The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)

Label: Parlophone

1. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (2:02)
  2. With a Little Help from My Friends (2:44)
  3. Lucy in the Sky with Diamonds (3:28)
  4. Getting Better (2:47)
  5. Fixing a Hole (2:36)
  6. She's Leaving Home (3:35)
  7. Being for the Benefit of Mr. Kite (2:37)
  8. Within You, Without You (5:05)
  9. When I'm Sixty-Four (2:37)
  10. Lovely Rita (2:42)
  11. Good Morning, Good Morning (2:41)
  12. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band [Reprise] (1:18)
  13. A Day in the Life (5:33)
Paalhaas schreef:

Even terugzoeken leidt mij tot de volgende elementen die je noemt: "Het orchestrale en zoeken naar effecten". Behalve ultravaag allerminst typerend voor progrock.

En toch is Sgt. Pepper het startpunt. En als dat zo is alleen maar omwille van "het orchestrale en zoeken naar effecten" dan is dat zo. Als jij dat niet typerend vind voor progrock en niks wilt toekennen aan The Beatles, dan begint progrock voor jou bij King Crimson (en ondertussen heb je ook nog artiesten als The Moody Blues en The Nice overgeslagen). Voor mij begint het bij Sgt. Pepper.

Paalhaas schreef:

Ja, dat roepen er wel meer maar dat is mijns inziens gewoon gelul.

Het zijn de artiesten zelf die het roepen . Laten we er een quote van Bob dylan zelf bijnemen: "Het was me duidelijk dat ze uithoudingsvermogen hadden. Ik wist dat zij de richting aangaven die de muziek uit moest." Je kan er niet voorbij dat bijna de hele artiestenwereld keek naar The Beatles.

Paalhaas schreef:
De ware oorzaak voor deze esthetische wijziging in hoe men tegen muziek maken aan ging kijken, ligt veel eerder bij Dylan's Highway 61 revisited & Blonde on blonde, Zappa's Freak out & Absolutely free, VU's VU & Nico en het debuut van de Doors. Stuk voor stuk minstens een half jaar eerder opgenomen dan Sgt. Pepper.

Dat kan kloppen, maar de Beatles hebben er wel voor gezorgd dat de veranderingen in het maken van muziek helemaal doordrongen in de wereld. Ze hebben de aanleiding niet gegeven, maar ze hebben wel gezorgd voor het doordringen ervan.
Het moet nu eens gedaan zijn met het helemaal afbreken van The Beatles. Tuurlijk zijn ze overschat, maar jij breekt ze helemaal af zodat ze onderschat worden. The Beatles hebben niets zelf uitgevonden, maar ze zorgen wel voor de verspreiding en aanvaarding ervan. Het is blijkbaar erg moeilijk voor jou om dit toe te kennen aan een pure popband, want tegen de Beach Boys kijk je hetzelfde aan (en pure rockbands als The VU of The Doors geef je wel alle credit). Het feit is dat in 1967 de scheidingslijn tussen pop en rock zich pas begon te ontwikkelen. Tegenwoordig is er een echte onderscheid tussen pop (Britney Spears) en rock (Nirvana), en wordt pop al snel als een inferieur genre gezien (of dit terecht is of niet laat ik hier even buiten). Je lijkt dit ook toe te passen op de jaren '60, en dat terwijl in 1966/67 de scheidingslijn tussen pop en rock erg minimaal was en in volle ontwikkeling was. Je zou zo graag willen dat rockmuziek als een kunstvorm wordt gezien, dus wil je niets toekennen aan The Beatles.

fredpit
Ik zeg ook dat de Beatles hun inspiratie vast ergens anders vandaan hebben...zo gaat het al een paar duizend jaar tenslotte....Alleen noem jij allemaal amerikaanse bands,die stroming staat..(enigzins voorzichtig) los van dit album....Zappa en Dylan hebben altijd hun eigen koers gevaren...en VU staat helemaal MIJIJIJILENVER van dit love and peace plaatje

Je hebt wel gelijk...op een aantal punten, maar het staat los van waar het hier over gaat

mijn quote over orchestrale en zoeken naar effecten aanhalen is erg makkelijk...in hetzelfde berichtje zeg ik ook dat ik geen expert ben in het genre , en dat ik EVEN het een en ander bekeken heb (overigens niet bij de wiki)

Paal...in het ALGEMEEN wordt dit album... etcetc
Daar kan ik ook niets aan doen, ik gun het je wel, maar het zijn algemeen aanvaarde feiten.

fredpit
en toon heeft ondertussen ook gepost....

edit :

avatar van Paalhaas
Toon1 schreef:

Die heb ik inderdaad overgeslagen, maar die mogen er ook bij hoor. Ik zal er nog wel wat meer vergeten zijn.

Voor mij begint het bij Sgt. Pepper.

Zo je wilt.

Rustig, Toon: Hier ben ik het wel mee eens, hoor. Ik zie mijzelf echt niet als een Beatles-hater of zo, en ik ontken ook niet dat ze bepaalde dingen bij een groter publiek onder de aandacht hebben gebracht, maar wat ik daarbij wil vermelden is dat dat op zich helemaal niet knap is. Ik breek ze ook absoluut niet af, ik word alleen moe van mensen die beweren dat ze grote muzikale vernieuwingen hebben gebracht. Dat hebben ze niet, ze hebben deze enkel beter aan het licht gebracht. Maar daar waren we het dus al over eens.

Simpelweg omdat pop van nature erg weinig ruimte tot vernieuwing biedt. Als je bekijkt wat voor gigantisch onbetreden gebied de rockpioniers hebben blootgelegd, en je vergelijkt dat met pop, dan is het verschil immens.

Helemaal mee eens.
Oke, al die vernieuwingen werden door andere artiesten dan The Beatles uitgevonden, en daar heb je 100% gelijk in. Maar The Beatles hebben die vernieuwingen wel opgenomen en waren de belangrijkste verspreider daarvan. Alleen worden door de meeste mensen al die vernieuwingen onterecht toegeschreven aan The Beatles.
Maar het is waar dat pop weinig ruimte tot vernieuwing biedt.

avatar van Paalhaas
fredpit schreef:

Weet ik, maar los staat dat absoluut niet van dit album. Dacht je nou echt dat ze die Amerikaanse muziek in Europa niet hoorden? Tuurlijk is het een andere soort muziek, maar het ging over de manier waarop men tegen muziek maken an sich ging aankijken.

Paal...in het ALGEMEEN wordt dit album... etcetc

Je beroept je dus op de algemene opinie. Ik weet heel goed wat de algemene opinie is, en ik ga daar dus lekker niet in mee.

orbit schreef:

Eigenlijk vind ik alleen Magigal Mystery Tour helemaal geslaagd, maar dat was een EP.. en de lange versie heeft dan weer dat vervloekte All You Need Is Love.
De andere platen vertonen allemaal dipjes tot grote dips, tenzij je echt van ongein alà Yellow Submarine of Ob-La-Di, Ob-La-Da houdt

Zo erg is "All You Need Is Love" nu ook weer niet, toch? Persoonlijk vind ik het een nummer met een mooie boodschap. Muzikaal gezien kan ik het nummer ook zeker waarderen. Ik kan me voorstellen dat mensen het nummer niet kunnen waarderen, omdat ze dan aan het TV-programma en/of Robert ten Brink gaan denken. "Ob-La-Di, Ob-La-Da" vind ik op zich wel grappig. "Yellow Submarine" vind ik vreselijk (wat een gigantische dip op zo'n mooi album als "Revolver" ).

avatar van Yak
Yak
Volgens mij gaat het vanaf hier niet meer specifiek over Sgt. Pepper's. Berichten verplaatst naar The Beatles

Paalhaas schreef:
Dat denk ik ook. Vergeet 'right producer' niet.

De inbreng van George Martin wordt overschat

De inbreng van George Martin wordt overschat

was je er bij dan ?

om ontopic te blijven, bedoel je bij dit album of in het algemeen?

fredpit schreef:

was je er bij dan ?

om ontopic te blijven, bedoel je bij dit album of in het algemeen?

In het algemeen. The Beatles kwamen zélf met de ideeën, George Martin helpte met de uitvoering ervan. Dit bevestigt George Martin zelf.

Pink Queen schreef:
Dat klopt Wolf, dat heb ik ook altijd begrepen.
John Lennon liep een winkel binnen waarin hij een poster zag, de tekst daarop heeft hij letterlijk overgenomen en op muziek gezet.

Klopt niet helemaal. Het materiaal voor de tekst stond er helemaal in maar John heeft het in de tekst gegoten.

Helaba! eventjes john's werk onderwaarderen of wat! dat lukt niet met den deze hoor!!!

avatar van Facedown
Lennonlover schreef:

Ne rasechte Vlaming zijt ge toch wel eh

Toon1 schreef:

Ik ga akkoord. Maar ik moet die George martin eigenlijk niet. (hoewel hij heel wat kan (love vind ik fantastisch)).

Hij is zo één van de velen die zichzelf waant als iemand die the beatles heeft gemaakt omdat hij dit of dat heeft gedaan met een bepaald nummer. Net zoals Brian Epstein dacht dat hij the beatles had gemaakt en beroemd gemaakt. Bullshit! The beatles hebben de nummers geschreven, niemand anders, en daar gaat het om in de muziek!

Nicci
Ik ben bang dat de Beatles erg veel aan de goede man te danken hebben.

Nicci schreef:
Ik ben bang dat de Beatles erg veel aan de goede man te danken hebben.

da's waar, maar ik heb het over zijn attitude en zn' zelfwaardering.

Facedown schreef:

Ne rasechte Vlaming zijt ge toch wel eh

iene van 't stad moateke! n'en échte sinjoor!

Lennonlover schreef:

da's waar, maar ik heb het over zijn attitude en zn' zelfwaardering.

Maar is het niet gewoon terecht dat die man zichzelf geweldig vind? Ik weet niet veel, maar uit wat ik weet heb ik begrepen dat bijv. A Day In The Life er heel anders uit zou zien zonder George Martin.

Btw: Welke die-harder kan mij vertellen op welke plaatjes Billy Preston meespeelt? Hij tekende in volgens mij '69 bij Apple, maar waar is hij allemaal te horen?

jeroenman schreef:

Bedoel je Get Back/Don't Let Me Down?

Pink Queen

Als ik het goed heb speelde hij mee op het hele Let it Be album en op I want you (she's so heavy) en Something van Abbey Road.
Voor Get Back werd hij zelfs genoemd als schrijver van het nummer (als The Beatles & Billy Preston - Get Back).
En hij speelt ook mee op het rooftop-concertje.

Pink Queen schreef:
En hij speelt ook mee op het rooftop-concertje.

Leuk! Maar uhm... Hij speelt ook mee op Hey Jude toch? Ben er inmiddels achter wie er op Revolution 1 meespeelt: Nicky Hopkins

Dr.Zepper
Dit album staat nog steeds als een huis. De Beatles lieten de wereldtournees voor wat ze waren en werden een studiogroep pur sang. Het resultaat mocht er zijn. Hoogtepunten zijn de openingstrack (schitterend 'gruis' in Paul's stem), With a little help from my friends Ringo's beste lead vocal ooit, het surrealistische Lucy in the Sky van John, het waanzinnige Being for the Benefit of mr. Kite, het pakkende Lovely Rita, de sgt. Pepper reprise (zowaar een reprise die de moeite waard is) en het slotstuk a Day in the Life waarvan het middenstuk en het orkest gedeelte van Paul zijn en de main song van John, een echte Lennon-Mc.Cartney compositie. Slechts bij twee nummers is echte discussie: within you, without you (de één vindt het niks de ander vindt het juist super) en When I'm sixty four, hoewel er ook van dit laatste nummer hordes liefhebbers zijn. In zijn genre van pop/rock is het nog steeds het beste wat er ooit gemaakt is. Probleem is dat het dusdanig beroemd en gewaardeerd is dat men het van haver tot gort kent en daardoor aan kracht lijkt in te boeten. Datzelfde kun je ook zeggen van bijvoorbeeld Bohemian Rapsody van Queen.

Dr.Zepper schreef:

Uhu, ik ga helemaal akkoord. Dat heb je met vele nummers die zo bekend zijn. Ik kan sommige nummers niet aanhoren terwijl het echt wel goede nummers zijn. Dat komt omdat het zo vaak gedraaid wordt dat het écht puuur cliché wordt. Bijvoorbeeld: Brian Adams; summer of 69, john Lennon; Imagine, The Beatles; Yesterday, Bohemian Rhapsody (inderdaad!), Gorki; Mia, Grease en ga zo maar door.

avatar van schizodeclown
Inderdaad,daarom moet je soms vanuit een andere standpunt luisteren,bijvoorbeeld doen alsof het van een ander band is ofzo,daar is misschien wel wat enige fantasie voor nodig maar bij mij werkt het weleens.

avatar van wolf
Brian Adams en Gorki zijn voor mij toch wel van een veel lager niveau dan de Beatles. En ook de Bohemian Rhapsody van Queen kan aan geen enkel Beatleliedje (het werk vanaf Rubber Soul) tippen. Ik vind het één van de meest overgewaardeerde nummers ooit.

avatar van schizodeclown
Hmm volgens mij gaan we een beetje offtopic nou maar in de tekst kan ik me in ieder geval wel een beetje mee identificeren,en als je de muziek daarbij volgt heb je toch een uitzonderlijk kunstwerkje hoor in Bohemian Rapsody

wolf schreef:

Dit gaat een beetje off-topic, maar oke:

Vooral de stukjes Recording en Song Structure goed lezen. Muziek beoordeel je natuurlijk op gevoel, maar als je puur theoretisch zou kijken is Bohemian Rhapsody werkelijk een van de beste singles ooit.

wolf schreef:

ik ga helemaal akkoord! maar deze waren gwoon voorbeelden.

Nicci
wolf schreef:

en op je eigen manier ben je weer druk bezig 'alle beatle-nummers' zwaar over te waarderen.

the Beatles hebben een prachtig reportoire neergezet. geen twijfel, maar met dit soort uitspraken zet je jezelf neer als een ''idiote fan". Queen heeft met Bohemian Rhapsody een prachtig nummer afgeleverd (en ik ben geen Queen-liefhebber) dat op alle fronten de 'strijd' aan kan met elk nummer van de Beatles na en voor Rubber Soul.

Dit gaat algemeen over The Beatles:

Ik heb kortgeleden 4 singletjes op vinyl gekocht:

1) I Want To Hold Your Hand/ This Boy
2) Ballad Of John And Yoko/ Old Brown Shoe
3) Something/ Come Together

4) Yesterday/ Act Naturally

De eerste drie horen denk ik in een serie:ze hebben een sobere groene hoes, en op de achterkant staat een foto van de band. Artwork is allemaal in dezelfde stijl.

Weet iemand of deze singletjes tot een serie, misschien een boxset of zo behoren? En hoe oud zijn ze ongeveer?

Bvd, Jeroen