Bruce Springsteen - Wrecking Ball (2012)

Label: Columbia

1. We Take Care of Our Own (3:54)
  2. Easy Money (3:37)
  3. Shackled and Drawn (3:46)
  4. Jack of All Trades (6:00)

met Tom Morello

5. Death to My Hometown (3:29)
  6. This Depression (4:08)

met Tom Morello

7. Wrecking Ball (5:50)
  8. You’ve Got It (3:49)
  9. Rocky Ground (4:41)

met Michelle Moore

10. Land of Hope and Dreams (6:58)

met Michelle Moore

11. We Are Alive (5:44)
  12. Swallowed Up (In the Belly of the Whale) * (5:35)
  13. American Land * (4:25)
avatar van Von Helsing
Tony schreef:
Oppervlakkig k**-volk.

Het zijn inderdaad net Nederlanders

Tony schreef:
Oppervlakkig k**-volk.

Ben je er zelf wel eens geweest? Ben je dan ook in alle 50 staten geweest om zo algemeen te kunnen oordelen? Of doe je dit ook met buitenlanders, voetbalsupporters (elke supporter is een hooligan) etc etc?

Wat je roept zegt hier echt meer over jou dan over het volk waarover je oordeelt.

Alsof Nederlanders allemaal zo slim zijn.

avatar van musician
I.d.d., kan alleen maar ondersteunen wat je schrijft.

Born in the USA werd in 1984 door het republikeinse kamp als muziek gebruikt ter ondersteuning van de verkiezingen.

Wat heel bizar is, Bruce is zijn hele leven al fervent democraat en ook zijn ondersteunde maatjes in de E-Street Band als Steven Van Zandt zitten behoorlijk aan de linkerkant (zie ook alle aktiviteiten van Little Steven).

Volgens mij is ook meerdere malen uitgelegd dat de Republikeinen de strekking van het nummer niet helemaal hebben begrepen. Maar goed, als het eenmaal is uitgebracht kan iedereen er mee aan de haal gaan, blijkbaar.

Misschien is het het beste om Bruce Springsteen zelf aan te laten geven wat hij bedoelt met het nummer of wat de context is van We Take Care of Our Own op het album; bij vrije interpretatie hoort natuurlijk iedereen er in wat hij wil horen.

Wallie1985 schreef:
Land Of Hope And Dreams is geweldig eerst die rustige opbouw met gospel zang, mandoline, drumloops en dan BAM ineens full band ESB!
Vooral dat Hammond orgeltje, heerlijk.

Top plaat!!

Hammond orgel??
dat wordt dus niet gebruikt

musician schreef:

Kijk, daar doe je mij dan al een groot plezier mee, met beide kenmerken. Ik hoop echt dat het waar is, voor de Pete Seeger Sessions heb ik zonder veel aarzelen ook 5***** gegeven, mocht dat vervolgens het rockrandje van Magic (5*****) krijgen, dan staat mijn cijfer al bijna vast....

als de muziek ergens mee te vergelijken is is dan is het wel met de muziek van Steve Earle
tekstueel en muzikaal

avatar van JelleAkkermans
isitmeor schreef:

Hammond orgel??
dat wordt dus niet gebruikt

Wellicht is het orgeltje niet van het merk Hammond, maar er zit wel degelijk een orgel in dat nummer verwerkt.

avatar van discipline
Erg mooie clip van We Take Care Of Our Own! Begin het nummer ook steeds mooier te vinden!

isitmeor schreef:

tekstueel en muzikaal

Ik bedoelde uiteraard alleen uit de catalogus van Bruce zelf

discipline schreef:

Dat werkt zo bij het hele album! Althans, bij mij wel

itchy schreef:
Enige nummer dat vergelijkbaar is met The Seeger Sessions is Shackled and Drawn. Voor de rest gaat de vergelijking helemaal mank wat mij betreft. Ok, hier en daar duikt een viool op

Als het in Shackled and drawn is, dan toch ook wel Death to my hometown, We are alive en Easy money. Die viool zorgt er inderdaad al gauw voor dat je aan de Seeger Sessions denkt maar ik hoor ook andere instrumenten (Ierse fluit, trompet en accordion) die daaraan bijdragen. De nummers zijn alleen meer rockgericht. Zonder daarbij overigens echt te rocken als op bijv. Magic.

avatar van Rogyros
[modknipje]

Over het album: Ik moet er nog wel aan wennen. Ik weet niet goed hoe ik deze moet beoordelen. Ik denk dat ik nog wel een paar luisterbeurten nodig heb om het album te gaan voorzien van sterren. Zo op het eerste gezicht kan niet alles mij direct bekoren, maar ik moet wel vaker wat wennen. Dus ik neem de tijd! Want doorgaans kunnen The Boss en ik het op muziekgebied (en politiek evenzeer ) heel goed met elkaar vinden!

Hendrik68
Het is nog te vroeg voor een definitief oordeel, maar dit is op zeker veel beter dan Magic en Working on a dream. Het simpele recht toe recht aan gerock van Bruce, daar zat ik niet op te wachten. Het is een mooie afwisseling van songs en instrumentarium geworden. Ik lees hierboven dat een vergelijking met Steve Earle wordt gemaakt. De naam van Earle kan niet genoeg genoemd worden, maar ik vind het wat ver gezocht in dit geval. Ook Earle gebruikt veel diverse instrumenten en heeft ook een hoop Ierse invloeden. Maar om dan direct parallellen te trekken dat gaat me te ver. Hoe dan ook, prima resultaat tot nu toe. Zelfs de opener vind ik al wat minder vervelend dan in het begin. Ik was gewoon een beetje bang dat het hele album in die richting zou gaan. Zeg maar, wederom de automatische piloot, die Bruce nu al jaren gebruikt. Maar gelukkig, de echte diepgang is weer terug. Hoogtepunt tot nu toe: Jack of all trades.

avatar van Sven Vermant
Wederom een lekker album van Bruce The Boss. Wel een ander geluid dan de vorige albums maar toch weer typisch Bruce.

Shackled and Drawn voorlopig mijn favoriete nummer.

Begin met 4* misschien verhoog ik later nog wat.

avatar van Running On Empty
Heeft iemand de bonustracks al gehoord? Daar ben ik ook wel erg benieuwd naar.

Wat off topic berichten over lekken en de VS verwijderd.

Hendrik68 schreef:

DE naam van Steve Earle kan zeker genoemd worden
helemaal als je de vertolkingen van steve earle zijn muziek live gaat beluisteren

avatar van Yann
Dat deze plaat en het werk van Steve Earle identiek zijn, zou ik ook niet willen zeggen. Maar bij de eerste luisterbeurt van deze plaat kreeg ik wel gelijk zin om Steve Earle te gaan luisteren, terwijl ik nog nergens de vergelijking getrokken had zien worden, dus vergezocht vind ik het ook zeker niet.

Overigens vind ik deze Wrecking Ball naar een eerste handvol luisterbeurten best aardig, hoewel Bruce het soort hippe uitstapjes als Rocky Ground met die Lauren Hill-achtige vocals en raps voor mij wel achterwege mag laten.

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
>Bruce is zijn hele leven al fervent democraat

Kleine nuance: naar mijn weten heeft Bruce tot aan de presidentscampagne van John Kerry nog nooit gestemd, hij heeft zich in ieder geval niet eerder politiek uitgelaten.
Dat zijn songteksten meer aansluiten bij het democratische gedachtegoed dan bij het republikeinse moge duidelijk zijn

avatar van xrockerx
vind het een fijne plaat

al hou ik dus echt niet van "shackled and drawn" "death to my hometown" en "easy money"

die mogen op de seeger sessions voortaan (de enige Springsteen plaat die ik vermijt)

Hendrik68 schreef:

Wel als Working on a dream maar absoluut niet als Magic! In de categorie 'simpele rechttoe rechtaan rock' is Magic het beste dat Bruce ooit opgenomen heeft vind ik. Working on a dream is inderdaad een onsamenhangend album waar teveel vullertjes opstaan. Dat je er persoonlijk niet op zit te wachten wil niet zeggen dat bepaalde albums in die stijl niet goed zouden zijn. Bovendien kun je deze albums onmogelijk met elkaar vergelijken. Simpelweg omdat ze qua stijl zo ver uit elkaar liggen. Ben het wel weer helemaal met je eens wat Jack of all trades betreft trouwens! Wát een geweldig nummer is dat zeg!! Ben echt benieuwd hoe ze de nummers van dit album live gaan brengen. Met die blazersectie erbij ligt het voor de hand om een nummer als Jack of all trades in de setlist op te nemen. Bruce kennende zal hij alle nummers wel een keer proberen.

Running On Empty schreef:
Heeft iemand de bonustracks al gehoord? Daar ben ik ook wel erg benieuwd naar.

Ben ik inderdaad ook erg nieuwsgierig naar! Staan die 2 extra nummers alleen op de cd uitvoering trouwens? Op de vinyl versie staan ze in ieder geval niet zag ik...

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Ik heb hem nu 5x keer beluisterd en hij wordt echt per luisterbeurt beter. Hij begon op een 3,5* en nu toch wel op 4/4,5 (alhoewel ik de sterren nog moet geven). Zit er een 5* in? Ik weet het niet, een 5 is wel heel hoog.

avatar van vielip
Ik ervaar hetzelfde cosmic kid. Ik ga nu gelijk verhogen naar 4*. Of het nóg meer wordt vind ik nog lastig te beoordelen. Net wat je zegt; 5* is wel erg hoog. Maar ja, ik heb telkens de behoefte om 'm nog maar weer eens op te zetten en dat kenmerkt doorgaans de topalbums.

vielip schreef:

Ik denk het wel. Ik heb deze CD Deluxe versie in bestelling staan bij Amazon UK.

avatar van rkdev
Jahoor Bruce flikt het weer! Ik weet niet wat er met de man gebeurt is, maar sinds de 'wederopstanding' met The Rising heeft de man geen slechte plaat meer afgeleverd. Zo ook deze.

Inderdaad op sommige nummers een iets andere sound, maar altijd 100% Springsteen. En zoals cosmic kid al schreef wordt de plaat met elke luisterbeurt beter.
Huidige favorieten 'Easy Money', 'Shackled and Drawn', 'Jack of All Trades', 'Wrecking Ball' en het meesterlijke 'Land of Hope and Dreams', wat werkelijk een fantastische transformatie heeft ondergaan t.o.v. de liveversie op Live in New York.

Wel jammer van de 'Ring of Fire' melodie in afsluiter 'We Are Alive'.

avatar van vielip
Wel apart eigenlijk dat mensen nu massaal Land of hope and dreams als klassieker noemen, terwijl het nummer al sinds 1999 in omloop is. Oké, het heeft een iets andere opbouw maar in prinicpe is het nummer hetzelfde gebleven. Ik heb het altijd al een geweldig nummer gevonden maar ik kan me herinneren dat ik mensen om me heen weg zag lopen, naar het tiolet of whatever, als het nummer werd gespeeld. Hopelijk krijgt het via Wrecking ball alsnog de erkenning die het mijns inziens absoluut verdiend!

avatar van rkdev
Ik vind dat het nummer 'Land of Hope and Dreams' echt een grote stap heeft gemaakt. Het is van een redelijk standaard Springsteen nummer uitgegroeid tot een meeslepend, folky nummer met sterke opbouw. Ook komt de basismelodie er in deze versie veel beter uit, dan in de gitaarversie. Daarom is het nummer voor mij van een pakweg 3* nummer uitgegroeid naar een 4,5*.
Ben het dus niet met je eens dat het nummer in de '99 versie al in principe hetzelfde nummer was, wel ben ik het met je eens dat het nu de erkenning krijgt die het verdient.

avatar van vielip
Hm oké, ik ervaar het toch anders blijkbaar. De basismelodie hoor je in de gitaarversie ook al prima vind ik (mandoline van Stevie). Het enige dat ik écht veranderd vind is het intro. En wat kleine details hier en daar maar daar houdt het wel mee op voor mij.

avatar van Roel-
De verleiding niet kunnen weerstaan om al even aan het album te proeven voor ik hem kan kopen. M'n eerste indruk is positief; herkenbaar Bruce! Zodra ik meerdere luisterbeurten erop heb zitten zal ik een beter oordeel kunnen vellen over de afzonderlijke nummers.

Tot noch toe spreken Wrecking Ball, Land of Hopes and Dreams en You've Got It het me het meest aan. Stem laat ik nog even achterwege.

avatar van Mctijn
Een flinke portie Ierse invloeden op dit album. Bruce gaat nog lekker een paar jaar zijn pensioen bij elkaar spelen