Lou Reed - Metal Machine Music (1975)

Alternatieve titels: The Amine β Ring | An Electronic Instrumental Composition

Avant-Garde
Label: RCA

1. Metal Machine Music, Pt. 1 (16:10)
  2. Metal Machine Music, Pt. 2 (15:53)
  3. Metal Machine Music, Pt. 3 (16:13)
  4. Metal Machine Music, Pt. 4 (15:55)
Rufus schreef:
Lou Reed maakte deze plaat zo SLECHT MOGELIJK om onder
zijn platencontract te kunnen uitkomen.
Hoe slecht het ook is er zijn altijd wel mensen te vinden
die het goed vinden.
Sommige geven hiervoor 3,5 ster. Hoe is het mogelijk.

Dus omdat jij dat gelezen hebt vind je het bij voorbaat slecht?

avatar van korenbloem
Dus nu heb ik mij ook gewaagd aan dit zeer om streden kunstwerkje.
De ambivalentie die dit album oproept is voor ieder mens, met enig hersenactiviteit begrijpelijk. Zo kwam dit album op nummer 2 te staan in: The Worst Rock 'n' Roll Records of All Time. Toen Lou reed dit album uitbracht jaagde hij zijn hele fanbase in het harnas.
Toch zijn er verschillende hedendaagse artiesten die claimen geïnspireerd te zijn door dit werk.
Zo werd Sonic Youth lid Lee ranaldo’s erg beïnvloed door dit album. TV on The radio gebruikte samples van dit album in het nummer: Let the devil in op het album return to the cookie mountain.
Lou reed stelde zelf dat hij Beethoven's Pastoral en Eroica en Mozart's The Glass Harp verwerkt had in de feedback. (Nu ben ik bekend met 2 van de stukken en toch hoor ik het niet echt in terug. Lou is hier 6 jaar meebezig geweest en noemde dit zijn ultieme meesterwerk. Daar en tegen is het gemiddelde bij de verschillende muziek forums niet al te vriendelijk. Op Musicmeter een gemiddelde van 2,22 en 53 stemmen. Op Rate Youre Music een gemiddelde van 2,72 bij 472 stemmen.

Misschien is er iets mis met mijn oren? Zeker als ik de commentaren van mede users lees op mume en r.y.m., wiens smaak mij zeker helpen op mijn muzikale ontdekkingsreis. Maar waarom zet ik dit niet af, waarom luister ik dit nu al voor de 3e keer achter elkaar. Dit fascineert mij enorm. Misschien komt het door de hele kleine afwisselingen en variaties die tussen de geluidsgolven heen klinken. Zijn het de schijn melodieën die ik denk
te horen door de feedback heen. Ik vind het zelfs hier en daar wat harmonieus klinken.
Ik denk dat MMM is als drugs: Je hebt geleerd dat het niet goed is, maar toch het is wel heel erg spannend om het paar keer te “proberen”.

4 sterren.

thejazzscène
Een erg interessant artikel over de herwerking van Zeitkratzer op MMM.

avatar van OldRottenhat
Zoveel vijandigheid bij dit album ook! Mijn mening over dit album is in ieder geval dat ik het niet slecht kan noemen! Ik snap best dat mensen dit 'takkeherrie' vinden (is ook niet zo vreemd), maar je kunt niet ontkennen dat hier nog een sterk staaltje muziek achter verscholen zit!

En verder... mijnheer Reed zegt misschien wel dat dit zijn beste album is, maar leer mij artiesten kennen; die lui zeggen wel meer! Had Bob Dylan daadwerkelijk een motorongeluk waarbij hij bijna om het leven kwam? Dat denk ik dus niet!
Zijn The White Stripes echt broer en zus? Dat denk ik dus ook niet! Ik bedoel maar.... Dus ik zou ook niet te hard afgaan op hetgene wat Lou over dit album zegt, en gewoon luisteren als je het fascinerend vindt, en links laten liggen als je het kut vindt! Ikzelf vind het in ieder geval fascinerende muziek en kan em zonder moeite uitzitten!

Kijk! Dat is een mooie!

OldRottenhat schreef:
Zijn The White Stripes echt broer en zus? Dat denk ik dus ook niet!

Nee, ze zijn een gescheiden stel.

thejazzscène
Stukje over MMM in het cdboekje bij Zeitkratzers' herwerking van het stuk.
"In 1975 I made an all guitar feedback plus melody album with a two speed Uher analogue tape recorder. Twe 4*12 Vow Amps and three guitars tuned to various open tunings... For instance all strings tuned to B. My goal at the time was to have a keyless album of ever changing rhythm with no lyric or vocal - pure guitar driven sound in which to surround and intoxicate yourself. I made it out of love for guitar driven feedback and the squall of the Metal Machine.

...

I had a line I thought was really good in the linear notes. "My week bveats you year". A try at a Warholian soundbyte. als the specs were a lie. But not everyone was the humor and I was told I would never record another record again. My friend at the RXA at the time, Mr. Ken Glancy, gave me a chance; I could record again. But no son of Metal Machine music. I then made an album called Coney Island Baby after a doowop record by the Excellents.
Ans so here it stands, solo and proud, a survivor none the less through the underground of sound. Metal Machin Music."
- Lou Reed

Mojo Pin
Het opzetten van deze plaat maakt zelfs de meest gruwelijke foltermethodes volstrekt overbodig.

EVANSHEWSON
Een idee voor HOSTEL, part III ??

Nicci
Mojo Pin schreef:

misschien moeten ze Joran v/d sloot eens naar deze plaat laten luisteren?

avatar van OldRottenhat
Dit album blijft me fascineren, al zou ik niet weten wat voor cijfer ik het nou zou moeten geven!

EVANSHEWSON schreef:
Een idee voor HOSTEL, part III ??

Kom maar op met die zeis dan, ik kan het waarschijnlijk hebben!

Kan het niet uitleggen, maar als ik er naar luister vind ik het gewoon HEERLIJK! Maarja, ieder z'n meug natuurlijk.

Verder ben ik wel gezond van geest, niet aan de drugs of drank, volledig toerekeningsvatbaar enzo, hoor!

Waarom dan een 3,0*?

avatar van kaztor
Nou, het blijft natuurlijk niet veel meer dan pure feedback, en daar ga je niet elke dag voor je plezier naar luisteren.
Je moet er voor in de stemming zijn.

thejazzscène
Mmm. Als het een plaat is die dik de moeite is om één keer per jaar te beluisteren vind ik dat een 3,5 of zelfs een 4 mogelijk moet zijn... Zo'n moeilijk beluisterbare plaat vind ik het nu ook weer niet. De bewerking van Zeitkratzer is stukken zwaarder en moeilijker vind ik. Ik luister hier toch wel graag naar.

V'ruit, 3,5...

lambf
Wat een laag gemiddelde voor dit album Leuk album, niet harsh, maar wel met variatie en, je zou het bijna niet zeggen, gevoel. Het andere werk van meneer Reed is heel anders, maar is dat ook nog wel een beetje te doen of is dat niet echt aan te raden ?

handsome_devil
ik denk niet dat je het wat vindt wouter

thejazzscène
Nja, luister eens naar Rock'nRollanimal. Vind veel werk van Reed wel hoog scoren maar of jij het wat vindt? Dit is in ieder geval een buitenvallertje.

avatar van korenbloem
dit is een echt love it or hate it album. Op nummer 2 in the worst rock rol records of all time. Zegt genoeg lijkt me ,

thejazzscène
Het grappigste van al is dat dit helemaal geen rock'nroll meer is.

thejazzscène schreef:
Het grappigste van al is dat dit helemaal geen rock'nroll meer is.

Je hebt gelijk. Dit is niks anders dan een bak teringherrie.
Maar wel een knappe bak teringherrie!

Jochempie schreef:
opgetelt met een 0,5 voor de muziek is het toch een 2,5

Hah, 'muziek'!!

Sietse
korenbloem schreef:

Dat die lijst nergens op slaat?

voltazy
wat staat op 1 eigenlijk?

avatar van Paalhaas
Pff, daar staat niet eens muziek op dus. Maar goed, verder over MMM.

avatar van Snakeskin
0,5
dramatisch

lambf schreef:

Haha, vind het toch wel leuk: Dit album als een soort startpunt en van daaruit vragen naar de rest van z'n werk.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Inderdaad, een aardige referentie voor de rest is het niet. Overigens wel zeer moeilijk verkrijgbaar op vinyl. Heb hem nog steeds nergens gevonden helaas!

avatar van Schizophrenia
Ach ik krijg er een beetje oorpijn van, verder weet ik nog niet echt wat ik er mee moet. Op een of andere manier vind ik dit best fasinerend. En op sommige momenten nog best luisterbaar!

avatar van axel33
0,5
Paalhaas schreef:
Het is wel degelijk een kunstwerk: het is per slot van rekening uniek in de muziekgeschiedenis.

Volstrekte lulkoek. (zie linkje)