David Bowie - The Next Day (2013)

Label: ISO

1. The Next Day (3:51)
  2. Dirty Boys (2:58)
  3. The Stars (Are Out Tonight) (3:56)
  4. Love Is Lost (3:57)
  5. Where Are We Now? (4:08)
  6. Valentine's Day (3:01)
  7. If You Can See Me (3:15)
  8. I'd Rather Be High (3:53)
  9. Boss of Me (4:09)
  10. Dancing Out in Space (3:24)
  11. How Does the Grass Grow? (4:33)
  12. (You Will) Set the World on Fire (3:30)
  13. You Feel So Lonely You Could Die (4:41)
  14. Heat (4:25)
  15. Atomica * (4:05)
  16. Love Is Lost [Hello Steve Reich Mix] * (10:24)

met James Murphy

17. Plan * (2:34)
  18. The Informer * (4:31)
  19. I'd Rather Be High [Venetian Mix] * (3:49)
  20. Like a Rocket Man * (3:29)
  21. Born in a UFO * (3:02)
  22. I'll Take You There * (2:44)
  23. God Bless the Girl * (4:12)
  24. So She * (2:31)
avatar van orbit
Het gaat ook niet over moeilijk, maar om een typerend geluid en stijl. Die pik je er wel uit. Maar het ging me in de discussie over of Bowie een nieuw geluid had en dat had hij zeker, zelfs al ten tijde van Ziggy.

avatar van musician
orbit schreef:
En jij en musician hebben weinig van Bowie begrepen.

Jezus, krijg je dat weer. De verheven Orbit, de enige die uiteraard weet hoe het zit en hoe het wordt bedoeld.

Orbit schreef:
Hunky en Ziggy zijn niet meteen vernieuwend qua geluid, maar de hele performance en de muzikale uitvoering grenst natuurlijk wel aan perfectie en overtreft die zelfs!

Ik geloof dat ik dit schreef:

Ziggy, het album staat verder in het geheel niet ter discussie, was een geweldige samenvoeging van glam- en artrock, ook geheel aansluitend bij de laatste mode. Maar was het ook de eerste in z'n soort of vooral de beste?

Is inderdaad van een geheel andere strekking, de conclusie dat ik het niet heb begrepen ligt overduidelijk voor de hand.

Wát David Bowie met name in de 70's heeft gedaan staat, qua inhoud, op nogal eenzame hoogte, ik zal de laatste zijn die daar wat van zou zeggen. Maar hij haakte eigenlijk vaak aan op het juiste moment. Glamrock/artrock bestond al net voor Ziggy. Waarom zou Bowie zijn gaan samenwerken met Brian Eno op Low? Omdat Brian Eno nog niets eerder had gepresteerd op dat vlak?

Het eindresultaat is prachtig hoor, Low staat zelfs in mijn Top 10. Niet alles in zijn carrière is overigens even goed gelukt, bij David Bowie.
Ik wil alleen maar aangeven, dat David Bowie op The Next Day nog niet zo heel erg afwijkt van zijn oude werkmethodes. Zoals je zelf schreef:

Orbit schreef:
(...)en pakt wat hippe dingetjes her en der op (...)

Dat zeg ik!

[quote]orbit schreef:

En jij en musician hebben weinig van Bowie begrepen./quote]

Tja. Je zal wel gelijk hebben dan orbit. Moet ik eerlijk zeggen dat het nooit mijn missie is geweest Bowie te begrijpen.
Ik ga meestal op mijn gehoor af en dat vertelt me dat Ziggy niet echt de meest originele plaat was. Wel een verdomd goeie. Theatrale optredens zoals die van de stardust tour waren er ook al en uitgezonderd Low is alles wat Bowie heeft gedaan in mijn oren inhaken en perfectioneren van bestaande trends.
We hebben het kunnen zien met dance, grunge, industrial, rap enz... Bowie haakte daar op een slimme manier op in en niet altijd even succesvol trouwens.
Let''s Dance is daar een school voorbeeld van. Het inschakelen van bv Giorgio Moroder ( een icoon in het schrijven van 80's discotunes) en gebruik van 80''s producer Hugh Padgham op Tonight.
Zoals musician al schreef, het aanstellen van Brian Eno was ook niet voor niets.

Maar wat ik uit je verhaal op maak orbit is dat jij Bowie wel begrijpt? Knap.

Mag iemand als Bowie met zijn ervaring ook gewoon doen waar hij zin in heeft ja?? Ben al gans mijn leven fan van hem en zowel zijn vroegere werk als zijn huidige hebben hun prachtmomenten. Wat is belangrijk? Hoe hij in de 70's was of nu? De muziek blijft (voor mij althans) het belangrijkste. Dank je David voor al die prachtalbums.

whynot schreef:

orbit schreef:

Een nieuw geluid is natuurlijk ook het perfectioneren en in eigen mal gieten van dingen die je hebt opgepikt. Het is niet bij uitstek iets ongehoords orbit. Dat betekent niet dat je niet origineel bent want dat was Bowie natuurlijk wel.

avatar van Tony
Hey, zijn we hier inderdaad opeens op de Justin Bieber fansite terecht gekomen? Wat een puberale post, whynot, sorry....

Tony schreef:

Ga in je mand Tony. af.

Zwan schreef:

musician schreef:

Nogmaals, behalve Roxy Music, kon je Bowie amper vergelijken met artiesten uit die tijd. En die glamrock die al bestond was bij lange niet zo fijnzinnig en scherp als wat Bowie ervan gemaakt heeft. Daarom is Ziggy ook een klassieker en al die andere glamrock platen dus niet.

orbit schreef:

Hij haakte aan op het juiste moment. Eindelijk iets waar we het over eens zijn orbit

Ook een talent trouwens.

1,0

avatar van orbit
Nouja, 1* vind ik ook wel een beetje gortig he..

avatar van reptile71
shahn schreef:
Wat een discussie. Het is gewoon weer een magere Bowie...

Hij is ook nooit dik geweest. Gelukkig zit zijn talent niet verborgen in zijn vet.

De nieuwe video van het titelnummer is al geband van YouTube, maar nog wel hier te zien:

David Bowie Videos - Music Videos, Live, Behind the Scenes - davidbowie.com

Mooi getimed zo met Hemelvaart en de drie dagen die nodig waren voor herrijzenis.
"and the next day, and the next and another day"

shahn schreef:

Magere recensie...

Ozric Spacefolk schreef:

Magere recensie...

Ja, nogal. Geeft een 1, wat mag natuurlijk. Maar wat argumentatie ho maar.
Of krijgen we die nog ??

bikkel2 schreef:

Ja, nogal. Geeft een 1, wat mag natuurlijk. Maar wat argumentatie ho maar.
Of krijgen we die nog ??

Nee. Wan t dan krijgen we een discussie, en dat verdient een magere Bowie niet.

avatar van devel-hunt
Ach...als iemand zonder verdere uitleg ***** geeft is het prima, maar als er zonder motivatie een * uitgedeeld is is het hek van de dam.

Ozric Spacefolk
Ik vind 5* meestal wat overdreven. Maar op het moment dat ik zo euforisch ben dat ik 5* ga uitdelen dan onderbouw ik het.

Ik probeer sowieso bij elke plaat iets te melden. Maar iedereen doet het op zijn/haar eigen manier.

Feit blijft, dat genoemde user wel zegt dat het een magere plaat is, maar het niet onderbouwt. Dan schept nieuwsgierigheid.

avatar van bikkel2
Niets moet, maar dit is toch een site bij uitstek waar je meningen mag en kan ventileren.
Trouwens devil- hunt. '' Hek van de dam'' valt wel mee hoor.
Ik ben niet zo'n type die gelijk in de aanval gaat . Ik ben wel nieuwsgierig naar iemands motivatie.
Hoe je het ook bekijkt, zo'n laag cijfer valt wel op. That's All.

avatar van echoes
Die nieuwe clip valt ook behoorlijk op...

Ik vind het helemaal niks. Voor mij hoeft dat expliciete absoluut niet. Statement is prima, boodschap geen probleem mee, maar de manier van uitbeelden vind ik ronduit ranzig.

avatar van bikkel2
Ja, tamelijk smakeloos inderdaad. Zou ie toch nog voor een rel gaan zorgen op z'n 66e.

avatar van Don Broccoli
Haken jullie ook af bij bloederige scenes in films? Ik vind hem echt niet zo uitzonderlijk vies, die clip.

avatar van bikkel2
Ik vind het niet zo bij het nummer passen eigenlijk. Ik haak niet af bij bloederige scenes in films.
Maar een videoclip zo maken ? Het zal een kwestie van smaak zijn.

avatar van echoes
Don Broccoli schreef:

Dat geeft dan helaas aan wat tegenwoordig als normaal wordt beschouwd. Hij wordt op youtube dan tenminste nog als mogelijk inappropriate gelabeld.

En als antwoord op je vraag: Ik stoor me daar meer en meer aan en ik ben inderdaad geneigd zo'n film uit te zetten, maar als het effe kan mijdt ik zo'n film gewoon.

Ozric Spacefolk
Sinds Tarantino de maat is in films maken, kijk ik niet eens films meer. Maar ik heb ook een teer hartje...

Ik vind de clip ook niks. Het nummer ook niet, trouwens.

avatar van Kronos
Leuk clipje. Snap het gezeur erover niet zo.
We kunnen toch wel film van realiteit onderscheiden, mag ik hopen.

avatar van orbit
Tsjonge wat een tere zieltjes hier allemaal.. ik zie niets schokkends eigenlijk. Wel een mooie clip eigenlijk, beetje jammer van dat gelul tussendoor, laat het nummer maar gewoon doorlopen zou ik zeggen.

Mooie toelichting/analyse van de clip hier:

Nader bestuderen: The Next Day video | Mennomail