David Bowie - The Next Day (2013)

Label: ISO

1. The Next Day (3:51)
  2. Dirty Boys (2:58)
  3. The Stars (Are Out Tonight) (3:56)
  4. Love Is Lost (3:57)
  5. Where Are We Now? (4:08)
  6. Valentine's Day (3:01)
  7. If You Can See Me (3:15)
  8. I'd Rather Be High (3:53)
  9. Boss of Me (4:09)
  10. Dancing Out in Space (3:24)
  11. How Does the Grass Grow? (4:33)
  12. (You Will) Set the World on Fire (3:30)
  13. You Feel So Lonely You Could Die (4:41)
  14. Heat (4:25)
  15. Atomica * (4:05)
  16. Love Is Lost [Hello Steve Reich Mix] * (10:24)

met James Murphy

17. Plan * (2:34)
  18. The Informer * (4:31)
  19. I'd Rather Be High [Venetian Mix] * (3:49)
  20. Like a Rocket Man * (3:29)
  21. Born in a UFO * (3:02)
  22. I'll Take You There * (2:44)
  23. God Bless the Girl * (4:12)
  24. So She * (2:31)
avatar van Rudi S
Ik vind die clip ook wel meevallen, bij sommige voetbalwedstrijden of bokswedstrijden gaat het er pittiger aan toe, zelfs als de Prins, oeps ik bedoel de Koning in het publiek zit.

Ozric Spacefolk
Ik vind het wel respectloos om het gezeur te noemen of om mensen maar tere zieltjes te noemen?

avatar van Rudi S
Ach ja, maar ik vind die clip ook echt helemaal niks.

Ozric Spacefolk schreef:
Dit gaat om smaak. De clip is mijn smaak niet.

Mijn reactie ging niet zozeer over de smaakkwestie, maar over het gezeur dat dit tegenwoordig helaas als normaal wordt beschouwd.

avatar van orbit
Ozric Spacefolk schreef:

Dit gaat om smaak. De clip is mijn smaak niet.

Nee daar ging het niet over, het ging specifiek om de "enorme dosis geweldadigheid en bloed" in de clip.. en dat valt dus reuze mee, reden te meer om mensen inderdaad een tere zieltjes te noemen. Er zijn waarschijnlijk weinig films waar dit soort mensen dan nog naar kunnen kijken, zonde hoor, dan missen ze toch echt heel veel moois!

Ik kreeg de laatste jaren toch wel het idee dat de artiest David Bowie terziele was gegaan, maar wat een come-back.
Alleen al de vele positieve reacties hier op MuMe geven aan toch wel een van de grootste come-backs van de afgelopen jaren moet zijn.
Eigenlijk is over dit album hier alles wel zowat gezegd, ik kan er alleen nog maar aan toevoegen dat ik dit een zeer genietbaar album vind.

orbit schreef:

Klopt wat je zegt, het gaat niet om een "enorme" dosis geweldadigheid en bloed. In die zin heb je wat mij betreft gelijk en valt dat wel mee.

Het gaat mij echter om die paar korte stukjes. Als je een Tarantino of splatter film gaat kijken, weet je wat je te wachten staat, bij een videoclip verwacht je zoiets niet. Het bloederige vind ik ronduit ranzig en smakeloos (de niet gecensureerde clip van Robbie Williams "Rock DJ" is ook zo'n smakeloos gebeuren). Heeft niets met een tere ziel te maken, eerder met beschaafdheid en zeker met smaak.

avatar van devel-hunt
Bowie maakt een drietal clips op een wijze die je niet veel meer ziet. Alsof het MTV tijdperk nog bestaat. Denkt Bowie dat het nog 1985 is? Waar is zijn vooruitstrevenheid gebleven? Ik heb al heel lang geen artiest meer gezien die zoveel werk in een clip stopt.
De enige clip die er voor mijn artistiek uitspringt is die van where are we now? Mooi en stil. Die andere twee ogen iets ouderwets, alsof je naar MTV zit te kijken, terwijl die tijd al heel lang voorbij is. Ook die met dat bloed en die religieuze bedoeling, dat hebben we 25 jaar geleden al met Madonna gehad.

Ik weet niet of je nog iets van moderne muziek volgt, maar er worden nog steeds heel veel clips gemaakt hoor. Clips waarin zoveel moeite wordt gestopt komen nog wekelijks uit.

avatar van devel-hunt
Ik volg ook nog wel muziek die nu uitkomt, maar clips is naar mijn gevoel iets ouderwets. Iets van toen. Maar ik zal me vergissen. Ik zie nog wel eens een leuke promo film voorbij komen, maar clips als halve speelfilms zie ik bijna nooit meer.

Kijk maar rond op de videoblogs, zijn er nog genoeg te vinden.
Ik vind de clip van The Next Day met zijn duur van 2:58 nou ook niet echt een halve speelfilm.

echoes schreef:
Het gaat mij echter om die paar korte stukjes. Als je een Tarantino of splatter film gaat kijken, weet je wat je te wachten staat, bij een videoclip verwacht je zoiets niet. [...] Heeft niets met een tere ziel te maken, eerder met beschaafdheid....

Nietes. Zoals al blijkt uit je eigen schrijven heeft het alles met jouw eigen verwachtingen en je tere zieltje te maken. Beetje naïef dus, want al zeker sinds Thriller van Michael Jackson mag je wat horror elementen in muziekclips verwachten. Als je daar niet naar wil kijken is het je eigen verantwoordelijk voorzorgen te nemen.

avatar van musician
herman schreef:

Ja, helemaal waar. Ik kon het ook niet geloven, maar zelfs voor (nog) heel weinig bekeken clips worden er alleraardigste beelden gemaakt. Ook (of juist) voor nieuwe nummers.

Veelal terug te vinden op Youtube. Ik moet The Next Day nog bekijken (indien mogelijk) maar The Stars are out Tonight en Where are we now zijn goede filmpjes.

David Bowie stelt er blijkbaar eer in om dit zo mooi mogelijk te laten overkomen. Misschien verkoopt The Next Day er ook nog weer wat beter door. Maar dat lijkt mij een legitiem argument om mooie clips te maken.

Kronos schreef:

Je reactie laat duidelijk zien dat jij van dit soort smakeloosheid houdt. Enjoy zou ik zeggen.

Zwan
Is er geen topic over het ontleden van horrorclips zodat we het weer over het album zelf kunnen hebben?

avatar van echoes
Goed idee. Ik zit erover te denken om de score naar 4* op te trekken. Ben redelijk hersteld van m'n toch beetje teleurstelling in het begin, omdat ik gehoopt had op meerdere songs in de steil van Where Are We Now. Blijf dat het mooiste nummer van de plaat vinden, maar heb eigenlijk nauwelijks skip momenten. Draai 'm nu ook veel in de auto. Heerlijk plaatje.

avatar van Floater
Ik ga in ieder geval niet luisteren naar een album met een dergelijke hoes. Smakeloos!

Rizz

avatar van Arrie
Nou, dan luister je er niet naar. Your loss.

echoes schreef:

Oftewel, je hebt geen argumenten meer en dus noem je de waardering die iemand voor iets heeft; 'houden van dit soort smakeloosheid'.

Gelukkig is in de vrije wereld de muziekclip een kunstvorm en hoeft kunst niet te voldoen aan de regels van zelfverklaarde bezitters van de beschaafde goede smaak.

avatar van orbit
echoes schreef:

God, wat vind jij jezelf politiek correct zeg! En er blijven maar weinig films over waarnaar jij kunt kijken dan, ik zou dus in dit geval zeggen: your loss

echoes schreef:
omdat ik gehoopt had op meerdere songs in de steil van Where Are We Now. Blijf dat het mooiste nummer van de plaat vinden.

Ik niet, vind het outro eigenlijk nogal schaamteloos gejat van 'November Rain'.

avatar van devel-hunt
Ik wel, vind where are we now er met kop en schouder bovenuit steken.
Gejat van November rain? Van welke band, Guns and roses? Ik ken wel meer nummers met die titel. Verklaar je nader Stijn

Guns N' Roses inderdaad.

Zwan
Stijn_Slayer schreef:

Ik niet, vind het outro eigenlijk nogal schaamteloos gejat van 'November Rain'.

Yep. Sprekend November Rain

avatar van Tony
Haha, hilarisch, reptile71.

Zelden een passender foto gezien op deze site. Hulde!!

avatar van reptile71
Ja die is echt speciaal ervoor genomen.

hehe, coole foto ja.

Ozric Spacefolk
Ik lees dat het iedereen's recht is om vieze filmpjes leuk te vinden en van geweld en bloed te houden.

En dat is helemaal waar, maar hetzelfde gaat op voor het tegenovergestelde. Ik kan gewoon niet kijken naar clips van Marilyn Manson of Aphex Twin.
Of van die dingen als David Lynch.

Dus dan zou ik toch wel iets mogen zeggen over de nieuwe clip van Bowie. Het heeft betrekking op deze plaat, en dat is wat we doen. De plaat recenseren, dus ook de promovideo van een single van deze plaat.

Had deze single een leuke promofilm gehad, dan had ik dat ook gemeld.