Daft Punk - Homework (1997)

Frankrijk

3. Revolution 909 (5:26)
  4. Da Funk (5:28)
  5. Phoenix (4:55)
  6. Fresh (4:03)
  7. Around the World (7:07)
  8. Rollin' & Scratchin' (7:26)
  9. Teachers (2:52)
  10. High Fidelity (6:00)
  11. Rock & Roll (7:32)
  12. Oh Yeah (2:00)
  13. Burnin' (6:53)
  14. Indo Silver Club (4:32)
  15. Alive (5:15)
  16. Funk Ad (0:50)
avatar van Reijersen
Dit was het eerste album van Daft Punk dat ik hoorde (toen een vriend mij de gehele discografie uitleende). Het beviel allemaal best aardig, vooral als niet-electronic luisteraar. Maar af en toe wordt het naar mijn mening toch allemaal iets te eentonig. Gewoon een lekker plaatje op z'n tijd.

3,5 ster.

avatar van bver
Voor mij één van de meest boeiende en consistente dansplaten aller tijden. Het niveau gaat geen enkel moment naar omlaag. Jammer dat het daarna een beetje bergaf met hen is gegaan. Discovery was nog heel leuk, de rest een pak minder!
Desalnietemin: terecht een plaatsje in mijn top 10.

thejazzscène
herman schreef:

Wat een onzin. Nu heb ik Animals ook thuis liggen, maar ik hoor niet echt wat daar nu zo bijzonder aan is... Gewoon een aardige PF-plaat. Het is appels met peren vergelijken, maar ik denk dat dit in zijn soort beter is dan Animals in zijn soort...

Daar ben ik het niet echt mee eens maar goed. Maar hoe kom je erop, 'Domironie', hier een vergelijking te beginnen maken met Animals dat zich in een heel ander genre situeert? Leuk dat je die plaat kent maar dat brengt niet echt veel bij aan de commentaar over het album.

Dit is een cd'tje dat ik het meest van deze twee astronauten kan waarderen. Iedereen is vol van de groep. "Het zijn de grondleggers van het genre!", "Digitalism lijkt sterk op Daft Punk!". Dit is voor mij een voorbeeldgroepje dat goed begon zoals The Chemical Brothers destijds.
Er worden goede dingen gemaakt, men experimenteert met geluiden enzo. Dit is dat het album dat we krijgen: een rijk gevuld (tech)Housealbum met leuke dingen in verwerkt. Soms komt het me wel wat saai over maar goed, er steken leuke dingen in.

Maar dan komt de media te weten "deze twee franse knapen moeten we nog one more time hard steunen". Ze komen op de radio en heel hun carrière gaat voor mij op de vuilnisbelt. Wat zo goed begon, gaat in kwaliteitsgehalte gewoon de diepte in.
Plots beginnen ze met het maken van albums die erg goed aanslaan op de dansvloer; hits genaamd.
Als je dan persé de pakjes van de twee heren wilt onderhouden, doe dat dan met deze cd te kopen.
Dit zijn voor mij twee verpakte amateurs. Misschien dat je meer kan leren van de echte 'teachers'.

Eerste Dance-plaatje, nouja eerste... Tiësto had ik ook al wel geluisterd, maar dit vind ik toch wel een stuk leuker. Vooral Around The World is een erg lekker nummertje, maar bij mij verslapt de aandacht na 3 kwartier luisteren. Dan heb je nog een half uur (!) te gaan. Voor mij is de CD dus te lang om interessant te blijven. Daarom 3,0*

Ollie
Louis, probeer Discovery is, vind ik persoonlijk veel beter!

avatar van Marb
Veruit de beste plaat van het Franse electro-duo. De plaat is zijn tijd en beats ver vooruit en dat is te horen ook! Van Daft en Direkt tot Da Funk en Around the World en de verdere rest van de CD is het smullen geblazen, al is de outro wel wat inspiratieloos en gehaast. [als je de plaat achteruit draait hoor je gewoon de sample van Da Funk] Al met al, met dat ene kleine zeikminpuntje heeft Daft Punk een plaat van formaat gemaakt en daar mogen ze trots op zijn!

5* oprecht!

Beitel
Wat kunnen (de overigens fantastische) clips een misleidend beeld geven van Daft Punk. Ik verwachtte wat lekkere funky muziek maar kreeg keiharde house. Niet dat ik klaag, want dit is heerlijk. Perfect voor op de dansvloer.

avatar van Stubru
Goed album. Vooral Rollin' and Scratchin' vind ik echt héél goed.

avatar van Hufter
Heerlijke plaat, toendertijd kon ik het nietecht waarderen (op 14jarige leeftijd).
Nu dik tien jaar later is dit voor mij hét dance-album ever! Lekkere tracks om keihard uit de speakers te pompen met de ramen wagenwijd open.
Rollin' And Scratchin' is wat "Stubru" hierboven al zei enorm vet! Beste nummer van het album wat mij betreft, op het eind toch iets te eentonig album..maar dat compenseerd zich met het eerste deel prima! Revolution 909 (met bijbehorende clip) erg vet, Da Funk, idem dito..lekkere tune! En dan nog maar te zwijgen over Around The World, geen woorden voor.

Daft Punk's debuut album kon niet beter!

4**** klein minpuntje door de eentonige kant van het einde

avatar van vin13
Als niet zo'n danceliefhebber vind ik dit echter een topplaat, vraag me af waarom. Aanstekelijke melodietjes, leuke videoclips vooral met die hond, mysterie. Aphex twin vind ik ook goed en zie wel raakvlakken omdat beiden ook niet dance-liefhebbers aanspreken.

avatar van Didgeplayer
Geweldig debuutalbum.
Daftendirekt is voor mij een van de beste openers ooit.
Hij smijt je op de dansvloer (lees: woonkamer/keukenvloer) en laat je zweten tot en met Rollin'& Scratchin'.
Vervolgens zakt het een beetje in, maar dan heb je genoeg spierpijn over en hoeft Sonja Bakker ook niet meer aan je te verdienen.
Ik kan de videoclip van Arounn the World wel elke dag zien.
Geniaal in zijn eenvoud!
Dance you mother.....!

avatar van corn1holio1
Die laatste 2 zinnetjes vatten het volledige album eigenlijk samen!

avatar van Dielie
'Around The World' heeft een enorm goede clip, is mij vorige week pas doorgedrongen toen ik het nog eens op tv zag

beaster1256
deze plaat is zo dom dat je hem dan weer goed vind, pure domme disco maar toch kan je het niet slecht vinden, erg vakkundig gedaan in de studio, vooral ' da funk ' springt eruit .

thejazzscène
Ik vind het eerste nummer dan veruit het beste. Erg leuk vevormde stemmen en een wat ruwer karakter heeft dat nummer. Bleef het maar zo...

avatar van Rrrolf
persoonlijk een van de beste en meest vernieuwende dance producties ooit. Dit album is inmiddels 11 jaar oud en klinkt nog steeds up-to-date en verveelt naar 10 jaar nog steeds niet. Daarom met recht een topper en een van de weinige 5 sterrenalbums volgens mij. Alles lijkt te kloppen; pompende beats, strakke producties en tijdloos.

En misschien wel grappig om te weten: de "around the world" clip is in 1 take opgenomen en is niet in geknipt. Zeker de moeite waard om te bekijken.

Wat ik trouwens niet snap is dat mensen in hun reacties zeuren om het feit dat het eentonig is. Heb je wel eens 8 nummers van Coldplay achter elkaar beluisterd? Juist ook eentoning, maar daardoor niet minder goed.

beaster1256 schreef:

Ik vind het dom en vooral,.. ook erg erg slecht! Slecht gedaan, slecht gesampled, slappe droeve voorgekauwde kost voor mensen die destijds dachten ongelooflijk hip te zijn door hiermee aan te komen in het clubcircuit. Naast Air, het ergste dat er uit Frankrijk afkomstig is. Een soort gerecyclede hamburgers in muziekvorm.
Blijkbaar is het MuMe publiek zo weinig kritisch dat dit voor vol wordt aangezien en als spaarzame electronische aanvulling op hun platencollectie. Erg jammer.
Voor mensen die zich echt willen verdiepen in interessante sample-electronica: probeer eens wat van µ-Ziq of Raoul Sinier (is bovendien ook Frans!), echt lichtjaren spannender en inventiever dan dit wegwerp prul.

avatar van Kos
Kos
Niet echt. Zoeits als µ-Ziq vergeet bijvoorbeeld te swingen en is derhalve niet eens een klein beetje vergelijkbaar.

1,0
µ-Ziq heeft veel verschillende dingen gedaan, sommig is behoorlijk swingbaar. Bovendien is Daft Punk misschien alleen nog swingend voor een boer uit de achterhoek met jicht.. ik kan deze cheesedisco verder absoluut niet swingend noemen.

avatar van Kos
Kos
Dat mag. .

Ik moet nog zien dat je mij er uitswingt maar goed. .

1,0
Als je als een aangeschoten homie danst met rare handgebaartjes denk ik wel dat ik je er uitswing ja

Maar dat veranderd verder weinig aan het feit dat dit niet swingend is hoor (onder swingend verstonden we opzwepend toch?).

avatar van Ploppesteksel
Misschien dat jij dat niet vindt, beste Orbit.
Maar stellen dat het zo is, gaat een beetje te ver.
Ik vind het toch een fantastisch album, het kan me niet altijd overtuigen, maar merendeel van de tijd wel & omdat het dan echt geweldig klinkt in mijn oren toch nog een dikke 4*.
Zoals je ook al ziet aan de positie in de top 250, denk ik niet dat ik de enige ben die er zo over denkt. Al zullen er natuurlijk ook anderen zijn die jouw mening volgen, zo gaat het namelijk altijd

avatar van Gizzmann
Dit album is echt heerlijk om op de achtergrond op te hebben staan tijdens het tekenen, alleen beggin ik van deze muziek dit soort stuff te tekenen, terwijl ik eigelijk bezig was illustraties te maken voor een judo instructieboekje.
Ik zal mijn opdrachtgever zeggen dat het de schuld van Daft Punk is

avatar van De Daniël
Ik zet hem net opeens weer eens op. Ik had er weer zin in denk ik. Heerlijke afwisselende dansnummers die wat totaal anders doen dan al die nummers die de dj's tegenwoordig maken. Het is fris, heerlijk dansbaar en dat voor alweer een behoorlijk oud album!

Vind dit het moeilijkste/ontoegankelijkste album van de mannen. Duurde voor mij dan ook erg lang voor ik dit ben gaan waarderen, heb tijdje geleden ook een 3 gegeven maar moet deze toch verhogen. Ondanks dat dit album ontoegankelijk/eentonig en nogal primitief klinkt weet het me toch te raken. Ik vind het zeer puur en origineel klinken. Vind het ook niet gek dat ze tot de grondleggers van de dance worden gerekend want zo klinkt het ook, echt een heerlijk apart album

avatar van T.O.
Ik begrijp dat jouw muziekwereld niet verder teruggrijpt dan 1997, maar grondleggers van de dance zijn deze heren toch echt niet

T.O. schreef:

Voor mij wel, want mijn muziekwereld grijpt idd niet verder terug dan 1997

avatar van davidov
T.O. schreef:

Mwah ik weet erg weinig van muziek... maar weet wel dat ik met Daft Punk voor het eerst ooit een nummer hoorde (in dit geval op radio -wat ik nooit luister-) waarvan het me erg beviel. Een vorm van geluid produceren die ik nog niet veel was tegen gekomen en in ieder geval nog niet m'n aandacht had getrokken.

Dat ligt ook aan dat ik destijds, maar ook vandaag absoluut geen tijd besteed aan radio of tmf etc.
Desalniettemin ben ik van mening dat Daft Punk dan misschien niet "grondleggers van dance" maar wel van belangrijke invloed waren binnen hun genre. Tot op de dag van vandaag ken ik niet veel artiesten die erg in de buurt komen.

wat ook weer kan betekenen dat ze herrie maken en er nooit iemand genoeg in geïnteresseerd is geraakt om het na te bootsen

gipspoot
Laatst gekocht deze cd. Ik weet nog dat ik voor het eerst Rollin' & Scratschin hoorde en toen dacht WTF!!! Maar dat nummer is gewoon hardstikke vet eigenlijk

avatar van Rhythm & Poetry
Soms toch echt wat te saai en/of eentonig voor mij, desondanks kan ik wel degelijk van het albuym genieten. Af en toe weet Homework de platenspeler bij mij te vinden, zoals nu. Staan met Da Funk en Around The World toch wel erg lekkere tracks op. Naast de entonigheid wil ik nog een negatieve kanttekening plaatsen: het album komt wat moeilijk op gang. Het duurt echt even voordat ik er lekker in zit, pas bij Da Funk is dat het geval. Een van de 'betere matige' platen die ik heb beluisterd.