Pearl Jam - Lightning Bolt (2013)

Label: Monkeywrench

1. Getaway (3:26)
  2. Mind Your Manners (2:38)
  3. My Father's Son (3:07)
  4. Sirens (5:41)
  5. Lightning Bolt (4:13)
  6. Infallible (5:22)
  7. Pendulum (3:44)
  8. Swallowed Whole (3:51)
  9. Let the Records Play (3:46)
  10. Sleeping by Myself (3:04)
  11. Yellow Moon (3:52)
  12. Future Days (4:22)
avatar van Hega
Heb verhoogd van 4,0 naar 4,5.
Dit album wordt steeds beter.
De opener Getaway is echt heerlijk, net als Mind your manners.
Het sluit allemaal naadloos op elkaar aan.
Elke song heeft weer zijn eigen sfeer en het niveau ligt bijzonder hoog.
In elk geval stukken beter dan Backspacer (die ook overigens prima is).

Twinpeaks schreef:
Na 4 jaar wachten en dan afkomen met een ietwat saai en veilig album is zonde

Helaas ben ik het met je eens en verlaag 'm ook wat verder na weer meerdere luisterbeurten. De eerste drie nummers zijn goed, net als de titelsong en Pendulum. Infattible en Sirens zijn redelijk, de rest is matig tot wel heel matig.

avatar van Twinpeaks
Je noemt ook precies mijn favonummers.

avatar van Feiraco
Mijn playlist heb ik inmiddels weer aardig aangepast waarbij Lightning Bolt als een bliksemschicht omhoog is geschoten (wat een heerlijk aanstekelijk nummer!) en Swallowed Whole inmiddels vierde staat. Na meerdere luisterbeurten bevalt het album steeds beter en bevalt ook het regelmatige kwaliteitsniveau uitstekend. Commercieel gezien is het album inmiddels een succes en komt het op de eerste plek binnen in de meeste grote landen. Als losse verkopen doen Future Days en Pendulum het goed, naast de singles Sirens en Mind Your Manners.

Had er meer van verwacht, redelijk album, maar heel soms saai.

avatar van thetinderstick
'Lightning Bolt' ligt wat mij betreft in het verlengde van 'Pearl Jam' en 'Backspacer'. Ergens jammer, want ik had een wat experimentelere plaat verwacht. (Ik vind 'Yield' (samen met Ten) nog altijd hun beste plaat).

Goed, weinig nieuws onder de zon dus, maar wel 'gewoon' weer een lekkere plaat van Pearl Jam. Blijft verwonderlijk hoe consistent deze band is. Lekkere rockers (vooral in het begin), een paar mooie midtempo nummers (Pendulum is prachtig) en ook wel een paar mooie ballads op het eind (ik kan ze wel waarderen, in tegenstelling tot vele andere hier blijkbaar). 'Future Days' zou zomaar weer een hit voor ze kunnen worden. Ja het is een wat radiovriendelijker liedje, maar niet storend wat mij betreft.

Hoogtepunten vind ik op dit moment 'Getaway', 'My Father's Son' (doet me denken aan de oude Pearl Jam van 'Ten' en 'VS'), 'Sirens' 'Pendulum' en 'Future Days'.

Vooralsnog vind ik deze iets beter dan het wat te gelikte 'Backspacer', en wellicht net zo goed als 'Pearl Jam', wat ik de beste plaat post-2000 vond.

avatar van freekowtski
1,0

[quote]freekowtski schreef:
Nooit echt een Pearl Jam fan geweest. Plaatjes zoals Vitalogy en Yield vond ik nog te pruimen, maar deze is echt uiterst zwak. Afgezaagd en ondermaats. Tijd dat heren er eens mee stoppen me dunkt.[/quote

TEN is jou onbekend??

avatar van freekowtski
1,0
[quote]Neal Peart schreef:
Natuurlijk ken ik die. Indertijd liep ik zelfs rond met zo een typisch houthakkershemd aan. 10 vond ik en vind ik nog steeds te glad en te bombastisch. Pas sinds Vitalogy luister ik af en toe eens naar PJ.

Mr.Bungle
Ten te glad?? Dat snap ik echt niet,maar je mag je mening hebben tuurlijk.
Ik vind de laatste platen van PJ niet meer zo interessant,deze nieuwe heeft dan nog wel een lekkere rocksound,het wordt nergens pliichtmatig of afgezaagd,ze hebben natuurlijk in Vedder wel een fantastische zanger die de gemiddelde waardering altijd omhoog krikt.
Maar het raakt me niet meer zoals Ten of Vs.
Het is erg veilig en rechtoe/rechtaan.
Misschien is het wel tijd voor een nieuwe uitdaging voor de heren van PJ.

Ik weet een nieuwe uitdaging: volgende keer doorgaan met de opnames van alleen maar echte rocksongs, zoals eerst gedaan werd en de bedoeling was voor deze plaat. Luister hiervoor naar nummer 1 t/m 7. En dan vanaf nummer 8 nog eens erop en erover.

avatar van Rogyros
Daar ben ik het dan niet mee eens. Er is niets mis met lusiterliedjes. Op Backspacer is daarin een mooie verdeling. Just Breathe en The End zijn in mijn ogen schitterende nummers. De verdeling is op dit album overigens niet helemaal in balans. En een nummer als Sirens weet mij echt niet te raken.

Ik ben het wel eens met Mr. Bungle dat het teveel rechttoe rechtaan is. Getaway vind ik een heerlijke opener, maar het is wel rechttoe rechtaaan. Net als Mind Your Manners, etc. En dat is ook niet erg. Maar een beetje mysterieuze sfeer, iets anders dan anders kan best leuk zijn. Penulum is niet voor niets mijn favoriet van dit album.

Op Backspacer heb je ook een aantal rechttoe rechtaan rockers, maar ook wat anders, wat meer diepgang. Force Of Nature dan met name. Die puntige rechttoe rechtaan rockers zijn juist mijns inziens wat veilig. Het klinkt lekker, niets aan de hand, en we gaan naar het volgende nummer. Niet dat dat erg is, maar ik wil daar wel wat variatie in zien. Ze mogen wel wat meer uit de rockers halen vind ik.

Dit album vind ik verder overigens wel prima. Maar ik raak niet in verroering en dat is juist iets wat Pearl Jam in de meeste gevallen wel met mij doet. Ik heb 3,5 ster gegeven, maar ik vrees dat de groeioptie niet aanwezig is.

avatar van Frenz
Vergelijken met Ten is niet eerlijk. Naast Nirvana bracht PJ grunge naar Europa, een verademing in elekronische wereld van toen (Soundgarden ging hun beiden al voor, maar dat terzijde). De andere bands zijn overleden, marginaal of gaan als zeer verdienstelijke rockers in nieuwe formaties door.
PJ is consistent doorgegaan met hun stijl, volwassener, maar nog steeds heel herkenbaar PJ

Ben een tijdje afgehaakt geweest, maar dit album biedt genoeg om weer aan te haken, mooie liedjes, ze blijven in m'n hoofd hangen, blijf terugkeren naar dit album, altijd een goed teken.

avatar van Rogyros
Dan zeg ik: welkom terug, Frenz!

Stickman10
Frenz schreef:

Inderdaad ik vind de vergelijkingen met Ten ook absoluut niet eerlijk!!!!!
Ik snap dat Ten voor vele mensen jeugd sentiment is,maar om de band daar nou steeds op te moeten pakken slaat werkelijk nergens op. Pearl jam is voor mij de enige band die een vrij constante discografie heeft gemaakt,en dan heb ik het niet over constante commercie want dat heeft de band niet eens nodig.
Dit album doet me goed,eerst lekkere pakkende rockers en als afsluiter fijne rustige gevoelige nummers,dit laat horen dat de band echt volwassen is en lekker doen wat ze willen Ik hou daar van!!
En voor wie het ook maar iets kan schelen: Eddie Vedder is voor mij de beste zanger die er bestaat,tjonge die bezieling!!!!!!
Favorieten zijn: Getaway,Sirens en Pendulum.
Die vergelijkingen met hun jaren 90 werk moeten echt ophouden,bekijk ze hoe ze nu zijn.
Ik ga ook niet tegen een bejaarde vrouw zeggen ''vroeger was je veel mooier'' want dat is niet relevant,
het is een proces,dingen veranderen nou eenmaal!!!
Ik hou van dingen die ademen en bewegen,dus hou ik van Pearl Jam!!!!!

avatar van Fluvver
Ik heb het album nu tien keer beluisterd en moet zeggen dat PJ zelf een beetje wil klinken als hun begin periode. De songs rocken nu wel en Eddie zingt prachtig, maar de rockers zijn voor mij niet pakkend genoeg. Ik merk dat nummers mij gewoon voorbij vliegen, ik kan mijn aandacht er moeilijk bij houden.

Ik zie ze liever richting de Riot Act kant opgaan:"donker, duister, sloom". Mijn gevoel zegt dat ik deze over twee jaar nooit meer ga draaien(net zoals backspacer).

Binnenkort eens een recensie plaatsen . . .

avatar van Rogyros
Hoezo vind jij dat Pearl Jam wil klinken zoals in hun beginperiode. Mijn mening is dat ze dat nou juist niet willen. Enkel met Mind Your Manners kun je zeggen dat het een broertje is van Spin The Black Circle, maar verder? De directheid en het puntige in bijvoorbeeld Getaway is toch helemaal niet zoals in hun beginperiode. En Sirens kan ik ook niet vergelijken met een nummer van hun eerste platen. Geldt evenzeer voor Pendulum (in de verte misschien Nothing As It Seems, maar dat is al geen beginperiode meer), Father's Son of pak 'em beet Lightning Bolt. Een nummer als Sleeping By Myself kun je nog scharen in het rijtje Soon Forget, maar dat is ook niet hun beginperiode.

Ik ben toch heel erg benieuwd waar je op je stelling dat ze dit album willen laten klinken als hun beginperiode op hebt gestoeld. Misschien zie ik verbanden over het hoofd. Ik hoor het graag!

avatar van Fluvver
Klopt had mijn mening raar verwoord. Ik bedoelde: De songs rocken nu wel en Eddie zingt prachtig, maar de rockers zijn voor mij niet pakkend genoeg. Ik merk dat nummers mij gewoon voorbij vliegen, ik kan mijn aandacht er moeilijk bij houden.

marco-1968
Elke keer weer wil ik PJ de kans geven als ze met een nieuwe plaat komen maar wederom stellen ze mij weer telleur met dit album; niet 1 nummer wat blijft hangen of kippenvel.Ik geeft het op.

avatar van james_cameron
Typisch wisselvallig Pearl Jam-album, met een reeks sterke en een aantal wat mindere songs. De single Sirens is prachtig en het album opent energiek met een paar uptempo stampers, maar lang niet alle tracks zijn de moeite waard en het album gaat een beetje uit als een nachtkaars met een drietal erg rustige en niet bepaald memorabele liedjes. Precies, eigenlijk net als de voorgaande acht albums.

james_cameron schreef:

Daar zou je één mooi TOP album van kunnen maken

sterk PJ album, hun beste sinds yield uit 1998, vind ik. deze gaat nog dikwijls rondjes draaien in de cdlade

avatar van Feiraco
Ik mis in de reviews een beetje de balans. De gemiddelde beoordeling schommelt tussen de 3,60 en 3,70, maar dat blijkt niet uit voorgaande reviews waarin over het algemeen lagere cijfers worden gegeven. Geldt ook hier een zwijgende meerderheid? Vergelijkingen met een album uit 1991(!) zijn echt verbazingwekkend. Ik zou voorstellen: vergelijk een Pearl Jam-album uit 2013 met andere rockbands uit 2013. Commercieel gezien in ieder geval weinig bands, want het album kwam "gewoon" op 1 binnen in landen als de VS en Australie, op nr.2 in de UK (waar PJ nooit echt groot is geweest) en op nr.3 in Nederland. In de iTunes lijsten heeft het album bijna overal bovenaan gestaan.

Lightning Bolt heeft erg moeten groeien voor mij. In eerste instantie was ik teleurgesteld dat er geen topnummer in leek te zitten zoals een Just Breathe, maar uiteindelijk is dit een van de meest consistente Pearl jam albums ooit. Geen skip-nummers, en innemende nummers met Sirens, Lightning Bolt, Swallowed Whole(!) en Future Days. Met name de tempo-versnellingen in Swallowed Whole, waarom PJ zo bekend staat, spreken me erg aan. Met hun repertoire zijn ze hard op weg om tot de top 10 of 20 rockbands allertijden te (blijven) horen!

avatar van Jelle78
Ik ben er nog niet helemaal uit wat deze plaat betreft. Het begin is sterk met de nummers Getaway en mind your manners. Daarna volgen enkele standaard Pearl Jam nummers, die mij nog niet bij willen blijven. Sirens is wel een mooie ballad. Ook Pendulum vind ik een goed en verrassend nummer. Daarna kabbelt het album langzaam richting het einde zonder echt opzienbarend te worden. Slecht wordt het nergens, maar op dit moment lijkt dit weer zo'n Pearl jam album te worden dat je over een paar jaar nooit meer draait. En dat is jammer, want goede nummers schrijven kunnen de heren nog steeds, ze slagen er alleen maar niet in om er een heel album mee te vullen.

Volgens mij ben je er wel uit: je verwoordt de mening / geluiden die al heel wat users hier hebben neergezet.

avatar van Rogyros
Eens. Al bestrijd ik de mening dat het Pearl Jam maar niet lukt om een heel album met goede nummers te vullen. Maar goed, dat heb je met fans...

avatar van lennon
Leuk album, maar eerste single gaf wat valse hoop. Het album is tammer dan ik verwacht had. Desalniettemin toch een zeer aardig album.

avatar van hendri
Vandaag eindelijk de LP opgehaald. Wat een ontzettend gaaf ding! Mooi boekwerk erbij foto's en stickers!

via een vriend van mij TOP(!) live opnames ontvangen van een concert in Buffalo inclusief nummers van hun laatste album. Zeer gaaf!!!

Nou moe, na een dalende waardering en zelfs wat ergenis over deze plaat waardeer ik 'm inmiddels weer wat meer. Sleeping By Myself blijf ik niet draaien, heb ik besloten na 'm toch weer eens te hebben gedraaid, maar de rest groeit, zelfs Yellow Moon. Met name de rustiger tracks Sirens & Future Days en daarnaast Swallowed Hole kan ik beter waarderen.

Erg goed blijven: Getaway, Mind Your Manners, Lightning Bolt, & Pendulum; goed: My Father's Son, Sirens, Infallible, Swallowed Hole & Let the Records Play; best aardig: Yellow Moon & Future Days. Dit album is in ieder geval weer minstens de moeite waard. Ik heb dan ook alsnog de LP besteld.