Bruce Springsteen - Wrecking Ball (2012)

Label: Columbia

1. We Take Care of Our Own (3:54)
  2. Easy Money (3:37)
  3. Shackled and Drawn (3:46)
  4. Jack of All Trades (6:00)

met Tom Morello

5. Death to My Hometown (3:29)
  6. This Depression (4:08)

met Tom Morello

7. Wrecking Ball (5:50)
  8. You’ve Got It (3:49)
  9. Rocky Ground (4:41)

met Michelle Moore

10. Land of Hope and Dreams (6:58)

met Michelle Moore

11. We Are Alive (5:44)
  12. Swallowed Up (In the Belly of the Whale) * (5:35)
  13. American Land * (4:25)
avatar van Madjack71
Voor zijn pensioen hoeft hij niet meer te spelen, hij kan in zijn eentje heel PGGM er weer bovenop helpen. Eerder zal hij het doen voor zijn maten van de E Street Band, los nog natuurlijk van het plezier dat hij heeft in het spelen zelf. Het lijkt eerder alsof hij nog de noodzakelijkheid voelt, getuige het karakter van de nummers om zich te laten horen, over hoe het met zijn Land of Hope and Dreams gaat....althans als ik de geluiden mag geloven die over dit album de ronde doen gaan. Ikzelf wil daar nog een paar dagen mee wachten totdat ik het album zelf in huis heb en er eens goed voor ga zitten, mijn choufke staat al koud.

avatar van Germ
Germ (crew)
De titeltrack klinkt best goed.
We Take Care Of Our Own (de single) vind ik daarentegen weer ronduit vervelend.

Het wil de laatste jaren maar niks worden tussen mij en de nieuwe Springsteen albums,
een enkel hoogtepunt daargelaten vind ik Working On A Dream en Magic maar middelmatige platen.
De verhalen die ik hoor dat sommige tracks richting de Seeger Sessions (Bruce's beste album sinds, pak hem beet, Nebraska) gaan, geven mij echter weer goede hoop dat deze misschien weer de goede kant op gaat.

Zodra -ie uit is snel op de kop tikken!

BobbieMarley
Mctijn schreef:
Een flinke portie Ierse invloeden op dit album. Bruce gaat nog lekker een paar jaar zijn pensioen bij elkaar spelen

Ierse invloeden? Toch maar weer eens naar Bruce gaan luisteren, was al jaren afgehaakt.

avatar van rkdev
Nieuwe favoriet erbij: 'Easy Money'. Heerlijk nummer.

avatar van chevy93
Eerste impressie is toch dat geen bijster sterk album is. Af en toe wel erg "hallelujah!", maar tussen alle middelmatigheid komt er kwaliteit bovendrijven. Bijvoorbeeld in het openingsnummer en met name in Jack of All Trades. Wellicht nog wat meer tijd geven.

Na het tegenvallende Working on a Dream is daar dan opvolger Wrecking Ball. Waar het vorige album soms strandde in zoete poprock, opent dit album ouderwets. We Take Care of Our Own is een echt goed Bruce nummer. Het heeft vaart, een heerlijke melodie, is geweldig uitgevoerd en de tekst is maatschappij-kritisch.

Easy Money is een countryrock nummer met Ierse violen of je kan ook zeggen 'a sort of traditional'. Daar ben ik niet altijd voor te porren, maar deze vind ik wel goed. Zo overtuigend neergezet dat ik bijna een biertje ga pakken in the Saloon. Shackled and Drawn heeft ook al dat ongepolijste. Ik denk dat ik er nog maar één bestel. Bruce is nostalgisch, dat is nu wel duidelijk, en dat is helemaal niet zo dom ten tijde van een recessie. Mensen worden dan sneller nostalgisch: Bruce levert ze de bijpassende muziek. Maar wel fijne muziek.

Op Jack of All Trades wordt het tempo terug geschroefd. Bruce kan mooie ballads maken en laat dat hier ook horen. 'I hammer the nails and I set the stone...' een heel fraai, triest en toch ook hoopvol lied, wat eindigt met een geweldige gitaarsolo.
Een apart maar ook sterk nummer komt daarna: je hoort zelfs een doedelzak! Uiteindelijk blijkt dat Bruce de Occupy beweging steunt: de aasgieren en de dieven (sommige bankiers, (top-)industriëlen, politici, opkoopfondsen etc.) die brachten Death to My Hometown.
Logischerwijs komt hierna This Depression. Hier zingt Bruce over de gevolgen van de huidige crisis voor heel veel gewone mensen. 'I Need Your Heart In This Depression'. De tekst spreekt mij aan, de muziek is aardig, de gitaar is erg fijn.

Titelsong Wrecking Ball (sloopbal) had Bruce ook in de jaren '70 kunnen maken, oftewel: daar is niks mee mis. 'All our little victories and buildings are turning into parking lots.' Het wordt muzikaal vrolijk gebracht. Een cynisch lied, een sterk nummer.
Dan volgt een pracht van een song: Baby You've Got It ('come on give it to me'). Piano en gitaar begeleiden Bruce, gevolgd door handclaps. We zitten hier eigenlijk naar Soul te luisteren. En wat is die gitaar verderop lekker zeg!
Maar laten we de boodschap van deze plaat niet vergeten: 'we are traveling over Rocky Ground.' Eigenlijk is daar ineens een heel mooi popliedje. Tot ik ineens een rapper hoor. Ik hou ook van hiphop, maar dat past hier niet echt. Wel het kerkkoor wat ik daarna hoor: wow! Hallelujah! A new day is coming, zingt Bruce.

Even denk ik dat Land of Hope and Dreams op Working on a Dream hoort, maar gelukkig gaat het nummer even later 'los' met piano, drums, gitaren en later de saxofoon: oftewel, hello E-Street Band! Oh, daar is dat kerkkoor weer. Het was gezellig in de studio. De tekst wordt nu wel een beetje te zoet...
Slotnummer We Are Alive is gelukkig weer andere koek vanwege een dreigende overdosis zoetigheid. Bruce en een gitaar en een banjo: kan dat? Ja natuurlijk, want het loopt als een trein. Er komen steeds meer instrumenten bij en zo werken ze toe naar de finale van dit prima album. Want met een mooie combinatie van oud en nieuw (uit eigen muzikaal werk) heeft Bruce een pracht van een plaat en een historisch document afgeleverd. Er is dan ook maar één conclusie te trekken: the Boss is back.

avatar van rkdev
Mooi stuk West (en helemaal met je eens).

Thanks!

avatar van Madjack71
Idd. een mooi stuk om te lezen en ik word er helemaal enthousiast van. Ik ben blij voor je dat na Working on a Dream, je met Wrecking Ball weer een album van Bruce te pakken hebt, die je raakt. Nog een paar nachtjes slapen en ik ga er helemaal voor...

Mooie recensie West
Ik heb het album inmiddels even aan de kant gelegd om wat andere muziek te luisteren. Heb het de laatste week zóveel gedraaid dat ik bang ben om 'm nu al kapot te draaien. En dat moeten we niet hebben. Tot nu toe vind ik het echt een zéér interessant album. Opzich zijn het niet echt mijn stijlen qua muziek die hij dit maal bij de hand pakt maar tóch wil ik het elke keer weer draaien.

avatar van Running On Empty
west schreef:

Mooi geschreven maar wat mij betreft is Rocky Ground een pareltje inclusief rap en koor. Het hoort er allemaal bij. Prachtig gedaan.

Het koor vind ik ook erg mooi. Vanochtend staat er een uitgebreid stuk over Bruce persconferentie over dit album in Parijs in het AD. Hij vertelt dat hij vroeger naast de katholieke kerk woonde en tegenover een klooster en dat hij zo met de kerk is opgegroeid dat er altijd wat in hem blijft zitten van het geloof. Vandaar de gospel die op dit album is terug te horen. Ikzelf mag graag wat gospel- of soulinvloeden in muziek horen, dus mooi dat dit ook op Wrecking Ball te horen is.

Madjack71 schreef:

Ik dacht ook dat ik nog even moest wachten op de officiële release, maar gisteren stond het album ineens op een officiële downloadsite met 320mp3. Ik denk dat er iets mis gegaan is, maar ach: ik was de beroerdste niet en heb 'm maar gedownload.

Overigens was de review vanochtend in het AD erg positief. Het album wordt geschaard onder de beste (5) albums van Bruce: 'Springsteen klinkt bozer en bezielder dan ooit' / 'protestalbum ...donkerste album in decennia': 'veruit zijn beste en meest intense en veelzijdige album in tijden'.
Ik kan mij hier dus goed in herkennen.

avatar van chevy93
Dat hoorde ik van de week ook op Radio 2. Met de kanttekening dat hij het album nog vaker wilde draaien, noemde hij het misschien(!) wel het beste album van Bruce ooit. Mijn eerste reactie was nogal naïef, maar aan de andere kant... waarom zo verstokt? Waarom zou Bruce zijn 70s-meesterwerken niet kunnen toppen?

avatar van Etiul
Wauw...

Wat een heerlijk album. Bruce incl ESB klonk lang niet zo vitaal als op Wrecking Ball. The Boss is boos en laat dat weten. Ik vind de invloeden van The Seeger Sessions een echt pluspunt. Deze folky kant hoor ik graag van Springsteen. Niet proberen BTR of DOTEOT te evenaren, maar gewoon een sprankelend eigentijds album, met de voeten in het Amerikaanse verleden, uitbrengen. Hulde

avatar van jerome988
Vanavond in DWDD:

‎- Jan Donkers en Jan Smeets zijn te gast om te vertellen over Bruce Springsteen. Hij heeft een nieuwe plaat uit en komt deze editie op het Pinkpop festvial.

avatar van Rogyros
Kijk, dat is interessant nieuws! Ik ga kijken. Bedankt, Jerome!

avatar van Gloeilamp
Ben ook wel benieuwd. Verder namelijk niet zo bekend met Springsteen, leuk om wat kennis op te bouwen

Dit album blijft erg goed met Jack of All Trades als favoriet, maar een zwak nummer is eigenlijk niet te bekennen.

west schreef:

Ik kan mij hier dus goed in herkennen.

Wauw, dat zijn nogal pittige uitspraken!
Maar toch, ik kan er een heel eind in meegaan. Wat mij betreft niet bij z'n beste 5 albums ooit maar toch wel vlak daar achteraan...

avatar van musician
En Amazon houdt als toezenddatum maar 5 maart aan en ik maar wachten.....

Nico Dijkshoorn was trouwens niet zo blij met de nieuwe van Bruce.
Het probleem hier is de romantiek van de jonge honden leeftijd en zijn eerste ervaring met Born to run. Dat krijg je nooit meer terug, zelfs al zou Bruce Springsteen in muzikale zin er in slagen Born to run met een nieuw album te overtreffen.

Bruce krijgt er zijn jeugd niet mee terug en Nico Dijkshoorn, vol weemoed over zijn puberjaren, krijgt er zijn gedachten en nostalgische gevoelens van destijds ook niet mee terug.

En daarom is elk nieuw album van Bruce Springsteen al bijvoorbaat niks en gaat Nico hem zelfs niet eens meer beluisteren.

En dat is ten onrechte, sowieso. Je moet elk nieuw album een kans geven, per slot van rekening heeft Bruce in de jaren '00 ook prima albums gemaakt. Voor mij zelfs aanleiding voor een hernieuwde kennismaking. Magic zit vaker in de cd speler dan Darkness on the edge of town. Maar ik sta dan ook vrijblijvend tegenover het werk van Bruce. Nostalgie mag geen rol spelen in de beoordeling van een nieuw album.

Wrecking ball heeft recht op een eigen recensie, goed of slecht.

beaster1256
en gelijk heb je musician , ik vind zelfs alle albums van bruce zeer goed en je kan van iemand van 60 niet verlangen dat hij muziek maakt gelijk iemand van 20 , iedere leeftijd heeft zijn charme , wij zijn ook oud geworden !

avatar van Dungeon
Mijn ervaring is dat ik het latere werk gewoon een stuk minder vind dan het jaren 70 en 80 werk. Nostalgie speelt bij mij ook wel mee om niet direct naar de winkels te rennen.. Maar ik ben niet zo'n ouwe zeurkous als die Nico. Ik ben meer bang dat het me wat tegen gaat vallen. Het luisteren naar zijn vorige plaat ging nogal krampachtig doordat die me vies tegenviel. Vroeg of laat zal ik hem wel gaan luisteren en dan zie ik wel of ik iets gemist heb. (misschien wordt het ook wel vroeg in plaats van laat want jullie meningen zijn over het algemeen lovend).

avatar van vielip
Ah ja joh, die Dijkshoorn met z'n geneuzel. Wat heeft het in hemelsnaam voor zin om albums uit 1975 en 2012 met elkaar te vergelijken?
En zóóó voor de hand liggend; Bruce is boos op de rijken terwijl hij zelf bulkt van het geld. Makkelijk scoren heet dat. Vertel er dan ook bij dat Bruce in (bijna) elke stad waar hij speelt geld doneert aan voedselbanken, opvang voor daklozen en meer van dat soort instellingen.
Enfin, de opmerking van Donkers over Neil Young vond ik wel aardig...

vielip schreef:
Je kunt idd wat betreft uitlatingen, de opmerkingen van Dijkshoorn plaatsen onder de noemer, gefrustreerd, verstard en laten verder zeggen een beetje dom. Elke muziek wordt beoordeeld in zijn eigen tijdsgewricht (o.a. in de vorm van van recencies en verkkoopcijfers) en decennia later op hun houdbaarheidswaarde. Die heeft Bruce Springsteen mat zijn laatste album bewezen.
Het is een prima in elkaar gezet album met vele variaties zonder zijn eigen stijl overboord te gooien en alleen aan te vullen met muziek, die tegenwoordig "in" is en was. En da's pas knap. Gelijdelijk veranderen zonder aan kwalititeit en genialiteit te verliezen.
Muziek vergelijken van 3 decennia geleden met nu is dus dus het summium van kortzichtigheid. Da's pas "ouwelullenpraat" en imo onzin. De belevenis was immers geheel anders.
De opmerking over veel geld hebben, door decennia zelf verdiend, en daardoor het recht verliezen of je geloofwaardigheid te verliezen door een kritische maatschappijvisie moet in het licht van bovenstaande gezien worden. Imo. mág (en moet) zijn kwaad en en naar buiten brengen enndatzelfde gebruiken door zijn bekendheid en zijn tot zijn beschikbare middelen, die jij voorhanden heeft. Zei John Lennon datzelfde niet eind jaren 60 met zijn Give Peace A Chance- War Is Over akties via de mediamagnaten?

vielip schreef:

Tja, dat is echt een domme opmerking van Dijkshoorn zeg. Dat bekent dat als je geld hebt, je niet meer maatschappijkritisch en sociaal mag zijn en denken. Volgens mij gaat het trouwens niet helemaal goed met Nico de laatste tijd. Dit is de zoveelste vreemde opmerking.
Maar ja jongens, jullie moeten ook gewoon niet naar DWDD kijken, dat kan je toch ook geen journalistiek programma meer noemen. Denk je nou echt dat die gozer met dat verwarde haar uit zichzelf kritische vragen kan stellen? Iedereen krijgt daar een vrijbrief om maar te roepen wat ze willen, ten koste van wie dan ook, in dit geval het nieuwe album van Bruce.

Deranged
Dat overenthousiaste gedoe van die Matthijs had ik sowieso al geen trek in.

avatar van lennon
Ben geen grote Springsteen liefhebber (kan als compleet album alleen Born in the USA waarderen), maar de nummers die ik tot nu toe gehoord heb op de radio vallen me niet tegen, behalve de single, die vind ik slap.

De hoes vind ik overigens echt oerlelijk!

Ik ga dit album zeker een kans geven

Running On Empty schreef:
Heeft iemand de bonustracks al gehoord? Daar ben ik ook wel erg benieuwd naar.

Ik nu wel.

Swallowed Up (In The Belly Of The Whale) is een zeer sober en desolaat nummer. Even een rustpuntje na die geweldige 11 nummers om daarna los te barsten in een uitbundig 'Iers dans feestje' als uitsmijter (American Land). Alsof The Pogues hier de begeleidingsband is.

west schreef:

Nou opzich waren Jan Donkers en Jan Smeets erg enthousiast over de nieuwe Bruce. Zozeer zelfs dat ik bijna begon te geloven dat dit Bruce's beste album ooit is
Het mooie was dat Donkers tijdens zijn betoog al aankondigde dat er zometeen iemand komt die niet zo goed kan tegen een boze Bruce en dus vast de nodige kritiek op het album zou hebben. De angel was dus al behoorlijk uit Dijkshoorn's stukje gehaald.

lennon schreef:

De hoes vind ik overigens echt oerlelijk!

Hm oké, smaken verschillen dus weer eens
Ik vind de hoes echt te gek!