Rush - Clockwork Angels (2012)

Canada
Label: Roadrunner

1. Caravan (5:40)
  2. BU2B (5:10)
  3. Clockwork Angels (7:31)
  4. The Anarchist (6:52)
  5. Carnies (4:52)
  6. Halo Effect (3:14)
  7. Seven Cities of Gold (6:32)
  8. The Wreckers (5:01)
  9. Headlong Flight (7:20)
  10. BU2B2 (1:28)
  11. Wish Them Well (5:25)
  12. The Garden (6:59)
Mind Ruler
Ik wou m'n bericht editen (typfout) maar op dat moment sloeg m'n PC tilt.
Vreemd dat er dan nu helemaal niets meer staat. Voor de nieuwsgierigen onder jullie even herhalen wat er had moeten staan die dag:
stoepkrijt stuurde me een PM enkele weken terug. Hij kende enkel Moving Pictures en wou meer van Rush leren kennen. Ik raadde hem naast 2112, Permanent Waves en Counterparts ook Clockwork Angels aan. Dit sloot dus naadloos aan bij Edwynn's laatste post van 23 augustus.

avatar van Tony
Oh, ik was even bang dat we iets gemist hadden...

Als je meer van Rush wilt leren kennen, begin je toch gewoon met alle albums die meer dan een 4 gemiddeld scoren hier op MuMe? Je mag er van uitgaan dat dat de toppers wel zullen zijn, denk ik dan. Zo ben ik in ieder geval ook begonnen en begin ik de meeste zoektochten in rijke oeuvres van voor mij nog onbekende artiesten. Met respect en niet lullig bedoeld, maar daar heb ik jou toch niet voor nodig?

avatar van Red Rooster
Voor de kenners en liefhebbers van het eerste uur: let eens op de eerste minuut van Headlong Flight. Lijkt een moderne uitvoering (van het begin) van Bastille Day (Caress of Steel), inclusief bekende drumroffel.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Inderdaad, ik heb ook een aantal verwijzingen naar hun verleden ontdekt maar het stoort absoluut niet. Ik ontdek een band met Counterparts en hun jaren tachtig albums. Ongehoord hoe ze nog kunnen vlammen, qua muziek en teksten ontdek ik een ontketende Rush.

Mind Ruler
Tony schreef:

Met respect en niet lullig bedoeld: ik schreef "stoepkrijt" en niet "Tony".

avatar van Madjack71
Ik ken alleen een paar albums van Rush waaronder de 'klassieker' Moving Pictures. Zelf had ik altijd wat moeite met de zang die soms wat tegen het iele en irritante aanhangt. Bij dit Clockwork Angels heb ik daar geenszins moeite mee, het lijkt eerder alsof het juist door de jaren heen beter is geworden. De muziek vlamt, beukt en sleept alsof het hier om een stel jonge honden gaat. Goed geluid, sterk gespeeld en een prima productie...met zo'n album kunnen ze nog makkelijk 10 jaar mee.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Meer nieuw over het boek: klik.

avatar van Hans Brouwer
Hans Brouwer schreef:
Natuurlijk is "Clockwork Angels (2012)" niet slecht maar toch...... het album grijpt mij (helaas) niet bij de strot. 3,5***
Ik neem mijn woorden terug. Na een aantal luisterbeurten van "Clockwork Angels (2012)" is het kwartje volledig gevallen. Ik verhoog m'n stem met een *.

avatar van Leptop
Net als de meeste Rush albums heeft CA even tijd nodig om tot bloei te komen. Bij mij viel het kwartje toen ik het op een avond met de hoofdtelefoon luisterde en alle details de nummers tot een levendig geheel maakten. Wat een prestatie! Deze mannen zijn 60 of bijna 60 en spelen nog als jonge honden. Spelvreugde en bevlogenheid, dat is wat ik hoor. Het geeft het album een boost positieve energie die ik terughoor bij bands als Foo Fighers en Muse. Heerlijk!

Ik lees op deze site berichten over uitgebluste heren, ongeinspireerde muziek e.d. maar ik begrijp werkelijk niet waar die meningen op gestoeld zijn. Aan de andere kant; iedereen mag zijn mening hebben. En iedereen daar weer een mening over. Ik schud nog eens mijn hoofd en ga lekker Rush luisteren!

avatar van ateetje
Ook ik had voor deze een tijdje nodig om hem echt te gaan waarderen. Ik ben de laatste tijd sowieso wat aan het ontdekken geslagen wat Rush betreft en aanvankelijk vond ik, als velen, de oudere album als Permanent Waves en Moving Pictures de betere albums, maar ook dit album, alsmede Snakes & Arrows, leer ik steeds beter waarderen. Het is naar mijn mening wel andere muziek dan in hun begintijd, maar nog steeds van zeer hoge kwaliteit. Toppers van deze vind ik The Anarchist (het riffje is heerlijk en de 'gitaarsolo' bezorgt mij kippenvel), The Wreckers en The Garden, maar ook BU2B en Carnies mogen er zijn.
En in juni ga ik ze voor het eerst live aanschouwen, hoera!

ateetje schreef:
En in juni ga ik ze voor het eerst live aanschouwen, hoera!

Ik laat ze deze keer even links liggen. Heb ze vorig jaar mei in AHOY gezien en ze speleden 2, 5 uur de pannen van het dak. Dat was al mijn 6e of 7e keer. Live nog steeds top met een drummer die ingebouwd zit en je niet ziet maar des te beter hoort. De beste drummer in dit genre.

Neal Peart schreef:

Dat je het een goede drummer vindt is al op te merken aan je username, ben het grotendeels met je eens, de beste weet ik niet, maar een zeer invloedrijke zeker. Zelf ben ik ook zeer gecharmeerd van Mike Portnoy (ex-Dream Theater) en Gavin Harrison (Porcupine Tree), maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Om hier 'de beste' uit te kiezen vind ik lastig, omdat ze allen toch weer net iets anders zijn en de bands, ondanks dat ze redelijk in hetzelfde genre passen, vrij verschillend zijn.

Ik ken de live-optredens van Rush al vrij goed, omdat mijn vader zo'n beetje alle live-dvd's van de afgelopen 10-15 jaar heeft aangeschaft. Het enige dat er nog aan schortte was ze een keer in het echt gezien te hebben, en dat gaat nu eindelijk eens gebeuren. Een zekerheidje als je het mij vraagt.

avatar van Dibbel
Na eerste luisterbeurt:
Nogal behoorlijk heavy. Soms zelfs tegen de metal aanhangend.
Tamelijk dichtgeplamuurd geproduceerd ook, waardoor het tegen het einde toch wat vermoeiend wordt.
Niettemin nauwelijks zwakke plekken, maar ook geen echte uitschieters.
Sluit enigszins aan bij Counterparts, hoewel ik Vapor Trails en Snakes And Arrows even niet vers heb.
Ga er nog geen punt aanhangen.

ateetje schreef:

Daar zul je geen spijt van krijgen

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Het zijn uiteindelijk (krapaan) vier sterren geworden. Hoewel het hier en daar een accentje positiever mocht, hebben mijn eerste indrukken van bijna een halfjaar geleden aardig stand gehouden. Plaat van het jaar zal het niet worden, toptien wel.

Wat berichten verwijderd hier.

Deranged
Wrom?

avatar van IllumSphere
...zijn bananen krom?

avatar van erwinz
De laatste Rush plaat die ik ken is bijna 35 jaar oud, maar tot mijn verbazing kan de band het nog steeds. Sterker nog, dit is gewoon een ijzersterke en eigentijdse rockplaat. Ik ga maar eens heel snel 35 jaar Rush inhalen.

Lees mijn volledige recensie op:
De krenten uit de pop: Rush - Clockwork Angels - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin

avatar van Tony
Dan heb je nog net Hemispheres meegekregen, als ik goed kan tellen? Dan heb je inderdaad nog behoorlijk wat in te halen, er zijn echt nog wel een aantal niet te missen parels van Rush verschenen sindsdien. Begin maar eens met alle albums die gemiddeld rond of boven de 4 sterren scoren hier op MuMe, dan ben je wel even bezig.

avatar van erwinz
Hemispheres heb ik inderdaad meegekregen. Permanent Waves en Moving Pictures ook nog, maar er is inderdaad nog genoeg om in te halen.

avatar van Leptop
Goed te lezen Erwinz! Mooie recensie trouwens. Mijn aanbeveling voor de volgende; Counterparts.

avatar van Tony
Counterparts is een klasse album en inderdaad een mooie brug tussen de sound van Hemispheres en deze Clockwork Angels.

avatar van iggy
Vreemd voor mijn eigen dan dat ik counterparts maar niet kan waarderen. En ik ben toch een meer dan gemiddelde Rush liefhebber.

Ik heb Clockwork nu een aantal keren beluistert. Deze klinkt gelukkig niet zo geforceerd hard als Vapor. En dus beter. Een behoorlijk nadeel is dat Geddy zijn synthesizer voor een groot gedeelte (weer) heeft thuis gelaten. Rush met echte toetsen is wat mij betreft toch stukken sterker. De periode 80/87 dus.

Maar goed de komende tijd eens vaker draaien om tot een echt oordeel te komen.

Leuk trouwens dat mijn beste pal slangen en peilen bij mijn nieuw stapeltje cd's gemoffeld heeft.

avatar van vielip
iggy schreef:

Best wel heel erg met je eens iggy! Zonder synths is het natuurlijk nog steeds allemaal dik in orde maar toch....mét synths heeft het net dat beetje meer.

avatar van iggy
En als vielip en ik het eens met elkaar zijn dan geloof maar dat dat the whole truth and nothing but the truth is so help me god of niet soms vielip? Want we zijn het maar zelden met elkaar eens

avatar van vielip
Haha ja zo zou je het inderdaad wel kunnen stellen

avatar van james_cameron
De band bestaat al sinds mijn geboorte, maar toch is dit pas mijn eerste kennismaking met de muziek van Rush. Heel erg onder de indruk ben ik (nog) niet, maar Clockwork Angels is best een redelijk rockalbum. De positieve uitschieter is het lange Headlong Flight, tevens het meest stevige nummer van het album. De rest van het songmateriaal is een beetje wisselvallig, met een reeks aardige maar niet bijster sterke songs. Geddy Lee zal nooit mijn favoriete zanger worden, dat is zeker, maar hij werkt in ieder geval niet op de zenuwen. Wel zijn bepaalde refreintjes aan de simpele en zeurderige kant, maar overwegend laat de plaat een positieve indruk achter. Tja, moet ik nu 44 jaar Rush gaan inhalen?

james_cameron schreef:
Tja, moet ik nu 44 jaar Rush gaan inhalen?

Ja

avatar van Tony
Ook volmondig JA van mij james_cameron!!

Dit is lang niet het beste werk van Rush, de meeste albums voor deze zijn (veel) sterker. Headlong Flight is een stevig, melodieus en gevarieerd nummer. Als je dat kunt waarderen, zit je bij Rush goed. Ga ze maar eens beluisteren en begin met de albums die 4 of meer gemiddeld scoren. Je zult versteld staan.