The Sound - From the Lions Mouth (1981)

Label: Korova

1. Winning (4:18)
  2. Sense of Purpose (3:52)
  3. Contact the Fact (4:21)
  4. Skeletons (3:27)
  9. Silent Air (4:14)
  10. New Dark Age (5:54)
  11. Hothouse * (3:22)
errieherrie schreef:
Voor mij de beste new wave plaat uit die tijd!

Precies dit, en blijkbaar enkel hier op MusicMeter op juiste waarde geschat, op de meeste andere sites wordt ie schromelijk ondergewaardeerd!

avatar van orbit
Ja nogal, op RYM staat hij ver in de top1000 en ook nog eens lager dan Jeopardy en met veel minder ratings ook nog! Niets ten nadele van het debuut, maar dat is wel een beetje de omgekeerde wereld.

orbit schreef:
Ja nogal, op RYM staat hij ver in de top1000

Nogal wat offtopic dit, maar je moet ook eens kijken waar 'New Gold Dream (81-82-83-84)' staat in de lijst van RYM. Nog net in de top 2000, en nog geen 2000 stemmen Dat vind ik echt vreemd, Simple Minds zijn toch een vrij bekende band, en dat album is samen met dit album ook een grote favoriet van me.

avatar van orbit
Inderdaad, ik val van mijn sokkel hier! The Sound is groter dan SM daar Misschien toch nog gerechtigheid, maar niet te rijmen..

avatar van Chameleon Day
Misschien zitten er bij ons toch een paar schroeven los??......Nahneeeee.

avatar van orbit
Lijkt me niet nee, ik kan altijd volledig koersen op mijn smaak en gevoel

avatar van Johnny Marr
Gerechtigheid lijkt me niet echt het juiste woord hier. The Sound vind ik een betere band dan Simple Minds, maar NGD hoort gewoon in iedere top 100.

deze band via deze site ontdekt. Voor 15 euro gekocht en het is idd een geweldige plaat. Zou het omschrijven als dondere new wave. Heerlijk

guruman schreef:
Zou het omschrijven als dondere new wave.

Men pleegt dat wel eens post-punk te noemen

Tenzij je donderende new wave bedoelt natuurlijk, in dat geval heb ik er het raden naar waar je heen wilt. Misschien dat Thunder Up aan die kwalificatie voldoet?

avatar van Alicia
"Thunder Up"! Adrian Borland had deze oer Hollandse woorden een keer luid geroepen naar iemand... om te zeggen dat ie op moest donderen. Deze uitdrukking had hij blijkbaar nogal vaak gehoord tijdens zijn verblijf in Nederland en hij woonde hier zelfs een tijdje. Ik dacht in Haarlem. Hij had vele vrienden in Nederland. Ik zal dat grappige verhaal eens opzoeken. "Thunder Up" heeft natuurlijk niks te maken met de muziek op dat album. Adrian vond het gewoon een leuke titel voor het laatste album van The Sound.

avatar van Alicia
O ja... nee, het was zo: het was een vriendinnetje die dit altijd naar hém riep! Zie betreffende pagina bij dit album! Ik moet dat leuke boekje over Adrian toch maar weer eens opnieuw gaan lezen.

avatar van Michael c
Zopas opnieuw beluisterd, en het verbaast me dat, itt de rest uit die periode, dit album op geen seconde in z'n drive verouderd klinkt. En dat na 35 jaar.

Telamon
Alicia schreef:

Leuk feitje

avatar van Mjuman
Mij staat bij dat de dame in kwestie altijd tegen hem zei: thunder up, bij wijze van "ga toch weg, man". Adrian vond dat heel komisch en haar erg grappig en gebruikte dat daarom als titel voor het album.

Was vorige week in een platenzaak in Leiden waar collector's items werden verkocht - de verkoper (generatiegenoot) draaide New Fast Automatic Daffodils - Body Exit Mind (1992) en al pratende kwamen we op The Sound uit. Hij vertelde dat Adrian nog een tijdje bij hen had gelogeerd in Leiden.

avatar van Alicia
Ja... dat zei ik toch?! "Thunder Up"

Alicia schreef:
Ja... dat zei ik toch?! "Thunder Up"

Zo oud ben je toch niet dat je mij vraagt om te bevestigen wat je zelf hebt gezegd? Me dunkt dat je dat zelf het beste weet

Ik heb uit een andere bron.

Franck Maudit schreef:

learning all the time ?

ik ga donder up eens luisteren. Zag ook iets van Neutral Milk hotel. Zometeen naar Gent toe en platenzaken checken ?

avatar van Man of Sorrows
orbit schreef:

Simple Minds is zodanig ten onder gegaan en wordt door jongere mensen vereenzelvigd met Don't you, Night of The Proms en andere ondingen. Je moet al een groot muziek liefhebber of zelfs new wave liefhebber zijn om je te verdiepen in de vroegere Simple Minds. Hetzelfde zou je kunnen zeggen over Bloc Party in deze eeuw, hun muziek is danig slecht geworden zodat wie niet is opgegroeid met Silent Alarm/AWITC niet snel geneigd zal zijn deze muziek in retrospect te ontdekken. Bands als The Sound of Joy Division hebben steeds hun cult status en credibiliteit kunnen behouden, hetgeen hun destijds minder commercieel succes heeft opgeleverd, maar wel meer ruimte laat tot ontdekking door de huidige generatie muziek liefhebbers.

Ik kom net buiten bij Music Mania. *zwaai zwaai*

Zo'n neutraal melkhotelletje valt zeker niet te versmaden, net als het gehele oeuvre van The Sound.

[quote]Franck Maudit schreef:

? tis massive attack geworden (mezzine). Stond nog op mn "wantlist"

guruman schreef:
tis massive attack geworden (mezzine). Stond nog op mn "wantlist"

1 van m'n grote favorieten allertijden, santé zeggen we dan.

à propos, het is 'mezzanine', maar vertel het niet verder

Man of Sorrows schreef:

Kennelijk ja, de commercie heeft SM kapot gemaakt! En U2 idem dito. Zonde. Er is dus een generatie die ook niet verder denkt/ luistert dan die drie hits en denkt "ja het zal wel", in plaats van dat ze eens wat eerdere gehele albums van deze bands checken. Ik snap dat niet, maar dat zal wel de extreme zapcultuur zijn waarin we zitten en ik net ben buiten gevallen, alhoewel ik ook al naar lieve lusten zapte vroeger op mijn z/w tv'tje

avatar van Johnny Marr
Is het dan zo erg dat ik nummers als Don't You (Forget About Me) best kan waarderen? Wat is daar nu zo verschrikkelijk slecht aan?

Johnny Marr schreef:

Stel ons die vraag over 5 jaar nog eens - mocht je in de tussentijd het antwoord nog niet hebben gevonden. Een mens leert het meest van de antwoorden die hij zelf vindt

Heb je het antwoord gevonden, bestaat deze vraag niet meer

avatar van Chameleon Day
Of zullen we het toch nog een keer uitleggen?

...lalalalala...

Chameleon Day schreef:

...lalalalala...

Laaaa Lalala Laaaaaaa Lalalalala Lalala Lalaaaaaa... .

avatar van Ceasar
Franck Maudit schreef:

Men pleegt dat wel eens post-punk te noemen

Destijds heette dat gewoon new wave. Van die rare term post-punk hadden we toen nog niet gehoord...

avatar van Chameleon Day
Herinneringen aan Adrian Borland door Alfred Bos.

...en weer wordt All Fall Down als "zeperd" betiteld....

avatar van Choconas
Prettig om weer eens observaties over Adrian Borland te lezen. Ik beschouw All Fall Down zeker niet als een "serieuze zeperd", wat mij betreft hebben ze helemaal geen zeperds gemaakt, maar ik heb alle albums dan ook pas zo'n twintig jaar na dato voor het eerst gehoord. Wellicht dat All Fall Down destijds voor luisteraars als een fikse stap terug voelde na het magistrale From The Lion's Mouth (inderdaad hun " onbetwiste meesterwerk"). Opvallend trouwens dat de overige albums in het stuk onbesproken blijven.

avatar van Alicia
“This is for whoever is the idiot that wrote that the Sound ‘has lost their Holy Fire.’ Don’t write about what you don’t understand. DON’T WRITE !” riep een boze Adrian ooit eens tijdens het Parkpop Festival in 1984.

Dit betrof natuurlijk de journalist die het lef had de groep af te schrijven na het mislukte avontuur met Korova (All Fall Down) en als dank hiervoor wel even de volle laag mocht ontvangen. Was dit niet aan het adres van de "legendarische" Alfred Bos?

Natuurlijk heeft The Sound geen zeperds gemaakt. All Fall Down bevat i.t.t. From The Lions Mouth wel een aantal experimenten, wat in die tijd door een enkele fan niet echt op prijs werd gesteld. Adrian Borland en Graham Bailey werkten namelijk op dat moment ook samen als Second Layer (o.a. World Of Rubber). Wellicht dat invloeden daarvan op de derde schijf terecht zijn gekomen. Verder noemde Alfred de songs op All Fall Down in zijn recensie (OOR, 17 november 1982) tweederangs demoversies, liedjes die "beter" hadden verdiend, omdat de platenmaatschappij geen geld meer in de opvolger van From The Lions Mouth wilde steken, waardoor de plaat in "dode" studiotijd moest worden opgenomen. De plaat werd dus om die reden in eigen beheer, dus met eigen geld, opgenomen. Gelukkig wel, zeg! Maar goed... Alfred mag z'n mening hebben. Wij denken daar heel anders over!