David Bowie - ★ (2016)

Alternatieve titel: Blackstar

Rock / Pop
Label: ISO

1. Blackstar (9:57)
  2. 'Tis a Pity She Was a Whore [New Version] (4:52)
  3. Lazarus (6:22)
  4. Sue (Or in a Season of Crime) [New Version] (4:40)
  5. Girl Loves Me (4:51)
  6. Dollar Days (4:44)
  7. I Can't Give Everything Away (5:47)
west schreef:
Oh I'll Be Free, Just Like That Blue Bird...

De eerste keer in mijn leven dat ik het verscheiden van een artiest ervaar als dat van een heel goede vriend. Ik ben intens verdrietig en tegelijkertijd ook blij dat hij met Blackstar nog zo heeft kunnen pieken. Maar ten koste van wat? Hoe moet hij zich gevoeld hebben tijdens de opnamesessies? Wie was Bowie? Zullen we het ooit weten?

Een groter cadeau dan Blackstar kon hij niet geven, maar oh wat wrang allemaal. Ik kan er niet bij...

Rust In Vrede en bedankt voor alles.....

avatar van Edwynn

Edwynn schreef:

Overdrachtelijk.

deric raven schreef:
Lazarus heeft weer die soberheid van het titelnummer, een zalvende werking.
Lazarus is het waken bij een dierbare; de laatste uren samen, hopend dat hij of zij zal ontwaken uit een rustgevende coma.
De nachtelijke uurtjes, waarbij geobserveerd wordt of de ademhaling het tikken van de klok nog kan bijbenen.
Niet zo sterk als Blackstar, maar die komt dan ook van een andere planeet, en legt de lat wel erg hoog, toch zeker een van de mooiere Bowie songs.
Een klassieker?
Nee, dat weer niet, maar als liefhebber van The Cure hou ik wel van dat sfeervolle gitaartje op het eind, alsof Robert Smith als Engel Des Doods binnen komt om de stervende verder te begeleiden.

Hoe vreemd is het nu dat ik dit gevoel vrijdag bij dit nummer had.

avatar van Obscure Thing
Mooi dat dit album in ieder geval hiervoor ook al zo gewaardeerd werd, hopelijk heeft hij er nog iets van mee kunnen krijgen...

In Duitsland het album (op cd) gekocht, en daar zat hij verpakt in een soort kistje met een button van een zwarte ster erbij.
Is die zo in Nederland ook te krijgen?

avatar van Castle
deric raven schreef:

Hoe vreemd is het nu dat ik dit gevoel vrijdag bij dit nummer had.

R.I.P. David Bowie.

Ik had dat toen ik het vrijdag las, die slaat de spijker op zijn kop, dan is het bericht vandaag dubbel.
Weer een icoon heen gegaan, David ik hoop je eerste couplet niet te werkelijk is, rip

avatar van musician
Dit zei drummer Guiliana in de Volkskrant over Blackstar:

'Zo ging dat in drie sessies van een week. De laatste sessie, in maart, kwam Donny's gitarist Ben Monder er ook bij, die zorgde voor behoorlijk wat ontregeling, maar dat beviel wel. Ik vond David erudiet, hij citeerde voortdurend schrijvers maar niet opschepperig. Hij kent zo veel muziek, en had ook onze platen goed bestudeerd. Hij wist wat we konden, maar daagde ook uit. Probeer eens wat anders, zei hij dan. En waar je altijd twijfelt als je iets voor het eerst doet, wist hij het meteen. 'Nee, laat maar, wordt niks' of 'ja, geweldig, ga door', er zat niks tussen.

'Ik ben inmiddels best jaloers op jullie, want ik heb de plaat nog niet gehoord. Zeven nummers zeg je? Dat is nog niet de helft van wat we hebben opgenomen. Nee, toezeggingen voor een nieuwe plaat heeft hij nog niet gedaan. Wel heb ik hem een keer heel hard NO horen zeggen. Maar dat was een antwoord op de vraag of hij nog het podium op wilde.'

De opnames waren in David's eigen studio. Een aantal conclusies kun je wel trekken. Blijkbaar waren de opnames van Blackstar al klaar in maart (waren begonnen in januari) en hoefde er daarna alleen nog maar gemixt. Dat betekent, vermoed ik, dat David Bowie na maart 2015 niet meer ziek en al aan de opnames hoefde, hij had nog 10 maanden te gaan. Het lijkt er ook op dat de muzikanten niet wisten dat hij ziek was. Alleen producer Visconti.

Het tweede is dat er door de hele ploeg muzikanten blijkbaar zeker 14 nummers zijn opgenomen en dat er dus nog vermoedelijk een vervolg gaat komen op Blackstar.

Daar krijg je hem allemaal helaas niet mee terug. Nou ja, een klein beetje dan misschien.

avatar van devel-hunt
Obscure Thing schreef:

Vast heeft hij daar nog iets van meegekregen. Ik stel me voor dat hij de lovende recensies van Blackstar heeft laten voorlezen, en dacht: ik heb het zelfs nu nog voor elkaar. Om niet lang daarna zelf te bepalen dat het tijd was om te vertrekken. De regie tot zijn laatste moment in handen, dat hoop ik zo voor hem, omdat dat zo bij hem paste. Wat een kut dag eigenlijk.

avatar van Obscure Thing
Sommige teksten doen anders vermoeden, angst voor de dood en het onbekende. Ik ben niet bang voor de dood, maar als het moment daadwerkelijk aangebroken is of aanstaande is, hoe zal ik me dan opstellen tegenover het naderende onbekende. Deze plaat is zojuist compleet in een andere context geplaatst. Erg lastig en bij vlagen beangstigend om te luisteren nu. Erg intiem, waar ik dacht dat hij juist een persona creëerde is dit een zeer persoonlijke plaat. Doet me ook een beetje denken aan Lennon's Plastic Ono Band qua intimiteit.

avatar van Frenz
Edwynn schreef:

misschien moet je je afvragen of dit de tijd en plek is om lollig te doen

avatar van wibro
Vanmiddag om 13:00 uur de CD van deze - zoals inmiddels is gebleken - zwanenzang van Bowie gekocht bij De Waaghals in Nijmegen. Was trouwens het laatste exemplaar. Binnen een uur waren ze door de hele voorraad heen, zowel CD als vinyl. Ik durf nu al te zeggen dat Black Star het beste verkochte album van het jaar 2016 gaat worden.

avatar van Mark17
Seeing more and feeling less
Saying no but meaning yes
That's the message that I sent
I can't give everything away

Bowie heeft al zijn postume album afgeleverd in de vorm van Blackstar. Het album wordt steeds indrukwekkender nu we weten dat hij er niet meer is. De vele verwijzingen zijn bloedmooi en tegelijkertijd beangstigend.

avatar van lennon
Mark17 schreef:

Postuum betekent na de dood.. dit was nog voor zijn dood.

Eens dat de teksten nu ineens erg beladen zijn.

avatar van Edwynn
Frenz schreef:

misschien moet je je afvragen of dit de tijd en plek is om lollig te doen

Jammer dat het overdrachtelijk is. Ik wilde deze best wel cadeau.

lennon schreef:

Postuum betekent na de dood.. dit was nog voor zijn dood.

Eens dat de teksten nu ineens erg beladen zijn.

Dat weet ik. Ik wil alleen zeggen dat hij zelf al dood was gedurende de opnames. Dat klinkt bovennatuurlijk, maar zo voelt het als je de laatste clips bekijkt. Voor hem dus al postuum opgenomen.

avatar van musicfriek
wibro schreef:
Vanmiddag om 13:00 uur de CD van deze zwanenzang van Bowie gekocht bij De Waaghals in Nijmegen. Was het laatste exemplaar.
Was sowieso al van plan om album te gaan kopen in combinatie met museumbezoek. Net toch maar gehaald en draait nu. Bijzonder fraaie hoes en boekwerk ook. Nummer Blackstar is echt waanzinnig mooi..

avatar van lennon
Mark17 schreef:

Je zal het vast goed bedoelen, ik volg je niet helemaal.
Gelukkig was de man juist erg bewust en dus nog springlevend tijdens de opnames van deze clips en nummers.

Het is bewonderswaardig te noemen dat hij dit allemaal zo voor elkaar heeft gekregen,

avatar van Kronos
Dat Bowie zo kort na het verschijnen van dit album overlijdt is natuurlijk wel bijzonder. Maar het verandert de teksten noch de muziek voor mij.

Gewoonlijk heb ik niet meteen zin muziek te gaan draaien van een artiest die pas overleden is en fora vol te schrijven met hoe groot het verlies wel niet is. Maar Blackstar kocht ik vrijdag en draai ik net zo goed als andere nieuwe albums.

Punt van kritiek op Blackstar blijft dat de nummers voor mij teveel doorgaan in dezelfde sfeer. Beetje meer opbouw (in de lengte) zoals het titelnummer was welkom geweest.

Weer een muzikale held minder. Dat zijn ster nog lang mag schijnen. R.I.P. David.

avatar van orbit
Ik ga deze binnenkort snel aan een luisterbeurt onderwerpen (en daarna nog, en nog..) wat een verschrikkelijk nieuws zo op de maandag, R.I.P. lady Stardust.

Je zal het vast goed bedoelen, ik volg je niet helemaal.

Levend wel, maar "spring", dat vraag ik me af. De opnamesessies zullen een enorme strijd geweest zijn, zowel medisch/lichamelijk als mentaal, vanwege het niet naar buiten kunnen/willen brengen van zijn toestand. Tot aan de laatste snik was hij Bowie, de artiest.

Nu is Jones van ons heengegaan. En Jones heeft uiteindelijk zijn rust gevonden. Bowie leeft echter.

Je zal het vast goed bedoelen, ik volg je niet helemaal.

Het lijkt erop dat hij 18 maanden geleden besloot zijn laatste album af te leveren, net voor zijn dood. In het diepste geheim schreef hij de teksten en maakte hij de laatste clips. We zien hem in Lazarus strijd leveren, een langdurige strijd tegen de dood. Aan de ene kant nog moeizaam schrijvend, aan de andere kant de strijd in een ziekenhuisbed.

Look up here, I'm in heaven
I've got scars that can't be seen
I've got drama, can't be stolen
Everybody knows me now
Look up here, man, I'm in danger
I've got nothing left to lose

Hij is dus al dood in de video, althans dat wil de tekst ons doen geloven. Een album over de dood door een al dode artiest. Vandaar ook dat gevecht, want hij wil ons nog een keer versteld doen staan van zijn grenzeloze talent.

avatar van pmac
Lazarus werd volgens het evangelie vier dagen na zijn dood door Jezus tot leven gewekt. Ik vraag me af waarom hij juist deze naam kiest voor zijn nummer/musical. Er blijven juist na zijn overlijden dit soort vragen over. Het lijkt wel alsof er een familie lid is overleden.

avatar van Johnny Marr
Nog iemand die in afsluiter I Can't Give Everything Away echo's hoort van A New Career in a New Town? Viel me direct op. Vind ik samen met Lazarus ook duidelijk het beste nummer hier.

R.I.P.

avatar van devel-hunt
Het viel blijkbaar niemand op, maar nu, met deze afschuwelijke waarheid, zien we in de clips van Blackstar en Lazarus een doodzieke man, broodmager en sterk verzwakt. Waarom het niemand opviel of daar enigszins iets over opschreef? Het was wel Bowie, die kon toch onmogelijk ongeneselijk ziek zijn, iedereen, of vele, hoopte op een wereldtour, hoewel de beelden duidelijk een terminale Bowie laten zien. Waarschijnlijk wilde we het niet weten. De dood zou alleen maar een stoorzender zijn in al de hernieuwde Bowie euforie.

Johnny Marr schreef:

Absoluut. En zelfs ook een beetje Strangers When We Meet. Prachtig nummer inderdaad en Lazarus helemaal, maar nu wel heel erg overladen met symboliek. Blackstar in zijn geheel komt nu in een ander licht te staan en het lijkt me schier onmogelijk om het los te kunnen zien/horen van 's mans verscheiden. Maar ach, het nieuws is nog zo vers....wat kunnen we er eigenlijk over zeggen?

Middels Blackstar heeft hij een dikke uitroepteken achter zijn carrière gezet, waarvoor hulde en diep respect, ook gezien de omstandigheden.

devel-hunt schreef:

Ikzelf zag dat magere wel, alleen bleef het interpreteren als kunst en dus bewust in scéne gezet, d.m.v. grimage en zelfs digitale technieken. zonder dat ik ook maar één moment dacht dat hijzelf wel eens echt ziek zou kunnen zijn. Ook de clip van Lazarus, die lyrics gecombineerd met Bowie in het ziekenhuisbed zijn achteraf natuurlijk sterke inkoppers....

buizen
devel-hunt schreef:

Zeker nu je weet dat ie is overleden zijn het vrij heftige beelden, ze komen midden op de dag 'in your face' op het NOS-journaal. Met name voor kinderen vind ik ze zo zonder waarschuwing behoorlijk heavy.
En dat niemand er over schrijft wil nog niet zeggen dat het niemand op is gevallen, het is zo overduidelijk dat het wellicht daarom niet eens opgeschreven wordt.
Het journaal spreekt overigens steevast over een 'icoon in de Britse popmuziek'. Britse popmuziek? Sowieso een grote ster was het, niets exclusiefs voor Engeland: worldwide.

En Bowie had een gele huid op de laatste foto's. Dat is een aanwijzing voor bijv. een verstoring van de leverfunctie (hij leed aan leverkanker). Allemaal achteraf praten.

avatar van Sanderzzz
RIP Bowie. Zo een vreemd gevoel omdat ik heel zijn catalogus aan het beluisteren ben. Er is dus nu wel degelijk een eindplaat. Ik kan het nog altijd niet verkroppen.

avatar van Frenz
devel-hunt schreef:

Uhmm, Bowie wel eens bekeken in zijn Thin White Duke tijd? Dan zag hij er nu beswel gezond uit, hoor.

Hij was bijna 70 en z'n hele leven brood en broodmager, die had sowieso niet veel grime nodig om er als een terminale patient uit te zien, dus het missen dat hij werkelijk terminaal was, is niet zo speciaal vind ik.