dan op Pepper! Een minder geheel ja, dat wel.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Uitstekende Beatles plaat met als uitschieters I Am The Walrus , Strawberry Fields Forever & Penny Lane.
Toch vind ik Revolver, Rubber Soul & de Witte Dubbelaar nog beter.
Daartegenover staat dan dat Magical Mystery Tour het mijns inziens weer wint van het overschatte Sgt.Pepper.
Feit blijft dat er in mijn ogen geen band bestaat die in een kort tijdsbestek zuke goede platen heeft gemaakt en waarvan je de invloed in de hedendaagse popmuziek nog steeds hoort ( lees Oasis ).

EVANSHEWSON
Al is de film grandioos geflopt (en als je hem bekijkt, weet je waarom), de muziek hierop blijft grandioos, de afwisseling is ook enorm, gaande van Lennon's surrealistische I Am The Walrus, het maffe titelnummer van Paul, Paul's formidabele Penny Lane, inclusief dat Bachtrompetje, tot het "rare" instrumentaaltje Flying, het magistrale Strawberry Fields Forever, het gevoelige The Fool On The hill, George's Blue Jay Way.... ach, een zààlig Beatlesalbum, véél beter dan de film dus....

avatar van devel-hunt
De film is toen geflopt aangezien deze in zwart wit werd uitgezonden op de BBC, en het een typische kleuren film is, het is overigens een film die bolstaat van de LSD en ander snoepgoed, hoewel er wel goede momenten inzitten. De muziek behoort in ieder geval tot het beste wat ooit uit hun is voortgekomen. Ik ben de walrus, aarbeien velden voor altijd, de gek op de heuvel, hallo/goededag en alle wat je nodig hebt is liefde zijn waanzinnig en bijzonder muzikaal evenals het prachtige Penny lane. Harrison levert zijn slechtste Beatles nummer af met het ernstig saaie en eentonige geneuzel in Blue Jay way, maar verder behorend tot het beste wat de muziek heeft voortgebracht.

AFTP
3 mindere nummer (MMT, Flying & Blue Jay Way). 3 Goede nummers, (Your Mother Should Know, Baby You're a Rich Man & Hello Goodbye). En 6 klassiekers conclusion een geweldig album.

avatar van vin13
Strawberry fields forever mijn favoriet op een niet zo denderend album, I am the wallrus wel goed door combi van mysterie en muziek. Hou niet zo van die gezappige deuntjes zoals Flying, Your mother en in iets minder mate ook Penny Lane. Zie deze plaat als voorbode voor latere betere werk. Abbey road en witte dubbel zijn moeilijk te evenaren. Mijn bescheiden mening is dat eind jaren 60, begin 70 de beste platen werden gemaakt zoals de Beatles en de Stones ze gemaakt hebben. Vind Oasis wel een goede band die me eigenlijk meer aan de Stones dan aan de Beatles doen denken.
Ze hebben I am the wallrus gespeeld maar ook Street fightin'man van de Stones.