Pink Floyd - Animals (1977)

Label: Harvest

1. Pigs on the Wing, Pt. 1 (1:25)
  2. Dogs (17:08)
  3. Pigs (Three Different Ones) (11:28)
  4. Sheep (10:20)
  5. Pigs on the Wing, Pt. 2 (1:25)
avatar van dj maus
Waar de tracks op Wish You Were Here en Dark Side Of The Moon te lang rond dezelfde thema's blijven doorzemelen, bevat deze plaat genoeg wendingen om van begin tot eind te blijven boeien. Het klinkt allemaal wat nuchterder, doordachter en stuwender. Rijker gearrangeerd, ook. Hoewel het cynisme er tekstueel / vocaal duimendik bovenop ligt, is dat in de muziek niet echt terug te horen; die zou ik willen omschrijven als sprankelend en hier en daar haast triomfantelijk.

Van de latere Floyd (ná Meddle) met voorsprong het beste album.

avatar van vanwijk
Ik was 16 toen ik voor het eerst, op een cassetebandje, gekregen van onze bakker, kennis maakte met Pink Floyd. Ik ben Sjan eeuwig dankbaar. Het mooie aan het album is de sfeer die het uitademd, nog altijd een actueel album!

Bijzondere plaat deze. De sfeer is geweldig, donker en dreigend. Het is duidelijk dat Roger Waters hier al veel meer invloed had dan hiervoor. Toch heeft het nog wel het typische sfeervolle geluid van Pink Floyd (ik hoor de sfeer van Echoes duidelijk terug in deze nummers), niet het theatrale van The Wall. Het zijn allemaal lange nummers, maar het voelt niet zo, er zit variatie in de nummers, maar het gaat allemaal heel geleidelijk en voelt gewoon als een geheel.
Het valt op dat de gitaar hier veel meer op de voorgrond zit, en de keyboard op de achtergrond. Toch is het keyboardwerk heel bepalend voor de donkere vreemde sfeer. Ook tijdens de stukjes met meer keyboard, de honden, varkens en schapen die je hoort in het nummer hebben iets vreemds, iets dreigends.
De teksten zijn heel scherp, in pigs worden de grote leiders aangevallen, in sheep het slappe meegaande volk, en in dogs de egoistische zakenlui:

"And after a while, you can work on points for style
Like the club tie, and the firm handshake
A certain look in the eye, and an easy smile
You have to be trusted by the people that you lie to
So that when they turn their backs on you
Youll get the chance to put the knife in."

De combinatie van de donkere muziek en de scherpe cynische teksten is echt heel goed. Het is gewoon iets dat je moet horen.
Ik vind het toch opvallend hoe dit zo duidelijk prog rock/space rock is, en toch heel toegankelijk klinkt, het rockt echt. De gitaarsolo's van David Gilmour zijn echt heel sterk, zoals bijvoorbeeld het einde van Pigs.

Kortom gewoon een geweldig album 5*

avatar van UndahCovah
Kan iemand mij kort vertellen waar het op dit album precies over gaat? iemand74 geeft hieronder kort aan waar het over gaat, maar wat is precies de achtergrond en de bedoeling geweest van dit album?

avatar van c-moon
UndahCovah schreef:

Misschien even naar boven scrollen en via de nummertjes de vorige pagina's bekijken?

Je zal zien dat de betekenissen en eventuele betekenissen van dit PRACHTALBUM al overvloedig aan bod kwamen

yEYo!
Ik vind Dogs briljant en mooi,alleen als ik op mn mp3 zet en ga liggen/zitten dan zou ik na het nummer toch ook wel binnen 2 minuten in slaap kunnen vallen,dat betekent niet dat het saai is,maar ik heb persoonlijk liever een lang stuk Porcupine Tree.
Pigs is ook geweldig mooi,maar zitten stukjes in die ik er liever uit zou willen hebben,maar dat kan helaas niet. (Solo is heel goed)
Sheep vind ik de minste van de 3.
Dit album is ook gewoon een 3.5*

iemand74 schreef:
"And after a while, you can work on points for style
Like the club tie, and the firm handshake
A certain look in the eye, and an easy smile
You have to be trusted by the people that you lie to
So that when they turn their backs on you
Youll get the chance to put the knife in."

Joy
kortom kaztor, een album om erg vrolijk van te worden

enige wat ik van dezeplaat nog wil draaien is pig on the wing part 2 met gitaarsolo

die is te gek

de rest ook maar hoef het nie te horen

avatar van kaztor
Ik zag tot m'n grote ontsteltenis dat ie niet eens in m'n Top 10 stond. SCHANDE!
Hij stoot gelijk door naar #2. Prachtplaat!

avatar van ricardo
Dit is inderdaad een beetje een verborgen juweeltje uit het Pink Floyd ouvre, de texten zijn zeer goed, evenals de muziek wat zeer goed klinkt, maar bij dit album gaat gaat het bij mij voornamelijk om de sfeer die je bij dit album beleefd, ik kan niet echt goed uitleggen op wat voor een manier, maar als ik hem afspeel heb ik zoiets van ja ik ben weer thuis. Op Wish You Were Here na de beste PF plaat m.i.

bikkel
Na het fraaie maar tamelijk relaxte Wish You Were Here,is deze opvolger van een heel andere orde.
Animals is in thematiek en muzikaal een kil en donker album geworden.
De visie van Roger Waters(wederom de bedenker) is grimmiger en somberder dan ooit tevoren.
Op Dark Side Of The Moon en Wish You Were Here werd de maatschappij al aan de tand gevoeld.
Onderwerpen als druk,stress,geld en gekte kwamen hier al gretig aan bod.
Op Animals wordt de mensheid vergeleken met dieren.Gebaseerd op Orwell's Animal Farm.
De meelopers, de jaknikkers en de machtsbepalers,en dan in dieren onderverdeeld.
Kortom, Waters is scherp en zijn teksten zijn lappen geworden.
Muzikaal is het rauwer, minder gepolijst en is er veel ruimte voor stukken zonder zang.
De plaat is een stuk minder toegankelijk en past gek genoeg prima in een tijd vol punk, die toendertijd de kop op stak.
Dezelfde aggressie lijkt een beetje overeenkomsten te vertonen.
Afgezien van Pigs On The Wing Part I en II zijn de overige stukken
lang, maar boeiend genoeg door de onvoorspelbaarheid en de bedrukte sfeer in de nummers.
Het hek was van de dam, Waters had zijn zegje gedaan en begon uiteindelijk zijn eigen weg in te zetten.
Ondanks dat is Animals 1 van de betere platen van de groep.
Eentje die ik eerder geneigd ben te draaien dan de 2 radiovriendelijke voorgangers.

avatar van orbit
Mooi gezegd, en ongeveer precies zoals ik erover denk. Who needs hits, when you have good music?

avatar van Lennonlover
orbit schreef:

Wnn je hits scoort vergaar je bekendheid en rollen je albums beter over de toonbank.

Lennonlover schreef:

In die periode kon je met goede albums en een degelijke livereputatie al een heel eind komen.
Kijk maar naar Led Zeppelin die brachten geen singles uit en liepen Top of The Pops niet binnen.
Evenals Floyd trouwens.Ook een typische albumgroep.
Nu is het helaas anders.Zonder promoclip en single, weinig kans dat je het maakt.

avatar van kaztor
Als je als band sterk genoeg bent heb je geen hits nodig. Dan red je het met je reputatie.

stuart
Misschien een album voor echte Pink Floyd fans (of anderen), maar niet écht voor mij en dat komt voornamelijk door Dogs. Ik zelf vind dat niet zo'n bijzonder nummer , het doet me niet zo veel en het duurt toch 17 minuten; aardig rchting de helft van de totale speelduur. Pigs en Sheep liggen me wat beter, maar het raakt me allemaal niet zoals Wish you Were Here doet. Een kwestie van gevoel; het voelt niet zo intens(kan voor een ander dan natuurlijk wel zo zijn).

bikkel
Hij ligt wat zwaarder op de maag stuart, dat is een ding wat zeker is.
De vorige 2 zijn melodieuzer.
Het is een groeiplaat en toch ook wel voor een bepaalde stemming.
Ik vind 'm tamelijk onderschat.
Iedereen heeft het altijd over Dark Side Of The Moon en Wish You Were here.Prachtige albums, daar niet van.
Toch die doomsfeer op deze plaat is onovertrefbaar.
En thematisch,gaan ze hier toch weer meer de diepte in.

avatar van ricardo
Dit is zeker 1 van de besten van Pink Floyd, zowel textueel als muzikaal gezien. Ik vind alleen Wish You Were here beter dan deze, de rest is gewoonweg minder goed dan deze, en JA ook The Dark Side Of The Moon ook ja.

stuart
@ Bikkel en Ricardo: Animals is zéker een wat ondergeschoven kindje in relatie tot zijn 2 voorgangers. Ik houd wat wat meer van melodie en dat beïnvloed voor mij de waardering. Ik zelf let vaak het meest op de muziek, dan pas de tektsen (hoewel die zeker een toegevoegde waarde kunnen zijn). Ik laat de plaat echter zeker niet links liggen en ga hem in de toekomst nog zeker beluisteren.

Misterfool
orbit schreef:

who needs hits, precies, z'on coment mag ik horen. veel favo bands van mij zijn erg sterk met hun opzet van albums maar hebben geen of nouwelijks hits met hun singles. zo ook dit album van de floyd's. sterke teksten, de invloed van waters is veel sterker merkbaar.

weer een geweldig album in hun bijna(dankzij die twee rot gilmour sul platen) smetloze eufre

Wammel
Misterfool schreef:

??? Gedurende WO 2 gebruikten de Duitsers de Enigma om dit soort berichten in code te kunnen ontcijferen.

stuart
Ik vind het beslist een interessesant album, maar aan het eind kan ik me niet meer precies herinneren wat ik nu allemaal gehoord heb;voor sommigen misschien een pluspunt, voor mij een minpunt.

Joy
nog een keertje opzetten en dan met koptelefoon

stuart
Mijn koptelefoon en ik zijn 1(mijn vriendin zegt weleens; ik wou dat het ding nooit uitgevonden was); dus goed idee, maar dat doe ik altijd al als ik iets intensief wil beluisteren. Animals is wel interessant, maar dat is voor mij niet genoeg, misschien voor anderen wel; er blijft te weinig van hangen.( en echt , het album heeft al heel wat draaibeurten gehad)

Wammel schreef:

Dogs Of War?

avatar van rudiger
stuart schreef:

Dogs is het beste nummer op dit schijfje , ik heb het niet zo op sheep , hoewel ik toch regelmatig in de shoarmatent te vinden ben .

avatar van Smiechtel
*lachbandje*

avatar van rudiger
Smiechtel schreef:
*lachbandje*

Pink Floyd `n lachbandje , je geeft hier nota bene 4.5 ster voor .

stuart
ik denk dat Smiechtel bedoeld dat ie een "lachbandje' bedoelt in de zin van zoals je die hoort bij menige comedyserie (naar jouw grap toe).