Nee, jaren '70 juist en ik zal dat even toelichten met een geheugenfoto: we schrijven 1978 en ik ben bij een studiegenoot om te praten over gezamenlijk te schrijven paper; hij draait nieuwe muziek die hij net gekocht heeft - "new wave" in zijn woorden: het debuut van The Shirts en het debuut van een nieuwe Engelse band - Dire Straits. In die tijd vond je bij de bij platenzaak in het
new wave bands als Romantics (What I Like about You), The Knack (My Sharona) en de nog foutere Huet Lewis and the News; kortom hopeloos verdunde muziek, al kon The Shirts daar wel bij passen en hoefde je je als waver niet te schamen voor de aankoop van het debuut van Dire Straits; Tom Petty (Damn the Torpedoes) werd ook wel bij 'wave' gerekend. Wat ik daar zelf van vind, is minder relevant. Twee van de genoemde namen hoor ik terug op dit album >>> 'wave lite' - n.b. de enkele aanhalingstekens!
Man of Sorrows schreef:
Dit album ademt een vreemd gevoel van nostalgie, alsof je iets herbeleeft wat je in wezen nooit hebt meegemaakt. Een gevoel waar bands als Beach Fossils en andere Real Estates ook een patent op hebben. (...)
Ik begrijp dat mensen het slaapverwekkend vinden, zij die het loven om het mooie heldere geluid kan ik evenzeer begrijpen.
Hoe goed dit is, of zelfs in welke mate ik dit apprecieer, weet ik nog steeds niet. De hype wijd ik eerder aan de droevige toestand van de popmuziek dezer dagen, zonder daarmee de band tekort willen doen. De twintigers en dertigers van hierboven, al dan niet Idealisten, zoeken een houvast, en vinden deze (bij gebrek aan beter) bij The War On Drugs. Indien dit een 2007 release was geweest, dan had men wellicht gesproken over goede middenmoot. Vandaag beheerst het elk eindejaarslijstje.
Een nummer als Red Eyes heeft een heerlijke spanningsboog, blijft spannend, met een lichte uitbarsting aan het einde, zonder te vervallen in een simpel refrein. Andere nummers kabbelen naar mijn smaak dan weer iets teveel voort.
Bovenstaande was voor aanleiding om de schijf te typeren als de muziekversie van de "Vinex-wijk" - retro-architectuur (Brandevoorde,
Op Buuren en die wijk bij Den Bosch) waarin het kleinschalige van een oud stadje wordt geëmuleerd, met verschillende soorten gevels voor dezelfde stapelbeton kubussen. Valse romantiek imo, net als deze muziek - maar goed ik hou erover op. Zelf weet ik inmiddels dat dit niet de meest ideale soundtrack is voor quality time, de gewenste apotheose blijft dan uit