In vele opzichten was dit het eerste Genesis werk waarmee ik aanraking kwam. Mama, kende iedereen in de jaren tachting, en kan inderdaad doorgaan als een ver boven niveau uitstijgend nummer als het wordt afgezet tegen andere Top 40 meuk die toen en vooral over de ether in onze woonkamer wordt geblazen. Intussen had Genesis Invisible Touch en We Can't Dance uitgebracht en was ik ergens in het begin van de jaren 90 bij een vriend op bezoek die men de video van de Mama Tour liet zien. Ik ging die dag naar huis en kon de melodie van die dubbele drumpartij van Phil en Chester tijdens het tweede deel van Home By The Sea maar niet uit m'n hoofd krijgen. Niet lang daarna kocht ik het op CD. Dat was de eerste cd, die testijds nog rechtstreeks zonder wat voor verbetering dan ook op cd was geperst. Compleet met ruis, mat geluid en allerlei andere buitengewoon frusterende elementen, maar, man, wat heb ik die cde vaak gedraaid, zeg. Toen uiteindelijk in 1994 deze cd werd vervangen met de Definitive Remaster' heb ik deze zonder de cd te beluisteren deze vervangen. Helaas alleen was een verbetering was alleen niet echt te spreken en meer en meer begon ergenis een grotere rol te spelen dan genot. Tot dat ik uiteindelijk maar besloot om em helemaal niet meer te draaien. Het album inmiddels kon ik wel dromen. Gelukkig bleek definitief met een korreltje zout te moeten worden genomen en kondigde Genesis 2006, in navolging van Peter Gabriel aan om alle albums compleet onder handen te nemen en ze om te zetten naar SACD en DVD-Audio (Hackett volgde hierna). De eerste box was een openbaring. De tweede veranderde daar niets aan en alle andere boxen daarna ook niet. Als ik nu dit album opzet, dan is het deze versie, die niet een remaster bevat maar een nieuwe mix, zoals ik inmiddels vele malen heb herhaald op deze website.
Mama, wellicht na I Can't Dance het meest bekende nummer van de band. Stevast voorkomend in de Top 100 Allertijden en verzamels als Pop Classics The Long Versions, is denk iedere radioluisteraar wel bekend met dit nummer. Maar interessant ook, het nummer is tijdens de 1992 tour niet gespeeld. Het nummer kenmerkt zich vooral om het beroemde en satanisch getinte Collins lachje, live veelal uitgevoerd met een rode spotlight in Collins z'n gezicht om het effect te versterken. Persoonlijk was ik altijd meer onder de uindruk van het strakke drumwerk, dat halverwege het nummer opkomt, het aanzwellende (eeg mooi over de DVD-Audio) dromerige toetsenwerk en de prachtige solo van Rutherford aan het einde van het nummer. Live nog ietsje prominenter. Het was denk ik daarnaast ook een van de eerste keren, dat we Genesis een drumcomputer horen gebruiken. Het nummer biedt aan de ene kant een voorbode naar Home By The Sea en andere kant een terugblik naar In The Air Tonight, waarmee het einde vooral veel raakvlakken heeft. Gespeelde op de Mama en Invisible Touch Tour.
That's All. Een vooral catchy nummer, dat desondankt ontzettend lekker in het gehoor ligt en daarom denk ik wederom een potentiele single, en ook als zodanig uitgebracht. Jammer genoeg is het niet meer gespeeld sinds de Invisible Tour, behalve dan als fragment in de Old Medley, tijdens de 92 tour. Het was een mooie toevoeging geweest aan de 2007 setlist. Vind vooral het middenstuk van het nummer, met het toestenwerk van Tony erg mooi (en duurt veel te kort). Daarnast het einde mooi, waar Mike de solo inzet, waar het nummer zich ietwat versneld en naar een einde gaat. Gespeelde op de Mama en Invisible Touch Tour.
Home By The Sea / second Home By The Sea. De epic van het album, en een nummer hoog op mijn lijst van meeste gedraaide Genesis nummers en ik denk nummers in het algemeen, en voor mij Genesis' meest indrukwekkende prog epic van de late periode. Dit nummer heeft alles waarvoor de Band zo bekend is, en wat een afsluiter van de eerste LP kant. Vaak herhaald (zoals There Must Be Some Other Way) maar nooit meer ge-evenaard. Live volgt meestal voorafgaand aan dit nummer het stevaste 'Audiende Participatience Time' hetgeen inmiddels is uitgegroeid tot een moment in de show van fantastische allure, waar een publiek wordt klaargestoomd voor een waar hoogtepunt in iedere show. Zoals Collins zelf vaak daarna zou bevestigen. Als je dit niet hebt ondergaan, heb je nooit echt een Genesis concert meegemaakt. Ook in 2007, wat het opvoeren van dit nummer niet te wensen overgelaten. Hoe in het tweede deel van dit nummers, de lichtconstructie werd opgetrokken, hoe die zoek lichten door het publiek gingen, fenomenaal. In 1993, kenmerkte de show zich vooral door de achtergrond, hoe op het scherm gezichten inelkaar smelte, en uit elkaar lipen. Ook zeker een prachtige aanvulling op de mystieke sfeet die het nummer probeert uit te drukken. Over het vakmansschap van de heren, blijft denk ik na het tweede deel niet meer veel te wensen over. Het nummer begint als een vrij normaal Genesis nummer, en in het eerste deel gaat de band eigenlijk niet zijn boekje buiten. Maar wanneer de overgang naar deel twee wordt ingezet, prachtig mysterieus toetsenwerk van Tony, en de drumbeat wordt ingezet....Live nog briljanter en strakker, (doordat het door Phil en Chester als double drum partij wordt gedaan) waar het nummer vrijwel tot bijna het einde instrumentaal blijft, maar steeds verder aanzwelt en waar ieder lig zijn kans krijgt om even los te gaan. Vooral Phil, omdat deze drukboat zo sterk aanwezig is, maar ook Mike, ontzettend mooi baswerk hier, vooral naar het einde toe, waar deze meer en meer op de voorgrond gaat treden. Het gitaarwerk, die solo....wauw !! En live al helemaal....vooral met de 92' tour en ook langer....Maar de absolute rol is hier weggelegd, voor Tony....wat een toetsenwerk hier, zeg. Je hoort het van alle kantenn komen en zoveel tegelijk door elkaar.....Op het einde komt Phil nog een keer terug, waarna het nummer pracht tot een einde komt en luisteraar diffuus wordt achtergelaten. Live, maar ook op het studio album. Het nummer is gespeeld op vrijwel ieder Genesis concert vanaf de Mama Tour.
Illegal Alien. Het is wellicht daarom dat Illegal Alien, nogal aandoet als een turkey en het gevoel geeft van een koude doche. Ik heb dit nummer nooit kunnen waarderen en denk dat het nummer volledig misplaatst is, of dat HBTS had moeten worden verplaatst naar het einde van het ablum. Veel te catchy, gepoogd grappig te zijn, denk ik dat het evenmin nog steeds wel thematiek aan snijdt die serieus is. Ook dit is jammer, want vooral de videoclip doet eerder grappig aan. Voor mij veruit het minste nummer van het album. Het einge te bekoren aan dit nummer is het middenstuk waar Tony wederom twee keer een heep mooi toestenstuk inlast. gelukkig na de Mama Tour nooit meer in zijn geheel gespeeld. Wat dat betreft net z'n misvatting als I Can't Dance. Nummer alleen gespeeld tijdens de Mama Tour.
Taking It all To hard. Dit nummer doet veelal denken aan That's All, Into Deep en Later Hold On My Heart. Het is een prachtig nummer, en ik denk een typische Genesis ballas, of collins ballad. Als het nummer was bedoeld als rustmoment, was het beter geweest om het HBTS te laten opvolgen. Nooit live gespeeld.
Just A Job To Do. Na Illegal Alien het zwakste nummer. Ook dit nummer begrijp ik niet helemaal en kan ik meestal niet erg bekoren. Nooit live gespeeld.
Silver Rainbow. Met dit nummer gaat het niveau weer omhoog, is en luidt de band het tweeluik in welke samen met It's Gonna Get Better de afsluiting van het album gaan vormen. Dit nummer heeft dezelfde sterke drum beat als Home By The Sea en doet daarmee veel aan dit nummer denken. Ook hier voorziet Tony van een aantal prachtige mysterieuze melodieen. Het zou interessamt zijn om te zien hoe het nummer live zou klinken, maar ben nooit een bootleg of een setlist tegengekomen waarop dit nummer stond, en ben daarmee geneigd om vast te stellen dat het nummer nooit live is gespeeld.
It's Gonna Get Better. Het nummer sluit af met een prachtig einde. Live een veel langere uitvoering (archives II), wederom een prachtige samenwerking tussen drums en toetsen. Tony vergezelt ons tot het nummer langzaam wegfaded met prachtige en dromerige toetsen, die ook de rest van het album kenmerken. Dit nummer is alleen tijdens de Mama Tour gespeeld.
Afsluitende kunnen we stellen dat het album zich vooral kenmerkt door zijn mooie toetsenwerk en strakke drumwerk. Het eerste deel is beduidend beter, maar door de twee laatste nummeers verdient het album het om helemaal uitgezeten te worden. Vooral de NW remaster klinkt fantastisch mooi en draagt op zoveel vlakken bij tot het produceren van een prachtig album. Dit is boven alles duidelijk voor het tweede deel van HBTS. Een van de betere albums van de late Genesis periode.